(John Neal, BBC Radio 4, 23-2-2014) Hoe bescherm je kindarbeiders in de Indiase katoenpluk?Rada schat dat ze 11 jaar oud is, maar zeker weet ze het niet. Ze zegt dat ze nu drie jaar in de Indiase katoenvelden heeft gewerkt.
Rada, afkomstig uit Andhra Pradesh in het zuidoosten van India, gaat op dit moment naar school, in tegenstelling tot veel andere kinderen. Naar schatting werken meer dan 400.000 kinderen jonger dan 18 jaar op katoenvelden in heel India. Volgens de meest recente studie van [de Landelijke India Werkgroep en] het International Labor Rights Forum in de VS is de helft van hen jonger dan 14. Hun belangrijkste taak is kruisbestuiving van de gewassen door de meeldraden van de mannelijke plant over de vrouwelijke plant te wrijven. Het is een arbeidsintensieve taak, maar het helpt de boeren een betere opbrengst te krijgen. Velen van hen geven er de voorkeur aan om kinderen gebruiken omdat ze vlugge vingers hebben en even hoog zijn als de planten.
'Ze doen wat wij zeggen' "Vroeger werkten er veel kinderen voor ons. Kinderen doen wat we zeggen," aldus Venkatram Reddy, een boer in Andhra Pradesh. "Soms regent het. We geven ze dan plastic voor over hun hoofd, en ze werken verder. Dat gaat niet met volwassenen. Zij werken niet zo hard en komen niet op tijd. Hoewel we ze beiden hetzelfde loon betalen zijn het de kinderen die oprecht en eerlijk werken.
In het Verenigd Koninkrijk hebben alle kledingmerken gedragscodes om slechte arbeidsomstandigheden en kinderarbeid in de keten te voorkomen. Ze kopen over het algemeen kant-en-klare kledingstukken. Zij ondertekenen overeenkomsten met de fabrieken om goede arbeidsvoorwaarden te garanderen, maar van de grondstoffen kan het moeilijk zijn om de herkomst na te trekken. Katoen kan tientallen keren verhandeld worden voordat het de laatste fabriek bereikt. De handelaren kopen van verschillende bronnen en de katoen wordt in de fabrieken vaak vermengd. Dus het is vaak vrijwel onmogelijk om een baal katoen te traceren naar een spinnerij toe, laat staan terug tot een enkele boerderij.
'Ze dulden geen buitenstaanders'
Sonal is 16 jaar oud. Ze woont met haar ouders en vier broers en zussen in een huis met twee kamers in een klein dorpje op het platteland van Gujarat. Vorig jaar verloor ze haar hand bij een ongeluk met een machine in de fabriek waar ze werkte.
Westerse druk
Bedrijven zoals Marks & Spencer, John Lewis, H&M, Ikea en Sainsbury zeggen dat ze samenwerken met verschillende instanties als Fairtrade, het Better Cotton Initiative en Cotton Connect om de omstandigheden voor de boeren te verbeteren en de toeleveringsketen transparanter te maken.
Hoewel de druk vanuit het Westen een verschil kan maken voor de katoentoeleveringsketen in India, is er geen soortgelijke druk vanuit het land zelf. Buitensporige armoede, hoge inflatie, werkloosheid en een gebrek aan regulering binnen de sector maken het moeilijk om je in te denken hoe of waarom mensen veranderen.
|