Landelijke India Werkgroep


Vakantiewerk leidt tot gedwongen kinderarbeid in Zuid-Indiase spinnerij


12-7-2014

Meer dan 60 schoolkinderen tussen de 13 en 16 jaar werden onlangs door Zuid-Indiase organisaties aan het werk gevonden in de spinnerij Shiva Mills in het Dindigul district van de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. Ze waren door koppelbazen ingehuurd om vakantiewerk te doen, maar na de zomervakantie van mei en juni 2014 dwong het bedrijf hen te blijven werken door de twee maanden loon niet uit te betalen. Ook protesten van de ouders mochten niet baten. Het management van Shiva Mills bleef erbij dat de kinderen hun loon pas zouden krijgen als ze bleven werken.De vakbond Tamil Nadu Textile and Common Labour Union (TTCU) en de organisatie Serene Secular Social Service Society (SSSSS) stuurden een petitie naar het Ministerie van Onderwijs om er voor te zorgen dat de kinderen hun opleiding zouden kunnen voortzetten. Ook protesteerden ze bij de districtsoverheid en de Inspecteur van Fabrieken. Op basis daarvan werden 18 kinderen bevrijd. Maar ze kwamen er vervolgens ook achter dat het bedrijf inmiddels al 75 kinderen naar huis had gestuurd, echter zonder hen uit te betalen. Er worden nu pogingen gedaan om hun loon alsnog te laten uitbetalen.

Nadat het onderwerp vanaf 5 juli in de lokale pers kwam werden medewerkers van TTCU en SSSSS telefonisch anoniem bedreigd. Gelukkig kregen ze steun van een grote vakbond en kwam ook de Inspecteur van Fabrieken in actie. Ook organisaties als Unicef en het Nationale Kinderarbeid Programma zijn actief betrokken bij het nemen van maatregelen tegen de spinnerij.


Savadaimuthu (14 jr) zat in de 9e klas van de Komperipatty Hogere Middelbare Openbare School. Vanwege slechte financiële omstandigheden ging hij in de zomervakantie in Shiva Mills werken, in de hoop met die inkomsten schoolboeken en lesmateriaal te kunnen kopen. Hij werd aangesteld als schoonmaker en moest ook in nachtdienst werken. Als de werkvloer niet schoon was werd hij door de toezichthouders geslagen. Ook werd hij uitgescholden en er was geen pauze tijdens de werkuren. Hij zei dat er ‘ongeveer 100 jongens en meisjes jonger dan hem waren, en dat sommige in hostels verbleven’. Toen Savadaimuthu zei dat hij naar school wilde maar dat de fabriek hem zijn salaris van twee maanden niet uitbetaalde. Zijn ouders stonden er op het salaris te krijgen voordat hij naar school ging. Daardoor werd hij gedwongen om te blijven werken.

Vijayakumar (14 jr): Na het voltooien van de 8e klas aan de Komperipatty Openbare School ging hij naar Shiva Mills om tijdens de zomervakantie wat bij te verdienen. Hem werd een maandloon van 5720 roepies toegezegd, maar hij kreeg slechts 1640 roepies. “Mijn vader is alcoholist en geeft geen geld aan het gezin. Ik ging naar Shiva Mills om bij te dragen aan het levensonderhoud van de familie, maar voel me door hen verraden. Ze willen niet dat ik naar school ga en dwingen me te blijven werken bij Shiva Mills.” Vijayakumar voegt hier aan toe: "Nu heb ik een hekel aan werken en zou ik heel graag mijn studie vervolgen”.

T. Sathya (14 jr): “Ik heb de 8e klas van de Komperipatty Openbare School afgemaakt en ging naar Shiva Mills om wat bij te verdienen tijdens mijn zomervakantie in mei en juni. Mijn vader is ziek en kan niet werken, en ik dacht met wat inkomsten schoolboeken te kunnen kopen voor de 9e klas. Ik wil dat iemand mij helpt om mijn salaris te krijgen zodat ik weer naar school kan.”

Balamani (14 jr): “Ik werd gedwongen om tijdens mijn zomervakantie naar Shiva Mills te gaan omdat mijn vader niet bijdraagt aan het gezinsinkomen. Ik heb een jongere broer die in de 5e klas zit, en ik wil hem graag helpen. Ik werkte in Shiva Mills vanwege het gezin, maar ik wil naar school.”Zie meer informatie: http://www.indianet.nl/pdf/ForcedChildLabour-ShivaMills.pdf.
Landelijke India Werkgroep - 11 juli 2014