Landelijke India Werkgroep
English version of this page  terug


Een kind staat in het puin van zijn huis na de verwoestende overstromingen die India en Pakistan overspoelden

India en Pakistan: miljoenen kinderen in gevaar door mensenhandel na overstromingen


Christian Today, 24-9-2014

Miljoenen kinderen lopen het risico slachtoffer te worden van mensenhandel na de watersnood in Zuid-Azië, zo hebben hulporganisaties gewaarschuwd.

Minstens 450 mensen zijn gedood en meer dan 700.000 werden dakloos als gevolg van plotselinge overstromingen, die begonnen op 3 september en delen van India en Pakistan hebben verwoest.
De overstromingen hebben zich al verspreid naar naburig Bangladesh en Nepal, en de situatie zal waarschijnlijk verder verslechteren als het moesson seizoen blijft aanhouden.

Naast het verlies van hun levensonderhoud worden kwetsbare gezinnen nu geconfronteerd met het schokkende vooruitzicht dat hun kinderen worden meegenomen door mensenhandelaren.

Snelst groeiende criminele industrie
Mensenhandel is de snelst groeiende criminele industrie in de wereld, met cijfers waaruit blijkt dat er vandaag de dag wereldwijd zo’n 27 miljoen mensen in omstandigheden van slavernij leven - in dwangarbeid of seksuele uitbuiting. Elke 30 seconden wordt een kind verhandeld, en dat aantal wordt vaak hoger in de nasleep van een conflict of natuurramp.

"We weten van eerdere rampen, zoals de Bihar-overstromingen in 2008, dat opportunistische handelaren in de nasleep van rampen profiteren van kwetsbare gezinnen, door aan te bieden hun kind tijdelijk naar steden te brengen om werk te vinden en geld voor het gezin te verdienen," zegt het hoofd van de regio Azië van Tearfund, Sudarshan Sathianathan.

"Uit wanhoop accepteren families het aanbod, zonder te beseffen dat hun kind - vaak nog maar zes jaar oud - zal worden verkocht voor de seksindustrie of voor kinderarbeid. In sommige uiterst trieste gevallen zien ze hun kind nooit meer terug."

Andere organisaties zijn ook bezorgd over kinderen en vrouwen in het bijzonder als de lange-termijn effecten van de overstromingen in India en Pakistan zich doen voelen. Zo maken partners van World Vision werkzaam in de regio melding van kinderen in "vreselijk kwetsbare omstandigheden en wanhopig op zoek naar hulp".

Dringend hulp nodig
"Er zijn dringend hulp en fondsen nodig, en er wordt niet genoeg gedaan. En in omstandigheden als deze wordt de veiligheid en gezondheid van kinderen in alle opzichten beïnvloed," zei Sajidar Mansoor, World Vision's communicatiemanager voor Pakistan, in een verklaring aan Christian Today.

"In de provincie Punjab in Pakistan zijn honderden dorpen zwaar getroffen zijn door de recente plotselinge overstromingen na zware moessonregens. Gezinnen hebben geen voedsel, onderdak, bescherming of enige manier om zichzelf schoon te houden.

"Meer dan de helft van de kinderen die we spraken hadden ziektes zoals diarree, malaria, huidinfecties (schurft) of koorts. Boeren zeggen dat oogsten volledig zijn vernietigd. Bijna de helft van de dorpen verloor 100 procent van de voedselvoorraad."

Mansoor zei dat zijn teams niet veel kinderen zien met een risico op kinderhandel in de gebieden die ze onlangs bezochten, maar hij voegde eraan toe dat, tenzij dringende maatregelen worden genomen, "het onvermijdelijk is dat de situatie erger zal worden als het gaat om gezondheid en bescherming van kinderen van het kind".

Met niets achtergelaten
Yeeshu Shukla, ambtenaar voor noodhulp van Christian Aid voor India, uitte ook in het bijzonder zijn zorg over kwetsbare vrouwen in de regio. Hij haalde gevallen in het verleden aan waarbij mannen voor werk naar andere deelstaten trokken na een natuurramp, "met achterlating van vrouwen en kinderen".

Bovendien kwam vandaag Christian Aid partner Church World Service (CWS) met een verklaring over de “verschrikkelijke sociale en economische situatie van vrouwen en kinderen die getroffen zijn door de overstromingen.

CWS sprak met een vrouw uit Azad Kashmir, Saira, die waarschuwde dat degenen die met niets achtergelaten zijn het heel moeilijk zullen krijgen tijdens de komende wintermaanden. "Zonder verwarming wordt het leven wel heel zwaar, vooral voor vrouwen en kinderen in deze tenten", zei ze. Saira zei ook dat dit nog komt boven op de problemen waarmee de vrouwen al worden geconfronteerd zonder fatsoenlijk onderdak. Zij vertelde over haar eigen strijd nu haar levensonderhoud verloren is gegaan.
"Dit zal het werken aan herstel, waaronder wederopbouw van ons huis, erg moeilijk maken," zei ze.
Landelijke India Werkgroep - 26 september 2014