Landelijke India WerkgroepHet verhaal van Mahadevamma:

Graniet hakken met het gezin


case study uit rapport "Rock Bottom" (LIW/Stop Kinderarbeid, mei 2015)


Mahadevamma, een 14-jarig meisje, werkt sinds een jaar in een granietgroeve in het dorp Mudagal in Karnataka. Ze verwerkt afvalsteen. Ze zat tot de 7e klas [circa 12 jaar] op school, maar hield daar mee op om voor haar familie extra inkomen te verdienen. Bovendien verliet ze school omdat haar ouders haar niet naar een ander dorp wilden sturen voor het hoger onderwijs. Voor een hogere klas dan de 7e is er geen school in haar dorp, ze moeten dan 5 kilometer naar een ander dorp reizen. Ze heeft een oudere broer die ook samen met haar ouders werkt.

Alle vier familieleden werken iedere dag op de steenafvalplaats van de groeve van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Ze verwerken een vrachtwagenlading steen waarvoor ze 700 roepies (9 euro) betaald krijgen. Deze familie behoort tot de Vaddera's, een achtergestelde kaste die traditioneel een beroep in steengroeven of bouwactiviteiten hebben.

De dagelijkse routine van Mahadevamma begint met wakker worden om 5 uur 's ochtends om tegen half 8 klaar te zijn om naar de groeve te gaan. Eerst haalt ze water voor het gebruik van die dag en helpt ze haar moeder met koken en kleren wassen. Als ze naar de steengroeve gaat met haar familie draagt ze een mand met gereedschap en een kruik drinkwater.

De verwerking van afvalsteen vindt buiten de steengroeve plaats. Het steenafval moet voor het grootste deel vanuit de groeve naar de werkplek worden gebracht met een mand op haar hoofd. Ze moet afdalen in de steengroeve, de stenen oppakken en mee omhoog nemen naar de werkplek. Soms wordt de steen gedumpt door een vrachtwagen.
Later gaat ze bij haar moeder, vader en broer zitten om van grote stukken steen kleine stukjes te maken met behulp van een kleine hamer en een eenvoudige beitel. Toen ze er pas werkte verwondde ze regelmatig met de hamer haar hand, maar nu raakt ze de stenen perfect.

Na het hakken van kleine stukken steen neemt Mahadevamma haar mand en vult deze met de kleinere stukken steenafval, en draagt de mand naar een andere plek waar de steen wordt gestort. Aan het eind van de dag draagt ze de gereedschappen en de kruik weer in de mand naar huis. Ze komt samen met haar familie weer thuis rond half zeven of zeven uur 's avonds.

Landelijke India Werkgroep - 6 mei 2015