Kinderen van de schemeringThe Hindu, 12-12-2015 Kinderen en jongeren, vooral meisjes, zwoegen in fabrieken onder bijna slavernij-achtige omstandigheden. Dat is de verborgen kant van de bloeiende industriële centra van Tamil Nadu.
Tot in de jaren 1980 boden spinnerijen voornamelijk emplooi aan volwassen mannelijke arbeiders, met goede arbeidsvoorwaarden, met lonen volgens de wet en een basale vorm van sociale zekerheid. In de afgelopen 30 jaar echter zijn deze werknemers grotendeels vervangen door kinderen die moeten werken onder het zogenaamde camp coolie system. Dit gruwelijke systeem/regeling sluit tienduizenden werkende kinderen en tieners op in afgesloten vrijheidsberovende hostels, en dwingt hen om tien uur per dag of nog langer vrijwel zonder onderbreking te zwoegen, min of meer als slaaf. Een doodzwijgcampagne verhult deze realiteit van 'Make in India' in het hedendaagse tijdperk van versnelling van economische groei ten koste van alles, voor een deel gebaseerd op de onderdrukkende en illegale arbeid door kinderen.
Volwassenen vervangen door tieners Om aan de vraag van de wereldwijde markt te voldoen hebben Indiase fabrikanten volwassen werknemers vervangen door jongere - vooral vrouwelijke - werknemers afkomstig uit arme landbouwregio's en achtergestelde kasten. Deze jonge arbeiders worden aangeworven door lokale ronselaars, aan wie een commissie wordt betaald van - naar men zegt - Rs. 2000 [ongeveer €27,50] per kind. Volgens schattingen van de overheid zijn ongeveer 38.000 tiener-werknemers werkzaam in de spinnerijen van Tamil Nadu, maar vakbonden en actievoerders geloven dat het werkelijke aantal 10 tot 15 keer hoger ligt.
Schuldenlast Een groot deel speelt zich af in de schemergebieden van de wet; het was voor mij niet mogelijk toestemming te krijgen om deze fabrieken, omsloten door hoge muren en hekwerk met prikkeldraad, binnen te komen. Maar jonge campagnevoerders tegen moderne vormen van slavernij namen me mee naar een aantal van deze meisjes in de afgelegen dorpen van de districten Ootacamund en Dindigul, thuis voor hun vakantie na maanden werk terwijl sommigen en sommigen met het werk waren gestopt. Hun relaas is schrijnend en verontrustend.
Verboden het fabrieksterrein te verlaten Ze rapporteren regelmatige scheldpartijen en mishandelingen. Ze vertellen ook, met gedempte stem over seksuele uitbuiting. Er is geen veiligheidstraining, en ongevallen zijn niet ongewoon. Het katoen verstikt hun longen, en overwerk resulteert - samen met hun opsluiting, vaak in onhygiënische en slecht geventileerde hostels - in een groot aantal kwalen. Meisjes melden frequente hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid en vermoeidheid, plus menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en aandoeningen aan de luchtwegen. Ook depressies doen zich voor, en af en toe zelfmoorden, maar die worden meestal doodgezwegen.
Het is ironisch dat we na de Onafhankelijkheid een lange strijd vochten om kinderen te verlossen van werk en hen naar klaslokalen en speelplaatsen te brengen. Maar vandaag de dag worden India's armste kinderen weer de fabrieken in gedwongen waar een generatie terug alleen volwassenen werkten.
[vertaling door de LIW] |