Landelijke India Werkgroep
English version of this page  terug

India kent 's werelds grootste aantal kinderarbeiders
en kinderen met een groeiachterstand

31 miljoen kinderen in India werken: het hoogste aantal ter wereld


Een jongen torst steenkool in een open steenkoolveld in Dhanbad district, in de oostelijke deelstaat Jharkhand.

The Hindustan Times, 6 juni 2017

India heeft nu het grootste aantal door ondervoeding onvolgroeide kinderen - 48,2 miljoen, even groot als de bevolking van Colombia - volgens een meest recente wereldwijde rapport over kinderen. Daarnaast zijn er 31 miljoen kinderarbeiders, het hoogste aantal ter wereld.

door: Swagata Yadavar (IndiaSpend)

Deze twee factoren hebben, naast huwelijk en ouderschap op jonge leeftijd en gebrek aan onderwijs, India naar de 116e plaats geduwd in de lijst van 172 landen die zijn beoordeeld op bedreiging van hun jeugd, volgens het recente rapport Stolen Childhoods van Save the Children, een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor gemarginaliseerde en achtergestelde kinderen.

Wereldwijd wordt de jeugd van 700 miljoen kinderen vroegtijdig in de kiem gesmoord, aldus het rapport dat op 1 juni aan de vooravond van de Internationale Dag van het Kind is uitgebracht.

Drie van India's buurlanden staan hoger in de 'kinderindex': Sri Lanka staat op 61, Bhutan op 93 en Myanmar op 112. Nepal, Bangladesh en Pakistan doen het slechter, met respectievelijk positie 134, 134 en 148.

De index focust op een reeks het leven veranderende gebeurtenissen en gebruikt bepaalde indicatoren om landen te beoordelen: sterfte onder kinderen jonger dan vijf jaar, ondervoeding die groei belemmert, gebrek aan onderwijs, kinderarbeid, kinderhuwelijken, jong ouderschap, ontheemding door conflict en kindermoord.

India scoort met het grootste aantal onderontwikkelde kinderen en kinderarbeiders in de wereld slecht op de meeste indicatoren.

India kent het grootste aantal onvolgroeide kinderen ter wereld

Achterblijvende groei ofwel 'dwerggroei' wordt veroorzaakt door chronische ondervoeding tijdens de eerste 1000 dagen van het leven van een kind, van een vroege zwangerschap tot de tweejarige leeftijd. India kent de hoogste cijfers voor 'onvolgroeidheid'. Een derde van alle meisjes in India lijdt er aan volgens het rapport.

"Chronische ondervoeding in dit levensstadium is grotendeels onomkeerbaar en onvolgroeide kinderen worden een leven lang geconfronteerd met verloren kansen in onderwijs en werk. Zij hebben ook meer kans op gezondheidsproblemen en ziektes waaraan ze kunnen overlijden," aldus het rapport.

Slechts één op de 10 kinderen in India krijgt voldoende voeding, meldde IndiaSpend in mei 2017. Als gevolg daarvan is het sterftecijfer onder kinderen jonger dan vijf jaar hoog. Bijna de helft van alle sterfgevallen bij kinderen jonger dan vijf is volgens Unicef te wijten aan ondervoeding. Op elke 1000 geboorten sterven er 50 kinderen onder de vijf, een cijfer vergelijkbaar met dat van het arme Afrikaanse eiland Madagascar, aldus IndiaSpend in maart 2017.

47 miljoen jongeren van middelbare leeftijd gaan niet naar school

In India gaat 18,6% van de kinderen van basis- of middelbare-school-leeftijd niet naar school, en 47 miljoen jongeren niet naar het middelbaar onderwijs, aldus het rapport.

Kinderen die uitgesloten zijn van basisonderwijs zullen in hun leven aanzienlijk minder verdienen dan hun opgeleide leeftijdsgenoten. "De economische kosten van het niet opleiden van deze niet-schoolgaande kinderen - naar schatting 0,3 tot 15,2 procent van het BBP in deze landen - zijn veel groter dan wat het zou kosten om wereldwijd voor basisonderwijs te zorgen", aldus het rapport.

31 miljoen kinderen werken, de hoogste aantal in de wereld

Onder de Indiase kinderen in de groep van 4-14 jaar werkt 11,8%. Dat is 31 miljoen kinderen, het hoogste aantal in de wereld.

Kinderen die werken om hun families ondersteunen, missen niet alleen het onderwijs, ze missen ook rust, spel en recreatie. Ze verliezen de kans op kansen op contact met de gemeenschap en op het deelnemen aan culturele, religieuze en sportieve activiteiten. Effectief betekent dit dat ze geen kindertijd hebben.

De helft van alle kinderen in India die op straat woont of uit dakloze families komen, werken voor hun levensonderhoud - op bouwplaatsen of in hotels - en gaan niet naar school, volgens IndiaSpend in april 2016.

Vroegtijdig huwelijk berooft kinderen van hun jeugd

In India zijn 21,1% van alle meisjes tussen 15 en 19 jaar getrouwd, terwijl 103 miljoen meisjes trouwen voordat ze 18 jaar oud zijn, aldus het rapport. Voorts bevielen 23,3 meisjes per 1000 tussen 15 en 19 jaar van een kind, volgens het rapport.

Op jonge leeftijd huwen heeft verwoestende gevolgen voor het leven van een meisje. Er komt een definitief eind aan haar kindertijd komt door haar te dwingen tot volwassenheid en moederschap voordat ze daar fysiek en mentaal klaar voor is. Kinderbruiden voelen zich vaak machteloos en worden beroofd van hun rechten op gezondheid, onderwijs en veiligheid.

"Kinderbruiden lopen een groter risico op gevaarlijke complicaties bij zwangerschap en bevalling, op het krijgen van HIV/AIDS krijgen en op het slachtoffer worden van huiselijk geweld. Met nauwelijks onderwijs of economische kansen vervallen zij en hun families eerder in armoede", aldus het rapport.

Als jongeren in India tot na hun twintigste zouden wachten met moeder worden, zouden ze een grotere economische productiviteit hebben van zo'n $ 7,7 miljard, berekende het rapport.


Zie voor meer informatie: Nieuwe Indiase wet tegen kinderarbeid laat nog veel kinderen werken

[vertaling/bewerking: LIW; origineel artikel: http://www.hindustantimes.com/india-news/india-has-world-s-highest-number-of-stunted-children-child-workers/story-WbN7ho6gSm2UO8n368t8kL.html]


Landelijke India Werkgroep - 9 juni 2017