Minister erkent problemen Indiase granietsector en wil een convenant8 november 2017 In oktober 2017 beantwoordde de voormalige Minister van Buitenlandse Handel en OS vragen van kamerleden van SP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en 50PLUS over moderne slavernij, kinderarbeid en onveilig en ongezond werk in Indiase granietgroeves die aan de Nederlandse en Europese markt leveren. Aanleiding was het rapport The Dark Sites of Granite van de Landelijke India Werkgroep (LIW), Stop Kinderarbeid en Kerk in Actie.
De Minister beaamt in haar antwoord dat het gaat om ‘ernstige arbeidsomstandigheden in Indiase steengroeves’ en bevestigt dat deze ook al in 2014 werden geïdentificeerd. Dit, zegt zij, was de aanleiding om gesprekken met de natuursteensector te starten over ‘hoe een bijdrage kan worden geleverd aan het voorkomen van de meest ernstige vormen van uitbuiting en de verbetering van arbeidsomstandigheden’. De Minister benadrukt in haar antwoorden meermaals dat een oplossing gezocht wordt in het een Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Natuursteen Convenant. Zij laat ook weten dat alle in het ‘granietrapport’ genoemde bedrijven daarbij zijn betrokken. Overigens verwacht de Minister – overeenkomstig de door Nederland onderschreven OESO Richtlijnen, dat bedrijven due diligence (zorgplicht) in hun keten uitvoeren om risico’s op schending van mensenrechten in kaart te brengen en zo nodig aan te pakken. Een convenant kan daarbij helpen, zegt zij, omdat het de ‘slagkracht’ om gezamenlijk problemen op te lossen vergroot.
Sociaal verantwoord inkopen door overheden van natuursteen Inmiddels hebben ook ruim 100 gemeenten, provincies en waterschappen een manifest getekend, waarin ze toezeggen een plan te maken voor duurzaam ofwel maatschappelijk verantwoorde inkopen. De sociale voorwaarden moeten daar deel van uitmaken. Verder is ook een proefproject opgestart gericht op ‘verduurzaming van het inkoopproces van overheden’ dat met name gericht is op de natuursteensector. Dit zou ertoe leiden dat bedrijven die aantoonbaar laten zien - bijvoorbeeld via deelname aan het convenant - dat zij misstanden helpen bestrijden, de voorkeur krijgen boven andere leveranciers die dat niet doen. Dat is een belangrijke prikkel voor natuursteenbedrijven om aan het convenant mee te doen, want overheden zijn voor de sector een belangrijke opdrachtgever.
Anonimisering steengroeves een probleem?
Convenanten voorgezet, mogelijk meer dwingende maatregelen? |