Indiase arbeiders betalen de prijs voor onze goedkope medicijnen: Zorgverzekeraars aan zet
13 april 2018 [update 4 juli 2018]
Ook onze medicijnen worden tegenwoordig voor het grootste deel in India en China geproduceerd: de grondstoffen zijn goedkoper en de arbeidslonen laag. Zo produceert farmareus Aurobindo in India voordelige antibiotica, psychofarmaca en pijnstillers voor de Nederlandse patiënt.
Veel lagelonenlanden staan erom bekend het niet zo nauw te nemen met de arbeidsomstandigheden of milieu- en veiligheidseisen. De onveiligheid in de textielindustrie in Bangladesh is daar een navrant voorbeeld van. Hoe zit dat met de medicijnen die in India geproduceerd worden? Wie betalen de prijs? Programma ZEMBLA van BNNVARA onderzocht onder welke omstandigheden onze goedkope geneesmiddelen worden geproduceerd, o.a. door de farmaceut Aurobindo. U kunt de uitzending van 10 april 2018 hier terugkijken: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/de-prijs-van-het-goedkope-medicijn. Hier vindt u ook een statement van Aurobindo en reacties van zorgverzekeraars.
Slecht voor mens en milieu
Het farmaceutische bedrijf Aurobindo Pharma gaat roekeloos om met mens en milieu in India. Dat stellen deskundigen in de uitzending van ZEMBLA. Aurobindo, een van de grootste fabrikanten van generieke medicijnen op de Nederlandse markt, betaalt werknemers te lage lonen en overtreedt veiligheidsmaatregelen in zijn fabrieken, volgens deskundigen om te besparen op productiekosten. Ook blijkt het bedrijf chemisch afval illegaal te lozen met schadelijke gevolgen voor mens en milieu: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/fabrikant-van-nederlandse-medicijnen-buit-werknemers-uit-en-vervuilt-milieu (11 apr 2018).
Kamervragen
PvdA'er Kirsten van den Hul zegt 'enorm geschrokken' te zijn van de uitzending van ZEMBLA over het farmaceutische bedrijf Aurobindo. Samen met partijgenoot Sharon Dijksma heeft ze Kamervragen over de kwestie gesteld aan de ministers Kaag voor Buitenlandse Handel en Bruins van Volksgezondheid. De Kamerleden willen dat de ministers de Indiase overheid, de farmaceut Aurobindo en de Nederlandse zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/onbegrijpelijk-dat-dit-kan-pvda-stelt-kamervragen-na-zembla-over-goedkope-medicijnen (12 apr 2018). De Kamervragen vindt u hier: http://www.indianet.nl/pdf/kv180413.pdf (ingezonden 13 apr 2018).
Pensioenfondsen van het zorgpersoneel, huisartsen en werknemers bij overheid en onderwijs beleggen in het farmaceutisch bedrijf Aurobindo Pharma. Dagelijks gaan in de Nederlandse apotheken ongeveer 60 duizend doosjes medicijnen van Aurobindo over de toonbank: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/pensioenfondsen-investeren-32-5-miljoen-in-omstreden-geneesmiddelenfabrikant (12 apr 2018).
Ook over deze pensioenfondsen die beleggen in Aurobindo zijn Kamervragen gesteld, door Gijs van Dijk, Kirsten van den Hul en Sharon Dijksma (allen PvdA): http://www.indianet.nl/pdf/kv180416.pdf (ingezonden 16 apr 2018).
Afnemend toezicht op produktie geneesmiddelen
In een andere uitzending van ZEMBLA (https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/apothekers-willen-dat-inspectie-medicijnen-strenger-en-vaker-gaat-controleren (19 apr 2018)) blijkt dat de inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) van alle medicijnen die in Nederland in de reguliere keten binnenkomen, zes geneesmiddelen per jaar test. Die tests worden gedaan door laboratoria die betaald zijn door de fabrikanten, terwijl er al verschillende schandalen van manipulerende farmaceutische bedrijven zijn geweest. Ook vindt de productie van generieke medicijnen steeds meer op afstand plaats, in lagelonenlanden. "Onze zorgen nemen toe", aldus Klein Nulent.
Doordat de productie steeds verder van Europa verwijderd raakt, wordt de keten langer en neemt het aantal schakels toe. "Dat maakt het zicht op de productie minder helder en is van nadelige invloed op de leverbaarbetrouwheid", zegt de KNMP.
Actie tegen farmaceuten die medicijnen lozen in het milieu
Grote investeerders, waterbedrijven en NGO's op het gebied van milieu en volksgezondheid in Europa doen in een brief een dringende oproep aan de Europese Commissie (EC). De briefschrijvers maken zich ernstig zorgen over vervuiling door farmaceuten en de verspreiding van resistente bacteriën. Ze vragen de EC om actie te ondernemen tegen medicijnresten in het milieu. Die vallen niet onder de milieuregels die in de EU gelden. "Gezien het risico dat medicijnen op het milieu, de volksgezondheid en het dierenwelzijn hebben, is dat een onhoudbare situatie", zeggen de schrijvers in de brief. Veel medicijnen die bij Europese consumenten terechtkomen, worden geproduceerd in landen als India.
Meer over de vervuiling door farmaceuten leest u hier: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/europese-commissie-moet-nu-actie-ondernemen-tegen-farmaceuten-die-medicijnen-lozen-in-het-milieu (3 jul 2018).