terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Nederlands Dagblad, 27-5-2004      

Deelstaat India schaft religiewet af

DELHI - Een deelstaat in het zuiden van India gaat een antibekeringswet afschaffen. De aankondiging van eerste minister Selvi J. Jayalalithaa van de regio Tamil Nadu volgt enkele weken na de landelijke overwinning van de Congrespartij op de hindoepartij BJP.

Ook haar eigen partij heeft fors verloren en de oppositie in de deelstaat roept om haar aftreden. De invoering van antibekeringswet in oktober 2002 werd fel bekritiseerd door de christelijke minderheid en oppositiepartijen.

Volgens de wet moeten alle mensen die zich hebben bekeerd tot een andere godsdienst zich laten registreren bij de overheid. Anders kunnen zowel de bekeerlingen als degenen die tot bekering hebben aangezet, worden veroordeeld tot een gevangenisstraf. De maatregel treft vooral christenen, ongeveer zes procent van de bewoners van Tamil Nadu.

De directeur van het Nederlands Bijbelgenootschap constateerde tijdens een bezoek aan Tamil Nadu een maand na de invoering van de wet "grote onrust'' onder christenen. De kerken in India zijn volgens hem "zeer missionair''. Christenen, moslims en dalits (kasteloze hindoes die door hun geloofsgenoten met de nek worden aangekeken) gingen in 2002 ook de straat op om tegen de wet te protesteren.

Volgens premier Jayalalithaa heeft zij de wet alleen maar ingevoerd om verschillende religies in harmonie te laten samenleven. De overheid heeft zich altijd ingezet om de rechten van religieuze minderheden (christenen en moslims) te beschermen, aldus de eerste minister.

Een leider van een hindoe-organisatie omschrijft de stap van Jayalalithaa als "verdrietig en pijnlijk''. Hij roept zijn aanhangers op oppositie te voeren tegen de afschaffing van de wet. Ook wil hij met andere religieuze leiders samenwerken om "niet-ethische'' bekeringen te voorkomen.

Dominee Richard Howell, secretaris-generaal van de evangelische alliantie in India, ziet de uitspraak van de eerste minister als verhoring van het gebed. Volgens hem kan dit een aanzet kan zijn voor minderheden in andere staten om ook te pleiten voor afschaffing van soortgelijke wetten.

Open Doors, dat zich inzet voor vervolgde christenen, meldde begin dit jaar dat in vijf Indiase deelstaten antibekeringswetten van kracht zijn. De voormalige regeringspartij BJP werkte aan een landelijke wet die bekeringen moest indammen.



Dalits

Religie en Mensenrechten

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 2 juni 2004