terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Trouw, 23-6-2007

door:
Gijs Moes

Indiase kledingfabriek bestrijdt actievoerdersNederlandse actiegroepen worden in India beschuldigd van het verspreiden van leugens, discriminatie en het plegen van cyber crime. Waar een campagne voor de rechten van kledingarbeiders toe kan leiden.

Sommige bedrijven zijn gevoelig voor negatieve publiciteit. Ze houden zich stil als ze onder vuur liggen, proberen belastende feiten te verdoezelen en soms verbeteren ze zelfs hun gedrag. Zo niet Fibres and Fabrics International (FFI) in Bangalore, een belangrijke leverancier van het Nederlandse kledingmerk G-Star. Het bedrijf slaat juridisch direct terug zodra het in de beklaagdenbank terecht dreigt te komen.

Volgens lokale organisaties, zoals de vakbond Gatwu en de burgerrechtenorganisatie Cividep in Bangalore, deugen de arbeidsomstandigheden bij FFI al jaren niet. Het bedrijf zou werknemers psychisch en lichamelijk mishandelen, dwingen over te werken en ze daar niet voor betalen. Zwangere vrouwen moeten, volgens de berichten, zo lang mogelijk doorwerken en krijgen geen betaald verlof.

Die klachten zijn vorig jaar vastgelegd door een onafhankelijk fact finding committee. Met het rapport in de hand bestookten de Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep de klanten van FFI – naast G-Star onder meer het eveneens Nederlandse Mexx – en de media. Nederlandse kranten, waaronder Trouw, publiceerden over misstanden en intimidatie bij FFI en dochterbedrijf Jeans Knit.

Maar volgens FFI deugt er niets van deze ’valse beschuldigingen’. Het bedrijf heeft een advocaat in de arm genomen en een spreekverbod voor de kritische lokale organisaties afgedwongen.

G-Star liet de arbeidsomstandigheden bij FFI onderzoeken en kwam tot de conclusie dat die in orde waren. Andere klanten, zoals het Amerikaanse merk Ann Taylor, hebben het bedrijf echter de rug toegekeerd. En de organisatie SAI, die FFI het keurmerk SA8000 heeft toegekend voor de arbeidsomstandigheden in de fabriek, wil die toekenning weer intrekken – zo meldt de Schone Kleren Kampagne.

Omdat de kritiek in het buitenland aanhoudt, richt FFI zijn pijlen nu ook op de critici daar: maandag begint in Bangalore een strafzaak tegen de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep en de internetproviders XS4ALL en Antenna. Want die laatste twee hebben de ’lasterlijke berichten’ van de actiegroepen doorgegeven.

"De aanklachten zijn bizar en vergezocht", zegt Christa de Bruin van de Schone Kleren Kampagne. "Dit laat duidelijk zien hoe ver het bedrijf wil gaan. Iedereen die maar een beetje kritiek heeft, wordt keihard aangepakt. Dit is gewoon terreur, zoals ze die ook op hun arbeiders uitoefenen."

Hoe de situatie op dit moment is in de fabrieken van FFI en Jeans Knit is moeilijk te zeggen, geeft De Bruin toe. "De lokale organisaties kunnen dat het best beoordelen, maar zij mogen niets zeggen. Het punt is dat FFI nooit iets heeft gedaan met onze eerdere beschuldigingen. Ze hebben alleen om bewijzen gevraagd, zoals politierapporten. Maar dat is een totale miskenning van de situatie daar en de mogelijkheden die de werknemers hebben."

De Bruin, zelf ook aangeklaagd, is niet van plan om voor de rechter te verschijnen. "Dit is natuurlijk pure pesterij van FFI, maar de consequenties kunnen wel degelijk groot zijn. De zaak kan nog jaren duren en als het tot gevangenisstraf leidt, is uitlevering in theorie mogelijk." Schone Kleren Kampagne heeft een Indiase advocaat in de arm genomen, en wil de aanklacht aanvechten voor een hogere rechter.

Eén ding halen de actievoerders in ieder geval wel binnen: meer publiciteit voor de omstandigheden waaronder Nederlandse kleding in India wordt gemaakt. De Bruin hoopt dat overleg met G-Star en FFI alsnog tot verbeteringen kan leiden. "Deze rechtszaak is zeker niet de oplossing. Iedereen is de dupe van de juridische aanpak, de arbeiders in de eerste plaats."

G-Star blijft zoeken naar dialoog met FFI

G-Star laat al jaren kleding maken in de fabrieken van FFI en Jeans Knit in Bangalore. Maar het Nederlandse jeansmerk wil niet dat zijn broeken en jacks geassocieerd worden met misstanden.. Dus heeft G-Star de arbeidsomstandigheden bij FFI laten onderzoeken. Daaruit bleek dat alles in orde is bij de toeleveranciers. Maar volgens de Schone Kleren Kampagne worden werknemers bij het opstellen van dergelijke rapporten vaak geďntimideerd om de antwoorden te krijgen die de directie wenst. G-Star is in ieder geval niet gelukkig met het conflict tussen FFI en kritische organisaties. Spreekverboden en rechtszaken zijn volgens een woordvoerster van het Amsterdamse kledingbedrijf niet de juiste weg. "Juridische acties leiden niet tot de oplossing. Wij blijven FFI stimuleren om de dialoog aan te gaan."


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 25 juni 2007