terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Unicef.nl, 24-10-2007


Verhagen: Kinderarbeid in India ter sprake tijdens staatsbezoek24 oktober 2007, Den Haag - Nederland zal in de marge van het staatsbezoek van koningin Beatrix aan India "op passende wijze" de kinderarbeid in dat land aan de orde stellen. Dat heeft minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken), die met de vorstin mee is, woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Vorige week heeft hij de Indiase ambassadeur in Nederland al in een gesprek de Nederlandse zorgen over kinderarbeid overgebracht. De ambassadeur heeft beloofd die zorgen over te brengen aan de Indiase regering, aldus Verhagen. De Kamer had hem gevraagd de ,"slavernij-achtige en omvangrijke vorm van kinderarbeid", die gerelateerd is aan katoenproducten die in Nederland worden verkocht, aan de orde te stellen bij het staatsbezoek, dat woensdag begint.

"Moeilijk en gevoelig proces"
India heeft wetgeving om kinderarbeid tegen te gaan, maar de uitvoering daarvan blijkt volgens Verhagen in de praktijk moeizaam. Het bespreken van de mensenrechtensituatie met de autoriteiten in India is echter een ,"moeilijk en gevoelig proces". Het land beschouwt mensenrechtenkwesties vaak als een interne zaak, waar het buitenland zich niet mee hoeft te bemoeien.

Bestrijding kinderarbeid
Nederland financiert diverse programma's en projecten om kinderarbeid in India te bestrijden. In multilateraal verband gebeurt dit middels ondersteuning van programma’s van de VN-kinderrechtenorganisatie Unicef en de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. In bilateraal verband gebeurt dit door ondersteuning van een tiental (kleinschalige) projecten gefinancierd door de Nederlandse ambassade. Via het particuliere kanaal worden daarnaast projecten ter bestrijding van kinderarbeid in India ondersteund.

Europese Unie
Ook zal ons land proberen het thema kinderarbeid op de agenda te krijgen van de jaarlijkse EU-India mensenrechtendialoog, die in december plaatsvindt. De Europese Unie gaat nieuwe richtlijnen op het gebied van kinderrechten opstellen.

De Kamer vindt dat in Nederland actieve multinationals als de chemiebedrijven Bayer en Monsanto erop moeten worden aangesproken dat ze direct betrokken zijn bij kinderarbeid. Volgens Verhagen ligt het echter niet op de weg van de Nederlandse overheid om buitenlandse bedrijven op hun handelwijze aan te spreken. Wel stelt het kabinet zaken als de uitbanning van kinderarbeid aan de orde in internationale organisaties als de EU, aldus Verhagen.

Beantwoording vragen over kinderarbeid in India


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 30 november 2007