terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door Reformatorisch Dagblad/Staatscourant.nl, 26-11-2007


Heemskerk gaat gesprek kinderarbeid niet uit de wegAMSTERDAM (ANP) – Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) zal tijdens de handelsmissie in India het onderwerp kinderarbeid aan de orde brengen. Volgens de bewindsman is het belangrijk dat de normen die Nederland op dit vlak hanteert worden overgebracht.

"Kinderen horen niet te werken. Het is slecht voor een land als kinderen niet naar school gaan. Scholing hoort bij de ontwikkeling van een land en draagt bij aan de bestrijding van de armoede". De bewindsman wees er overigens op dat India scholing voor iedereen hoog in het vaandel heeft staan.Heemskerk begon dit weekeinde in India een handelsmissie die een week gaat duren. Tijdens een andere Nederlandse handelsmissie een maand geleden kwam kinderarbeid ook al aan de orde. De Indiase regering toonde zich toen volgens VNO–voorzitter Wientjes in haar wiek geschoten omdat de rapportage over een kledingbedrijf niet juist zou zijn.

Voor Heemskerk is dit geen aanleiding om het onderwerp uit de weg te gaan. "Bedrijven hebben ethische codes en een minister van Handel moet ook daarover beginnen. Nederlanders (consumenten of burgers) willen terecht gewoon weten hoe de spullen die zij kopen worden gemaakt. Het maakt wel uit hoe je het onderwerp ter sprake brengt. Een opgeheven vinger werkt niet. Je moet respect tonen voor de mensen met wie je te maken hebt".


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 27 november 2007