terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Het Parool, 3-12-2007


H&M onder vuur wegens kinderarbeidAMSTERDAM - Kleding van Hennes & Mauritz wordt gemaakt van katoen die is geplukt door onderbetaalde kinderen uit Oezbekistan. Die beschuldiging komt van het Zweedse actualiteitenprogramma Agenda.

H&M zou kleding betrekken van Aziatische leveranciers die katoen kopen in Oezbekistan. Volgens mensenrechtenorganisaties werken tijdens het plukseizoen circa een half miljoen Oezbeekse kinderen in de katoenteelt. De opbrengsten vloeien goeddeels in de zakken van de kliek rond de autoritaire president Islam Karimov.

H&M erkende in de uitzending dat het concern weet waar de katoen vandaan komt. Volgens het concern is het onmogelijk 'besmet katoen' volledig uit te bannen.

De affaire is pijnlijk voor H&M, dat sinds vorig jaar is aangesloten bij de Fair Labor Association, een onafhankelijke organisatie die onderzoek doet naar arbeidsomstandigheden. Ook kent het een gedragscode voor toeleveranciers en heeft het controleurs in dienst die op de naleving moeten toezien.

De Amsterdamse jeansfabrikant G-Star staat onder druk om de banden te verbreken met zijn Indiase toeleveranciers nu een Indiase rechtbank de arrestatie heeft gelast van acht Nederlandse mensenrechtenactivisten. Zij worden beschuldigd van laster omdat ze kritiek hebben geleverd op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken. Sinds begin dit jaar lopen hierover rechtszaken, maar de activisten weigerden tot dusver voor de rechter te verschijnen.

Het arrestatiebevel dat zaterdag werd uitgevaardigd, is het gevolg van een smaadklacht die kledingfabrikant Fibres and Fabrics International (FFI) heeft ingediend. G-Star, de belangrijkste afnemer van FFI, zegt 'zeer teleurgesteld' te zijn over de gang van zaken. Maar omdat nu breken met FFI geen verandering kan brengen in de arrestatiebevelen, kiest G-Star 'voorlopig voor continu´teit van de werkgelegenheid voor de werknemers' van de fabriek'.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 5 december 2007