terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd door AD.nl, 4-12-2007

door:
Christa van der Hoff & Gijs Korevaar

Monddood? Dan geen schone kleren



Hoe kan je, als je een Nederlandse spijkerbroek koopt, zeker weten dat die in India is gemaakt door mensen die daar een normaal loon voor krijgen en in goede omstandigheden werken?

Dat kan in elk geval niet als fabrieken aan mensen, die kritiek uiten, een spreekverbod opleggen. Of zelfs, in het geval van de Nederlandse actievoerders van de Schone Kleren Kampagne (SKK), via de rechtbank om uitlevering vragen.

Deze dreiging hangt acht medewerkers van de Schone Kleren Kampagne, de Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna sinds zaterdag boven het hoofd. Inmiddels bemoeit ook de Nederlandse regering zich ermee. Nederland wil dat India het arrestatiebevel niet uitvaardigt en zal de acht niet uitleveren.

Het internationale arrestatiebevel, dat nog bekrachtigd moet worden door het Indiase ministerie van Binnenlandse Zaken, volgt op een proces wegens smaad, dat de Indiase kledingfabrikant FFI (Fibres and Fabrics International) aanspande tegen de actiegroepen en de internetprovider. De fabriek maakt vooral spijkerbroeken voor het Nederlandse bedrijf G-Star.

SKK en LIW brachten in 2006 nieuws naar buiten over slechte arbeidsomstandigheden in de fabrieken die onder meer spijkerbroeken maakten voor G-Star, Mexx, Ann Taylor en GAP. Die laatste bedrijven hebben inmiddels geen nieuwe orders meer geplaatst. De actievoerders werden voor de rechtbank gedaagd, maar verschenen op advies van hun advocaten niet op de zitting.

Minister Verhagen noemde de zaak gisteren ‘onverkwikkelijk’: "Organisaties stellen misstanden aan de kaak en wij moeten pal staan voor de mogelijkheden om daarmee door te kunnen gaan." Staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken), die vorige week met een grote handelsmissie India bezocht, probeert nu via stille bemiddeling de partijen tot elkaar te brengen.

Christa de Bruin, medewerker van de SKK die een arrestatiebevel boven het hoofd hangt, licht toe: "De Indiase rechtbank probeert zowel lokale vakbonden als internationale organisaties zoals wij monddood te maken. De arbeidsomstandigheden in de fabrieken zijn wel wat verbeterd, maar de klachten van de arbeiders zijn nog nooit serieus genomen. De vrijheid van organisatie is nog ver te zoeken. Daardoor is het voor bedrijven, die daar kleren bestellen, niet mogelijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen."

Volgens het SP-Kamerlid Gesthuizen moet de regering zich verzetten tegen de eisen van de Indiase overheid om de mensen van de Schone Kleren Kampagne als getuige op te roepen, want dat schept een precedent: "Andere bedrijven kunnen op hun beurt organisaties, die zich inzetten voor mensenrechten, monddood maken."

Het MVO Platform, een samenwerkingsverband van 36 maatschappelijke organisaties en vakbonden, wil dat de Europese Unie India aanspoort om internationale arbeidsnormen na te leven en de vrijheid van meningsuiting te garanderen.

Voor G-Star zijn de arrestatiebevelen geen aanleiding om de contacten met de Indiase fabriek te verbreken. "Nu breken met FFI kan hierin geen verandering brengen," zegt woordvoerder Frouke Bruinsma. "Maar als de bemiddelingspogingen van de Nederlandse overheid op niets uitlopen, gaan wij dit zeker heroverwegen."

De Indiase ambassade in Den Haag wilde gisteren niet reageren op de situatie.


terug LIW in de pers Schone Kleding HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 5 december 2007