terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in Nederlands Dagblad, 16-6-2009


Voordewind: 'Geen kinderarbeid, dan minder btw'Voor kleding en schoenen die aantoonbaar niet zijn gemaakt door kinderhanden, moet een lager belastingtarief gelden. Wat de ChristenUnie betreft geldt hiervoor een btw-tarief van 6 procent in plaats van de huidige 19 procent. Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) zal dat vandaag voorstellen aan minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) tijdens een overleg over mensenrechtenbeleid.

Verhagen maakt zich in Europees verband sterk voor het weren van spullen waar de ‘ernstigste vormen’ van kinderarbeid aan te pas zijn gekomen. Maar volgens Voordewind gaat dat niet ver genoeg en schiet het ook niet op.

Het Kamerlid ziet meer in het positief belonen van bedrijven die het goed doen op dit vlak, dan in het weren van producten waaraan kinderen hebben meegewerkt. Dat moet dan wel goed gecontroleerd worden door het ministerie van Economische Zaken en de ambassades in de landen waar kinderarbeid voorkomt zoals India en China.

Volgens Voordewind moet deze arbeid in de keten zichtbaar gemaakt kunnen worden. Hij wijst erop dat voor veel andere producten keurmerken zijn bedacht, wat betekent dat er ook controles plaatsvinden. Het liefst ziet Voordewind dat er een lagere belasting komt voor dergelijke producten in de hele Europese Unie.


terug LIW in de pers Kinderarbeid & Onderwijs HOME Landelijke India Werkgroep


Landelijke India Werkgroep - 17 juni 2009