terug/back
17-5-2005
Stuur PROTESTBRIEF!

Arbeiders op straat na sluiting PT Tae Hwa fabriek in Indonesië

3600 Arbeiders van de PT Tae Hwa fabriek in Tangerang, West Java, Indonesië zitten sinds 11 februari 2005 zonder werk. Toen zij van een tweedaagse vakantie terugkeerden naar hun werk, was de fabriek gesloten. De inboedel was verkocht en de Koreaanse eigenaren van de fabriek waren met de noorderzon vertrokken. In de fabriek werden sportschoenen gemaakt voor FILA, Geox en Langford. FILA, de grootste afnemer (80%), geeft niet thuis. De arbeiders eisen compensatie en willen hun baan terug. Steun de Tae Hwa arbeiders!

Schrijf aan FILA en FILA┤s importeur in Nederland. U kunt gebruik maken van voorbeeldbrieven die u kunt vinden op http://www.schonekleren.nl/bedrijven/fila.htm.

Kom in Aktie! verstuur de brieven direct via: http://www.schonekleren.nl/bedrijven/fila.htm#aktie.ACHTERGROND:

De arbeiders verkeren in grote onzekerheid. Zij krijgen geen informatie over het plotselinge sluiten van de fabrieksdeuren. Er doen veel geruchten de ronde, maar deze blijken vaak niet te kloppen. FILA zou een uitbetaling hebben ingehouden waardoor het fabrieksmanagement niet in staat was haar uitstaande schulden af te lossen. De inboedel zou zijn verkocht om de salarissen van februari aan de arbeiders te kunnen uitbetalen. De salarissen zijn echter nooit uitbetaald. De arbeiders hebben gehoord dat FILA haar uitrusting van de fabriek naar China heeft verstuurd. De arbeiders eisen uitbetaling van hun salaris en tenminste een ontslagpremie, maar willen eigenlijk hun baan terug. Voorts willen de arbeiders dat FILA openheid van zaken geeft over haar rol in de sluiting van de fabriek. Ze verkeren in een uiterst penibele situatie als gevolg van dit onverwachte ontslag en hebben opgeroepen tot internationale solidariteit om hun eisen kracht bij te zetten.

De Schone Kleren Kampagne, Oxfam Internationaal en het Internationale Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV) stuurden op 22 februari een gezamenlijke brief aan FILA┤s hoofd marketing, Robert Erb. In de brief wordt FILA opgeroepen tekst en uitleg te geven over de precieze toedracht en ervoor te zorgen dat de arbeiders hun baan terugkrijgen en achterstallig loon krijgen uitbetaald. Er is tot op heden nog geen reactie van FILA gekomen. Robert Erb weigert de vakbonden en de Schone Kleren Kampagne te woord te staan.

Meer dan 2000 arbeiders hebben naar aanleiding van de sluiting van de fabriek zelf al een proces aangespannen bij de rechtbank. Op 28 en 29 maart hebben 2500 arbeiders gedemonstreerd. Het Indonesische ministerie van arbeid bracht op 28 maart het advies uit om de arbeiders compensatie te betalen volgens de wet. Dit advies is echter niet bindend. Als het management dit advies negeert, wordt de zaak voorgelegd aan de rechtbank. Tijdens de demonstraties werden de arbeiders ge´ntimideerd door de politie.

FAIL ON FAIR PLAY

Het gedrag van FILA is voor de Schone Kleren Kampagne niet verassend. Lange tijd weigerde FILA een inhoudelijke reactie te geven op de eisen tijdens de Olympische campagne vorig jaar. In aanloop van de Olympische Spelen in Athene voerden de Schone Kleren Kampagne, Novib en de FNV campagne tegen uitbuiting van arbeiders in de sportkleding- en sportschoenenindustrie - ┤Fair Play op de Spelen, eis eerlijk gemaakte sportkleding┤. De campagne richtte haar pijlen vooral op de achterblijvers - sportmerken die nog weinig of niets hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers worden verbeterd - waaronder ook FILA.

Onderzoek voorafgaand aan deze campagne rapporteerde al over slechte arbeidsomstandigheden in de Tae Hwa fabriek zoals lage lonen, verplicht overwerk, onhaalbare hoge productie normen, seksueel en verbaal geweld. Arbeiders die zich probeerden te organiseren werden tegengewerkt en ge´ntimideerd. Zo ook verging het Parkati. Parkati organiseerde in 1998 een tweedaagse staking. Een ingehuurde knokploeg sloeg de stakers uiteen. Parkati werd in 1999 ontslagen. Drie keer werd door een Indonesische arbeidsarbitragecommissie het herstel van Parkati in haar functie geŰist, maar het management ging steeds in beroep en won uiteindelijk een rechtszitting die het management in het gelijk stelde.

Er was dus al heel wat mis in de Tae Hwa fabriek. Met als klap op de vuurpijl deze plotselinge sluiting. Hierdoor zijn duizenden arbeiders van de ÚÚn op andere dag zonder werk komen te zitten. Hun situatie wordt met de dag nijpender. De arbeiders hebben tot op de dag voor de sluiting nog schoenen voor FILA in elkaar gezet. FILA ýs mede verantwoordelijk voor deze arbeiders.

Meer info: http://www.cleanclothes.org/companies/fila.htm.

Steun de Tae Hwa arbeiders en eis dat:

  • FILA verantwoordelijkheid neemt voor de ontslagen arbeiders
  • FILA openheid van zaken geeft over de rol die FILA heeft gespeeld in de sluiting van de PT Tae Hwa fabriek
  • FILA er alles aan doet om te zorgen dat de arbeiders nieuw werk krijgen
  • De arbeiders hun achterstallig loon krijgen uitbetaald
  • De arbeiders hun wettelijke compensatie krijgen (waaronder een ontslagpremie)
De Schone Kleren Kampagne eist verder van FILA dat zij:
  • haar gedragscode herformuleert conform internationaal geaccepteerde arbeidsnormen
  • toeziet op naleving van de code bij toeleveranciers door onafhankelijke controle door een derde partij te accepteren
  • samenwerkt met lokale vakbonden en organisaties om problemen bij toeleveranciers aan te pakken.
Schrijf aan FILA en FILA┤s importeur in Nederland. U kunt gebruik maken van voorbeeldbrieven die u kunt vinden op http://www.schonekleren.nl/bedrijven/fila.htm.

Kom in Aktie! verstuur de brieven direct via: http://www.schonekleren.nl/bedrijven/fila.htm#aktie.


Landelijke India Werkgroep - 17 mei 2005