Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


DALITS/KASTELOZEN - DOSSIER PERSBERICHTEN
2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - <2000
5 feb 2019:
Ambassadors join the fight to end caste discrimination (PERSBERICHT IDSN):
A brand new IDSN Ambassadors Group is launched today. The group is made up of several highly distinguished human rights advocates, who will use their knowledge and skills to ensure that caste discrimination never falls off the global human rights agenda.
12 dec 2018:
European Parliament calls on the EU to step up action at the UN and delegation levels to eliminate caste-based discrimination (PERSBERICHT IDSN):
IDSN welcomes today’s adoption of the European Parliament’s annual report on human rights and democracy in the world 2017 and the European Union’s policy on the matter.
5 dec 2017:
Human Rights Defenders at serious risk in India and across the globe (PERSBERICHT Amnesty International):
People who promote and defend human rights across the globe continue to face an onslaught of harassment, intimidation, unjust prosecution and unlawful detention, Amnesty International said today in its report, Deadly but Preventable Attacks: Killings and Enforced Disappearances of Those who Defend Human Rights.
21 dec 2016:
Grootschalige kinderslavernij bij Zuid-Indiase spinnerijen die garens produceren voor kledingmerken (PERSBERICHT LIW):
Een nieuw onderzoek door de Landelijke India Werkgroep (LIW) toont aan dat verschillende vormen van moderne slavernij, waaronder ook kinderslavernij, voorkomen in meer dan 90% van de spinnerijen in Zuid-India. Zuid-Indiase spinnerijen leveren garen voor Indiase, Bengalese en Chinese kledingfabrieken die produceren voor de Westerse markt.
Het rapport Fabric of Slavery onthult de schaal waarop jonge meisjes en vrouwen - in meerderheid Dalit ofwel kasteloos - onderworpen zijn aan werkgevers die hun loon inhouden of hen opsluiten in door het bedrijf gecontroleerde hostels. Ze maken lange werkdagen, zijn slachtoffer van seksuele intimidatie en verdienen zelfs niet het minimumloon. Gerard Oonk, directeur van de LIW: “We kaarten de kwestie nu vijf jaar aan, maar ook voor ons kwam de omvang van dit probleem als een schok.”
1 jun 2016:
Beruchte NGO-Commissie houdt verdedigers mensenrechten buiten de VN (PERSBERICHT IDSN):
Voor de 18e keer sinds 2008 heeft de Commissie voor NGO's de aanvraag van IDSN voor een adviserende status bij ECOSOC [de Economische en Sociale Raad van de VN] – de langst lopende in zijn soort – opgeschort. Twee extra vragen uit India hebben het proces nogmaals vertraagd.
24 mei 2016:
India: Stop met het behandelen van critici als criminelen (PERSBERICHT Human Rights Watch):
De Indiase autoriteiten gebruiken routinematig vaag geformuleerde en te ruime wetten als politieke instrumenten om critici het zwijgen op te leggen of te intimideren, aldus Human Rights Watch in een nieuw rapport dat vandaag is vrijgegeven.
2015
omhoog
24 nov 2015:
Nieuw Rapport: Multinationals, waaronder Nederlandse, betrokken bij omvangrijke kinderarbeid en/of lonen vrouwen beneden bestaansminimum - 156.000 Indiase kinderen produceren groentezaad voor bedrijven (PERSBERICHT LIW):
Bijna 156.000 Indiase kinderen werken mee aan de productie van groenzaden van tomaten, hete peper en okra. Circa 50.000 zijn jonger dan 14 jaar. Ze worden blootgesteld aan slechte arbeidsomstandigheden, waaronder giftige pesticiden en lange werkdagen. Ze verlaten meestal de school als ze tussen de 11 en 13 jaar zijn. Het aantal tieners van 14 tot 18 in de groenteteelt nam sinds 2010 met meer dan 37.000 toe.
Bij boeren die voor multinationale ondernemingen werken als East-West Seed (Nederlands), Limagrain (Frans), Sakata (Japans) en Advanta (Indiaas) zijn 10 tot 16% van de kinderen onder de 14 jaar. Veel Indiase bedrijven laten soortgelijke cijfers zien. Bij boeren die aan zaadbedrijven leveren zijn ongeveer 30% van de arbeiders tieners.
27 jul 2015:
Nieuw rapport: Cotton’s Forgotten Children - Bijna half miljoen Indiase kinderen werkt in katoenzaadteelt (PERSBERICHT LIW/Stop Kinderarbeid):
Bijna een half miljoen Indiase kinderen – waaronder 200.000 jonger dan 14 jaar – werken in de katoenzaadteelt. Dit is een van de schokkende resultaten van het nieuwe rapport Cotton’s Forgotten Children van Dr. Davuluri Venkateswarlu, dé Indiase expert op dit gebied. Het aantal kinderen dat in de katoenzaadvelden werkt is sinds het vorige onderzoek uit 2010 met bijna 100.000 gestegen. Kinderen onder de 18 vormen ongeveer 60% van de arbeiders op de velden van de boeren die hun zaden aan zowel Indiase als multinationale ondernemingen leveren.
11 mei 2015:
Moderne slavernij en kinderarbeid in Indiase steengroeven: Stop Kinderarbeid roept bedrijven en overheid op om in actie te komen (PERSBERICHT LIW/Stop Kinderarbeid):
In Indiase steengroeves is massaal sprake van moderne slavernij. Ook kinderarbeid komt regelmatig voor. De meeste Nederlandse importeurs van Indiaas graniet geven niet aan uit welke groeves hun graniet komt of zeggen dat niet te weten.
Dat blijkt uit het rapport Rock Bottom - Modern Slavery and Child Labour in South Indian Granite Quarries van de Landelijke India Werkgroep in samenwerking met de coalitie Stop Kinderarbeid naar de arbeidsomstandigheden bij de granietwinning in het zuiden van India.
2014
omhoog
28 okt 2014:
Nieuw rapport: Moderne slavernij in de Indiase textielindustrie - Inspanningen van modemerken en winkelketens hebben nog geen resultaat (PERSBERICHT SOMO/LIW):
Flawed Fabrics, een nieuw rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW), toont aan dat uitbuiting en dwangarbeid nog steeds de dagelijkse realiteit is in de textielindustrie in Zuid-India. Meisjes en vrouwen werkzaam in de textielfabrieken, worden gedwongen lange uren voor lage lonen te werken. Ze verblijven in slaapzalen en mogen het bedrijfsterrein bijna nooit verlaten. De onderzochte fabrieken leveren aan westerse merken waaronder C&A, Primark en Replay en aan Bengaalse kledingfabrieken. Nederlandse bedrijven zijn nog nauwelijks actief om deze misstanden aan te pakken.
18 jun 2014:
VN-Mensenrechtenraad: Maak eind aan op kasten gebaseerde verkrachting en geweld - Bijeenkomst benadrukt noodzaak van concrete maatregelen (PERSBERICHT FIDSN/Human Rights Watch):
Hogere VN-mensenrechtenambtenaren riepen bij een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtenraad op 17 juni 2014 op tot onmiddellijke actie om een eind te maken aan verkrachting en geweld tegen vrouwen op basis van kaste.
De bijeenkomst, mede gesteund door Human Rights Watch, volgde dringende wereldwijde oproepen tot actie van talrijke mensenrechtenorganisaties, VN-vertegenwoordigers, en beleidsmakers uit de hele wereld naar aanleiding van de groepsverkrachting en ophanging van twee meisjes in India op 27 mei jl.
4 jun 2014:
Forse kritiek VN-deskundigen op India’s kinderrechtenbeleid : Regering deelstaat Uttar Pradesh ook onder vuur (PERSBERICHT NCDHR) link opent in nieuw venster:
India's kinderrechtenbeleid is scherp aangevallen op een belangrijke bijeenkomst van VN-deskundigen op 2 en 3 juni in Genève. Het VN-Comité voor de Rechten van het Kind kwam bijeen om India’s resultaten te beoordelen wat betreft de uitvoering van de Convention on the Rights of the Child (Verdrag inzake de Rechten van het Kind) en de twee facultatieve protocollen daarvan.
28 mrt 2014:
Kledingbedrijven geven geen inzicht in aanpak gedwongen arbeid in India (PERSBERICHT FNV Mondiaal/LIW):
De meeste Nederlandse en internationale bedrijven die kleding uit de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu importeren, weigeren inzicht te geven in wat zij doen om ‘gebonden arbeid’ bij hun leveranciers te bestrijden. Naar schatting ruim 100.000 jonge kinderen en tienermeisjes zijn het slachtoffer van ‘gebonden arbeid’ ofwel ‘moderne slavernij’. Deze meisjes – meestal ‘kasteloos’ (Dalit) - wonen in hostels, hebben nauwelijks bewegingsvrijheid, worden onderbetaald voor lange werkdagen en werken onder ongezonde arbeidsomstandigheden.
2013
omhoog
7 jun 2013:
Kom in actie voor verbetering situatie Dalit-vrouwen: Vrouwen en meisjes moeten speciale bescherming tegen kastendiscriminatie krijgen (PERSBERICHT Human Rights Watch/IMADR/Minority Rights Group International/IDSN):
VN-lidstaten moeten dringend aandacht schenken aan en resoluut actie ondernemen voor de verbetering van de situatie van Dalit-vrouwen, zo laten vier internationale NGO’s (non-gouvernementele organisaties) weten. Door de combinatie van hun kaste en sekse zijn miljoenen Dalit-vrouwen uitermate kwetsbaar voor discriminatie en geweld, waaronder verkrachting, gedwongen prostitutie en moderne vormen van slavernij.
8 jan 2013:
Paspoort geweigerd aan Indiase Dalit-winnaar van Mensenrechtentulp 2012 (PERSBERICHT DNN/IDSN):
VN-lidstaten moeten dringend aandacht schenken aan en resoluut actie ondernemen voor de verbetering van de situatie van Dalit-vrouwen, zo laten vier internationale NGO’s (non-gouvernementele organisaties) weten. Door de combinatie van hun kaste en sekse zijn miljoenen Dalit-vrouwen uitermate kwetsbaar voor discriminatie en geweld, waaronder verkrachting, gedwongen prostitutie en moderne vormen van slavernij.
2012
omhoog
13 dec 2012:
Europees Parlement neemt historische resolutie over Dalits aan (PERSBERICHT IDSN):
Vandaag [13 december 2012] werd een krachtig geformuleerde resolutie over kastendiscriminatie in India bediscussieerd en aangenomen door het Europees Parlement. Het Parlement veroordeelt het grote aantal gruweldaden tegen Dalits en het gebrek aan actie tegen kastendiscriminatie door de Indiase regering.
18 jul 2012:
Bedrijven en politiek komen in beweging: Gedwongen (kinder)arbeid in de Indiase kledingindustrie krijgt wereldwijd aandacht (PERSBERICHT SOMO/LIW):
Recente publicaties van SOMO en de Landelijke India Werkgroep (LIW) hebben er sterk aan bijgedragen dat in India, Europa, de VS en Nederland actie wordt ondernomen tegen de omvangrijke kinderarbeid in de Zuid-Indiase textiel- en kledingindustrie. Zowel een deel van de kledingbedrijven als de Nederlandse, Europese en Amerikaanse politiek komt nu in beweging tegen de ‘gedwongen (kinder)arbeid’ in Zuid-India onder de naam ‘Sumangali Scheme’.
24 mei 2012:
Mensenrechtenactivisten woedend over falen Indiase delegatie bij aanpak Dalit-vraagstukken bij VN (PERSBERICHT NCDHR):
Dalit-mensenrechtenactivisten die in Genève bijeenkwamen voor de UN Universal Periodic Review (‘mensenrechtenexamen’) van India, zijn teleurgesteld in het antwoord van de Indiase delegatie op de grote problemen waar Dalits mee te kampen hebben.
Volgend de activisten verzuimde de Indiase delegatie om in te gaan op de noodzaak om de Prevention of Atrocities Act (Wet om Wreedheden te Voorkomen) aan te scherpen, de sociaal-economische ontwikkeling van kastelozen en inheemse volken te bevorderen, de van de positie van Dalit-vrouwen te verbeteren en nog een aantal andere essentiële punten.
25 apr 2012:
Jonge Dalit-vrouwen uitgebuit in Indiase kledingfabrieken : Ondanks mooie beloften nog steeds misstanden in de Zuid-Indiase kledingfabrieken, onthult nieuw rapport 'Maid in India' (PERSBERICHT SOMO/LIW):
Europese en Amerikaanse kledingbedrijven zijn er tot nu toe niet in geslaagd de arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers in Tamil Nadu, Zuid-India, structureel te verbeteren. Ondanks mooie beloften en een aantal goedbedoelde initiatieven zijn de arbeidsomstandigheden in de Zuid-Indiase kledingindustrie nog steeds zeer slecht. Tot op de dag van vandaag werken duizenden vrouwen en meisjes onder omstandigheden die niet anders kunnen worden aangeduid dan als gebonden arbeid. Dit stellen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) in hun rapport Maid in India dat vandaag wordt gepubliceerd.
5 mrt 2012:
Still 'Captured by Cotton'? Ondanks enkele verbeteringen blijft de productieketen van kleding problematisch (PERSBERICHT SOMO/LIW):
Vandaag presenteren Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en Landelijke India Werkgroep (LIW) een voorproefje van een nieuw rapport over misstanden in de Zuid-Indiase kledingindustrie dat in april uitkomt. Dit voorproefje wordt gepubliceerd naar aanleiding van een bijeenkomst vandaag van de Sumangali Bonded Labour groep van het Engelse Ethical Trade Initiative (ETI). SOMO en LIW roepen kledingmerken op om hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen.
2011
omhoog
2 dec 2011:
Dringende wereldwijde oproep om kastendiscriminatie uit te bannen (PERSBERICHT IDSN):
Activisten, leden van internationale organisaties, maatschappelijke organisaties, solidariteitsnetwerken en onderzoekers uit de hele wereld, hebben een dringende wereldwijde oproep – Global Call for Action - gedaan om kastendiscriminatie uit te bannen. Deze oproep werd op 1 december gedaan als uitkomst van de Internationale Consultatie over Effectieve Praktijken en Strategieën om Kastendiscriminatie uit te Bannen, die in Kathmandu, Nepal, werd gehouden.
De oproep is een dringend verzoek om actie voor "alle burgers wereldwijd om een eind te maken aan duizenden jaren van immens menselijk lijden als gevolg van een wreed systeem van kaste-apartheid waarvan 260 miljoen mensen in de wereld het slachtoffer zijn".
2 dec 2011:
Urgent Global Call for Action to End Caste Discrimination (PERSBERICHT IDSN):
Activists, members of international organisations, NGOs, Solidarity Networks and researchers from across the world, have launched a landmark Urgent Global Call for Action to Eliminate Caste-Based Discrimination. The call was launched on the 1st December, as an outcome of the International Consultation on Good Practices and Strategies to Eliminate Caste Based Discrimination, held in Kathmandu, Nepal.
The call, is a call for action for “citizens of the world to bring an end to millennia of immense human suffering, resulting from a brutal system of caste segregation, affecting over 260 million people worldwide.”
1 jul 2011:
Grote Kamermeerderheid steunt motie voor aanpak kastendiscriminatie : Dalit Netwerk Nederland verheugd over aandacht voor 250 miljoen ‘kastelozen’ (PERSBERICHT DNN):
De Tweede Kamer heeft op 30 juni een motie aangenomen die er voor pleit dat Nederland zich actief blijft inzetten tegen kastendiscriminatie en voor het verbeteren van de positie van de circa 250 miljoen Dalits (’kastelozen’). Dalits wonen merendeels in landen als India, Pakistan, Nepal en Bangladesh.
De motie, op initiatief van Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie, werd ook door het CDA, PvdA, SP, D66, SGP, GroenLinks en Partij van de Dieren ondersteund. Minister Rosenthal zei in zijn reactie dat hij de vier concrete verzoeken in de motie in zijn beleid ‘kan meenemen’. Eerder zag het er naar uit dat het onderwerp bij hem geen prioriteit meer had.
17 jun 2011:
Indiase Premier Manmohan Singh: "Maak binnen zes maanden een eind aan handmatig poepruimen" (PERSBERICHT DNN):
De Indiase Premier Manmohan Singh heeft op vrijdag 17 juni de deelstaten gevraagd om te beloven dat het handmatig poepruimen door ‘kastelozen’ binnen een half jaar wordt uitgebannen. Singh sprak op een bijeenkomst van ministers van welzijn en sociale rechtvaardigheid van de 29 Indiase deelstaten.
20 mei 2011:
Uitgebuite Dalit-meisjes maken kleding voor Europese en Amerikaanse markt: Bedrijven zetten zich in voor verbetering, maar schending van arbeidsrechten komt nog veelvuldig voor (MEDIABERICHT SOMO/LIW):
Europese en Amerikaanse bedrijven laten meisjes onder erbarmelijke omstandigheden kleding maken in Tamil Nadu (India). Er is sprake van misbruik en valse beloften. Het gaat veelal om Dalit – kasteloze - meisjes, jonger dan 18 jaar. De meisjes worden te werk gesteld via het ‘Sumangali Scheme’.
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) zetten deze problematiek uiteen in het rapport Captured by Cotton dat vandaag gepubliceerd wordt. Het rapport besteedt speciale aandacht aan vier grote Indiase geïntegreerde producenten: Eastman, SSM India, Bannari Amman en KPR Mill. Zij leveren aan onder meer Bestseller (o.a. Only, Jack & Jones), C&A, GAP, Diesel, Marks & Spencer, Primark, Tommy Hilfiger en Inditex (o.a. Zara). Een aantal bedrijven zet zich in voor verbeteringen, maar uitbuiting komt desondanks nog veelvuldig voor.
1 mrt 2011:
MEPs: The EU must act now to help end one of the biggest human rights issues in the world (PERSBERICHT IDSN):
MEPs stated that EU action must be taken to help end caste discrimination, affecting 260 million people worldwide. The statements came during a hearing on caste discrimination in South Asia, at the European Parliament Monday afternoon. This was also the message delivered by Dalit rights advocators at the hearing, who informed MEPs that concerted action to combat caste discrimination through EU development work, trade agreements and political dialogues, must be taken if development goals in caste-affected countries including India, Bangladesh, Pakistan and Nepal, are to be achieved and human rights respected.
2010
omhoog
15 apr 2010:
National Call to Abolish Untouchability: oproep tot uitbannen onaanraakbaarheid door Indiase organisaties (PERSBERICHT E&E Coalition):
Even after 60 years of India’s constitutional rule abolition of untouchability still remains only a pipedream in India. While discrimination based on descent and occupation continues unabated those caste forces that practice untouchability in its varying forms are having a field day in India. It is not enough that the abolition of untouchability is enshrined in the constitution of India. It is of paramount important that the enforcement of related laws are stringently followed so that Dalits in this country can live as citizens with freedom and dignity.
While discrimination based on descent and occupation denies many opportunities to Dalits to come into level playing field the continuing practice of untouchability serves a deathblow to their human psyche that is essential for citizens. Without freedom and dignity no people can be expected to exercise their democratic rights and responsibilities as citizens.
16 mrt 2010:
Tien jaar wereldwijde strijd tegen kastendiscriminatie: Zuid-Afrika's bisschop Tutu spreekt India opnieuw aan op 'kaste-apartheid' (PERSBERICHT DNN):
Het International Dalit Solidarity Network (IDSN) bestaat 10 jaar. IDSN is er de afgelopen tien jaar in geslaagd om de discriminatie en achterstelling van minstens 260 miljoen Dalits op de internationale agenda te krijgen. Het netwerk bestaat uit Dalit-organisaties uit India, Nepal, Pakistan en Bangladesh, dertien internationale organisaties en vijf Europese solidariteitsnetwerken. Het Dalit Netwerk Nederland is de Nederlandse partner van IDSN en heeft met succes de Nederlandse regering en de Tweede Kamer op het onderwerp aangesproken.
9 mrt 2010:
Ten years of global struggle against caste discrimination (PERSBERICHT IDSN):
As the International Dalit Solidarity Network (IDSN) marks its tenth anniversary, the struggle for Dalit rights is gaining increasing international momentum, including an endorsement by Archbishop Desmond Tutu. Much, however, remains to be done if one of the world’s most serious human rights issues, which affects 260 million people, is to be eliminated.
2009
omhoog
9 dec 2009:
Bedrijven en overheid moeten kastendiscriminatie aanpakken: Nederlanders bewuster en vaker bereid tot actie, laat TNS NIPO-enquête zien (PERSBERICHT DNN):
Meer dan zeven van de tien ondervraagde mensen vinden dat de Nederlandse overheid in internationale fora zoals de VN of de EU stelling moet nemen tegen kastendiscriminatie. Verder zegt tweederde dat Nederlandse bedrijven die producten (laten) maken in een land waar kastendiscriminatie bestaat, actie moeten ondernemen om dit tegen te gaan binnen hun eigen bedrijf én binnen andere bedrijven waar zij zaken mee doen.
1 sep 2009:
Moeders en kinderen in India de dupe van discriminatie van Dalits in zorg en onderwijs (PERSBERICHT DNN):
Een door UNICEF gefinancierd onderzoek naar de discriminatie van Dalits in het onderwijs en in de moeder- en kindzorg in de Indiase deelstaat Madhya Pradesh heeft uitgewezen dat een groot deel van de Dalits (ook wel kastelozen of onaanraakbaren genoemd) niet of veel minder profiteert van overheidsvoorzieningen door discriminatie vanwege hun kaste. Het gaat om een aanzienlijke groep mensen: ongeveer 1 op de 7 inwoners van Madhya Pradesh is Dalit. Het onderzoek is uitgevoerd in 24 dorpen in Madhya Pradesh, door de organisatie Jan Sahas Social Development Society.
22 apr 2009:
UN Racism Conference fails to address caste-based discrimination affecting 260 million people (PERSBERICHT HRW/IDSN/....):
The international community should take action on caste-based discrimination which violates the rights of 260 million people globally, a group of nongovernmental organizations including Human Rights Watch, Lutheran World Federation, Pax Romana, International Movement Against All Forms of Discrimination and Racism (IMADR), International Dalit Solidarity Network (IDSN), National Campaign for Dalit Human Rights (NCDHR) and FORUM-ASIA, said at a news conference on caste-based discrimination and the Durban Review Conference.
The Durban Review Conference was organized to evaluate progress towards the goals set by the World Conference against Racism, Racial Discrimination, Xenophobia and Related Intolerance in Durban, South Africa, in 2001. Millions of victims of caste-based discrimination, hoping that the conference would serve as a platform to highlight their problems, were left deeply disappointed.
20 apr 2009:
Durban Review Conference: Break the UN silence on caste discrimination (PERSBERICHT HRW/IDSN/NCDHR):
260 million people worldwide suffer from caste discrimination and are being silenced by the Durban Review Conference, which claims to aim at protecting all victims affected by discrimination and contemporary forms of racism. To break this silence, Human Rights Watch, IDSN, NCDHR and other human rights organizations, have issued a joint position paper calling on the conference to address this crucial issue.
27 mrt 2009:
European Parliament: Ensure that Dalits benefit from EU-India Free Trade Agreement (PERSBERICHT IDSN):
In a report on the EU-India Free Trade Agreement (FTA) the European Parliament (EP) calls on the European Council and Commission to work together with the Indian Government to move towards ending caste based discrimination, which affects more than 166 million Dalits in India. It urges the EU to ensure that the FTA is not harmful to Dalits and that the potential benefits reach all members of society. According to the EP, this should be part of an ‘ambitious sustainable development chapter’ in the FTA.
25 mrt 2009:
India must show leadership in combating caste-based discrimination, says UN High Commissioner for Human Rights (PERSBERICHT IDSN):
During her first official visits to Nepal and India from 18-24 March, the High Commissioner for Human Rights delivered two historic speeches urging the Government of India to show global leadership in the fight against caste-based discrimination, and calling upon the Government of Nepal to apply existing laws to end such discriminatory practices.
2008
omhoog
18 nov 2008:
Indiase Minister van Handel Kamal Nath op bezoek in Nederland: ‘Staatssecretaris Heemskerk moet Minister aanspreken op arbeidsrechten’ (PERSBERICHT LIW):
De Landelijke India Werkgroep (LIW) vraagt staatssecretaris Heemskerk om de Indiase Minister van Handel Kamal Nath die deze week Nederland bezoekt, aan te spreken op kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en gebrek aan vakbondsvrijheid in dat land. Dit doet de LIW in een brief die vandaag aan de staatssecretaris is gestuurd. Heemskerk beloofde eind oktober al aan de Tweede Kamer dat hij kinderarbeid aan de orde zal stellen.
11 apr 2008:
India questioned on caste discrimination in the UN (PERSBERICHT IMADR/NCDHR/IDSN):
On 10 April, the human rights situation of India was scrutinized by the Human Rights Council under the newly established Universal Periodic Review procedure. India was among the first countries up for review.
The Indian delegation presented its report to the Council projecting an image of the human rights situation which according to international and national human rights organisations is a far cry from reality. Broad-based evidence of human rights violations, including the continued discrimination and violence committed against India’s 170 million Dalits, was largely ignored or played down.
2007
omhoog
6 nov 2007:
'Mensenrechten van Dalits onvoldoende in nieuwe mensenrechtenstrategie (PERSBERICHT DNN):
Dalit Netwerk Nederland betreurt dat in nieuwe mensenrechtenstrategie discriminatie op basis van werk en afkomst nauwelijks aan de orde komt. Dit is zeer opmerkelijk omdat deze vorm van discriminatie één van de grootste internationale mensenrechtenproblemen is, zoals ook werd uitgesproken door de vorige Mensenrechtenambassadeur, de heer De Klerk.
16 okt 2007:
Open Brief aan H.M. Koningin Beatrix: 'Bespreek mensenrechten bij staatsbezoek India' (PERSBERICHT LIW):
In een open brief aan H.M. Koningin Beatrix die van 24 tot 27 oktober een staatsbezoek aan India brengt, vraagt de Landelijke India Werkgroep (LIW) aandacht voor de ‘arme kant van India’: de Dalits (‘kastelozen’), kindarbeiders en (land)arbeiders wiens rechten dagelijks worden geschonden. Ondanks de enorme economische groei is hun situatie niet verbeterd.
De LIW wijst ook op het feit dat haar medewerkers al jaren geen visum voor India krijgen en momenteel juridisch vervolgd worden door een Indiaas kledingbedrijf. Ook andere organisaties en bedrijven worden daardoor nu, en mogelijk in de toekomst, getroffen.
16 mei 2007:
Rights Groups Issue Concerns over India Uncontested bid for Re-election to the UN Human Rights Council (PERSBERICHT FORUM-ASIA):
In an open letter addressed to Indian prime Minister, Dr. Manmohan Singh, several human rights groups, including FORUM-ASIA, National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR), Asian Centre for Human Rights (ACHR), Centre for Organisation Research and Education (CORE), South Asia Forum for Human Rights (SAFHR), Peoples Watch (PW) and others, have demanded that India honour its commitments to human rights while it goes for an uncontested bid for its re-election to the UN Human Rights Council slated for 17 May 2007 at UN General Assembly in New York.
12 mrt 2007:
Scherpe verklaring van VN: India moet 'apartheid' en geweld tegen 'kastelozen' onmiddellijk aanpakken (PERSBERICHT DNN):
De Indiase regering moet onmiddellijk maatregelen nemen om de aanbevelingen uit te voeren van de VN Anti-Discriminatie Commissie. De Commissie concludeert eensgezind dat er sprake is van voortdurend geweld tegen en segregatie van de Dalits, de zogenoemde ‘onaanraakbaren’. Dat vinden een aantal internationale mensenrechtenorganisaties waaronder het International Dalit Solidarity Network (IDSN) waarvan ook het Dalit Netwerk Nederland (DNN) deel uitmaakt. DNN is van mening dat ook de Nederlandse regering snel moet aandringen op uitvoering van de aanbevelingen.
12 mrt 2007:
India: UN Finds Pervasive Abuse Against Dalits - After Review by UN Anti-Discrimination Body, Government Should Move From Talk to Action (PERSBERICHT CHR&GJ/IDSN/HRW):
The Indian government should take immediate steps to implement the recommendations of a United Nations committee that found persistent violence and discrimination against Dalits, or so-called “untouchables,” a group of international human rights organizations said today.
The organizations include Human Rights Watch, the Center for Human Rights and Global Justice at New York University School of Law, and the International Dalit Solidarity Network.
21 feb 2007:
New report Making things worse: Lessons on caste discrimination from post-tsunami relief (MEDIABERICHT DNN/IDSN):
An in-depth report on caste-based discrimination in the aftermath of the tsunami that hit the coast of Tamil Nadu, India, shows that many providers of recovery programmes unwittingly, carelessly or cynically contributed to a widening divide between caste fishermen and neighbouring Dalit communities. The study, completed over more than a year of research, involved visits to 31 Dalit communities along the Tamil Nadu coast, interviews with stakeholders, and analysis of reports by NGO and media sources.
The report, released today by Dalit Network Netherlands in co-operation with the International Dalit Solidarity Network (IDSN), was presented to the United Nations Committee on the Elimination of Racial Discrimination, which monitors the implementation of the ‘Anti-Racism Convention’.
13 feb 2007:
India: Hidden Apartheid of Discrimination Against Dalits - Government Fails to End Caste-Based Segregation and Attacks (PERSBERICHT HRW/CHR&GJ):
India has systematically failed to uphold its international legal obligations to ensure the fundamental human rights of Dalits, or so-called untouchables, despite laws and policies against caste discrimination, the Center for Human Rights and Global Justice and Human Rights Watch said in a new report released today. More than 165 million Dalits in India are condemned to a lifetime of abuse simply because of their caste.
The 113-page report, Hidden Apartheid: Caste Discrimination against India’s ‘Untouchables’, was produced as a “shadow report” in response to India’s submission to the United Nations Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD), which monitors implementation of the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ICERD). The committee will review India’s compliance with the convention during hearings in Geneva on February 23 and 26.
2 feb 2007:
Europees Parlement: India moet een einde maken aan kastendiscriminatie (PERSBERICHT DNN):
Het Europees Parlement heeft gisteren een historische resolutie aangenomen waarin zij zich uitspreekt tegen kastendiscriminatie en het voortdurende geweld tegen Dalits in India. De resolutie dringt bij de regering van India aan op speciale maatregelen ter bescherming van de rechten en verbetering van de positie van Dalits. Maar ook de Europese Commissie en Raad worden opgeroepen om de kwestie van kastendiscriminatie in al hun onderhandelingen met India mee te nemen.
2006
omhoog
19 dec 2006:
European Parliament: India must get rid of caste discrimination (MEDIABERICHT IDSN):
A resolution was adopted today by the Committee on Development of the European Parliament urging the Government of India to stop the violence against Dalits (formerly called ‘Untouchables’) and the widespread practices of untouchability. The Committee expressed its concern about the recurring refusal by the police to register and pursue cases of crimes committed against Dalits and the dismally low number of convictions of perpetrators for crimes against Dalits.
24 nov 2006:
"We want to transform our pain to power": International Conference seeks urgent action on discrimination and violence against Dalit women (PERSBERICHT IDSN):
Dalit women from South Asia are determined to "transform their pain into power". That was the main message of the two day international conference held in The Hague on the 20th and 21st of November 2006. It was the first international conference to discuss the issues of discrimination and violence against more than 100 million Dalit women. In "The Hague Declaration on the Human Rights and Dignity of Dalit women" the participants urged the governments of Nepal, India, Pakistan, Bangladesh and Sri Lanka as well as the international community to support their struggle.
9 jun 2006:
'Rode kaart' commissie Europees Parlement tegen kinderarbeid in India (PERSBERICHT LIW):
Tijdens de Werelddag tegen Kinderarbeid op 12 juni 2006 zwaait de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/LO) met een ‘Rode Kaart’ tegen kinderarbeid. De Commissie voor Ontwikkeling van het Europees Parlement heeft haar eigen ‘rode kaart’ tevoorschijn gehaald. De Commissie dringt er in een zojuist gepubliceerde verklaring bij de Europese Unie op aan om India aan te spreken op het feit dat het land de beide verdragen tegen kinderarbeid niet heeft ondertekend. Het land heeft volgens de Commissie een van de hoogste aantallen kinderarbeiders ter wereld.
20 mrt 2006:
Caste-affected states do not reply to UN survey (MEDIABERICHT IDSN):
The UN’s top investigators into caste discrimination have revealed their disappointment in the lack of response to their inquiry on the part of the most heavily affected countries. Whilst a number of states relatively untouched by the problem have responded to their request for information, along with numerous NGOs representing the low-caste communities, other states have chosen to ignore both the problem and the UN’s study on the matter.
17 jan 2006:
Open brief aan minister-president Balkenende: 'Bespreek verantwoord ondernemen en kastendiscriminatie tijdens bezoek India' (PERSBERICHT LIW):
In een open brief ter gelegenheid van zijn a.s. bezoek aan India (18-20 januari) vraagt de Landelijke India Werkgroep (LIW) aan minister-president Balkende om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en kastendiscriminatie in zijn gesprekken nadrukkelijk aan de orde te stellen. Nederland is een van de drie grootste investeerders in India en kan via MVO een belangrijke bijdrage leveren aan de naleving van arbeidsrechten, het terugdringen van discriminatie van kastelozen op de arbeidsmarkt en het vermijden van milieuschade.
2005
omhoog
22 nov 2005:
UK Government to raise Caste Discrimination Internationally (PERSBERICHT Dalit Solidarity Network (UK)):
The UK Government is committed to raising all forms of discrimination at an international level, including that of caste or untouchability. This was affirmed by Douglas Alexander, Foreign Office Minister of State, in the first formal debate on caste discrimination in the British Parliament held today. He outlined a number of ways in which the Government will take this forward, including more detailed monitoring of UK aid programmes, further discussions with EU colleagues about the human rights agenda to be raised with India before the end of the UK Presidency and more encouragement to the UN to forge ahead with its three-year study of caste discrimination.
16 sep 2005:
Parlementariërs willen weten wat Nederland en Europa tegen kastendiscriminatie doen (PERSBERICHT DNN):
Tweede Kamerlid Varina Tjon-A-Ten én Europarlementariër Max van den Berg, beide van de Partij van de Arbeid, willen weten wat de Nederlandse regering en de Europese Commissie doen om de positie van de 260 miljoen kastelozen (Dalits) te verbeteren. Dit naar aanleiding van een recent rapport waaruit blijkt dat kastendiscriminatie een belangrijke oorzaak is van de burgeroorlog in Nepal. Maar ook de campagne ‘Stop Kastendiscriminatie – Steun de Dalits’ van het Dalit Netwerk Nederland (DNN) is voor hen aanleiding om een aantal vragen te stellen.
4 sep 2005:
Press release and report on Dalit Houses Burnt Down in Haryana (PERSBERICHT National Campaign on Dalit Human Rights):
The National Campaign on Dalit Human Rights (NCDHR) condemns the looting and burning of Dalit houses at Gohana in Haryana. An NCDHR delegation comprising Mr. N. Paul Divakar, Dr. Vimal Thorat, Dr. Umakant and Ms. Shabnam Hashmi from ANHAD met Mr. Ahmad Patel, the Political Advisor to Mrs. Sonia Gandhi, the President of Indian National Congress, on 3 September in New Delhi and apprised him about the situation in Gohana. Later on a meeting with Mrs. Sonia Gandhi and Ms. Selja, the Union Minister for Urban Employment and Poverty Alleviation along with Mr. Ahmad Patel was also arranged wherein the aforesaid delegation urged Mrs. Gandhi to ensure justice for the helpless Dalits.
11 aug 2005:
Nieuw rapport: Kastendiscriminatie oorzaak burgeroorlog in Nepal (PERSBERICHT DNN):
Kastendiscriminatie is een belangrijke oorzaak van de burgeroorlog in Nepal, maar tegelijk zijn ‘kastelozen’ (Dalits) het slachtoffer van de maoïstische opstand. De maoïsten beweren kastelozen te bevrijden, maar ook in hun gelederen behoren zij tot het voetvolk en worden Dalit vrouwen seksueel misbruikt.
Het conflict in Nepal blijft onopgelost als kastendiscriminatie niet grondig wordt aangepakt.
Dat is de kern van het vandaag gepubliceerde 65 pagina’s tellende rapport The Missing Piece of the Puzzle: Caste Discrimination and the Conflict in Nepal van het Amerikaanse ‘Centre for Human Rights and Social Justice’ (CHRSJ).
23 jun 2005:
Press release on Reservation in Private Sector (PERSBERICHT National Campaign on Dalit Human Rights):
An NCDHR Team met Ms. Meira Kumar, the Union Minister for Social Justice and Empowerment on 22 June 2005 in New Delhi in order to brief the Minister on the need for promulgation of a Central Legislation for Reservation in Private Sector. The NCDHR team emphasised that in the Indian society the exclusion and discrimination faced by Dalits is part of the societal norms which has continued even in this age of information technology. In the absence of a Legislation, any promise of welfare measures by the Corporate sector would remain meaningless.
21 jun 2005:
Report demands UK companies act on caste discrimination (PERSBERICHT Dalit Solidarity Network (UK)):
A report launched yesterday at the AGM of the Dalit Solidarity Network (UK) urges UK companies currently outsourcing to India to address the crucial issue of caste discrimination. The introduction by DSN Chair Revd David Haslam and the former UNISON General Secretary Rodney Bickerstaffe draws parallels with investment in South Africa during the apartheid hears. It says if there is a discriminatory system, unless there is active intervention then investors are inevitably contributing to such a system. Rodney Bickerstaffe said ‘This is an issue which all UK companies operating in South Asia should address, and the trades unions active in those companies should be pressing them to do so’.
20 apr 2005:
Dalits doorbreken muur van stilte in de VN / Opening tentoonstelling 'Stop Kastendiscriminatie' (28-4-2005) (PERSBERICHT DNN):
De VN Mensenrechtencommissie heeft op 19 april unaniem twee Speciale Rapporteurs benoemd die zich gaan bezighouden met kastendiscriminatie. De rapporteurs wordt gevraagd een grondig onderzoek te doen naar deze schending van de mensenrechten en beginselen en richtlijnen te formuleren voor de bestrijding ervan. Wereldwijd lijden 260 miljoen mensen onder kasten- en soortgelijke vormen van discriminatie.
Het is de eerste keer dat een politiek orgaan van de Verenigde Naties zich zo nadrukkelijk uitspreekt over wat de VN ‘discriminatie op basis van werk en afkomst’ noemt. De VN Mensenrechtencommissie doet dit op basis van een resolutie van de VN Subcommissie voor Mensenrechten die bestaat uit deskundigen.
31 mrt 2005:
Nieuw Foto- en Essayboek: "Leven als Dalit: 'Kastelozen' in hedendaags India" (PERSBERICHT DNN):
Kastendiscriminatie schendt de mensenrechten van wereldwijd ruim 260 miljoen mensen. Documentairemakers Paul van der Stap en Elisa Veini maakten in 2003 en 2004 twee reizen naar Zuid- en West-India, waar ze contact legden met Dalit-gemeenschappen in steden en op het platteland. Met hun boek Leven als Dalit: 'Kastelozen' in hedendaags India - Dalit lives: 'Outcastes' in contemporary India schetsen zij in een tweetalig (Nederlands/Engels) essay en zeventig zwartwitfoto's een beeld van de levenssituatie van de Dalits, die met meer dan 170 miljoen mensen ruim een zesde deel van de Indiase bevolking uitmaken.
8 mrt 2005:
Tweede Kamer moet nu strijd tegen kastendiscriminatie steunen (PERSBERICHT DNN):
Het Dalit Netwerk Nederland, dat bestaat uit zes ontwikkelings- en mensenrechten-organisaties, dringt er in een brief bij de Tweede Kamer op aan om bij Minister Bot te pleiten voor steun aan een resolutie in de VN Mensenrechtencommissie die moet leiden tot nader onderzoek naar en actie tegen kastendiscriminatie. Op 9 maart spreekt de Kamer met de Minister van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse inzet bij de komende zitting van de VN Mensenrechtencommissie die op 14 maart a.s. in Genève begint.
12 jan 2005:
Indiase kastelozen gediscrimineerd bij hulpverlening na tsunami (PERSBERICHT DNN):
Indiase Dalits die het slachtoffer zijn van de tsunami worden ernstig gediscrimineerd bij de hulpverlening. Veel Dalits in de kustgebieden van de deelstaten Tamil Nadu, Kerala en Andhra Pradesh wonen vlak naast de vissersdorpen en hebben familieleden, hun huis en al hun middelen van bestaan verloren.
11 jan 2005:
Dalits face severe discrimination in India's tsunami relief efforts (PERSBERICHT IDSN):
Dalits affected by the Tsunamis in India now face severe discrimination in relief and rehabilitation efforts. Many Dalits, or so-called untouchables, have lost their lives, their villages, and all means of livelihood.
2004
omhoog
5 nov 2004:
EU-India Top: Kastendiscriminatie hoort op de agenda! (MEDIABERICHT DNN):
Als voorzitter van de Europese Unie moet Nederland de schending van de mensenrechten van 170 miljoen Indiase kastelozen (Dalits) aan de orde stellen tijdens de EU-India Top die a.s. maandag 8 november plaatsvindt. Dat bepleit het Dalit Netwerk Nederland (DNN), een netwerk dat bestaat uit zes Nederlandse ontwikkelings- en mensenrechtenorganisaties.
20 okt 2004:
Start of campaign 'Stop Caste Discrimination - Support the Dalits' (MEDIABERICHT DNN):
During the opening conference of the Dalit network Netherlands campaign Stop Caste Discrimination - Support the Dalits on 9 October 2004 the human rights Ambassador of The Netherlands, Mr. Piet de Klerk, stated: "The violation of the rights of the in total 260 million outcastes in Asia and Africa is an international human rights problem. The Netherlands cares about the plight of the Dalits. Offering equal opportunities for outcastes, tribals and minorities is one of the main objectives The Netherlands is pursuing in the international context."
The speech of Ambassador De Klerk comes at a time while The Netherlands is chairing the European Union and is preparing the EU-India Summit on 8 November 2004, to be held in The Netherlands.
6 okt 2004:
TNS NIPO: Nederlanders tegen kastendiscriminatie - Campagne 'Stop kastendiscriminatie, Steun de Dalits!' van start (PERSBERICHT LIW):
Kastendiscriminatie is een mensenrechtenprobleem dat de hele wereld aangaat. Dat is de mening van 70% van de Nederlanders, zo blijkt uit recent onderzoek door TNS NIPO in opdracht van de Landelijke India Werkgroep.
Op zaterdag 9 oktober a.s. gaat de campagne Stop Kastendiscriminatie - Steun de Dalits! van het Dalit Netwerk Nederland (DNN) in Utrecht van start. DNN bestaat uit CMC, Cordaid, ICCO, Justitia et Pax , Kerkinactie en de Landelijke India Werkgroep.
8 jun 2004:
Lijsttrekkers Europarlement willen kastendiscriminatie bestrijden (PERSBERICHT LIW):
De lijsttrekkers voor het Europees Parlement van CDA, Christen Unie/SGP, D66, GroenLinks, PvdA, SP en VVD hebben de Landelijke India Werkgroep laten weten dat zij zich in de komende zittingsperiode actief zullen inzetten voor het bestrijden van kastendiscriminatie.
14 mei 2004:
Press Release of National Dalit NGO Federation, Nepal (PERSBERICHT National Dalit NGO Federation):
After the Royal step of October 4, 2002, there is still political crisis in the Kingdom of Nepal. Since then, two prime ministers have been changed so far and country is in the process of looking for the third prime minister. On behalf of more than 4.5 million Dalits, who are laborious, rich in arts, skills and social architecture have been suffering from discrimination based on caste and analogous system, we would like to raise our voice against this. We do not feel to repeat the fact that the umbrella organisation of more than 200 such Dalit Organisations are always in favour of democracy, human rights and social equality.
26 apr 2004:
Dutch government criticises India on caste discrimination and Gujarat - India Committee of the Netherlands (ICN) urges for human rights dialogue at EU-India Summit in October (PERSBERICHT LIW):
The Minister of Foreign Affairs of The Netherlands, Dr. B.R. Bot has expressed his concern about caste discrimination and has criticised the Indian government on the present situation in Gujarat. He did this in response to a letter on these issues sent by eight Dutch NGOs, including the India Committee of the Netherlands (ICN).
On the situation in Gujarat, where a mass murder of around 2.000 Muslims took place in February/March 2002 with state participation and support, he stated that "many court cases are not proceeding as they should, compensation measures are long overdue and discrimination continues".
Minister Bot also writes: "What happened in Gujarat is not a closed case".
2002
omhoog
23 aug 2002:
Historische verklaring van VN tegen wereldwijde kastendiscriminatie (PERSBERICHT LIW):
De VN Commissie tegen Rassendiscriminatie (CERD) - de commissie die de handhaving door regeringen van het Verdrag tegen Rassendiscriminatie controleert - heeft gisteren een historische Algemene Aanbeveling aangenomen tegen 'kastendiscriminatie en soortgelijke systemen van overgeërfde status'.
Het International Dalit Solidarity Network, een samenwerkingsverband van een groot aantal internationale en nationale mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties*, verwelkomt deze belangrijke ontwikkeling op het gebied van de mensenrechten.
22 aug 2002:
The global dimensions of discrimination based on 'caste and analogous systems of inherited status' addressed in historic UN decisions (PERSBERICHT International Dalit Solidarity Network):
Yesterday, the UN Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) adopted an historic document focusing on discrimination based on 'caste and analogous systems of inherited status'. The adoption of this document - called a General Recommendation - follows a thematic discussion convened by CERD on 8-9 August, in which the global dimensions of caste discrimination and similar forms of social hierarchy were confronted and challenged.
2001
omhoog
16 nov 2001:
Bespreek kastendiscriminatie op EU-India Top (PERSBERICHT LIW):
"Bespreek de systematische discriminatie van de 160 miljoen Dalits ('kastelozen') in India en de manier waarop de ontwikkelingssamenwerking en de economische samenwerking tussen de Europese Unie en India kunnen bijdragen aan het bestrijden daarvan".
Daarvoor pleit het International Dalit Solidarity Network - een samenwerkingsverband van een groot aantal Indiase en internationale mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties - in een verklaring. De verklaring is gericht aan de Europese en Indiase deelnemers aan de EU-India Top die op 23 november a.s. in New Delhi zal plaatsvinden. De Europese delegatie staat onder leiding van Europees Commissaris Lamy en de Belgische premier Verhofstadt.
31 aug 2001:
Indiase Mensenrechtencommissie en media bepleiten: Bespreek 'India's apartheid' op Wereld Racisme Conferentie (PERSBERICHT LIW):
De Indiase Nationale Mensenrechtencommissie vindt dat de Wereld Racisme Conferentie in Zuid-Afrika, die vandaag van start ging, een unieke gelegenheid biedt om 'open en moedig' te praten over kastendiscriminatie. De Commissie heeft ook zelf een delegatie naar afgevaardigd. Gisteren liet de minister voor Consumentenzaken V. Sreenivasa Prasad onverwacht in een brief aan premier Vajpayee weten dat kastendiscriminatie besproken moet worden omdat 'het tegenwerken van de discussie alleen tot verdere onzichtbaarheid en uitsluiting van de kastelozen leidt'.
13 aug 2001:
Kastendiscriminatie op agenda Wereld Racisme Conferentie (PERSBERICHT LIW):
Het heeft erom gespannen, maar tijdens de afsluiting van de laatste voorbereidende vergadering voor de Wereld Racisme Conferentie (WCAR) is besloten om discriminatie op basis van 'arbeid en afkomst' toch op te nemen in het actieprogramma van de conferentie. Daaronder valt met name de discriminatie van 160 miljoen kastelozen in India en de circa 100 miljoen mensen die in andere landen worden gediscrimineerd op basis van kaste en arbeid.
2 jul 2001:
Van Aartsen wil kastendiscriminatie bespreken tijdens Wereld Racisme Conferentie (PERSBERICHT LIW):
De Nederlandse regering bepleit dat kastendiscriminatie - een fenomeen dat circa 160 miljoen zogenoemde kastelozen of 'Dalits' in India en 80 miljoen mensen in andere landen treft - in september wordt besproken tijdens Wereld Racisme Conferentie (WCAR) in Zuid Afrika. Daarmee spreekt Nederland zich duidelijk uit over een van de meest controversiële onderwerpen die tijdens de WCAR aan de orde zal komen. De kwestie is controversieel omdat India nadrukkelijk probeert elke passage die verwijst naar kastendiscriminatie buiten de Verklaring en het Actieprogramma van de Wereld Racisme Conferentie te houden.
20 mrt 2001:
Wereldconferentie tegen Racisme moet zich uitspreken tegen kastendiscriminatie (PERSBERICHT LIW):
'Onaanraakbaarheid is een misdaad tegen de menselijkheid.' Dat staat in een Verklaring die onlangs is aangenomen tijdens een internationale vierdaagse conferentie in New Delhi tegen racisme en kastendiscriminatie. De deelnemers doen in de Verklaring een dringend beroep op de Verenigde Naties om tijdens de Wereldconferentie tegen Racisme, die in september dit jaar gehouden wordt in Zuid-Afrika, het kastenstelsel aan te duiden als een belangrijke oorzaak van discriminatie. Zij dringen er tevens bij de Wereld Conferentie op aan om concrete voorstellen te doen om een eind te maken aan kastendiscriminatie.