print terug
CMC Mensen met een Missie • Cordaid • ICCO • Justitia et Pax Nederland • Kerkinactie • Landelijke India Werkgroep

contact
Landelijke India Werkgroep
Mariaplaats 4 E
3511 LH Utrecht
tel. 030-2321340
dalits@indianet.nl


Wreedheid tegen Dalits in het Indiase nieuws

Een Dalit ('kasteloze') vrouw meldt haar verkrachting bij de politie. De daders willen dat zij haar klacht intrekt en hakken haar hand af als zij dat niet doet. De politie treedt nauwelijks op. Omdat de Nationale Vrouwencommissie de zaak aankaart krijgt de vrouw uiteindelijk circa €300 'vergoeding' en gaan de daders 14 dagen naar de gevangenis. 'Recht' is geschied.

Meer dan 50 huizen van Dalits zijn in brand gestoken als wraak voor de moord op een persoon van een hogere kaste. Een Dalit meisje gooit zich met haar vriend - geen Dalit - voor de trein omdat de omgeving hun relatie niet accepteert. Dalits krijgen een boete omdat ze een tempel zijn binnen gegaan. In de noordelijke deelstaat Bihar sterven Dalits van de honger omdat de overheid niets doet.

De Indiase Mensenrechtencommissie stelt voor om in het onderwijs meer aandacht te besteden aan het bestrijden van de discriminatie en 'onaanraakbaarheid' van de Dalits. Vijftig jaar nadat hun grote leider Ambedkar dat deed, is er nu een nieuwe golf van bekeringen van Dalits naar het boeddhisme. Zo protesteren ze tegen het hindoeïstische kastensysteem dat hun discriminatie in stand houdt.

De berichten over geweld tegen en discriminatie van Dalits zijn te vinden in een overzicht dat de Human Rights & Law Unit (HRLU) van het Indian Social Institute heeft gemaakt van berichten in de Engelstalige media tussen september en december 2005. Maar ook het protest van de Dalits daartegen komt aan de orde. En de maatregelen die de overheid en andere instanties soms ondernemen tegen kastendiscriminatie. Zo heeft de nationale commissie voor kastelozen de deelstaatregeringen van India onder druk gezet om eindelijk de al verplichte informatie te verschaffen over hun beleid tegen kastendiscriminatie en de uitvoering daarvan.

Het Dalit Netwerk Nederland (DNN) vraagt aandacht voor de voortdurende schendingen van de mensenrechten van Dalits.
Steun ook de campagne 'Stop kastendiscriminatie - Steun de Dalits' en teken de petitie!India Committee of the Netherlands / Landelijke India Werkgroep - 2 februari 2006