29-6-2017
India in beeld en geluid (17)
Cooking in the Danger Zone
Engelstalige documentaire door culinair journalist (2007 / 32 min.)
DVD's zijn te leen bij de Landelijke India Werkgroep.
Kosten: € 5,00 per week incl. portokosten.
Sinds de kookhype tot ongekende proporties aanzwol, overspoelen culinair journalisten de wereld, op zoek naar land- en streekgebonden kook- en eetgewoonten. Niet alleen in reis- en kookboeken leggen zij hun bevindingen vast, cameraploegen volgen hen op de voet. Niet steeds zonder gevaar, zoals blijkt in de BBC-serie Cooking in the Danger Zone. In de aan Bihar, India's armste deelstaat, gewijde aflevering, trekt Stefan Gates met een Dalit-familie de velden in. Het hele gezin werkt voor een hongerloon voor een der boeren uit de omgeving. Het kan nog erger. Wie is aangewezen op wat na de oogst op de akkers achterblijft - wereldwijd het recht der armen - waagt zijn leven. Rijke boeren houden er privé-legertjes op na.
Ook met oogstbedreigende ratten weten de rijke boeren raad. Als beloning voor het vangen ervan mogen leden van de subkaste 'mushahars' - letterlijk: ratteneters - hun vangst houden en verorberen. Proteïnerijk dat wel, hemeltergend vooral. Onder het mom van 'hoe contrastrijker hoe beter' eindigt de documentaire in 'Indigo', het meest exclusieve restaurant van Mumbai, droomstad voor de arme plattelanders van zo even. Voor tal van andere culinair-journalistieke documentaires tenslotte, zie in het LIW-docubestand onder 'Cultuur en Samenleving', subcategorie 'eetcultuur'. Met als toppers Rick Stein's India uit 2013 resp. Flavours of India uit 2003, beide zesdelig, Engelstalig.