terug
november 2009


Importproducten van kinder- en dwangarbeid in kaart gebracht


De Nederlandse regering moet onderzoeken welke geïmporteerde producten voor een aanzienlijk deel met behulp van kinderarbeid tot stand komen en zo’n aanpak ook in EU verband bepleiten.
Dat bepleitte de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ op 18 september 2009. Aan ‘Stop Kinderarbeid’ nemen de FNV, Hivos, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep deel.
‘Stop Kinderarbeid’ werd daartoe geïnspireerd door het overzicht dat het Amerikaanse Ministerie van Arbeid onlangs publiceerde van 122 producten uit 58 landen die in belangrijke mate door middel van kinderarbeid of dwangarbeid worden geproduceerd. De Amerikaanse lijst brengt echter niet in kaart welke producten in welke hoeveelheden ook daadwerkelijk op de Amerikaanse markt komen. Om het nut van de lijst te verhogen zouden dat wel voor de Nederlandse of Europese markt moeten gebeuren.

Er kwam al snel een positieve reactie.
De ChristenUnie en de Socialistische Partij stelden vragen over het voorstel aan de Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, en de staatssecretaris van Economische Zaken, Frank Heemskerk. Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn van de ChristenUnie lichte de vragen als volgt toe: "Als de Amerikanen deze lijst kunnen opstellen moeten wij met hun kennis tot het zelfde resultaat kunnen komen. Het wordt tijd dat het net zich gaat sluiten rond bedrijven die zich in hun productieketen blijven misdragen. Eindelijk komen dan schone producten transparant aan het licht, in het belang van de consument, die recht heeft op deze duidelijkheid."

De reactie van Heemskerk kwam al voor de beantwoording van de Kamervragen. Het Ministerie van Economische Zaken wil bedrijven een beter inzicht geven in de risico’s die zij in het buitenland lopen ten aanzien van kinder- en dwangarbeid. Volgens Heemskerk is ketenverantwoordelijkheid voor bedrijven een erg belangrijk onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: "Door beter inzicht te hebben in de risico’s van landen en producten, kunnen bedrijven extra alert zijn om dergelijke schrijnende en ongewenste situaties te vermijden."

Kamerlid Sharon Gesthuizen van de Socialistische Partij reageerde daarop als volgt: "Nu weten Nederlandse bedrijven vaak niet eens of de producten die zij importeren wel eerlijk worden gemaakt. We kunnen niet van iedere kleine ondernemer in Nederland die wel eens spullen uit verre landen importeert vragen om dat allemaal zelf uit te zoeken. Daarom is het goed dat er nu vanuit de overheid een lijst komt." De volgende stap is volgens het Kamerlid het uitbannen van kinderarbeid uit de productieketen. "Als bedrijven eenmaal weten wat er in de productieketens aan de hand is mag je ook van ze eisen dat ze actie ondernemen om dingen te verbeteren."


23-11-2009   Brief staatssecretaris EZ aan Tweede Kamer betreffende de Amerikaanse lijst met producten vervaardigd met kinder- en gedwongen arbeid
2-11-2009   'Bedrijven sluiten ogen voor kinderarbeid' (De Volkskrant)
14-10-2009   Eindelijk lijst risicoproducten kinderarbeid (SP.nl)
11-10-2009   Ministerie van Economische zaken pakt kinderarbeid aan (PeoplePlanetProfit.be)
7-10-2009   Economische Zaken ondersteunt bedrijven bij aanpak kinder- en dwangarbeid (EZ)
7-10-2009   Lijst brengt risico op kinderarbeid in kaart (Telegraaf.nl)
19-9-2009   ChristenUnie wil Europese productenlijst dwang- en kinderarbeid (ChristenUnie.nl)
19-9-2009   FNV: onderzoek kinderarbeid (NRC Handelsblad)
18-9-2009   'Regering moet kinderarbeid onderzoeken' (Telegraaf.nl, Beursduivel.be, BNR.nl, Verzekeringskrant.com)
18-9-2009   'Onderzoek in Nederland geïmporteerde producten op kinderarbeid' (persbericht Campagne 'Stop Kinderarbeid')


Het Amerikaanse rapport "The Department of Labor's lists of goods produced by child labor or forced labor" is hier te vinden: http://www.dol.gov/ilab/programs/ocft/PDF/2009TVPRA.pdf (10-9-2009).
Landelijke India Werkgroep / India Committee of the Netherlands - 24 november 2009