|
|
Laten we eerst eens kijken naar de aanpak van organisaties als MV Foundation. Waarom lukt het hen wel om kinderen op school te krijgen en te houden? Het idee is dat de hele gemeenschap (inclusief ouders, leraren, politici en ambtenaren op verschillende niveaus, bedrijven en de kinderen zelf ) overtuigd raakt van het belang van onderwijs, en zo betrokken raakt bij het werken aan een kinderarbeidvrije omgeving. Verder houdt de organisatie vast aan het beginsel dat alle vormen van kinderarbeid (en niet alleen de zogenaamd ergste vormen) moeten worden uitgebannen, omdat arbeid de ontplooiing van een kind in de weg staat. Een kind dat geen volledig dagonderwijs krijgt, is per definitie een kindarbeider, ook al werkt het ‘slechts’ thuis. Dat schept duidelijkheid, en zorgt ervoor dat er geen tweedeling ontstaat tussen kinderen die wel en niet naar school worden geholpen. Ook voorkomt dit het doorschuiven van kinderen uit vreselijke omstandigheden naar ‘gewone’ banen, waardoor ze alsnog hun kans op onderwijs mislopen. Verder wijst de organisatie de overheid telkens op haar taak om broodnodige investeringen in het (basis) onderwijs te doen, waardoor school ook daadwerkelijk een goede optie wordt voor arme kinderen (bijvoorbeeld door voldoende onderwijzers en faciliteiten op de school). Ook helpt de organisatie de mensen in de dorpen om op te komen voor hun rechten, en helpt zij hen zoeken naar werkbare oplossingen voor problemen op het gebied van onderwijs en kinderarbeid.
Dat het systeem van de MV Foundation werkt, blijkt ook uit het feit dat hun aanpak wordt opgepikt door organisaties uit de rest van India, en zelfs uit andere landen. Hoe kunnen de lessen van de MV Foundation doorgetrokken worden naar Nederland, om zo te werken aan kinderarbeidvrije zones en uiteindelijk aan een kinderarbeidvrije samenleving? Een poging:
- Kleinschalig beginnen is goed, zolang de aanpak maar niet halfslachtig is.
- De hele gemeenschap (bijvoorbeeld een dorp of wijk) wordt betrokken en staat ‘als één man’ achter het principe dat kinderarbeid niet kan.
- Iedereen (overheid, consument/burger, bedrijf, enzovoort) neemt zijn eigen verantwoordelijkheid.
- Er wordt gezocht naar concrete en werkbare oplossingen.
|
Wie kan wat doen?
> Overheid
De Nederlandse rijksoverheid zal vanaf 2010 voor honderd procent duurzaam gaan inkopen. Dat betekent onder andere dat er geen gebruik mag worden gemaakt van kinderarbeid. Met gemeenten en provincies is een percentage van 75 procent afgesproken. Daarnaast wil de Tweede Kamer dat bedrijven die kinderarbeid in hun productieketen gebruiken (of andere arbeidsrechten schenden) geen subsidies meer krijgen of een tijdgebonden plan hebben om deze problemen aan te pakken. Ook heeft de regering aangekondigd dat zij landen gaat aanspreken op maatschappelijk verantwoord ondernemen én staat het bestrijden van kinderarbeid bovenaan de mensenrechtenagenda van minister Verhagen.
De campagne ´Stop Kinderarbeid, school de beste werkplaats´ heeft ervoor gepleit dat de overheid onderzoekt welke geïmporteerde producten voor een aanzienlijk deel met behulp van kinderarbeid tot stand komen. Zo’n aanpak zou er ook in EU verband
|
> Bedrijven
In het Nederlandse bedrijfsleven zingt de term ‘duurzaam ondernemen’ rond. Soms is dat helaas niet meer dan een paar fraaie zinnen in het jaarverslag, maar er zijn ook bedrijven die duidelijk laten zien dat ze er echt werk van maken. In de kledingproductie kunnen zij zich bijvoorbeeld aansluiten bij de Fair Wear Foundation, zoals het kledingmerk Mexx heeft gedaan, of het kledingbedrijf Cora Kemperman, dat samen met lokale organisaties kinderen uit de productieketen haalt en ook een goed loon aan de volwassen werknemers laat betalen. Maar ook in andere branches ontstaan initiatieven om duurzaam ondernemen verder vorm te geven. Op internet zijn er genoeg sites te vinden die duurzame en eerlijke producten - zonder kinderarbeid - aanbieden.
Er is ook een handleiding voor bedrijven die kinderarbeid op de werkvloer of in de keten willen aanpakken. De handleiding is te vinden op www.stopkinderarbeid.nl (onder: wat kun jij doen? > in je bedrijf ) en bevat concrete tips en maatregelen. Het is in het Engels geschreven, maar een Nederlandse vertaling komt in november 2009 beschikbaar.
> Consument/burger
Zoals het in India alleen lukt om een kinderarbeidvrije zone in te stellen als alle mensen in een gemeenschap het belang inzien van scholing en meewerken om dat te bereiken, zo is het ook in Nederland belangrijk dat burgers - met name consumenten - zich inzetten voor kinderarbeidvrije producten.
Dat kan heel simpel door bij de winkel altijd naar de arbeidsomstandigheden te vragen, in het bijzonder naar kinderarbeid. Vraag vooral naar bewijs dat er geen kinderarbeid is gebruikt en koop zoveel mogelijk producten die zonder kinderarbeid zijn gemaakt. In de Wereldwinkels hebben ze een aardige collectie. Kijk ook op www.childlabourfree.com wat je nog meer kunt doen!
Verder lezen?
Child Labour Free Zones: www.clfzone.nl
Campagne 'Stop Kinderarbeid': www.stopkinderarbeid.nl
Fair Wear Foundation: www.fairwear.nl
MV Foundation: www.mvfindia.in