Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


KINDVRIENDELIJKE SCHOENEN

Kindvriendelijke Schoenen - Informatie
Multi-stakeholder meeting on child labour in leather and footwear in Agra, India (16/17 February 2017)
Stop Kinderarbeid, jan 2017
On 16 - 17 February 2017, The Fair Labor Association, Stop Child Labour Coalition and iMentor are organizing a multi-stakeholder meeting titled Strengthening Children’s Rights and Decent Work in the Agra Leather and Footwear Cluster. »
Walk a Mile In Their Shoes: Workers’ Rights Violations in the Indian Leather and Footwear Industry
Change Your Shoes/Südwind, aug 2016
This study first gives an overview of the structures, geography and legal framework of the Indian leather and footwear industry then goes on to look at the Indian legislation relevant to labour rights. »
Stitching Our Shoes: Homeworkers in South India
Homeworkers Worldwide/Labour behind the Label/Cividep, mrt 2016
This in-depth report details the role homeworkers play in global supply chains, the effect of gender and caste discrimination on workers, the conditions they work in, and what homeworkers themselves are doing to change things. The report concludes with a series of recommendations for companies and governments. »
Minister Ploumen nodigt Stop Kinderarbeid en schoenenbedrijven uit voor gesprek
Stop Kinderarbeid, 7 dec 2012
Minister Lilianne Ploumen van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft 4 december antwoord gegeven op de Kamervragen van een meerderheid in de Kamer over het bericht dat kinderarbeid voorkomt bij de productie van schoenen. »
Schoenindustrie overlegt over kinderarbeid
Trouw, 5 dec 2012
De Nederlandse schoenindustrie en de Campagne Stop Kinderarbeid gaan met elkaar in gesprek. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel gaat het organiseren. »
Positieve ontwikkelingen bij schoenenbedrijven
Stop Kinderarbeid, 22 nov 2012
In de week van 20 november - Internationale Dag van de Rechten van het Kind - is Stop Kinderarbeid verheugd dat er positieve ontwikkelingen zijn in de aanpak van kinderarbeid in de schoenenproductie. Stop Kinderarbeid is ruim een jaar bezig met onderzoek naar kinderarbeid in de schoenensector en het aanspreken van schoenenbedrijven over hun aanpak tegen kinderarbeid. We zijn blij dat we, juist in deze week, kunnen melden dat er goede stappen worden gezet. »
Sta jij stevig in je schoenen?
rankabrand.nl, nov 2012
Je staat er niet altijd bij stil: die mooie schoenen die je in de winkel koopt, hebben een verhaal. Het begint bij de koe. Meestal zijn uit Brazilië, waar ze grazen op landbouwgrond waarvoor Amazone-bossen hebben moeten wijken. Transport verloopt vaak dieronwaardig en in de slachthuizen gaat het er bar en boos toe. De medewerkers op de ranch hebben het ook niet al te prettig. Behuizing in barakken gaan gepaard met mishandeling, foltering en zelfs moord. »
Kamervragen over kinderarbeid in schoenenproductie
Stop Kinderarbeid, 30 okt 2012
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft op 30 oktober 2012 vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het bericht dat kinderarbeid voorkomt bij de productie van schoenen door bedrijven. »
'Kinderarbeid bij productie schoenen van grote ketens'
Volkskrant, 16 okt 2012
Niet alleen sommige kleding wordt gemaakt met behulp van kinderarbeid, ook bij schoenen blijkt dat het geval. Schoenen van ketens als Bata, Clarks, Marks & Spencer en Bugatti zijn gemaakt in fabrieken die vrijwel zeker gebruik maken van kinderarbeid. »
Kinderarbeid in de schoenensector: Onderzoek legt problemen bloot
India Nu, sep 2012
In Nederland zijn nog steeds schoenen te koop die gemaakt zijn door kinderen in o.a. India. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO. De campagne Stop Kinderarbeid spreekt tientallen bedrijven op de kwestie aan en vraagt ook consumenten in actie te komen. Enkele bedrijven reageerden positief, maar de meeste schoenenbedrijven weigerden mee te werken aan het onderzoek. »
Europarlementariërs stellen indringende vragen over aanpak kinderarbeid in schoenenindustrie
Stop Kinderarbeid, 26 jul 2012
Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Thijs Berman (PvdA) hebben samen aan de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken een serie vragen gesteld over kinderarbeid in de schoenenindustrie. Aanleiding daarvoor is het rapport Waar de schoen wringt dat SOMO heeft gemaakt in opdracht van de campagne Stop Kinderarbeid. »
'We want childfriendly shoes!' Kinderarbeid in de schoenensector
Stop Kinderarbeid, 11 jun 2012
In Nederland zijn nog steeds schoenen te koop die gemaakt zijn door kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de campagne Stop Kinderarbeid. Nederlandse schoenenbedrijven weigerden in grote meerderheid mee te werken aan het onderzoek en reageerden niet of nauwelijks op vragen hoe zij kinderarbeid bestrijden. »
Check je merk op Rank a Brand
Stop Kinderarbeid, 5 jun 2012
Stop Kinderarbeid heeft als doel het uitbannen van álle vormen van kinderarbeid. Daarom roepen we schoenenmerken op om hun productieketens vrij van kinderarbeid te maken. Deze oproep staat niet op zich, want naast het thema kinderarbeid spelen ook andere arbeidsproblemen in de productieketens, zoals het recht op vakbondsvrijheid en een leefbaar loon. »
Kindvriendelijke Schoenen - Politiek
'Schoenenbranche werkt aan beleid tegen kinderarbeid'
Antwoorden op Kamervragen over 'schoenenrapport' Stop Kinderarbeid
Stop Kinderarbeid, 4 mrt 2014
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie)
(ingez. 23-12-2013) aan Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het rapport Working on the Right Shoes
3 mrt 2014
Antwoord op vraag Europarlementariërs Oomen-Ruijten, Berman e.a.
(ingez. 21-1-2013) aan Europese Commissie over kinderarbeid en de productie van schoenen - follow-up
14 mrt 2013
Minister Ploumen nodigt Stop Kinderarbeid en schoenenbedrijven uit voor gesprek
Minister Lilianne Ploumen van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft 4 december antwoord gegeven op de Kamervragen van een meerderheid in de Kamer over het bericht dat kinderarbeid voorkomt bij de productie van schoenen.
Stop Kinderarbeid, 7 dec 2012
Antwoorden op Kamervragen ChristenUnie e.a.
(ingez. 30-10-2012) aan de minister van BuZa en de staatssecretaris van EL&I over kinderarbeid bij de productie van schoenen door grote ketens
4 dec 2012
Kamervragen over kinderarbeid in schoenenproductie
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft op 30 oktober 2012 vragen gesteld aan de minister van BuZa en staatssecretaris van EL&I over het bericht dat kinderarbeid voorkomt bij de productie van schoenen door bedrijven.
Stop Kinderarbeid, 30 okt 2012
Antwoord op vraag Europarlementariërs Oomen-Ruijten, Berman e.a.
(ingez. 25-7-2012) aan Europese Commissie over kinderarbeid en schoenenproductie
12 sep 2012
Europarlementariërs stellen indringende vragen over aanpak kinderarbeid in schoenenindustrie
Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Thijs Berman (PvdA) hebben samen aan de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken een serie vragen gesteld over kinderarbeid in de schoenenindustrie. Aanleiding daarvoor is het rapport Waar de schoen wringt dat SOMO heeft gemaakt in opdracht van de campagne Stop Kinderarbeid.
Stop Kinderarbeid, 26 jul 2012