Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


KINDVRIENDELIJKE SCHOENEN - DOSSIER INFORMATIE & ARTIKELEN
2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - <2000
jan 2017:
Multi-stakeholder meeting on child labour in leather and footwear in Agra, India (16/17 February 2017) (Stop Kinderarbeid):
On 16 - 17 February 2017, The Fair Labor Association, Stop Child Labour Coalition and iMentor are organizing a multi-stakeholder meeting titled Strengthening Children’s Rights and Decent Work in the Agra Leather and Footwear Cluster.
7 feb 2013:
Europarlementariërs stellen vragen over aanpak kinderarbeid in schoenenindustrie (Hivos):
De Nederlandse Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten, Esther de Lange (beiden CDA) en Thijs Berman (PvdA) hebben aan de Europese Commissie vervolgvragen gesteld over kinderarbeid in de schoenenindustrie.
7 dec 2012:
Minister Ploumen nodigt Stop Kinderarbeid en schoenenbedrijven uit voor gesprek (Campagne 'Stop Kinderarbeid'):
Minister Lilianne Ploumen van Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft 4 december antwoord gegeven op de Kamervragen van een meerderheid in de Kamer over het bericht dat kinderarbeid voorkomt bij de productie van schoenen.
Stop Kinderarbeid waardeert het zeer dat Minister Ploumen het initiatief neemt om een bijeenkomst te organiseren tussen de campagne Stop Kinderarbeid en enkele Nederlandse schoenenbedrijven. Dit is een nuttige aanvulling op de eerdere gesprekken die de campagne al met een aantal bedrijven heeft gevoerd. Stop Kinderarbeid verwacht dat dit initiatief een bijdrage kan leveren aan concrete vervolgstappen om kinderarbeid in de volledige productieketen uit te bannen.
5 dec 2012:
Schoenindustrie overlegt over kinderarbeid (Trouw):
De Nederlandse schoenindustrie en de Campagne Stop Kinderarbeid gaan met elkaar in gesprek. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel gaat het organiseren.
22 nov 2012:
Positieve ontwikkelingen bij schoenenbedrijven (Campagne 'Stop Kinderarbeid'):
In de week van 20 november - Internationale Dag van de Rechten van het Kind - is Stop Kinderarbeid verheugd dat er positieve ontwikkelingen zijn in de aanpak van kinderarbeid in de schoenenproductie. Stop Kinderarbeid is ruim een jaar bezig met onderzoek naar kinderarbeid in de schoenensector en het aanspreken van schoenenbedrijven over hun aanpak tegen kinderarbeid.
nov 2012:
Sta jij stevig in je schoenen? (rankabrand.nl):
Je staat er niet altijd bij stil: die mooie schoenen die je in de winkel koopt, hebben een verhaal. Het begint bij de koe. Meestal zijn uit Brazilië, waar ze grazen op landbouwgrond waarvoor Amazone-bossen hebben moeten wijken. Transport verloopt vaak dieronwaardig en in de slachthuizen gaat het er bar en boos toe. De medewerkers op de ranch hebben het ook niet al te prettig. Behuizing in barakken gaan gepaard met mishandeling, foltering en zelfs moord.
30 okt 2012:
Kamervragen over kinderarbeid in schoenenproductie (Stop Kinderarbeid):
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft op 30 oktober 2012 vragen gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het bericht dat kinderarbeid voorkomt bij de productie van schoenen door bedrijven.
25 okt 2012:
Brief aan schoenenbedrijven (Campagne 'Stop Kinderarbeid'):
Letter to all footwear companies addressed by Stop Labour Campaign....
18 okt 2012:
"Kinderarbeid bij schoenenproductie in India" (Schoenvisie.nl):
Een aantal schoenenproducenten maakt in India nog steeds gebruik van kinderarbeid. Dat concludeert ontwikkelingsorganisatie Hivos (Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingsamenwerking) op basis van onderzoek in India.
17 okt 2012:
Schoenmerken in verdachtenbankje (RetailNews.nl):
Nederlandse winkels verkopen schoenen die door kinderen zijn gemaakt. Dat constateert ontwikkelingsorganisatie Hivos na onderzoek.
17 okt 2012:
Kinderarbeid probleem in schoenensector (GoedeWaar.nl):
Niet alleen in de kledingindustrie komt kinderarbeid voor, maar in Nederland zijn ook nog altijd schoenen te koop die gemaakt zijn door kinderen. Dat is een conclusie die Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats trekt op basis van onderzoek in India.
16 okt 2012:
'Kinderarbeid bij productie schoenen van grote ketens' (De Volkskrant):
Niet alleen sommige kleding wordt gemaakt met behulp van kinderarbeid, ook bij schoenen blijkt dat het geval. Schoenen van ketens als Bata, Clarks, Marks & Spencer en Bugatti zijn gemaakt in fabrieken die vrijwel zeker gebruik maken van kinderarbeid.
16 okt 2012:
Kinderarbeid opgespoord bij merken als Bata en Clarks (Nederlands Dagblad):
Stichting Hivos beschuldigt vier bedrijven van kinderarbeid bij de productie van schoenen. Het gaat om werkplaatsen in India waar schoenen gemaakt worden voor de merken Bata, Clarks, Mark & Spencer en Bugatti. Hivos baseert zich op onderzoek van SOMO. Volgens Sofie Ovaa, Hivos-coördinator van de campagne Stop Kinderarbeid, heeft een lokale onderzoeker van SOMO werkplaatsen in India bezocht. Daar heeft hij kinderarbeid aangetroffen.
15 okt 2012:
Hivos & Kinderarbeid in de schoenensector (Koffietijd (RTL4)):
Vandaag verscheen een rapport van de ontwikkelingsorganisatie Hivos, met als conclusie dat maar weinig schoenen op de wereld kinderarbeid-vrij zijn.
sep 2012:
Kinderarbeid in de schoenensector: Onderzoek legt problemen bloot (India Nu):
In Nederland zijn nog steeds schoenen te koop die gemaakt zijn door kinderen in o.a. India. Dat blijkt uit onderzoek van SOMO. De campagne Stop Kinderarbeid spreekt tientallen bedrijven op de kwestie aan en vraagt ook consumenten in actie te komen. Enkele bedrijven reageerden positief, maar de meeste schoenenbedrijven weigerden mee te werken aan het onderzoek.
26 jul 2012:
Europarlementariërs stellen indringende vragen over aanpak kinderarbeid in schoenenindustrie (Campagne 'Stop Kinderarbeid'):
De Europarlementariërs Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Thijs Berman (PvdA) hebben samen aan de Europese Commissie en de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken een serie vragen gesteld over kinderarbeid in de schoenenindustrie. Aanleiding daarvoor is het rapport Waar de schoen wringt dat SOMO heeft gemaakt in opdracht van de campagne Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats.
11 jun 2012:
'We want childfriendly shoes!' Kinderarbeid in de schoenensector (Stop Kinderarbeid):
In Nederland zijn nog steeds schoenen te koop die gemaakt zijn door kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de campagne Stop Kinderarbeid. Nederlandse schoenenbedrijven weigerden in grote meerderheid mee te werken aan het onderzoek en reageerden niet of nauwelijks op vragen hoe zij kinderarbeid bestrijden.
11 jun 2012:
Kinderarbeid bij schoenen wordt schoon gewassen (DuurzaamNieuws.nl):
In Nederland zijn nog steeds schoenen te koop gemaakt door kinderen. Toch reageren de meeste bedrijven die in Nederland schoenen verkopen niet op de vraag hoe zij kinderarbeid bestrijden. Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats start op 12 juni, de internationale dag tegen kinderarbeid, de campagne We want childfriendly shoes waarin consumenten wordt gevraagd om bedrijven te laten weten dat ze geen schoenen met kinderarbeid willen.
5 jun 2012:
Check je merk op Rank a Brand (Stop Kinderarbeid):
Stop Kinderarbeid heeft als doel het uitbannen van álle vormen van kinderarbeid. Daarom roepen we schoenenmerken op om hun productieketens vrij van kinderarbeid te maken. Deze oproep staat niet op zich, want naast het thema kinderarbeid spelen ook andere arbeidsproblemen in de productieketens, zoals het recht op vakbondsvrijheid en een leefbaar loon.mei 2002:
42 doden door brand in schoenenfabriek in India:
Op 24 mei 2002 zijn bij een verwoestende brand in de schoenenfabriek Shree Jee International in Agra, India, 42 arbeiders omgekomen, 11 anderen raakten gewond. In de fabriek werkten ongeveer 300 arbeiders. Op het moment dat de brand uitbrak waren er tussen de 200 en 250 arbeiders aanwezig.