Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


KINDERARBEID & ONDERWIJS - DOSSIER PERSBERICHTEN
2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004 - 2003 - 2002 - 2001 - 2000 - <2000
.
1 nov 2018:
Nieuw voortgangsrapport: Vooruitgang zaadbedrijven bij bestrijding kinderarbeid, maar nog onvoldoende maatregelen om betaling onder het officiële minimumloon in hun productieketens aan te pakken (PERSBERICHT LIW/Stop Kinderarbeid):
Het rapport Remedies for Indian seed workers in sight?van de Landelijke India Werkgroep (LIW) laat zien dat zaadbedrijven, ondanks vooruitgang bij de bestrijding van kinderarbeid, het probleem nog niet voldoende hebben aangepakt. Daarnaast hebben de bedrijven onvoldoende maatregelen genomen om minimumlonen te garanderen, met name de lonen van vrouwen blijven achter.
19 dec 2017:
Rapport pleit voor nieuwe aanpak van bestrijding kinderarbeid in Indiase ‘schoenenstad’ Agra: Stop Kinderarbeid en Fair Labor Association willen ‘kinderarbeidvrije zone’ en verantwoorde toeleveringsketens bij de productie van leer en schoenen (PERSBERICHT Fair Labor Association/Stop Kinderarbeid):
Een nieuw onderzoeksrapport van de Stop Kinderarbeid (SKA) Coalitie, de Fair Labor Association (FLA), en iMentor brengt de omvangrijke kinderarbeid in kaart bij de productie van schoenen in de stad Agra, een van India's belangrijkste centra voor de binnenlandse- en exportproductie van schoenen (circa 25% van de Indiase export van schoenen wordt in Agra geproduceerd). Het rapport Children’s Lives at Stake - Working Together to End Child Labour in Agra Footwear Production wordt vandaag gepubliceerd.
24 jan 2017:
Branded Childhood: Kledingmerken dragen bij aan lage lonen, lange werktijden, kinderarbeid en schooluitval in Bangladesh (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De gemiddelde werknemer in de Bengalese kledingindustrie krijgt slechts een derde betaald van wat wordt beschouwd als een leefbaar loon. Lage lonen en lange werktijden blijken een belangrijke rol te spelen bij de beslissing van ouders om hun kinderen van school te halen en uit werken te sturen. Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie.
Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO. Bijna 50% van de textiel geproduceerd in Bangladesh wordt geëxporteerd naar de Europese Unie. Daarom moeten internationale merken en retailers er voor zorgen dat de rechten van alle werknemers én hun kinderen worden gerespecteerd.
2016
omhoog
21 dec 2016:
Grootschalige kinderslavernij bij Zuid-Indiase spinnerijen die garens produceren voor kledingmerken (PERSBERICHT LIW):
Een nieuw onderzoek door de Landelijke India Werkgroep (LIW) toont aan dat verschillende vormen van moderne slavernij, waaronder ook kinderslavernij, voorkomen in meer dan 90% van de spinnerijen in Zuid-India. Zuid-Indiase spinnerijen leveren garen voor Indiase, Bengalese en Chinese kledingfabrieken die produceren voor de Westerse markt.
Het rapport Fabric of Slavery onthult de schaal waarop jonge meisjes en vrouwen - in meerderheid Dalit ofwel kasteloos - onderworpen zijn aan werkgevers die hun loon inhouden of hen opsluiten in door het bedrijf gecontroleerde hostels. Ze maken lange werkdagen, zijn slachtoffer van seksuele intimidatie en verdienen zelfs niet het minimumloon. Gerard Oonk, directeur van de LIW: “We kaarten de kwestie nu vijf jaar aan, maar ook voor ons kwam de omvang van dit probleem als een schok.”
9 jun 2016:
Elektronicabedrijven doen nog veel te weinig tegen kinderarbeid in de goudmijnbouw (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Elektronicabedrijven hebben onvoldoende aandacht voor het bestrijden van kinderarbeid in goudmijnen. Dit blijkt uit onderzoek van SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid. Alleen Fairphone en Microsoft geven aan actief betrokken te zijn bij initiatieven in de mijnbouw waarin ook kinderarbeid wordt bestreden.
9 mrt 2016:
Brede steun voor plan uitbannen kinderarbeid in kleding en textiel (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Stop Kinderarbeid is verheugd over de brede steun voor het uitbannen van kinderarbeid, gedwongen (kinder)arbeid, te lage lonen en andere misstanden(1) in de wereldwijde kleding- en textielsector. Brancheorganisaties, rijksoverheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties – waaronder Stop Kinderarbeid – hebben een Convenant opgesteld om daar de komende jaren werk van te maken.
28 jan 2016:
‘Onvrij en onrechtvaardig’: jonge migrant­arbeiders in de kledingindustrie van Bangalore, India - C&A, H&M, Inditex ('Zara'), GAP en PVH ('Tommy Hilfiger') beloven verbetering (PERSBERICHT LIW):
Het artikel Unfree and Unfair (“Onvrij en Onrechtvaardig”) – dat vandaag wordt gepubliceerd door de Landelijke India Werkgroep (LIW) – toont de slechte levensomstandigheden en beperkte bewegingsvrijheid van jonge migrantwerknemers in de kledingindustrie in de Indiase stad Bangalore. Een groeiend aantal jonge migrantarbeidsters verblijft in hostels die onderdeel zijn van de fabrieken en worden daar ernstig beperkt in hun bewegingsvrijheid. Daarbij zijn hun inkomsten niet genoeg voor een fatsoenlijk leefbaar loon.
De hostels worden gerund door kledingfabrieken in Bangalore die produceren voor toonaangevende multinationale kledingmerken als C&A, H&M, Inditex ('Zara'), GAP en PVH ('Tommy Hilfiger'). In reactie op het concept-artikel deze bedrijven een aantal specifieke acties te ondernemen om de levensomstandigheden van de migrantarbeidsters in de kledingindustrie van Bangalore te verbeteren.
2015
omhoog
24 nov 2015:
Nieuw Rapport: Multinationals, waaronder Nederlandse, betrokken bij omvangrijke kinderarbeid en/of lonen vrouwen beneden bestaansminimum - 156.000 Indiase kinderen produceren groentezaad voor bedrijven (PERSBERICHT LIW):
Bijna 156.000 Indiase kinderen werken mee aan de productie van groenzaden van tomaten, hete peper en okra. Circa 50.000 zijn jonger dan 14 jaar. Ze worden blootgesteld aan slechte arbeidsomstandigheden, waaronder giftige pesticiden en lange werkdagen. Ze verlaten meestal de school als ze tussen de 11 en 13 jaar zijn. Het aantal tieners van 14 tot 18 in de groenteteelt nam sinds 2010 met meer dan 37.000 toe.
Bij boeren die voor multinationale ondernemingen werken als East-West Seed (Nederlands), Limagrain (Frans), Sakata (Japans) en Advanta (Indiaas) zijn 10 tot 16% van de kinderen onder de 14 jaar. Veel Indiase bedrijven laten soortgelijke cijfers zien. Bij boeren die aan zaadbedrijven leveren zijn ongeveer 30% van de arbeiders tieners.
19 nov 2015:
Goud in mobiele telefoons door kinderarbeid (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Wereldwijd werken er meer dan 1 miljoen kinderen in de goudmijnbouw. Het aantal is groeiende, bijvoorbeeld in het Afrikaanse Mali is het aantal kinderen dat in de goudmijnbouw werkt de afgelopen jaren bijna vertienvoudigd. Van ruim 20.000 naar 200.000. Het goud dat zij winnen, komt uiteindelijk terecht bij elektronicafabrikanten die het gebruiken voor het maken van onze mobiele telefoons, computers en andere consumentenelektronica. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau SOMO in opdracht van Stop Kinderarbeid. Elektronicabedrijven doen bijna niets om kinderarbeid in de goudmijnen tegen te gaan, terwijl de kans zeer groot is dat dit goud in hun producten en onze handen belandt.
27 jul 2015:
Nieuw rapport: Cotton’s Forgotten Children - Bijna half miljoen Indiase kinderen werkt in katoenzaadteelt (PERSBERICHT LIW/Stop Kinderarbeid):
Bijna een half miljoen Indiase kinderen – waaronder 200.000 jonger dan 14 jaar – werken in de katoenzaadteelt. Dit is een van de schokkende resultaten van het nieuwe rapport Cotton’s Forgotten Children van Dr. Davuluri Venkateswarlu, dé Indiase expert op dit gebied. Het aantal kinderen dat in de katoenzaadvelden werkt is sinds het vorige onderzoek uit 2010 met bijna 100.000 gestegen. Kinderen onder de 18 vormen ongeveer 60% van de arbeiders op de velden van de boeren die hun zaden aan zowel Indiase als multinationale ondernemingen leveren.
10 jun 2015:
Zeg Dag tegen kinderarbeid: Minister Ploumen neemt handboek Stop Kinderarbeid in ontvangst (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
In aanloop naar de Internationale dag tegen kinderarbeid op 12 juni neemt de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, morgen het handboek Stepping Stones for creating Child Labour Free Zones van Stop Kinderarbeid in ontvangst.
11 mei 2015:
Moderne slavernij en kinderarbeid in Indiase steengroeven: Stop Kinderarbeid roept bedrijven en overheid op om in actie te komen (PERSBERICHT LIW/Stop Kinderarbeid):
In Indiase steengroeves is massaal sprake van moderne slavernij. Ook kinderarbeid komt regelmatig voor. De meeste Nederlandse importeurs van Indiaas graniet geven niet aan uit welke groeves hun graniet komt of zeggen dat niet te weten.
Dat blijkt uit het rapport Rock Bottom - Modern Slavery and Child Labour in South Indian Granite Quarries van de Landelijke India Werkgroep in samenwerking met de coalitie Stop Kinderarbeid naar de arbeidsomstandigheden bij de granietwinning in het zuiden van India.
6 mrt 2015:
Overheid moet wettelijke maatregelen nemen tegen kinderarbeid : Bedrijfsleven doet te weinig om kinderarbeid te voorkomen (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De Nederlandse overheid moet bedrijven verplichten om actie te ondernemen om kinderarbeid in hun productieketens uit te bannen. Dat stelt Stop Kinderarbeid in een brief die zij vandaag aan de Kamer stuurt. Door het wettelijk verankeren van due diligence, ofwel een zorgplicht, kunnen bedrijven die 'kinderarbeidproducten' verkopen daarop worden aangesproken en krijgen zij een prikkel om kinderarbeid te voorkomen.
2014
omhoog
28 okt 2014:
Nieuw rapport: Moderne slavernij in de Indiase textielindustrie - Inspanningen van modemerken en winkelketens hebben nog geen resultaat (PERSBERICHT SOMO/LIW):
Flawed Fabrics, een nieuw rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW), toont aan dat uitbuiting en dwangarbeid nog steeds de dagelijkse realiteit is in de textielindustrie in Zuid-India. Meisjes en vrouwen werkzaam in de textielfabrieken, worden gedwongen lange uren voor lage lonen te werken. Ze verblijven in slaapzalen en mogen het bedrijfsterrein bijna nooit verlaten. De onderzochte fabrieken leveren aan westerse merken waaronder C&A, Primark en Replay en aan Bengaalse kledingfabrieken. Nederlandse bedrijven zijn nog nauwelijks actief om deze misstanden aan te pakken.
4 jun 2014:
Forse kritiek VN-deskundigen op India’s kinderrechtenbeleid : Regering deelstaat Uttar Pradesh ook onder vuur (PERSBERICHT NCDHR) link opent in nieuw venster:
India's kinderrechtenbeleid is scherp aangevallen op een belangrijke bijeenkomst van VN-deskundigen op 2 en 3 juni in Genève. Het VN-Comité voor de Rechten van het Kind kwam bijeen om India’s resultaten te beoordelen wat betreft de uitvoering van de Convention on the Rights of the Child (Verdrag inzake de Rechten van het Kind) en de twee facultatieve protocollen daarvan.
4 apr 2014:
‘Small Steps - Big Challenges’ in Tamil Nadu’s textile industry: Garment brands not transparent on tackling bonded labour in India (PERSBERICHT FNV Mondiaal/LIW):
Most Dutch and international companies importing garments from the South Indian state of Tamil Nadu refuse to be transparent about if and how they tackle bonded labour at their suppliers. An estimated 100,000 young children and teenage girls are victims of 'bonded labour' or 'modern slavery'. These girls - mostly Dalit ('outcaste') - live in hostels, with little freedom of movement, underpaid for long working-days and working under unhealthy conditions.
This is an important conclusion of the paper Small Steps, Big Challenges - Update on (tackling) exploitation of girls and young women in the garment supply chain of South India that FNV Mondiaal (international department of Dutch trade union confederation) and the India Committee of the Netherlands have published.
28 mrt 2014:
Kledingbedrijven geven geen inzicht in aanpak gedwongen arbeid in India (PERSBERICHT FNV Mondiaal/LIW):
De meeste Nederlandse en internationale bedrijven die kleding uit de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu importeren, weigeren inzicht te geven in wat zij doen om ‘gebonden arbeid’ bij hun leveranciers te bestrijden. Naar schatting ruim 100.000 jonge kinderen en tienermeisjes zijn het slachtoffer van ‘gebonden arbeid’ ofwel ‘moderne slavernij’. Deze meisjes – meestal ‘kasteloos’ (Dalit) - wonen in hostels, hebben nauwelijks bewegingsvrijheid, worden onderbetaald voor lange werkdagen en werken onder ongezonde arbeidsomstandigheden.
Dat blijkt uit het paper Small Steps, Big Challenges – Update on (tackling) exploitation of girls and young women in the garment supply chain of South India dat FNV Mondiaal en de Landelijke India Werkgroep vandaag publiceren.
27 mrt 2014:
Nieuw politie-uniform nodig? Toolkit kinderarbeidvrij inkopen erbij! (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' presenteert vandaag de Toolkit Kinderarbeidvrij inkopen bij overheidsinstanties. Overheden kunnen die gebruiken bij het inkopen van producten waaraan het risico van kinderarbeid kleeft. Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie biedt de toolkit vandaag tijdens een Kamerdebat aan, aan minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Voordewind: "De overheid werkt nog onvoldoende aan mensenrechten binnen het eigen inkoopbeleid. Juist de overheid roept consumenten op om eerlijke producten te kopen, maar via het eigen inkoopbeleid is er een wereld te winnen. Ook de Rijksoverheid moet zich houden aan de regels voor duurzaam inkopen, ook op het gebied van mensenrechten."
19 mrt 2014:
Kinderarbeid voor internationale cosmeticamerken - Nieuw rapport van DanWatch (PERSBERICHT DanWatch):
Twaalf van de zestien internationale cosmetische bedrijven kunnen niet uitsluiten dat kinderarbeid voor hun producten is gebruikt.
2013
omhoog
27 nov 2013:
Welke schoenenbedrijven scoren tegen kinderarbeid? Nieuw rapport Working on the Right Shoes (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Ruim de helft van de schoenenbedrijven zet flinke stappen tegen kinderarbeid, maar er zijn achterblijvers. Dat blijkt uit het Stop Kinderarbeid rapport Working on the Right Shoes waarvoor 28 Nederlandse en internationale schoenenbedrijven werden onderzocht. Op de scorekaart is te zien waarom Schoenenreus, Gabor, Lotto Sports, Wolky en Marks & Spencer slecht scoren. Stof tot nadenken onder de schoorsteen.
12 aug 2013:
Ploumen: kinderarbeid en lage lonen in Indiase zaadsector ‘snel uitbannen’ - Rapport LIW leidt tot actie van bedrijven en brancheorganisatie (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Kinderarbeid en lage lonen bij de zaadproductie in India ziet de Nederlandse regering “het liefst zo snel mogelijk uitgebannen”. Dat laat Minister Ploumen weten in reactie op Kamervragen van CU, PvdD, SP en 50Plus. Zij heeft daarover afspraken gemaakt met de Nederlandse zaadbedrijven Bejo Zaden en Nunhems, en met de branchevereniging Plantum. De Landelijke India Werkgroep en de campagne Stop Kinderarbeid zijn daarover verheugd.
29 jun 2013:
Twee Nederlandse groentezaadbedrijven in India vergeleken : Omvangrijke kinderarbeid bij partner Bejo Zaden - Nunhems bijna kinderarbeidvrij (PERSBERICHT LIW/Stop Kinderarbeid):
Het Indiase bedrijf Bejo Sheetal, een partnerbedrijf van Bejo Zaden uit het Noord-Hollandse Warmenhuizen, tolereert op grote schaal kinderarbeid bij de boeren die aan haar leveren. De boeren die aan Nunhems India - deel van Nunhems in Limburg - zaden leveren werken bijna zonder gebruik te maken van arbeid van kinderen onder de 14.
Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport A Tale of Two Companies van de Landelijke India Werkgroep (LIW) en de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’.
2012
omhoog
24 okt 2012:
Shoe companies are far from being child labour free (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
In Europe and elsewhere one can still buy shoes made by children. That is the conclusion of the campaign ‘Stop Child labour – School is the best place to work’ on the basis of research in India. Stop Child Labour specifically suspects four companies – Bata, Bugatti, Clarks and Marks & Spencer of making use of child labour in their Indian supply chain.
15 okt 2012:
Schoenenbedrijven hebben problemen met kinderarbeid (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
In Nederland zijn nog altijd schoenen te koop die gemaakt zijn door kinderen. Dat constateert ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ op basis van onderzoek in India. Stop Kinderarbeid verdenkt in het bijzonder vier bedrijven – Bata, Clarks, Marks & Spencer en Bugatti – van het gebruikmaken van kinderarbeid in hun productie.
18 jul 2012:
Bedrijven en politiek komen in beweging: Gedwongen (kinder)arbeid in de Indiase kledingindustrie krijgt wereldwijd aandacht (PERSBERICHT SOMO/LIW):
Recente publicaties van SOMO en de Landelijke India Werkgroep (LIW) hebben er sterk aan bijgedragen dat in India, Europa, de VS en Nederland actie wordt ondernomen tegen de omvangrijke kinderarbeid in de Zuid-Indiase textiel- en kledingindustrie. Zowel een deel van de kledingbedrijven als de Nederlandse, Europese en Amerikaanse politiek komt nu in beweging tegen de ‘gedwongen (kinder)arbeid’ in Zuid-India onder de naam ‘Sumangali Scheme’.
14 jun 2012:
ChristenUnie stelt vragen over slavenarbeid in India (PERSBERICHT ChristenUnie):
Europarlementariër Peter van Dalen heeft samen met collega's uit de socialistische en de liberale fracties vragen gesteld aan de Europese Commissie over slavenarbeid in India. Volgens recent verschenen rapporten werken minstens honderdduizend vrouwen en meisjes gedwongen en onder zeer slechte omstandigheden in kledingfabrieken. 37 Europese kledingmerken besteden werk uit aan deze fabrieken. Van Dalen: "Ik roep de Europese Commissie op om de Europese bedrijven aan te spreken op hun inkoopgedrag. De EU en India moeten deze problemen ook bespreken in het kader van de onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag."
11 jun 2012:
Schoenenbedrijven zwijgen over kinderarbeid: Stop Kinderarbeid vraagt consumenten in actie te komen (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
In Nederland zijn nog steeds schoenen te koop gemaakt door kinderen. Toch reageren de meeste bedrijven die in Nederland schoenen verkopen niet de vraag hoe zij kinderarbeid bestrijden. ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ start op 12 juni, de internationale dag tegen kinderarbeid, de campagne We want childfriendly shoes waarin consumenten wordt gevraagd om bedrijven te laten weten dat ze geen schoenen met kinderarbeid willen.
25 apr 2012:
Jonge Dalit-vrouwen uitgebuit in Indiase kledingfabrieken : Ondanks mooie beloften nog steeds misstanden in de Zuid-Indiase kledingfabrieken, onthult nieuw rapport 'Maid in India' (PERSBERICHT SOMO/LIW):
Europese en Amerikaanse kledingbedrijven zijn er tot nu toe niet in geslaagd de arbeidsomstandigheden bij hun toeleveranciers in Tamil Nadu, Zuid-India, structureel te verbeteren. Ondanks mooie beloften en een aantal goedbedoelde initiatieven zijn de arbeidsomstandigheden in de Zuid-Indiase kledingindustrie nog steeds zeer slecht. Tot op de dag van vandaag werken duizenden vrouwen en meisjes onder omstandigheden die niet anders kunnen worden aangeduid dan als gebonden arbeid. Dit stellen Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) in hun rapport Maid in India dat vandaag wordt gepubliceerd.
9 feb 2012:
Bakstenen voor NAVO in Afghanistan gemaakt met dwangarbeid: NAVO/ISAF heeft ondanks beloftes nog geen zichtbare actie ondernomen (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Volgens het op 6 februari door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) gepubliceerde rapport Buried in Bricks worden bakstenen in Afghanistan bijna uitsluitend door slaven gemaakt, waaronder in meerderheid kinderen. NAVO/ISAF gebruikt deze bakstenen voor haar bouwprojecten. Ondanks het feit dat de NAVO dit al een jaar weet en de Tweede Kamer in juni 2011 op snelle actie aandrong, heeft de NAVO/ISAF geen zichtbare actie ondernomen.
2011
omhoog
1 dec 2011:
Stop kinderarbeid in Turkse hazelnootpluk! (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Kinderen van Turkse seizoensarbeiders werken nog altijd volop mee in de hazelnootpluk. Jongens en meisjes worden vanaf hun tiende jaar ingezet om te helpen bij de oogst van noten die zijn verwerkt in onze hazelnotenpasta en chocola. Stop Kinderarbeid en FNV Bondgenoten roepen betrokken bedrijven op tot actie.
10 jun 2011:
'Maak in Kunduz geen gebruik van kinderarbeid' (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
‘De Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan moet ervoor zorgen dat de producten en diensten die ze gebruikt zonder kinderarbeid tot stand komen. Berichten over bakstenen voor de NAVO, gemaakt door kinderen en slaven, nopen tot grote waakzaamheid.
10 jun 2011:
World Day Against Child Labour 2011 – ILO calls for urgent action against hazardous forms of child labour (PERSBERICHT ILO):
In a new report issued for World Day Against Child Labour, the International Labour Organization (ILO) warns that a staggeringly high number of children are still caught in hazardous work – some 115 million of the world’s 215 million child labourers – and calls for urgent action to halt the practice.
20 mei 2011:
Uitgebuite Dalit-meisjes maken kleding voor Europese en Amerikaanse markt: Bedrijven zetten zich in voor verbetering, maar schending van arbeidsrechten komt nog veelvuldig voor (MEDIABERICHT SOMO/LIW):
Europese en Amerikaanse bedrijven laten meisjes onder erbarmelijke omstandigheden kleding maken in Tamil Nadu (India). Er is sprake van misbruik en valse beloften. Het gaat veelal om Dalit – kasteloze - meisjes, jonger dan 18 jaar. De meisjes worden te werk gesteld via het ‘Sumangali Scheme’.
Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) zetten deze problematiek uiteen in het rapport Captured by Cotton dat vandaag gepubliceerd wordt. Het rapport besteedt speciale aandacht aan vier grote Indiase geïntegreerde producenten: Eastman, SSM India, Bannari Amman en KPR Mill. Zij leveren aan onder meer Bestseller (o.a. Only, Jack & Jones), C&A, GAP, Diesel, Marks & Spencer, Primark, Tommy Hilfiger en Inditex (o.a. Zara). Een aantal bedrijven zet zich in voor verbeteringen, maar uitbuiting komt desondanks nog veelvuldig voor.
12 mei 2011:
Minister Rosenthal moet NAVO aansporen tot actie tegen kinder- en slavenarbeid (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De NAVO moet er zorg voor dragen dat de honderdduizenden bakstenen die zij in Afghanistan voor bouwprojecten gebruiken niet door kinderen en slaven worden gemaakt. De Nederlandse regering reageerde ontwijkend op Kamervragen hierover van de ChristenUnie. Vier Kamerfracties (CU, GroenLinks, PvdA en SP) willen nu de ‘onderste steen boven’ hebben en stelden nieuwe vragen.
1 apr 2011:
Kinderarbeid bij oogst Turkse hazelnoten: Multinationals erkennen probleem maar blijven vaag over aanpak (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Multinationale bedrijven zoals Unilever, Mars en Ferrero erkennen dat er sprake is van kinderarbeid bij de oogst van hazelnoten in Turkije. Ze zeggen daartegen actie te willen ondernemen maar zijn vaag over hoe ze dat gaan aanpakken. Dat blijkt uit de antwoorden van een zevental bedrijven en twee brancheorganisaties die eind vorig jaar daarover werden aangeschreven door de campagne ‘Stop kinderarbeid – School, de beste Werkplaats’ en FNV Bondgenoten.
2010
omhoog
22 nov 2010:
Loon volwassenen stijgt als kinderarbeid verdwijnt (PERSBERICHT FNV Mondiaal/LIW):
Als kinderarbeid verbannen wordt, stijgt het loon van volwassenen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Landelijke India Werkgroep en FNV Mondiaal naar het verband tussen kinderarbeid en lonen in India. Als er geen kinderen beschikbaar meer zijn om voor een habbekrats te werken, kunnen de volwassenen een hoger loon bedingen.
20 okt 2010:
Bittere Hazelnootpasta: Stop Kinderarbeid vraagt Nederlandse bedrijven om openheid en actie (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De campagne “Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats” is verontrust over kinderarbeid in de hazelnootindustrie. De actualiteitenrubriek Eén Vandaag liet in haar uitzending van dinsdag 19 oktober zien dat kinderen worden ingezet in de omvangrijke hazelnootpluk in Turkije, leverancier van 75% van alle hazelnoten wereldwijd.
In open brieven aan Verkade, Ferrero en Wessanen/Zonnatura, van wie reeds bekend is dat zij hazelnoten uit Turkije in hun producten verwerken, vraagt de campagne Stop Kinderarbeid wat zij (gaan) doen om kinderarbeid en onderbetaalde arbeid in deze sector uit te bannen. Ahold, Unilever, Mars, Nestlé en Kraft wordt gevraagd om openheid te geven over de herkomst van hun hazelnoten en, indien deze ook uit Turkije komen, de schending van arbeidsrechten in de sector aan te pakken.
10 jun 2010:
Nieuwe rapporten over kinderarbeid - Werelddag Tegen Kinderarbeid op 12 juni: Meer dan een half miljoen kindarbeiders in zaadproductie India - Ook Nederlandse bedrijven zijn betrokken (MEDIA BERICHT LIW/Stop Kinderarbeid/ILRF):
Meer dan een half miljoen kinderen (533.869) onder de 18 jaar werken in India in de teelt van zaden, ook voor Nederlandse groentezaadbedrijven als Advanta en Bejo Zaden. Circa 230.000 kinderen zijn nog onder de 14 jaar. De kinderen werken 10 tot 12 uur per dag en worden blootgesteld aan giftige pesticiden. Grote multinationals en Indiase zaadbedrijven hebben hun zaadproductie via agenten uitbesteed aan vele kleine en marginale boeren.
Kinderarbeid in de Indiase katoenzaadteelt onder de 14 jaar is nog steeds een heel groot probleem maar is door initiatieven van overheid, bedrijven en lokale organisaties met 25% afgenomen. Waar kinderarbeid goeddeels is uitgebannen, bijvoorbeeld door het werk van de lokale organisatie MV Foundation, zijn de lonen van de volwassenen vaak flink gestegen.
Meestal wordt echter het officiële minimumloon – meestal bijna twee euro per dag – aan bijna niemand betaald. Vrouwen verdienen 50 tot 60% minder dan mannen, kinderen nog veel minder.
25 mei 2010:
Minister Verhagen ontvangt eerste exemplaar handleiding tegen kinderarbeid: Campagne ‘Stop Kinderarbeid’ maakt handleiding die bedrijven helpt in achttien stappen einde te maken aan kinderarbeid (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken ontvangt woensdag 26 mei om 14.30 uur uit handen van Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV en Gerard Oonk, directeur van de LIW, een handleiding hoe bedrijven kinderarbeid kunnen voorkomen en bestrijden. Deze handleiding is gemaakt door de campagne 'Stop kinderarbeid’, een samenwerking van ontwikkelingsorganisatie Hivos, FNV, Landelijke India Werkgroep, Algemene Onderwijsbond, ICCO & Kerk in Actie en Stichting Kinderpostzegels Nederland.
De handleiding geeft achttien concrete aanbevelingen over hoe bedrijven álle vormen van kinderarbeid in hun productieketen kunnen uitbannen én kunnen zorgen dat ook arbeidsrechten van werknemers worden nageleefd. Daarnaast biedt de handleiding ondersteuning voor overheden bij het overwegen en (her)formuleren van hun kinderarbeidbeleid.
7 mei 2010:
Stop Kinderarbeid biedt Minister Donner wereldwijde petitie aan (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Op maandag 10 mei bieden Agnes Jongerius, voorzitter van FNV, en Venkat Reddy van de Indiase MV Foundation namens de campagne ‘Stop kinderarbeid - School, de beste werkplaats’ een petitie aan Minister Donner aan. Dit gebeurt op de eerste dag van de internationale kinderarbeid conferentie, die op 10 en 11 mei in Den Haag plaatsvindt. ‘Stop Kinderarbeid’ dringt via de petitie aan op een fundamentele verandering in de aanpak van kinderarbeid. Het streven moet zijn om alle vormen van kinderarbeid uit te bannen.
2 apr 2010:
Campagne 'Stop Kinderarbeid - School, de beste werkplaats' lanceert wereldwijde petitie: Stop alle kinderarbeid, help elk kind naar school (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Vandaag lanceert de campagne ‘Stop kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ een wereldwijde petitie in de aanloop naar de internationale kinderarbeidconferentie die op 10 en 11 mei a.s. in Den Haag plaatsvindt.
De petitie dringt aan op een fundamentele verandering in de internationale aanpak van kinderarbeid. De conferentie richt zich op de aanpak van de ergste vormen van kinderarbeid. ‘Stop Kinderarbeid’ is echter van mening dat de tijd gekomen is voor een wereldwijd actieplan tegen alle vormen van kinderarbeid die kinderen uit school houdt en/of hun gezondheid schaadt. Verder moeten ondernemers worden verplicht om geen gebruik te maken van kinderarbeid, ook niet in hun toeleveringsketen.
2009
omhoog
16 nov 2009:
ChristenUnie: bedrijven, geef openheid over kinderarbeid (PERSBERICHT ChristenUnie):
De ChristenUnie wil dat bedrijven volledige openheid geven of er in hun gehele productieketen kinderarbeid voorkomt. Indien bedrijven hiertoe niet bereid zijn, dan moet de overheid op geen enkele wijze hen meer steunen.
Tweede Kamerlid Joël Voordewind: "Het kabinet lijkt bereid te zijn om openheid te vragen van bedrijven, maar alleen van de eigen werknemers in ontwikkelingslanden. Over de toelevering van de halffabricaten en de grondstoffen blijft het angstig stil. Terwijl ik tijdens mijn India-reis drie weken geleden van andere bedrijven zoals Ikea en Levi Strauss wel het goede voorbeeld heb gezien."
18 sep 2009:
'Onderzoek in Nederland geïmporteerde producten op kinderarbeid' (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De Nederlandse regering moet onderzoeken welke geïmporteerde producten voor een aanzienlijk deel met behulp van kinderarbeid tot stand komen en zo’n aanpak ook in EU verband bepleiten. Dat vindt de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ waaraan de FNV, Hivos, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep deelnemen.
Een dergelijk rapport helpt zowel de consument om keuzes te maken en spoort bedrijven in die sectoren aan om hun productieketen ‘op te schonen’. Ook de overheid kan deze informatie gebruiken, bijvoorbeeld voor duurzaam inkopen, het onthouden van subsidies aan bedrijven die kinderarbeid gedogen en de dialoog met landen over de naleving van mensenrechten.
12 jun 2009:
12 juni: Internationale Dag tegen Kinderarbeid - 'Kabinet: Voer moties Tweede Kamer tegen kinderarbeid snel uit' (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ pleit ervoor dat het kabinet twee belangrijke Tweede Kamermoties tegen kinderarbeid snel en effectief uitvoert. De campagne grijpt de internationale dag tegen kinderarbeid op 12 juni aan om hier aandacht voor te vragen. Sinds de moties vorig jaar zijn aangenomen heeft de Kamer niets meer gehoord. ‘Stop Kinderarbeid’ vraagt de Kamer op uitvoering aan te dringen in haar mensenrechtenoverleg met Minister Verhagen op 16 juni a.s.
2008
omhoog
18 nov 2008:
Indiase Minister van Handel Kamal Nath op bezoek in Nederland: ‘Staatssecretaris Heemskerk moet Minister aanspreken op arbeidsrechten’ (PERSBERICHT LIW):
De Landelijke India Werkgroep (LIW) vraagt staatssecretaris Heemskerk om de Indiase Minister van Handel Kamal Nath die deze week Nederland bezoekt, aan te spreken op kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie en gebrek aan vakbondsvrijheid in dat land. Dit doet de LIW in een brief die vandaag aan de staatssecretaris is gestuurd. Heemskerk beloofde eind oktober al aan de Tweede Kamer dat hij kinderarbeid aan de orde zal stellen.
8 okt 2008:
Stop Kinderarbeid Afrika Tour 2008: een nieuwe aanpak (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Alle kinderarbeid uitbannen én alle kinderen naar school krijgen is mogelijk. Op basis van ervaring van haar succesvolle partners in ontwikkelingslanden organiseert de campagne “Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats” de Afrika Tour 2008 (8 oktober tot 6 november). Een delegatie van succesvolle kinderarbeidbestrijders uit India, Nepal en Marokko reist een maand lang door vijf landen in Afrika: Marokko, Ethiopië, Oeganda, Zimbabwe en Kenia.
11 jun 2008:
Verhagen met schoolkinderen in actie tegen kinderarbeid (PERSBERICHT Ministerie van Buitenlandse Zaken):
Minister Verhagen gaf vandaag in de Grote Kerk in Den Haag met een groep schoolkinderen het startsein voor drie publieksacties tegen kinderarbeid.
Hij opende de fototentoonstelling ‘Opgroeien zonder kinderarbeid’, speelde de computergame ‘Child Labour Buster’ en poseerde voor een fotoactie. Donderdag 12 juni is door de VN uitgeroepen tot Werelddag tegen Kinderarbeid.
9 mei 2008:
Bijeenkomst "Kinderarbeid en maatschappelijk verantwoord ondernemen: Wat de Europese Unie kan doen" (PERS UITNODIGING Stop Kinderarbeid):
Er zijn maatregelen nodig in de EU om te garanderen dat internationale normen over maatschappelijk verantwoord ondernemen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Alleen dan kan bijvoorbeeld kinderarbeid worden uitgebannen. PvdA-europarlementariër Thijs Berman en de campagne "Stop Kinderarbeid" presenteren op de conferentie concrete voorstellen om kinderarbeid uit te bannen.
24 apr 2008:
Campagne 'Stop Kinderarbeid' verheugd over motie Tweede Kamer: Nu ook onderwijshulp gerichter inzetten tegen kinderarbeid (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ is verheugd over de motie over kinderarbeid die op dinsdag 22 april 2008 met algemene stemmen door de Tweede Kamer is aangenomen. De motie verplicht bedrijven die op enigerlei wijze steun krijgen van de overheid om hun hele productieketen ‘vrij van kinderarbeid’ te maken.
22 apr 2008:
Kamerbrede steun voor motie ChristenUnie: Overheid boycot kinderarbeid (PERSBERICHT ChristenUnie):
Bedrijven die niet kunnen garanderen dat hun producten geheel vrij zijn van kinderarbeid, komen niet meer in aanmerking voor steun of krediet van de Nederlandse overheid. De Tweede Kamer stemde vandaag unaniem in met een motie van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind die de regering daartoe oproept.
19 feb 2008:
Actieplan bestrijding kinderarbeid door bedrijven gelanceerd in Delhi (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Een Actieplan voor bedrijven die kinderarbeid willen bestrijden wordt op 20 februari door de campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ gelanceerd in New Delhi, India, tijdens een internationale conferentie over kinderarbeid. De conferentie wordt georganiseerd door de internationale vakbeweging.
Het Actieplan combineert recente praktijkervaringen en inzichten op het gebied van bestrijding van kinderarbeid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
2007
omhoog
16 okt 2007:
Open Brief aan H.M. Koningin Beatrix: 'Bespreek mensenrechten bij staatsbezoek India' (PERSBERICHT LIW):
In een open brief aan H.M. Koningin Beatrix die van 24 tot 27 oktober een staatsbezoek aan India brengt, vraagt de Landelijke India Werkgroep (LIW) aandacht voor de ‘arme kant van India’: de Dalits (‘kastelozen’), kindarbeiders en (land)arbeiders wiens rechten dagelijks worden geschonden. Ondanks de enorme economische groei is hun situatie niet verbeterd.
De LIW wijst ook op het feit dat haar medewerkers al jaren geen visum voor India krijgen en momenteel juridisch vervolgd worden door een Indiaas kledingbedrijf. Ook andere organisaties en bedrijven worden daardoor nu, en mogelijk in de toekomst, getroffen.
3 okt 2007:
Oproep 'Stop Kinderarbeid' aan Kamer: Zorg nu voor actief beleid tegen kinderarbeid! (PERSBERICHT LIW):
De volledige Tweede Kamer riep de regering gisteren op tot actie tegen kinderarbeid in India. De campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ dringt er bij de Tweede Kamer op aan nu ook te pleiten voor een actief Nederlands en Europees beleid tegen kinderarbeid wereldwijd.
De komende kamerdebatten over Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Economische Zaken bieden daarvoor de gelegenheid.
27 sep 2007:
Nieuw rapport: Ruim 416.000 Indiase kindslaven in de katoenketen (PERSBERICHT LIW):
Meer dan 416.000 kinderen onder de 18, waarvan bijna 225.000 jonger dan 14 jaar, zijn slachtoffer van uitbuiting op de katoenzaadvelden van India. Zij zitten aan het begin van de keten van kleding en katoenproducten die ook in Nederland worden verkocht. Omdat zij tijdens het productieseizoen – dat nú gaande is – niet weg mogen, gaat het in feite om kindslaven, merendeels meisjes.
Dit blijkt uit het rapport Child bondage continues in Indian cotton supply chain dat vandaag wordt gepubliceerd door Landelijke India India Werkgroep (LIW) en vier andere organisaties. Het rapport is gebaseerd op veldonderzoek in vier Indiase deelstaten door dé export op dit gebied, Dr. Davuluri Venkateswarlu.
25 sep 2007:
New report: 'Child bondage continues in Indian cotton supply chain' - More than 400.000 children exploited in hybrid cottonseed production (PERSBERICHT LIW):
More than 416.000 children under the age of 18, of which almost 225.000 younger than 14, are involved in (often bonded) child labour in India’s cottonseed fields. Most of them are girls. They work in the states of Andhra Pradesh, Gujarat, Karnataka and Tamil Nadu. Compared to the 2003-2004 harvest season the total number of working children has risen. It only decreased in Andhra Pradesh because of local and international pressure.
These are some important results from the study Child bondage continues in Indian cotton supply chain, published on behalf of the India Committee of the Netherlands ICN), the International Labor Rights Forum (ILRF, USA), OECD Watch, German Agro-Action and OneWorld Net NRW (Germany). The report is based on field research and has been written by well-known expert Dr. Davuluri Venkateswarlu, director of Glocal Research, who authored several other reports on this issue since 2001.
11 jun 2007:
12 juni 2007 Internationale Dag tegen Kinderarbeid: Kinderen in Albanië slachtoffer van onbehoorlijke prijzen (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Honderden Albanese kinderen werken zowel in fabrieken als via thuiswerk mee aan de productie van schoenen en kleding die geëxporteerd worden naar EU-landen. Deze uitbuiting wordt grotendeels verklaard door de lage prijzen die worden opgelegd door de internationale inkopers. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek dat FNV Mondiaal liet uitvoeren naar kinderarbeid in de Albanese schoen– en kledingsector.
8 jun 2007:
New report Seeds of Change: Child labour in India in cotton seed tackled by MNC's Bayer and Monsanto, but issue is far from solved (PERSBERICHT LIW):
Multinational companies Bayer and Monsanto have, under a combination of local and international pressure, began to tackle the issue of child labour in their cotton seed supply chain in India. However, both companies are still unprepared to tackle the issue in other states in which they are expanding their production.
This is the conclusion of the report, titled Seeds of Change, published today. The author Dr. Davuluri Venkateswarlu assesses the follow-up by the two companies on commitments to a joint action plan. The report is released in advance of World Day Against Child Labor taking place on June 12.
2006
omhoog
9 okt 2006:
EU moet noodklok luiden over kinderarbeid op EU-India Top (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
De campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ heeft de Europese Unie (EU) opgeroepen om op 13 oktober a.s. tijdens de EU-India Top te Helsinki een aantal dringende kwesties rond kinderarbeid en onderwijs aan de orde te stellen. Morgen, op 10 oktober, wordt de nieuwe Indiase maatregel van kracht die werk van kinderen in onder andere huishoudens restaurants en hotels verbiedt. ‘Stop Kinderarbeid’ juicht deze maatregel toe maar betwijfelt of opvang en onderwijs voor deze kinderen goed is geregeld. Wereldwijd werken er volgens de ILO 218 miljoen kinderen waarvan het grootste aantal in India.
2 aug 2006:
India laat grootste deel kinderarbeid nog steeds ongemoeid (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Kinderarbeid in de landbouw en alle werk in en om het eigen huis - samen zeker goed voor tweederde van de Indiase kinderarbeid van 60 tot 100 miljoen - is in India nog steeds toegestaan. Dit ondanks het feit dat de Indiase regering gisteren liet weten dat kinderen onder de 14 jaar vanaf 10 oktober 2006 niet meer als huishoudelijke hulp in andere huishoudens en in de horeca mogen werken.
De campagne ‘Stop kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ juicht het besluit van de Indiase regering van harte toe. Gerard Oonk, woordvoerder van de campagne: ‘Dit is een belangrijke stap na alle druk op India om meer werk te maken van de bestrijding van kinderarbeid. Helaas is niet besloten om ook het werk in de landbouw en in het eigen huishouden aan banden te leggen. Daarvoor is ook nodig om het recht op onderwijs, sinds kort in de Grondwet, beter in de praktijk te brengen.’ Naar schatting gaan circa 100 miljoen kinderen in India tussen de 5 en 14 jaar niet naar school.
9 jun 2006:
'Rode kaart' commissie Europees Parlement tegen kinderarbeid in India (PERSBERICHT LIW):
Tijdens de Werelddag tegen Kinderarbeid op 12 juni 2006 zwaait de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO/LO) met een ‘Rode Kaart’ tegen kinderarbeid. De Commissie voor Ontwikkeling van het Europees Parlement heeft haar eigen ‘rode kaart’ tevoorschijn gehaald. De Commissie dringt er in een zojuist gepubliceerde verklaring bij de Europese Unie op aan om India aan te spreken op het feit dat het land de beide verdragen tegen kinderarbeid niet heeft ondertekend. Het land heeft volgens de Commissie een van de hoogste aantallen kinderarbeiders ter wereld.
4 mei 2006:
ILO telt onzichtbare kindarbeiders niet mee: Meeste kinderarbeid om het huis: einde kinderarbeid nog lang niet in zicht (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Onzichtbaar en dus onmeetbaar werken vele miljoenen kindarbeiders in het huishouden, op het land en in de verzorging van vee. Zij krijgen niet betaald en tellen niet mee in de statistieken. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) zegt te weinig over deze onzichtbare kinderarbeid. De campagne 'Stop Kinderarbeid' is teleurgesteld in het Global Report The end of Child Labour: within reach dat de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) vandaag heeft gepubliceerd.
2005
omhoog
22 nov 2005:
Louis Michel Promises to Take Action Against Child Labour (PERSBERICHT Alliance 2015/Stop Kinderarbeid):
EU Development Policy turns a blind eye to child labour while Commissioner Michel makes a promise to never forget children in his efforts.
On November 22, 2005, the day the Council of the European Union adopted its new Development Policy, Commissioner Louis Michel received 170 000 signatures, organized by the Campaign Stop Child Labour – School is the best place to work, urging the Commission to step-up its efforts to combat child labour.
18 nov 2005:
Campaign urges European Commissioner Michel to take Action on the Eradication of Child Labour (PERSBERICHT Alliance 2015/Stop Kinderarbeid):
On 22 November, European Commissioner for Development and Humanitarian Aid, Mr. Louis Michel, will receive a petition signed by over 170 000 members of civil society from across Europe, urging him to actively combat all forms of child labour. Indian child labour activist, Shantha Sinha, Secretary Trustee of the M Venkatarangaiya Foundation (MVF) and holder of the Ramon Magsaysay Award 2003 for Community Leadership will present the signatures together with Monique Lempers, the international co-ordinator of the Alliance 2015 campaign Stop Child Labour – School is the best place to work.
15 nov 2005:
Ruim 100.000 handtekeningen tegen kinderarbeid - Opening tentoonstelling 'School, de beste werkplaats' (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Meer dan honderdduizend handtekeningen gaan op woensdag 16 november naar minister Agnes van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking. Tegelijkertijd met de overhandiging in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam opent de tentoonstelling ‘School, de beste werkplaats’ over kinderarbeid in Marokko. De handtekeningenactie en de expositie maken onderdeel uit van de campagne ‘Stop Kinderarbeid’: een oproep aan de politiek om bij te dragen aan de bestrijding van álle vormen van kinderarbeid. Alleen dan heeft elk kind de kans om naar school te gaan.
31 okt 2005:
Companies perpetuate child labour in India by low prices and flawed inspection (PERSBERICHT LIW):
Multinational and Indian seed companies are paying Indian farmers who are producing their cotton seed almost 40% too little to enable them to hire adults for the local minimum wage of Rs.52 (€1,-) instead of children. The companies are multinationals like Bayer, Monsanto and Syngenta but also Indian companies like Nuziveedu Seeds, Raasi Seeds and Ankur Seeds.
At present the farmers working for these companies mainly hire children and young people below 18. At least 100.000 of them work 13 hours a day in cotton seed production in Andhra Pradesh for less than half a euro per day. They are often bonded by loans given to their parents.
These are some findings from the report The Price of Childhood released by the India Committee of the Netherlands (ICN), the International Labor Rights Fund (USA) and Eine Welt Netz NRW (OneWorld Net Germany). The authors of the report, independent Indian researcher Dr. Davuluri Venkateswarlu and British agricultural economist Lucia da Corta from Oxford University, are holding the view that the seed companies are responsible for large-scale child (bonded) labour and for evading India’s minimum wage laws. The parents of the working children are often un(der)employed. If they do have work in the sector, it is usually for a wage which is not much more than half of the official minimum wage.
26 okt 2005:
Multinationals oorzaak van kinderslavernij door onderbetaling boeren (PERSBERICHT LIW):
De multinationale bedrijven Monsanto, Bayer en Syngenta, ook in Nederland actief, betalen de Indiase boeren die katoenzaad voor hen produceren veel te weinig om volwassenen in plaats van kinderen in dienst te nemen. De boeren zouden bijna 40% meer voor hun product moeten krijgen om volwassenen het wettelijk minimumloon van één euro per dag te kunnen betalen.
Nu werken nog steeds tienduizenden kinderen en tieners circa 13 uur per dag in de katoenzaadteelt in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh voor nog geen halve euro. Zij zijn in veel gevallen door leningen aan hun ouders gedwongen aan het werk.
Dat blijkt uit het vandaag door de Landelijke India Werkgroep gepubliceerde rapport The Price of Childhood van de Indiase onderzoeker Dr. Davuluri Venkateswarlu en de Britse landbouweconoom Lucia da Corta van Oxford University. Beide onderzoekers achten de multinationale én Indiase zaadbedrijven niet alleen medeverantwoordelijk voor de omvangrijke kinderarbeid in de katoenzaadteelt maar ook voor het ontduiken van het wettelijk minimumloon in India.
22 jul 2005:
Campagne 'Stop Kinderarbeid' verheugd over resolutie van het Europees Parlement (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
Het Europees Parlement (EP) pleit voor een scherpe inzet van de Europese Commissie en de EU-lidstaten tegen kinderarbeid. Tot nu toe ontbreekt een samenhangend beleid. Alle door de EU gefinancierde onderwijsprogramma’s moeten een strategie hebben om werkende kinderen voltijds in de schoolbanken te krijgen, stelt het EP in een onlangs aangenomen resolutie over kinderarbeid in ontwikkelingslanden. Het Parlement wil ook wettelijke maatregelen tegen Europese importeurs die kinderarbeid gebruiken of andere basale arbeidsrechten schenden.
20 jul 2005:
Campaign 'Stop Child Labour' welcomes resolution European Parliament (PERSBERICHT Stop Kinderarbeid):
The European Parliament calls upon the European Commission to help abolish child labour. This can be achieved by including strategies to get working children into formal education in all education programmes financed by the EU. The European Parliament also requests the Commission to urge UNESCO, the World Bank, the IMF and Unicef to do the same. In addition the Parliament recommends legal action against EU-based importers using child labour or violating other fundamental labour rights.
9 jun 2005:
Felle aanklacht tegen wijdverbreide kinderarbeid in de mijnbouw in India - Internationale Dag tegen de Kinderarbeid: 10 juni 2005 (PERSBERICHT LIW):
Dit jaar staat de Internationale Dag tegen Kinderarbeid in het teken van de omstandigheden in de mijnbouw. De ILO roept overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties op tot een daadkrachtige aanpak van de kinderarbeid in deze sector. Over de hele wereld werken kinderen onder mensonterende omstandigheden in de mijnbouw. Alleen al in India werken honderdduizenden kinderen in natuursteengroeven en ijzerertsmijnen. Kinderen vanaf vijf jaar worden ingezet bij het uitgraven, breken, zeven en transporteren van (ijzerertshoudend) gesteente en allerlei soorten natuursteen. De kinderen lopen hierbij niet zelden verwondingen en ernstige gezondheidsproblemen op.
25 feb 2005:
"World Day Against Child Labour 2005" to focus on child labour in mines and quarries (PERSBERICHT ILO):
The plight of children who work in mines and quarries that are often dangerous, dirty and can post a grave risk to their health and safety will be the focus of the fourth World Day Against Child Labour, scheduled for 12 June 2005, the International Labour Organization (ILO) said today.
The ILO estimates that some one million children work in small scale mining and quarrying around the world. What’s more, ILO studies show that these children work in some of the worst conditions imaginable, where they face serious risk of dying on the job or sustaining injuries and health problems that will affect them throughout their lives.
2004
omhoog
8 nov 2004:
MEP pledges support for campaign to eradicate child labour in India (PERSBERICHT MV Foundation/Hivos/Stop Kinderarbeid):
Speaking at the International Conference Out of Work into School - Children's Right to Education as a Non-Negotiable on Friday 5 November 2004, British Conservative MEP, Nirj Deva, pledged to propose financial support from the EU's co-operation with India for the eradication of child labour in that country.
The conference, which took place in Hyderabad from 2-5 November, was attended by more than 5000 delegates including an international delegation consisting of both high level politicians and child labour activists from Africa, Europe, Latin America and Asia. It was organised by the MV Foundation, (India), in collaboration with the 'Stop Child Labour - School is the best place to work' campaign.
4 okt 2004:
Nederlandse bedrijven nog steeds betrokken bij gevaarlijke kinderarbeid in India: Bedrijven komen belofte om kinderarbeid in katoenzaadteelt uit te bannen niet na (PERSBERICHT LIW):
Ruim 12.000 kinderen werken nog steeds op boerderijen in India (deelstaat Andhra Pradesh) die katoenzaad produceren voor de multinationale bedrijven Advanta (Nederland), Emergent Genetics (VS, investeert samen met Unilever in katoenzaadteelt), Monsanto (VS) en Bayer (Duitsland). Ongeveer 70.000 kinderen doen hetzelfde werk voor Indiase bedrijven. De kinderen werken lange dagen, veelal als schuldslaven, en gaan niet naar school. Een aantal kinderen is overleden of ernstig ziek geworden door blootstelling aan giftige pesticides.
De belofte van bedrijven in september 2003 om het probleem samen met een gerenommeerde lokale organisatie, de MV Foundation, snel aan te pakken is niet nagekomen.
Dat blijkt uit het rapport Child Labour in Hybrid Cottonseed Production in Andhra Pradesh: Recent Developments van onderzoeker Dr. Venkateswarlu en een verklaring van de MV Foundation die vandaag door de Landelijke India Werkgroep (LIW) worden gepubliceerd. De LIW werkt rond dit onderwerp nauw samen met Amnesty International Nederland, de Novib en FNV Mondiaal. Het rapport wordt vandaag ook in India, de VS en Duitsland gepubliceerd.
4 okt 2004:
Multinational and Indian companies still profit from bonded child labour on cottonseed farms in India (PERSBERICHT LIW):
An estimated 12,375 children are still working in horrendous conditions on cottonseed farms in the state of Andhra Pradesh (India) producing for the multinational corporations (MNC's) Advanta (Dutch), Bayer (German), Emergent Genetics (US, with an investment from Unilever) and Monsanto (US). In addition more than 70.000 children are working for Indian seed companies under similar circumstances. Children are working long hours, do not go to school and are often bonded to the employers by loans. A number of children have died or became seriously ill due to exposure to pesticide. Promises by companies made last year to eradicate child labour in the sector have not translated into solid actions.
These are some major findings of the report Child Labor in Hybrid Cottonseed Production in Andhra Pradesh: Recent Developments, which is released today by the India Committee of the Netherlands (ICN), in co-operation with its partners in Europe and India, and the International Labor Rights Fund (USA).
2003
omhoog
24 okt 2003:
Multinationals beloven eind te maken aan kinderarbeid in Indiase katoenzaadproductie (PERSBERICHT LIW/Amnesty International/FNV Mondiaal/Novib):
Internationale zaadbedrijven, waaronder het Zeeuwse Advanta en een zaadbedrijf waarin de Indiase dochteronderneming van Unilever aandelen heeft, hebben afgesproken om samen met de gerenommeerde Indiase organisatie MV Foundation kinderarbeid uit te bannen bij de productie van katoenzaden. Deze maand moet een concreet voorstel op tafel liggen.
Dat is de uitkomst van een bijeenkomst vorige maand in Hyderabad, hoofdstad van de Indiase deelstaat Andhra Pradesh. Naast Unilever, Advanta en de MV Foundation (MVF) waren ook de zaadmultinationals Monsanto, Syngenta, Bayer en Emergent Genetics vertegenwoordigd, evenals enkele grote Indiase zaadbedrijven. Op 13 september nam de Indiase 'Association of Seed Industry', waarvan de betrokken bedrijven zijn aangesloten, een resolutie aan waarin zij aankondigt actief te gaan te gaan optreden tegen kinderarbeid in de katoenzaadproductie.
24 okt 2003:
Multinationals pledge to end child labour in Indian seed production (PERSBERICHT LIW/Amnesty International/FNV Mondiaal/Novib):
Seed multinationals Monsanto, Emergent Genetics, Hindustan Lever, Syngenta, Advanta and Proagro (a subsidiary of Bayer) as well as some big Indian seed companies, have agreed to co-operate with the MV Foundation (MVF) - a reputed NGO in the Indian state of Andhra Pradesh - to eliminate child labour from the cotton seed industry. The companies will come up with a concrete proposal in October 2003. This was the outcome of a meeting between these companies and the MV Foundation (MVF) in September in Hyberabad, capital of the state of Andhra Pradesh, India. The outcome is a real breakthrough in view of the ongoing debate on the issue.
The companies who were present are all members of the 'Association of Seed Industry (ASI). The annual assembly of ASI also passed a resolution on September 13th 'to pro-actively discourage directly and through its members the practice of child labour in hybrid cotton seed production and further take effective steps along with other stakeholders towards eradication of this evil from the hybrid cotton seed industry'.
19 mei 2003:
Unilever asks its Indian subsidiary HLL to discuss child labour (PERSBERICHT LIW):
On the 15th of May the issue of child labour in cotton seed production was discussed between Unilever Netherlands and the India Committee of the Netherlands, the Confederation of Netherlands Trade Unions, Amnesty International, Novib/Oxfam Netherlands and the Indian M. Venkatarangaiya Foundation (MVF). Unilever agreed to ask her Indian subsidiary Hindustan Lever to have a meeting in the region of production (Andhra Pradesh) with MVF.
The MV Foundation is a very renowned non-governmental organisation that has more than ten years of grass-roots experience in fighting child labour and getting more than 150.000 children into full-time education. The organisation is also closely involved in combating child labour in cotton seed production and has already been able to hundreds of these children from work to school. Furthermore it has actively pursued a dialogue with companies involved in child labour in cotton seed production.
16 mei 2003:
Afspraak met Unilever over aanpak kinderarbeid (PERSBERICHT LIW):
Op 15 mei heeft is het onderwerp kinderarbeid in de katoenzaadproductie besproken tussen Unilever Nederland en de organisaties Landelijke India Werkgroep, FNV, Amnesty International, Novib en de Indiase MV Foundation. Unilever heeft tijdens deze bijeenkomst toegezegd haar Indiase dochteronderneming Hindustan Lever, te zullen vragen om daarover binnen een maand in de productieregio (Andhra Pradesh) een gesprek aan te gaan met de MV Foundation.
De MV Foundation is een zeer gerenommeerde niet-gouvernementele organisatie die jarenlange ervaring heeft in het bestrijden van kinderarbeid en het begeleiden van kinderen naar full-time onderwijs. De organisatie is ook nauw betrokken bij het bestrijden van kinderarbeid in de katoenzaadteelt en heeft inmiddels honderden van deze kinderen van werk naar school weten te krijgen. Verder is er regelmatig overleg geweest met betrokken bedrijven.
14 mei 2003:
Unilever, Monsanto and other multinationals involved in large-scale child labour in India's cotton seed production - Start of European campaign 'Stop child labour - School is the best place to work' (PERSBERICHT LIW):
Both Hindustan Lever Ltd., an Indian subsidiary of British-Dutch multinational company Unilever, as well as the American multinational Monsanto are making use of hazardous forms of child labour in cotton seed production in India on a large scale. An estimated number of 25.000 children, mostly girls, work an average of ten to thirteen hours a day for Hindustan Lever, while around 17.000 children work for Monsanto and their Indian subsidiary Mahyco. These children get no education, earn less than 40 Eurocents (Rs. 20) a day and are exposed to poisonous pesticides like Endosuphan during their work. More than 11.000 children work under similar conditions for the multinationals Syngenta (Swiss), Advanta (Dutch-British) and Proagro (owned by Bayer from Germany).
This is the result from the research done by the Indian researcher Dr. D. Venkateswarlu for the Indian Committee of the Netherlands.
5 mei 2003:
Unilever betrokken bij kinderarbeid, maar belooft bijdrage aan oplossing (PERSBERICHT LIW):
Unilever heeft laten weten (NRC, 3 mei 2003) bij te willen dragen aan de oplossing van het probleem van kinderarbeid in de katoenzaadteelt in India. Naar schatting 22.500 kinderen, meestal meisjes, werken gemiddeld tien tot dertien uur per dag voor Paras Extra Seed Growth Seed (PESG), een bedrijf waarin Unilever's Indiase dochter Hindustan Lever een aanzienlijk belang heeft. Zij verdienen minder dan 40 Eurocent per dag en staan tijdens hun werk bloot aan giftige pesticiden als Endosuphan. Voor de Nederlandse zaadmultinational Advanta werken 2.700 kinderen.
Dat blijkt uit onderzoek van de Indiase Dr. D. Venkateswarlu voor de Landelijke India Werkgroep.
5 mei 2003:
Unilever wijst aantijging kinderarbeid af (PERSBERICHT Unilever):
Al gedurende enige tijd hebben ngo's (waaronder de Landelijke India Werkgroep, FNV, Amnesty International en Novib) de arbeidsomstandigheden in de hybride katoenteelt in India onder de aandacht gebracht van Unilever. Unilever kent deze problematiek en heeft hierover uitgebreid gecorrespondeerd, gesprekken gevoerd en heeft zich steeds bereid getoond tot dialoog. In dat licht verbaast Unilever zich dan ook over het feit dat van de zijde van de ngo's geen contact is gezocht met haar Indiase dochteronderneming Hindustan Lever Limited (HLL), ondanks Unilevers uitnodiging daartoe. HLL heeft een minderheidsbelang zonder managementcontrole in Paras Extra Growth Seed Ltd., het bedrijf dat katoenzaden afneemt van de tussenhandel die deze op zijn beurt koopt van de lokale boeren.
2002
omhoog
14 jun 2002:
Europees Parlement wil eerlijk gemaakte sportartikelen (PERSBERICHT LIW):
In een op 13 juni aangenomen resolutie dringt het Europees Parlement er unaniem bij de FIFA en de sportgoederenbedrijven op aan om er voor te zorgen dat er bij de productie van sportartikelen geen kinderen worden ingezet. Ook vraagt het Parlement om uitvoering van de FIFA-gedragscode (een onderdeel van het contract tussen FIFA en bedrijven) waarin onder meer vakbondsvrijheid, afwezigheid van discriminatie op de werkplek en een behoorlijke beloning wordt toegezegd. Daarvoor is volgens de parlementsleden ook een transparant, geloofwaardig en onafhankelijk controlesysteem noodzakelijk.
23 mei 2002:
FIFA en sportmerken spelen nog steeds vals spel: Nieuw bewijs voor kinderarbeid en uitbuiting in de voetbalindustrie van India, Pakistan en China (PERSBERICHT LIW):
Kinderarbeid en uitbuiting van volwassen werknemers in de voetbalindustrie zijn nog steeds meer regel dan uitzondering, ondanks het feit dat de contracten tussen de wereldvoetbalbond FIFA en de sportartikelfabrikanten dat uitdrukkelijk verbieden. Drie nieuwe rapporten over de voetbalproductie in India, Pakistan en China leveren - vlak voor de start van het WK Voetbal - opnieuw het bewijs van 'vals spel', onder meer van de hoofdsponsors Coca Cola en Adidas. De rapporten zijn vandaag in New Delhi gepresenteerd op een persconferentie van de Global March Against Child Labour, een internationale coalitie tegen kinderarbeid.
19 feb 2002:
Scoor tegen onrecht: start van e-mail actie gericht op FIFA en sportmerken (PERSBERICHT LIW):
De Landelijke India Werkgroep (LIW), de FNV en de Schone Kleren Kampagne (SKK) gaan - onder het motto "Scoor tegen onrecht" - op 20 februari van start met een e-mail campagne gericht op de FIFA en de fabrikanten van sportartikelen. De campagne- die 100 dagen voor het begin van het WK Voetbal 2002 in Japan en Korea van start gaat - is gericht op productie van sportartikelen zonder schending van arbeidsrechten en zonder kinderarbeid.
2001
omhoog
28 nov 2001:
Unicef moet partner FIFA aanspreken op kinderarbeid en arbeidsrechten (PERSBERICHT LIW):
"Unicef, gebruik uw samenwerking met de FIFA rond het WK Voetbal 2002 om de wereldvoetbalbond aan te spreken op haar niet nagekomen belofte om te zorgen voor 'FIFA-producten' zonder kinderarbeid en uitbuiting van werknemers". Dat bepleit de Global March Against Child Labour - het wereldwijde netwerk van organisaties tegen kinderarbeid - in een brief aan directeur Carol Bellamy van Unicef.
20 nov 2001:
Golden opportunity for FIFA to play fair in UNICEF partnership (PERSBERICHT Global March Against Child Labour):
Today, as the world celebrates its affirmed commitment to improve children's rights, UNICEF and FIFA are launching a campaign to promote the rights of the child. It seems very fitting that the federation representing the world's most popular sport among children and the organisation established to protect children should come together in efforts to raise awareness on children's rights.
However, it seems that FIFA is still not ready to "play fair" - not with child labourers who are exploited in the sporting goods industry and not with the millions of young football players who unknowingly use the products of this exploitation. FIFA has yet to fully comply with their own labour practice code which promises no use of child labour and living wages in its licensed goods production. "We hope that UNICEF is aware of FIFA's current lack of will to truly protect the rights of all children before entering into this partnership," says Kailash Satyarthi, Chairperson of the Global March Against Child Labour.
25 jun 2001:
Voetbalimporteurs schenden OESO Richtlijnen voor multinationals (PERSBERICHT LIW):
Nederlandse, Duitse en Engelse bedrijven die voetballen uit India importeren schenden de nieuwe OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen.
De Landelijke India Werkgroep (LIW) heeft daarover een klacht ingediend bij het Nationaal Contact Punt (NCP) dat verantwoordelijk is voor de Richtlijnen in Nederland. Het is de eerste klacht waarmee het onlangs herziene NCP wordt geconfronteerd. Regering, werkgevers en vakbonden zien de OESO Richtlijnen als het belangrijkste instrument om maatschappelijk verantwoord ondernemen in het buitenland te bevorderen. Het interdepartementale NCP is ondergebracht bij het ministerie van Economische Zaken.
31 mei 2001:
One year countdown starts towards the first child labour free World Cup (PERSBERICHT LIW):
Representing 250 million children suffering their childhood in hard years of labour, Sonia, a 15-year-old former child labourer from India will be kicking off the World Cup Campaign 2002 - Kick Child Labour Out of the World, in Tokyo, Japan. Counting down to the grand opening ceremony of the Football World Cup 2002 to be hosted in Korea and Japan, the Global March Against Child Labour will join up with NGOs, trade unions, children and all concerned people to make the next year's biggest international sporting event another step forward in the fight against child labour.
1997
omhoog
1996
omhoog
1995
omhoog
16 nov 1995:
Voorzitter Zuid Aziatische Coalitie Tegen Kinderarbeid (SACCS) spreekt met politici, overheid en maatschappelijke organisaties in Nederland (PERSBERICHT LIW):
Kailash Satyarthi, voorzitter van de South Asian Coalition on Child Servitude (SACCS) en de Indiase afdeling daarvan - de Bachpan Bachao Andolan (BBA) - is op uitnodiging van de Landelijke India Werkgroep van 21 tot 25 november 1995 op bezoek in Nederland.
16 nov 1995:
Eerste tapijt zonder kinderarbeid voor Rita Kok (PERSBERICHT FNV):
Rita Kok zal op 22 november het eerste tapijt in ontvangst nemen met een kindvriendelijk keurmerk. Het gaat om een handgemaakt tapijt met een zogenaamd 'Rugmark', een keurmerk dat fabrikanten in India verplicht om zonder kinderarbeid te werken. De echtgenote van de Nederlandse premier krijgt het eerste exemplaar uit handen van Kailash Satyarthi, voorzitter van SACCS (Zuid Aziatische Coalitie tegen Kinderarbeid) en initiatiefnemer van het keurmerk. De introductie van de tapijten wordt ondersteund door de FNV, Novib, Unicef-Nederland, Landelijke India Werkgroep en Kinderen in de Knel.
1994
omhoog
10 mei 1994:
Voorzitter Zuid-Aziatische Coalitie Tegen Kinderslavernij in Nederland: 'Importeer geen produkten gemaakt door kinderen (PERSBERICHT LIW):
Kailash Satyarthi, voorzitter van de South Asian Coalition on Child Servitude (SACCS), is op uitnodiging van de Landelijke India Werkgroep (LIW) van 17 tot en met 20 mei op bezoek in Nederland. De heer Satyarthi zal onder meer deelnemen aan het internationale seminar 'Condition or cooperation - Trade, Aid and minimum labour standards' dat de LIW samen met de Vrije Universiteit en IRENE op 19 en 20 mei a.s. organiseert. Verder staan onder meer gesprekken met diverse Euro-parlementariërs, een aantal maatschappelijke organisaties en (wellicht) minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking op het programma.
mei 1994:
APPEAL FOR ACTION: Support campaign against child exploitation in the carpet industry (PERSBERICHT LIW):
The India Committee of the Netherlands requests you to support the following demands directed at the European Union (EU) and its member states.....
30 mrt 1994:
Keurmerk tegen kinderslavernij bepleit bij tapijthandel (PERSBERICHT LIW):
De Landelijke India Werkgroep (LIW), de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), Novib en Kinderen in de Knel (het kinderprogramma van de protestantse kerken) vragen 32 importeurs en verkopers van handgeknoopte tapijten, waaronder de Bijenkorf, IKEA en V & D, om hun medewerking bij de introductie van een keurmerk voor niet door kinderen gemaakte tapijten. Een brief daarover is gisteren naar de betreffende bedrijven gestuurd.
LIW, FNV, Kinderen in de Knel en Novib steunen de oproep van de Zuid-Aziatische Coalitie Tegen Kinderslavernij (SACCS) - waarbij enkele tientallen organisaties uit India, Pakistan, Nepal en Bangladesh zijn aangesloten - om alleen tapijten in de Europese Unie te importeren die zijn voorzien van een dergelijk keurmerk. Verder dringen zij er op aan dat de Europese Unie en Nederland steun geven aan de rehabilitatie van (nu nog) werkende kinderen, onder meer via onderwijsprogramma's.