print terug

Meer informatie n.a.v. de internationale kinderarbeidconferentie in Hyderabad (2-5 nov. 2004):

MEP pledges support for campaign to eradicate child labour in India (persbericht MV Foundation/Hivos, 8-11-2004)

Begging to go to school (OneWorld South Asia, 11-11-2004)

Armoede niet oorzaak maar gevolg van kinderarbeid (FNV Mondiaal, nov. 2004)

Toespraken internationale vakbonden op de kinderarbeidconferentie

Final Statement International Conference on "Out of Work and Into School - Children's Right to Education as a Non-Negotiable"

Final Version Report

International Conference on
"Out of Work and Into School - Children's Right to Education as a Non-negotiable"

2-5 November 2004, Hyderabad, India

Gezamenlijke actie bij bestrijding kinderarbeid nodig

‘Als we gezamenlijk actie ondernemen, is verandering mogelijk’, aldus Taye Woldesmiate, vakbondsleider uit Ethiopië. Hij was op de grootste kinderarbeidconferentie die ooit in India gehouden is.

FNV Mondiaal, Hivos, Landelijke India Werkgroep, AOb en de Indiase organisatie MV Foundation, verenigd in de campagnecoalitie "Stop Kinderarbeid, School de beste werkplaats", organiseerden van 2 tot 5 november de internationale conferentie in de Indiase stad Hyderabad.

Met 'gezamenlijke actie' refereerde Woldesmiate aan de brede coalitie van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), vakbonden, werkgevers en politici tegen kinderarbeid, die noodzakelijk is in de strijd tegen kinderarbeid. Men deed, ter afsluiting van de conferentie, de oproep om te blijven werken aan deze brede coalitie.

Zesduizend mensen
De conferentie bracht zo’n zesduizend mensen samen van meer dan honderd NGO’s en vakbonden uit Europa, Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Die combinatie van NGO’s en vakbonden maakte de conferentie uniek, want deze samenwerking in de strijd tegen kinderarbeid is nog lang niet overal vanzelfsprekend. In Hyderabad waren de NGO’s en de vakbonden eensgezind in het uiteindelijke doel: de totale uitbanning van kinderarbeid en gratis, formeel, fulltime onderwijs voor alle kinderen.

De vijf uitgangspunten
Grote eensgezindheid was er ook over de uitgangspunten voor deze strijd: de vijf ‘non-negotiables’ van de MV Foundation. Deze zijn:

  • Alle kinderen moeten toegang krijgen tot formeel, fulltime onderwijs
  • Elk kind dat niet op school zit, is een kindarbeider
  • Alle werk is beschadigend
  • Kinderarbeid moet volledig worden uitgebannen
  • Alle argumenten die kinderarbeid in stand proberen te houden, moeten worden veroordeeld
300.000 kinderen terug naar school
'De ‘non-negotiables’ van de MV Foundation hebben de tand des tijds doorstaan en hun kracht en effect in de praktijk bewezen’, concludeerde Shanta Sinha, de bevlogen voorvrouw van MV Foundation, in haar slotwoord. De cijfers bewijzen haar gelijk. MV Foundation heeft in de staat Andra Pradesh de afgelopen dertien jaar ruim 300.000 van de anderhalf miljoen kindarbeiders terug naar school gekregen.

Hele gemeenschap ingeschakeld
De MV Foundation kon zoveel kinderen terug naar school krijgen door ouders, leraren, werkgevers en alle mensen in een gemeenschap te overtuigen van het belang van onderwijs. En door, waar nodig, zogenaamde ‘overbruggingsscholen’ op te zetten. Kinderen die nooit eerder naar school zijn geweest, krijgen hier de kennis en vaardigheden aangeleerd om in te stromen in het reguliere onderwijs.

Onderwijs voor allerarmsten mogelijk
De deelnemers konden het werk van MV Foundation met eigen ogen zien in het district Ranga Reddy waar ze een ‘kinderarbeidvrij’ dorp bezochten en een van de ‘ overbruggingsscholen’. De delegaties toonden zich vooral onder de indruk van de grote betrokkenheid van de gemeenschap, die door massale inzet en soms zelfs met financiële middelen zorgt dat alle kinderen naar school gaan. ‘ MV Foundation laat zien dat formeel onderwijs mogelijk is. Ook voor de allerarmsten’, aldus Taye Woldesmiate, de beroemde vakbondsleider uit Ethiopië. ‘Als we actie ondernemen, is verandering mogelijk.’


Hyderabad (India), 5 november 2004


relevante link: www.stopkinderarbeid.nl


Bron: FNV MondiaalIndia Committee of the Netherlands / Landelijke India Werkgroep - 8 february 2005