INDIA Kinderkoerier


De koe is in India een heilig dier. Zowel in de stad als op het platteland. Zij wordt gebruikt voor het geven van melk en als lastdier. Hindoes mogen geen vlees van koeien eten.

Buitenleven

Bijna driekwart van de Indiase mensen leeft en werkt op het platteland. het weer en de groei van granen, groente en fruit zijn daarom erg belangrijk voor de families op het land.

Jongens en meisjes werken ook heel vaak mee: ze hoeden het vee, bewerken het land, plukken bloemen, halen water en verzamelen sprokkelhout voor het dagelijkse kookvuurtje. De grotere kinderen passen meestal op hun jongere broertjes of zusjes. Rijke boeren huren landarbeiders in voor het werk. Soms worden de kinderen van die landarbeiders ingezet als 'schuldslaaf' bij grote boerenbedrijven. Een familie heeft dan bijvoorbeeld granen bij een grote boer moeten kopen in een periode, dat de oogst slecht was. In plaats van het geld terug te betalen moet een kind van die familie dan bij die boer gaan werken. Dat kind moet meestal zware arbeid verrichten en dat is duidelijk iets anders dan karweitjes doen. Ook in Nederland doen kinderen thuis wel eens karweitjes, zoals afwassen of in de tuin werken. Maar dat zijn geen zware klussen. Oudere jongens en meisjes in Nederland werken wel eens in een winkel in hun vrije tijd of bezorgen de krant om zo meer zakgeld te hebben, waarbij ze zelf mogen bepalen wat ze er mee doen. In India is het heel vaak noodzakelijk dat de kinderen buitenshuis hard meewerken, omdat de volwassenen niet genoeg geld verdienen om hun families van voldoende voeding en kleding te kunnen voorzien.Landelijke India Werkgroep - 21 januari 2003