INDIA Kinderkoerier

Zijn DROMEN bedrog?

Sita ligt ineengekronkeld in een hoek van een nieuw regeringsgebouw dat ze aan het maken zijn op een plek, waar de oude gebouwen gesloopt zijn. Ze ligt tussen meer kinderen in het donker onder een oude lap.

Vroeger woonde Sita in een hut van lompen, vlakbij het vliegveld van Bombay. Haar moeder is ziek geworden en doodgegaan en haar vader is verdwenen. Niemand bekommerde zich daarna om Sita en haar broertjes. Om het gezin bijeen te houden bedelde Sita op het vliegveld bij de rijke toeristen. Ze hoorde bij een groepje kinderen, dat uit bedelen ging. De vliegveldpolitie joeg hen weg en zo kon ze niet meer voor haar broertjes zorgen. Die zijn nu door verre familieleden opgenomen. Zelf moet ze nu maar zien hoe ze in leven blijft.

Achtervolging
Sita sluit zich dan weer bij het ene groepje dakloze kinderen aan, dan weer bij het andere. Echte vrienden heeft ze niet. Vandaag heeft ze toch nog wat kunnen eten, doordat ze van een marktkraam mango's pikte. De eigenaar zat haar na en een politieagent ook. Ze kent de kleine weggetjes en paadjes in dit deel van de stad echter goed en kon ontsnappen. Ze heeft enkele mango's geruild voor bananen en chappati's. Sita slaapt onrustig. In haar droom achtervolgen grote mensen haar.

Dansen
Plotseling speelt een glimlach over haar gezicht. Ze droomt van een rode jurk, een sari met mooie gouden en purperen opdruk en geurige bloemenstrengen in haar haren. Ze ziet zichzelf dansen en haar arm- en enkelbanden rinkelen bij elke sierlijke beweging. Ze draait met haar handen als slangetjes in de lucht. Haar handen zijn beschilderd met mooie patronen en de handpalmen zijn donkerrood van de henna. Ze ziet zichzelf dansen op blote voeten, vlak voor de tempel en ze voelt zich heel mooi en vrolijk. Dan wordt ze wakker.....


Landelijke India Werkgroep - 21 januari 2003