INDIA Kinderkoerier

SINT en DIVALI


Bij Indiase feesten worden veel bloemenslingers gebruikt.
Overal ter wereld vieren mensen feest. Jongens en meisjes in Nederland houden het meest van Sinterklaas, in India vinden kinderen Divali het leukste feest. Dat komt vast doordat bij beide feesten kinderen verwend worden met bijvoorbeeld snoep.

Het Divalifeest is een lichtjesfeest. Het feest wordt in oktober gevierd en duurt een week. de mensen versieren hun huizen en tuinen met kleine aardewerken lampjes en kaarsen. de grote steden zien er heel sprookjesachtig uit met veel verlichting. Familieleden bezoeken elkaar en geven elkaar geschenken. Mensen sturen elkaar kaarten. Voor kinderen is er veel snoep, pannenkoekjes met suiker en cakes. 's Avonds is er vuurwerk.
Vuurwerk is er in Nederland alleen met de wisseling van het oude en nieuwe jaar en dan worden er oliebollen met poedersuiker gegeten.Recept voor chappati's (=pannenkoekjes) met suiker:
250 gr. pannenkoekmeel
3 dl. lauw water
2 theelepels suiker
olie

Voor het suikerstroopje:
500 gr. suiker
3 dl. heet water
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels oranjebloesemwater
Werkwijze: Doe het pannenkoekmeel in een kom. Los de suiker in een beetje lauw water op. Giet dit bij het meel en giet vervolgens onder flink roeren de rest van het water erbij. Blijf roeren tot het een glad beslag wordt. Wrijf een kleine bakpan in met de olie en giet er een lepel beslag in. Bak kleine pannenkoekjes en hou ze warm tot al het beslag op is.
Suikerstroopje: Los de suiker op in het hete water en laat nog een tijdje inkoken. Doe de citroensap en het oranjebloesemwater erbij. Laat het stroopje flink afkoelen.
Doop elke pannenkoek nu in het suikerstroopje.
Als je net zoals de jongens en meisjes in India wilt eten, moet je geen mes of vork gebruiken. In India eten de mensen met hun rechterhand. In India is de linkerhand onrein, want die gebruik je in India net als WC papier voor het afspoelen en schoonmaken van je billen....
Recept voor pepernoten:
150 gr. zelfrijzend bakmeel
75 gr. basterdsuiker
90 gr. boter
10 gr. speculaaskruiden
2 lepels melk
Werkwijze: Doe alles in een kom. Snij de boter in kleine stukjes. kneed alles tot een bal. Maak van het deeg kleine balletjes, zo groot als een knikker. Maak bij elke bal aan 4 kanten met je duim een deuk erin. Bak ze ongeveer 15 minuten in een oven met een temperatuur van 175 graden.Landelijke India Werkgroep - 21 januari 2003