INDIA Kinderkoerier

Wil je drukletters? Klik dan HIER!

Brief van Sukanya

Sukanya is dertien jaar. Tot afgelopen jaar is ze nooit naar school geweest. Nu zit ze op de openbare school voor meisjes.

'Mijn vader is een arme boer. Hij heeft een klein stuk grond. Soms werkt hij als landarbeider bij grotere boeren om wat bij te verdienen. Mijn moeder werkt ook bij andere boeren voor geld. Ik kook thuis en haal water en brandhout. Daar heb ik geen hekel aan. Wij wonen in een hut met een kamer. Ik heb geen eigen kamer. Ik hou van mijn naaimachine.

Mijn liefste plek is school. Ik vroeg mijn vrienden, die ook werkten, om daarmee te stoppen en naar school te gaan. Dat deden ze. Mijn vrienden hielpen mij ook. Vooral toen ik ziek was. Mijn vrienden heten Rani en Sudha. Ik speel volleybal en cricket met ze. Dat vind ik heel leuk.

Ik ben een van mijn vriendinnen kwijtgeraakt omdat ze ging trouwen. Op school hou ik het meest van rekenen. Je kunt daar veel goede cijfers voor halen. Daarom vind ik het leuk. Ik hou niet van Engels, want ik ben er niet goed in. Vroeger werkte ik op een boerderij. Het is goed om thuis te helpen, maar kinderen moeten geen echt werk doen. Ze moeten spelen. Als ik groot ben, wil ik graag danslerares worden.'


Landelijke India Werkgroep - 21 januari 2003