INDIA Kinderkoerier

VOETBALLEN is fijn, maar...

Uit het aan India grenzende Pakistan komen veel voetballen. Geschat wordt dat er 7000 kinderen meehelpen met het in elkaar zetten van die voetballen. Kinderen verdienen daarmee bijna een kwart van het geld, dat een gezin nodig heeft om van te leven.

Ze maken kleine ballen, maar ook de grotere merk-voetballen, zoals van Adidas, Nike en Reebok. Ook in India en China worden deze voetballen gemaakt. Vorig jaar is er een overeenkomst afgesloten tussen de industrie, de internationale vakbond (wereldbond voor arbeiders) en UNICEF. Daarin staat dat vóór eind 1998 geregeld moet zijn, dat alle kinderen onder de 14 jaar geen kinderarbeid mogen verrichten.

Thuiswerk
Fabrikanten, die de voetballen toch door jongere kinderen laten maken, kriijgen echter geen boete. Bovendien staat niet in de overeenkomst dat de volwassen voetbalstikkers méér moeten verdienen om hun gezin te kunnen onderhouden. Er worden ook veel voetballen bij de gezinnen thuis gemaakt. De kinderen smeren de draden in met was en stikken kleine vijfhoeken samen tot lapjes. De volwassenen (vrouwen en mannen) kunnen meer kracht zetten en stikken die lapjes dan weer aan elkaar tot een ronde bal.

Steun
Er zijn nu 'eerlijke' ballen in de handel, die niet door kinderen gemaakt worden. Daardoor kunnen hun ouders het werk overnemen. De gezinnen van de kinderen die vroeger geld verdienden, worden zonodig geholpen met een uitkering. De ballen zullen worden verkocht in de Fair Trade Shops en de Wereldwinkels. Er is er vast wel één bij jou in de buurt!

Tapijten
Ook bij het maken van tapijten worden kinderen ingeschakeld. Deze kinderen werken soms wel 12 uur per dag en verdienen bijna niks. Het zijn net slaven. De exporteurs van de tapijten zijn meestal heel rijk. Met de tapijten verdient India jaarlijks wel 140 miljoen Euro. Ze worden ook in Nederland verkocht. Tegenwoordig zijn er tapijten te koop die niet door kinderen worden gemaakt. Ze dragen een speciale sticker waar een 'lachend' tapijtje en het woord Rugmark (=tapijtmerk) op staat. Door deze sticker weet je dat het tapijt niet door kinderen is gemaakt. Steeds meer mensen in Nederland kopen deze tapijten. Jouw ouders ook?

Kindvriendelijk
Het zou heel goed zijn als in Nederland en andere landen alléén producten worden gekocht die niet door kinderen zijn gemaakt. De bazen van die kinderen moeten dan wel volwassenen in dienst nemen en hen beter betalen. Daardoor hoeven de volwassenen niet werkloos thuis te blijven, terwijl de kinderen werken! Binnenkort is er ook kleding te koop, die zonder kinderarbeid en voor een goed loon is gemaakt. Voor 'eerlijke' koffie, thee en andere landbouwproducten hebben we natuurlijk al het 'keurmerk' Max Havelaar.



Meer informatie over Indiase kinderen die voetballen maken? Klik hier!!
Landelijke India Werkgroep - 21 januari 2003