Landelijke India Werkgroep
november 2010


Kleren schoon? Leefbaar loon!


De mensen die onze kleding maken horen een loon te verdienen waar ze van kunnen leven. Net als wij eigenlijk. Helaas is dat bijna nooit het geval. Ze krijgen veel te weinig, en worden daardoor gedwongen veel over te werken, waardoor ze geen vrije tijd hebben, hun familie en vrienden nauwelijks zien, vaak ziek zijn en een stressvol leven leiden. Ze kunnen de kleren die ze maken ook niet zelf kopen: daar hebben ze lang niet genoeg geld voor, en alles wat ze maken is voor de export bedoeld - voor ons dus. Is het eigenlijk niet vreemd dat wij accepteren dat de mensen die ons aankleden zo worden uitgebuit?

Deze campagne wil ervoor zorgen dat de 40 miljoen vrouwen in de kledingindustrie het loon krijgen dat ze verdienen. 85% van de mensen die onze kleren maken is vrouw. Zij worden nog harder getroffen door het lage loon dat ze krijgen dan mannen. Ze hebben veel meer kans om in de harde kledingindustrie te belanden, hebben meer last van overwerk omdat ze daarnaast ook nog het hele huishouden moeten runnen, en verdienen bovendien vaak minder dan wat mannen voor hetzelfde werk krijgen.

De Schone Kleren Campagne vraagt de Nederlandse kledingindustrie ervoor te zorgen dat kledingarbeiders een leefbaar loon krijgen. Een leefbaar loon is een belangrijk mensenrecht uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties. Deze campagne sluit aan bij twee kern-Millenniumdoelen: in 2015 zijn honger en extreme armoede uitgebannen, en in 2015 hebben alle mannen en vrouwen dezelfde rechten.


3-11-2010   Grote kledingmerken erkennen belang leefbaar loon (persbericht SKC)
6-10-2009   Kledingarbeiders ontwikkelen regionaal basissalaris: Asia Floor Wage coalitie biedt oplossing voor structurele onderbetaling (persbericht SKC)
8-9-2009   Kamervragen van Gesthuizen (SP) aan de Staatssecretaris van EZ en Minister van OS over de schending van arbeidsrechten van vrouwen in AziŽ door in Nederland actieve bedrijven, n.a.v. onderzoek door de Schone Kleren Campagne
4-9-2009   Kamervragen van Vos (PvdA) en Vendrik (GroenLinks) aan de Staatssecretaris van EZ over hongerlonen aan werknemers in AziŽ door Nederlandse kledingconcerns
2-9-2009   C&A, M&S Mode, Miss Etam, Prťnatal, WE schenden mensenrechten: Nederlandse kledingmerken betalen vrouwen hongerloon (persbericht SKC)
sep 2009   Onleefbaar loon: Arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken schieten tekort (India Nu)


Meer informatie: www.schonekleren.nl/activiteiten/leefbaar-loon.

Wat kun jij doen om bedrijven te laten weten dat je wil dat de mensen die kleding maken genoeg loon krijgen? Kijk op http://www.schonekleren.nl/activiteiten/leefbaar-loon/wat-kun-jij-doen.


Landelijke India Werkgroep / India Committee of the Netherlands - 6 april 2012