Landelijke India Werkgroep
+++ In solidariteit met rechtelozen in India +++


DUURZAME NATUURSTEEN

Duurzame Natuursteen - Informatie
Kampf gegen Kinderarbeit: Landesregierung Nordrhein-Westfalen beschließt Runderlass zur Zertifizierung von Grabsteinen
MAGS.nrw, 4 sep 2018
Die Landesregierung verschärft ihren Kampf gegen Kinderarbeit: Künftig dürfen Grabsteine aus China, Indien, den Philippinen und Vietnam in Nordrhein-Westfalen nur noch dann aufgestellt werden, wenn sie mit hinreichender Wahrscheinlichkeit ohne schlimmste Formen von Kinderarbeit hergestellt worden sind. »
The Global Slavery Index 2018 - Findings: Country Study India
GlobalSlaveryIndex.com, jul 2018
The Global Slavery Index estimates that on any given day in 2016 there were nearly 8 million people living in modern slavery in India. This slavery includes labour in spinning mills and granite quarries »
De tweedehands grafsteen: een kans om de uitvaart duurzamer te maken
De Volkskrant, 22 jul 2018
Wie de uitvaart wil vergroenen, kan niet om een van de grootste vervuilers heen: de grote granietblokken uit veelal India en China. Steenhouwer Carlo van Mierlo probeert de grafstenen te recyclen en ziet vraag en aanbod groeien. »
Stichting GreenLeave lanceert Circle Stone om hergebruik grafmonumenten te stimuleren
Duurzaam-Ondernemen.nl, 23 mei 2018
De meeste grafstenen belanden na beëindiging van de grafrechten in het wegdek. Terwijl ze nog goed te hergebruiken zijn en nog vele generaties mee kunnen gaan. Stichting GreenLeave, die zich inzet voor de verduurzaming van de uitvaart, wil daar verandering in brengen. Vandaag lanceert zij het initiatief Circle Stone. »
Waar komen de 500.000 graniettegels op het Vredenburgplein eigenlijk vandaan?
De Utrechtse Internet Courant, 3 mei 2018
Een half miljoen graniettegels van over de hele wereld worden naar Utrecht gehaald voor een granietmozaïek op het Vredenburg. De steen komt onder meer uit India – vorig jaar werd echter bekend dat er in dat land een hoop misstanden in de granietsector zijn, zoals kinderarbeid, onveilige werkomstandigheden en milieuschade. Krijgt het Vredenburgplein wel schone stenen? »
Minister erkent problemen Indiase granietsector en wil een convenant
LIW, 8 nov 2017
In oktober 2017 beantwoordde de Minister van Buitenlandse Handel en OS vragen van kamerleden over moderne slavernij, kinderarbeid en onveilig en ongezond werk in Indiase granietgroeves die aan de Nederlandse en Europese markt leveren. Aanleiding was het rapport The Dark Sites of Granite van de Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stop Kinderarbeid. »
Meer kinderen naar school - Project Child Labour Free Zones
Natuursteen, nov 2017
Uit het onderzoeksrapport The Dark Sites of Granite bleek dat moderne slavernij, kinderarbeid en onveilige werk­omstandigheden veelvuldig voorkomen in Zuid-Indiase granietgroeven. Een aantal van de in het rapport genoemde bedrijven houdt zich al langere tijd bezig met het verbeteren van de omstandigheden ter plaatse. »
RECTIFICATIE m.b.t. rapport The Dark Sites of Granite
LIW/Stop Kinderarbeid, 4 okt 2017
Op 29 september 2017 is een correctie doorgevoerd in het rapport The Dark Sites of Granite: Modern slavery, child labour and unsafe work in Indian granite quarries - What should companies do? Er is een onregelmatigheid ontdekt in de exportdata-analyse. »
Nederland en België gaan er vol voor - Aanpak verantwoord natuursteen
Natuursteen, okt 2017
Nederland en België gaan vol voor een gezamenlijke aanpak van misstanden in risicovolle productielanden als India en China. Dit is het resultaat van een overleg tussen vertegen­woordigers van natuursteenbedrijven en -organisaties, overheden, vakbonden en ngo’s. Tijdens het overleg werd ook het rapport The Dark Sites of Granite besproken. »
Reactie van de Landelijke India Werkgroep (India Committee of the Netherlands) op verklaringen van John Lewis, Habitat en Nobilia
LIW, 5 sep 2017
in het artikel "John Lewis and Habitat halt sale of worktops over slavery claims, stone sold in UK shops is from Indian quarries that abuse human rights, investigation reveals" in The Observer, zondag 3 september 2017. »
John Lewis and Habitat withdraw granite worktops over slavery concerns
The Guardian/The Observer, 3 sep 2017
Supply chains of high street retailers under scrutiny after investigators uncover evidence of human rights violations and child labour in Indian stone quarries. »
Nederlandse bedrijven verkopen graniet uit mijnen waar kinderarbeid voorkomt
Trouw, 23 aug 2017
Drie Nederlandse importeurs van natuursteen hebben graniet gekocht bij Indiase steengroeven waar kinderarbeid is vast­ge­steld. Ook werken er arbeiders die schulden hebben bij hun werkgever, waardoor ze kwetsbaar zijn voor schuld­slavernij. Dat blijkt uit onderzoek van de LIW en Stop Kinderarbeid naar arbeidsomstandigheden ter plaatse en uit exportgegevens. »
‘Aan graniet zie je de herkomst niet’
Trouw, 23 aug 2017
De granietimporteurs die in verband zijn gebracht met kinderarbeid en schuldslavernij reageren op het onderzoek van de Landelijke India Werkgroep. ‘De meeste bedrijven doen niks.’ “Dat drie bedrijven die wel hun best doen nu te kijk worden gezet, is teleurstellend”, zegt John van den Heuvel, directeur van keukenbladenleverancier Jetstone. »
De Schaduwzijden van Graniet: samenvatting nieuw rapport
LIW/Stop Kinderarbeid/Kerk in Actie, aug 2017
Nieuw onderzoek, in opdracht van de Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid, toont aan dat moderne slavernij, lage lonen, gevaarlijke en ongezonde werkomstandigheden alomtegenwoordige praktijken zijn in Zuid-Indiase granietgroeves. »
Natuursteensector werkt aan convenant Internationaal MVO - SER faciliteert totstandkoming
persbericht SER, 9 mei 2017
De Nederlandse natuursteensector, de overheid, vakbond FNV en enkele (coalities van) NGO’s zijn overeengekomen om in de komende maanden te werken aan een convenant dat ertoe moet leiden dat sociale- en milieuomstandigheden in productielanden worden aangepakt en verbeterd. »
MVO in de natuursteensector: De effecti­viteit van vrijwillige MVO-­initiatieven bij het realiseren van duurzaamheid
sep 2016
Hoe effectief zijn West-Europese MVO-initiatieven in het bereiken van duurzaamheid in natuursteengroeven en -verwerkingsfabrieken? Afstudeerscriptie. »
Natuursteen: hoe kunnen overheidsinkopen mensenrechten bevorderen
LIW, 30 sep 2016
Zandsteen en graniet worden gebruikt voor de bestrating van publieke ruimtes. Dit maakt de overheid tot een belangrijke consument van natuursteen. Ondanks een duurzaam inkoopbeleid op papier kiezen overheden vaak voor de goedkoopste steen. Daardoor houden ze geen rekening met de mensenrechten en de gevolgen voor het milieu in de landen waar de steen geproduceerd wordt. »
In India's quarries, workers die to make pretty garden tiles
Thomson Reuters Foundation News, 9 mei 2016
Many workers in Indian stone quarries, including children, dying of incurable lung disease to produce garden and kitchen tiles. »
Kinderarbeid aangepakt - Project werken aan 'Child Labour Free Zones'
Natuursteen, jul/aug 2016
Een jaar na de uitzendingen van de Keuringsdienst van Waarde staat het onderwerp kinderarbeid nog steeds op het programma. Stop Kinderarbeid zet zich in voor het creëren van ‘Child Labour Free Zones’. Met hulp van de LIW en additionele financiering en inspanningen van natuursteen­importeurs gaan steeds meer kinderen uit Budhpura in India naar school. »
Mass health camp on silicosis in Budhpura
No Child Left Behind, 7 jun 2016
On the 27th of May, Manjari has organised a mass health camp to raise awareness on silicosis among workers in the sandstone industry and screen workers on the occupational disease. Silicosis is an incurable occupational lung disease caused by the inhalation of silica dust. »
Labour talk: A dialogue in different tongues
The Times of India, 4 mei 2016
It was a session intended to foster a dialogue between different sections of society - mine workers, businessmen engaged in the stone business, NGOs and government agencies - to figure out how best to deal with the issue of child labour. The dialogue was an effort of NGO Aravali, in collaboration with Unicef. »
FNV actief voor verantwoord geproduceerde natuursteen
FNV.nl, 29 feb 2016
Wie wil er nu groente snijden op een natuurstenen aanrechtblad dat door dwangarbeiders of kinderhandjes tot stand kwam? Niemand toch? In het TFT Responsible Stone Program, dat geheel om verantwoord natuursteen draait, is de FNV al ruim 8 jaar actief. »
No Child Left Behind
Stoneasy/London Stone/Beltrami/Manjari/LIW/Stop Kinderarbeid, 1 feb 2016
Blog over werken aan kinderarbeidvrije zones in de Indiase natuursteenindustrie. »
Steen des aanstoots
De Begraafplaats, dec 2015
Is de Nederlandse grafsteen vrij van kinder- en slavenarbeid? Tien jaar betrokkenheid van Nederlandse natuursteen­bedrijven bij duurzaam natuursteen heeft geleid tot 'een druppel op een gloeiende plaat'. "Maar goed, we zijn begonnen." »
Samenwerken om kinderkopjes én hele dorpen kinderarbeidvrij te maken
Stop Kinderarbeid, 20 okt 2015
Manjari, een Indiase NGO die werkt aan een kinderarbeidvrij zone in een steengroevegebied in de deelstaat Rajasthan, organiseerde onlangs samen met het State Forum on Natural Stone een bijeenkomst met alle betrokkenen. Stop Kinderarbeid steunde de bijeenkomst en was vertegenwoordigd. Manjari bestrijdt kinderarbeid in negen dorpen waar veel kinderen kinderkopjes voor bestrating hakken. »
Onze kasseien worden gemaakt door Indiase kinderen
De Standaard, 15 mei 2015
Een van de meest verkochte kasseistenen op de Belgische markt, ‘kandla grijs’, komt uit Budhpura, India. De Standaard trok naar het kleine dorpje in Rajasthan en stelde vast dat kinderarbeid schering en inslag is bij de kasseiproductie. »
One of every ten workers in Raichur’s granite mines is a child
Scroll.in, 14 mei 2015
Granite mines in Karnataka still employ a large number of children, many under the age of 14, to complete stone processing. A report titled Rock Bottom by the Netherlands-based non-government organisations India Committee of the Netherlands and Stop Child Labour, found that minors accounted for almost 10% of the total workforce in six quarries in state’s Raichur district. »
Moderne slavernij en kinderarbeid in Indiase steengroeven: Stop Kinderarbeid roept bedrijven en overheid op om in actie te komen
LIW/Stop Kinderarbeid, 11 mei 2015
In Indiase steengroeves is massaal sprake van moderne slavernij. Ook kinderarbeid komt regelmatig voor. De meeste Nederlandse importeurs van Indiaas graniet geven niet aan uit welke groeves hun graniet komt of zeggen dat niet te weten. Dat blijkt uit het rapport Rock Bottom van de LIW i.s.m. de coalitie Stop Kinderarbeid. »
Grafsteen I / II
Keuringsdienst van Waarde, 7/14 mei 2015
Nooit gedacht dat een grafsteen nog een schaduwzijde hebben kan. De Keuringsdienst ontvangt een verontrustende brief. Bij de productie van grafstenen zou kinderarbeid betrokken zijn, of wij dit nader zouden willen onderzoeken. Tot uw dienst mevrouw. In twee afleveringen doet de Keuringsdienst diepgravend onderzoek naar wereldhandel in de dood. Materie om stil van te worden. »
'Verander Indiase mijnbouwwet om silicosis te bestrijden'
LIW, 8 apr 2015
De Rajasthan Human Rights Commission heeft de Indiase regering gevraagd om de Mines Act te herzien vanwege de alarmerende stijging van het aantal beroepsziektes in mijnen, met name silicosis. Silicosis is een ongeneeslijke ziekte van de luchtwegen door het inademen van silicastofdeeltjes, waaraan veel mijnwerkers rond hun 40e overlijden. »
How many of the paving slabs for sale in Britain were cut by tiny hands?
Ethical Consumer, 16 feb 2015
Indian sandstone looks very similar to York stone, the traditional yellow building stone of the North of England. Over the last few decades many of our quarries have been coughing up their last pieces of stone, and Indian paving slabs have poured into the market as a cheap alternative. »
Mine owners told to maintain record of all workers
Times of India, 4 feb 2015
In a huge respite for workers in mines, the state government in a first-of-its-kind move has taken an in-principle decision making it mandatory for mine owners to maintain a record of all workers in their mines from March 1, 2015. Till now, no such record was being kept and as a fall out, mine workers could not avail benefits such as the Workmen Compensation Act. »
Report confirms high incidence of silicosis in Rajasthan’s Dholpur
The Hindu, 2 dec 2014
For many mine workers here, it began as a respiratory problem. And most of them were diagnosed with tuberculosis. Only later it became known that it was silicosis — an incurable disease caused by exposure to silica dust — and not TB. »
Beltrami & de strijd tegen kinderarbeid in India
Beltrami B Magazine, 1 dec 2014
U heeft ongetwijfeld al eens beelden gezien van sweatshops in India waar jonge meisjes worden verplicht tewerkgesteld in de textielsector. Een fenomeen in India (en andere ontwikkelingslanden) dat niet zich niet alleen beperkt tot meisjes maar zich ook uitstrekt tot jongens in andere sectoren. In de showroom vragen klanten mij soms of dat ook het geval is bij natuursteen uit India. Een harde vraag die jammergenoeg een even hard antwoord kent: ja, het is mogelijk dat de gekende kandla plavuizen door kinderen tussen de 10-15 jaar gekapt worden. »
Waar stof de dood brengt: Silicose-doden in mijnen Rajasthan laten spoor van jonge weduwen achter
The Hindu, 1 dec 2014
De Karauli-Dholpur-Bharatpur mijnbouwstreek in het oosten van Rajasthan, waar de beste kwaliteit rode zandsteen wordt geproduceerd, kent het grootste aantal jonge weduwen, de meeste van hen jonger dan 40 jaar. »
Silicosis swallows mine workers in Rajasthan
Business Standard, 17 aug 2014
For 10 years, Ghanshyam underwent treatment for tuberculosis (TB) as his persistent coughing and chest pain refused to go away. But in 2011, the stone quarry worker was told that he is in the last stages of silicosis - an insidious and incurable lung disease that has claimed the lives of many mine workers across Rajasthan. »
Debt Bondage in the Sandstone Quarries of Rajasthan
Economic and Political Weekly, 26 jul 2014
With both the government and business refusing to even acknowledge the existence of the practice of bonded labour in stone quarries of Rajasthan, quarry workers in the state, it seems, are committed to a life of servitude. »
Duurzame Natuursteen - Politiek
Antwoord op Aanvullende schriftelijke vragen Europarlementariër Anne-Marie Mineur (GUE/NGL)
(ingez. 11-12-2017) aan de Europese Commissie over arbeidsomstandigheden in granietgroeven in India
21 feb 2018
Aanvullende schriftelijke vragen Europarlementariër Anne-Marie Mineur (GUE/NGL)
aan de Europese Commissie over arbeidsomstandigheden in granietgroeven in India
11 dec 2017
Antwoord op Schriftelijke vraag Europarlementariër Anne-Marie Mineur (GUE/NGL)
(ingez. 30-8-2017) aan de Europese Commissie betreffende onderzoeksrapport Landelijke India Werkgroep en Stop Kinderarbeid naar de omstandigheden in Indiase granietgroeves
27 nov 2017
Minister erkent problemen Indiase granietsector en wil een convenant
Minister Buitenlandse Handel en OS beantwoordde kamervragen over arbeidsomstandigheden in Indiase granietgroeves.....
LIW, 8 nov 2017
Antwoord op Schriftelijke vraag Europarlementariër Judith Sargentini (Verts/ALE)
(ingez. 31-8-2017) aan de Europese Commissie betreffende oproep verplichte due diligence na misstanden in granietsector
30 okt 2017
Antwoorden op Kamervragen Hijink (SP)
(ingez. 4-9-2017) aan de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over het bericht dat graniet gedolven wordt door kinderhanden
19 okt 2017
Antwoorden op Kamervragen Sazias en Van Brenk (50PLUS)
(ingez. 29-8-2017) aan de Ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, van Economische Zaken, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het onderzoek De schaduwzijden van Graniet
19 okt 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie), Van den Hul (PvdA) en Diks (GroenLinks)
(ingez. 25-8-2017) aan de Ministers van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over moderne slavernij, kinderarbeid en onveilig en ongezond werk in Indiase granietgroeves die aan Nederlandse en Europese markt leveren
19 okt 2017
Antwoorden op Kamervragen Voordewind (ChristenUnie) en Van Laar (PvdA)
(ingez. 19-5-2015) aan de Ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelings­samenwerking, van Buitenlandse Zaken en voor Wonen en Rijksdienst over slavernij en kinderarbeid in steengroeves
4 jun 2015
Brief MVO Platform aan Tweede Kamer
over sociale voorwaarden bij overheidsinkoop
MVO Platform, 21 mei 2015