print terug


PERSBERICHT

23 augustus 2002


Historische verklaring van VN tegen wereldwijde kastendiscrimatie

De VN Commissie tegen Rassendiscriminatie (CERD) - de commissie die de handhaving door regeringen van het Verdrag tegen Rassendiscriminatie controleert - heeft gisteren een historische Algemene Aanbeveling aangenomen tegen 'kastendiscriminatie en soortgelijke systemen van overgeërfde status'.
Het International Dalit Solidarity Network, een samenwerkingsverband van een groot aantal internationale en nationale mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties*, verwelkomt deze belangrijke ontwikkeling op het gebied van de mensenrechten.

De goedkeuring van dit document is het resultaat van een thematische discussie in CERD op 8 en 9 augustus jl. De Aanbeveling is tot stand gekomen ondanks tegenstand van India, dat vreest dat deze gezaghebbende uitspraak de deur opent voor toenemende internationale politieke druk op het land.
Tijdens de Wereld Racisme Conferentie in september 2001 was het India door een sterke lobby nog gelukt om elke - zelfs indirecte - verwijzing naar kastendiscriminatie uit de slotverklaring te houden.
De Algemene Aanbeveling van de CERD heeft nu alsnog voor een kader gezorgd om de wereldwijde dimensies van kasten- en soortgelijke vormen van discriminatie, waaronder circa 260 miljoen mensen hebben te lijden, aan de orde te stellen. De CERD nam haar besluit na het horen van 23 getuigenissen uit India, Nepal, Sri Lanka, Japan, Nigeria, Senegal, Niger, Somalië en Kenia.

De Aanbeveling behandelt onder meer kasten- en soortgelijke discriminatie op het gebied van arbeid, huisvesting, onderwijs, toegang tot het rechtssysteem en de rechten vrouwen en kinderen. Dat moet er bijvoorbeeld toe leiden dat regeringen die ontwikkelingshulp geven aan landen met kastendiscriminatie en bedrijven die daar opereren, actiever gaan werken aan het voorkómen en actief bestrijden daarvan.

Gelijktijdig met de discussies in de CERD besloot ook de Subcommissie Mensenrechten - de denktank van de VN Mensenrechtencommissie - om hun onderzoek naar 'discriminatie op basis van werk en afkomst' uit te breiden. Na een rapport over Zuid-Azië en Japan dat vorig jaar werd afgerond wordt nu nader onderzoek gedaan naar andere regio's, met name in Afrika.

De CERD en de Subcommissie Mensenrechten erkennen dat met name India wetgeving heeft die kastendiscriminatie verbiedt en sommige kastelozen soms zelfs voordelen biedt, zoals een gereserveerde baan bij de overheid of plaats in het hoger onderwijs. Zelfs de Indiase procureur-generaal en lid van de CERD Soli Sorabjee gaf in zijn toespraak echter toe dat van de wetten en maatregelen voor kastelozen ('dalits') vaak '0% worden uitgevoerd'.
Volgens Paul Divakar, voorzitter van de Indiase National Campaign on Dalit Human Rights heeft de CERD 'de sluisdeuren nu opengezet voor het aanpakken van kastendiscriminatie in de VN. Dit zet de Indiase regering onder druk om de uitvoering van wetten werkelijk serieus te nemen.'

De tekst van de aanbeveling van CERD vindt u op: www.indianet.nl/reccerd.html.

Zie www.indianet.nl/da_f_n.html voor meer informatie over kastendiscriminatie en Dalits.

Zie www.indianet.nl/pb020823e.html voor Engelstalige versie van dit persbericht.

Meer informatie:
Gerard Oonk, Landelijke India Werkgroep
(030-2321340, e-mail: g.oonk@indianet.nl)


* Het IDSN bestaat uit ruim twintig mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties/netwerken uit de hele wereld, waaronder de Indiase National Campaign on Dalit Human Rights, organisaties uit Sri Lanka, Nepal, Japan en vijf Europese landen alsmede mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, Human Rights Watch en de Asian Human Rights Commission. Ook de Landelijke India Werkgroep en Cordaid zijn lid van het IDSN.
Landelijke India Werkgroep - 26 augustus 2002