print terug
DNN Dalit Netwerk Nederland
CMC • Cordaid • ICCO • Justitia et Pax • Kerkinactie • Landelijke India Werkgroep
contact: Landelijke India Werkgroep, Mariaplaats 4, 3511 LH Utrecht; tel. 030-2321340; dalits@indianet.nl

PERSBERICHT

8 maart 2005


Tweede Kamer moet nu strijd tegen kastendiscriminatie steunen


Het ‘Dalit Netwerk Nederland’, dat bestaat uit zes ontwikkelings- en mensenrechten-organisaties, dringt er in een brief bij de Tweede Kamer op aan om bij Minister Bot te pleiten voor steun aan een resolutie in de VN Mensenrechtencommissie die moet leiden tot nader onderzoek naar en actie tegen kastendiscriminatie.1 Op 9 maart spreekt de Kamer met de Minister van Buitenlandse Zaken over de Nederlandse inzet bij de komende zitting van de VN Mensenrechtencommissie die op 14 maart a.s. in Genève begint.

Kastendiscriminatie is zonder twijfel een van de meest omvangrijke én onderschatte mensenrechtendrama’s ter wereld. Op basis van geboorte worden circa 260 miljoen mensen, waaronder minstens 160 miljoen in India, gediscrimineerd, achtergesteld en vernederd. Het probleem komt ook in landen als Nepal, Pakistan, Japan en enkele Afrikaanse landen voor. In India worden elk uur gemiddeld twee Dalits (‘kastelozen) aangevallen en elke dag worden drie Dalit vrouwen verkracht, twee Dalits vermoord en twee huizen afgebrand.

De afgelopen vier jaar heeft de VN Subcommissie Mensenrechten, bestaande uit deskundigen, drie working papers over het onderwerp opgesteld. Vorig jaar nam de Subcommissie een resolutie aan waarin de VN Mensenrechtencommissie - bestaande uit regeringen - wordt gevraagd om twee rapporteurs de komende jaren een uitgebreid onderzoek te laten doen. Dit moet uitmonden in beginselen en richtlijnen voor het uitbannen van kastendiscriminatie door regeringen, internationale organisaties en het bedrijfsleven.

Enkele maanden geleden noemde Nederlandse Mensenrechtenambassadeur Piet de Klerk kastendiscriminatie een ‘schokkend internationaal mensenrechtenprobleem’. Ook minister Bot heeft in een brief aan het ‘Dalit Netwerk Nederland’ zijn zorgen over het onderwerp uitgesproken. Tijdens de recente EU-India Top bleek echter dat Nederland en andere EU- lidstaten bevreesd zijn om de politieke en economische relaties met de ‘nieuwe supermacht’ India te schaden door mensenrechtenkwesties aan te kaarten. Tot nu toe weigert ook India om direct met de Europese Unie over ‘binnenlandse’ mensenrechtenkwesties te praten.

Een resolutie tegen kastendiscriminatie van de VN Mensenrechtencommissie is de beste manier om het probleem op een brede, niet alleen op India gerichte, en afgewogen manier multilateraal aan de orde te stellen. Het Dalit Netwerk Nederland roept de Tweede Kamer en het parlement op om daaraan een bijdrage te leveren.

Voor de brief van DNN aan Tweede Kamer, zie: http://www.indianet.nl/br050304.html.

Bovenaan rechts op de webpagina http://www.indianet.nl/dalits.html kunt u enkele gratis te gebruiken recente foto’s (met bijschriften) van dalits vinden (zie voorwaarden).


Nadere informatie:
Gerard Oonk, e-mail: g.oonk@india.nl; tel. 030-2321340

1 Het Dalit Netwerk Nederland (DNN) bestaat uit: CMC Mensen met een Missie, Cordaid, ICCO, Justitia et Pax Nederland, Kerkinactie, Landelijke India Werkgroep.

India Committee of the Netherlands / Landelijke India Werkgroep - 8 maart 2005