print terug

persbericht 28-6-2005


FILA FAILS ON FAIR PLAY

3600 arbeiders zonder werk na sluiting PT Tae Hwa fabriek in IndonesiŽ


Amsterdam, 28 juni 2005
Vandaag wordt de kwartfinale van de dames op Wimbledon gespeeld, sommige van hen gesponsord door het sportmerk FILA. Een topwedstrijd draait om eerlijk spel, maar FILA speelt allesbehalve eerlijk. De Schone Kleren Kampagne grijpt de aanwezigheid van FILA op het Grand Slam toernooi aan om misstanden bij FILAís toeleveranciers onder de aandacht te brengen, en kondigt een reeks van wereldwijde zomeracties aan.

Fila was verreweg de grootste afnemer van de PT Tae Wha fabriek in IndonesiŽ. Deze fabriek is notoir vanwege de slechte arbeidsomstandigheden: lage lonen, langdurig overwerk, seksuele intimidatie en verbaal geweld. Arbeiders die zich probeerden te organiseren werden tegengewerkt. Er werd een knokploeg ingezet tegen stakende arbeiders. Op 11 februari 2005 werd de fabriek zonder aankondiging gesloten, de 3600 arbeiders achterlatend zonder ontslagvergoeding en zonder baan. Achterstallig loon is nooit uitbetaald.

Fila heeft zich nooit ontvankelijk getoond voor kritiek en weigert structureel de Schone Kleren Kampagne, andere campagneorganisaties en vakbonden te woord te staan. De Schone Kleren Kampagne eist dat:

  • FILA openheid van zaken geeft over de rol die FILA heeft gespeeld in de sluiting van de PT Tae Hwa fabriek
  • de PT Tae Hwa arbeiders hun achterstallig loon krijgen uitbetaald
  • de PT Tae Hwa arbeiders compensatie krijgen waar de arbeiders recht op hebben
  • FILA zich actief inzet om te zorgen dat de arbeiders nieuw werk krijgen
FILA heeft een tekortschietende bedrijfscode waarin geen melding wordt gemaakt van minimumloon, arbeidstijden en het recht op vakbondsorganisatie. De Schone Kleren Kampagne eist daarom voorts dat FILA haar gedragscode in overeenstemming brengt met de arbeidsnormen van de ILO (Internationale Arbeids Organisatie van de VN), ervoor zorgt dat toeleveranciers de arbeidsnormen naleven en dat er samengewerkt wordt met lokale vakbonden en organisaties om problemen bij toeleveranciers aan te pakken.

Vanaf vandaag zullen er gedurende de zomer internationaal diverse acties op het sportmerk FILA plaatsvinden om FILA tot actie te dwingen. Tot op heden heeft FILA er geen blijk van gegeven verantwoordelijkheid te willen nemen voor de PT Tae Hwa arbeiders die tot op de dag voor de sluiting van de fabriek nog schoenen voor FILA in elkaar hebben gezet.

Ter ondersteuning van de campagne heeft de Schone Kleren Kampagne een spotje uitgebracht, zie: http://www.schonekleren.nl/streams/fila_big.mp4.
Voor een bijbehorende protestbrief, zie: http://www.schonekleren.nl/ftp/05-05protestbrief.pdf.

De Schone Kleren Kampagne, een internationaal netwerk van vakbonden en maatschappelijke organisaties, zet zich in voor verbetering van arbeidsomstandigheden in de internationale kledingindustrie. Een uitgebreidere beschrijving van de FILA-zaak is te vinden op http://www.schonekleren.nl en op http://www.cleanclothes.org/companies/fila.htm.


press releases India Committee of the Netherlands.... / persberichten Landelijke India Werkgroep....