print terug

persbericht 18-10-2005Bewustwording door krasloten

Met een Kraslot het maandloon van een kledingarbeider winnen


De Schone Kleren Kampagne heeft op 18 oktober de ‘kraslotencampagne’ gelanceerd. Hierbij worden gratis krasloten uitgedeeld waarmee het maandsalaris van een kledingarbeider kan worden gewonnen. Al krassende blijkt dat dit maar weinig is. De krasloten zijn bedoeld om de aandacht te vestigen op de vaak veel te lage lonen in de kledingindustrie. De Schone Kleren Kampagne pleit voor een ‘leefbaar loon’ voor kledingarbeiders.

De lancering van de landelijke campagne vond plaats in het kleding-outlet centrum Batavia Stad in Lelystad. Het publiek werd krasloten uitgereikt waarmee maximaal het maandloon van een kledingarbeider in een kledingproducerend land kon worden gewonnen. De hoofdprijs bedraagt daarom slechts 60 euro. Het winnende lot is deze dag niet gevallen.

De Schone Kleren Kampagne wil met de Kraslotencampagne de aandacht vestigen op de veel te lage lonen in de kledingindustrie. Van elke 100 Euro die de consument aan een kledingstuk besteedt gaat er gemiddeld vijftig cent naar de arbeiders in bijvoorbeeld China, Bangladesh of Indonesië. De lonen blijken ontoereikend om de kosten van het levensonderhoud te dekken. Het betalen van een ‘leefbaar loon’ zou slechts tot een zeer geringe prijsstijging van het kledingstuk hoeven te leiden.

Op locatie werd ook de ‘Kras Show’ gehouden, waarbij passanten vragen over de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie moesten beantwoorden. Wie voldoende vragen juist beantwoordde maakte kans op het dagloon van een kledingarbeider: 3 euro. Later op de dag werd het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord aangedaan.

De Schone Kleren Kampagne is een campagneorganisatie die zich inzet voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie.Zij is actief in tien Europese landen. De krasloten en het bijbehorende educatieve materiaal zijn te bestellen bij de Schone Kleren Kampagne.


Voor verdere informatie over de Kraslotencampagne of de Schone Kleren Kampagne:

020-4122785   info@schonekleren.nl   www.schonekleren.nl

De krasloten en bijbehorende brochure zijn op te vragen bij de Schone Kleren Kampagne.
Ze zijn zeer geschikt als lesmateriaal.


press releases India Committee of the Netherlands.... / persberichten Landelijke India Werkgroep....

Landelijke India Werkgroep - 7 november 2005