print terug

PERSBERICHT

15 november 2005


Ruim 100.000 handtekeningen tegen kinderarbeid

Opening fototentoonstelling 'School, de beste werkplaats'


Meer dan honderdduizend handtekeningen gaan op woensdag 16 november naar minister Agnes van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking. Tegelijkertijd met de overhandiging in het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam opent de tentoonstelling ‘School, de beste werkplaats’ over kinderarbeid in Marokko. De handtekeningenactie en de expositie maken onderdeel uit van de campagne ‘STOP Kinderarbeid’: een oproep aan de politiek om bij te dragen aan de bestrijding van álle vormen van kinderarbeid. Alleen dan heeft elk kind de kans om naar school te gaan.

De foto’s van Merel Maissan laten zien dat het heel goed mogelijk is om de oorzaken van kinderarbeid aan te pakken. In Marokko fotografeerde zij kinderen die dankzij samenwerkende onderwijsbonden toch in de schoolbanken zitten. Op de bijeenkomst zal de Marokkaanse vakbondsman Ahmed Bouziane zijn ervaringen delen. Verder vertelt Shantha Sinha, voorzitter MV Foundation in India over van de successen haar organisatie die als inspiratie dienden voor de campagne ‘Stop Kinderarbeid’.

De deelnemende organisaties aan ‘STOP Kinderarbeid’ vinden dat Nederland zich bij de hulp aan onderwijs in ontwikkelingslanden veel te weinig richt op de integratie van werkende kinderen in het gewone dagonderwijs. Nog te vaak wordt kinderarbeid gezien als noodzakelijke bijdrage aan het gezinsinkomen. En krijgen kinderen alleen een avondklasje aangeboden. Ook is er te weinig aandacht voor andere oorzaken als discriminatie en de ingewikkelde papierwinkel die kinderen van analfabete ouders uit school houdt.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van Hivos, FNV Mondiaal, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke India Werkgroep. Op Europees niveau werken zij samen met organisaties in Duitsland en Ierland. Ook daar ontvangen de ministers van ontwikkelingssamenwerking tienduizenden handtekeningen tegen kinderarbeid. De verzameling uit de drie landen wordt op 22 november in Brussel aangeboden aan Europees Commissaris Louis Michel.

Wat
Wie
Waar
Tijdstip
Overhandiging handtekeningen en opening tentoonstelling
STOP Kinderarbeid - School, de beste werkplaats
Nationaal Onderwijsmuseum Rotterdam, Nieuwemarkt 1a
14.00 tot 16.00 uur

Voor meer informatie:
Coralie den Adel (Hivos): 070-3765511 of Gerard Oonk (LIW): 030-2321340/06-51015260

Op www.merelmaissan.nl zijn foto's van de tentoonstelling te bekijken.


            


Landelijke India Werkgroep - 15 november 2005