print terug

persbericht 1-4-2007


Inzameling voor aankoop HEMA succesvol van start

Al meer dan 100.000 euro bijeen voor collectieve aankoop HEMA

Oproep ook gesteund in Tweede Kamer


Ruim 450 mensen hebben binnen een paar dagen gehoor gegeven aan de oproep van de Schone Kleren Kampagne om de HEMA te kopen. Zaterdag was er al voor ruim 100.000 euro op aandelen ingetekend door klanten die vinden dat de HEMA in collectieve handen moet komen én eerlijke artikelen moet verkopen.

De plannen van de Schone Kleren Kampagne vonden ook weerklank in de Tweede Kamer. Het GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik vroeg het kabinet woensdag 28 maart de gezamenlijke aankoop van de HEMA te steunen. De SP en de Partij voor de Dieren sloten zich daarbij aan.

De huidige eigenaar van de HEMA, Maxeda, wil het warenhuis verkopen. Afgelopen maandag lanceerde de Schone Kleren Kampagne een initiatief om met alle Nederlanders de HEMA aan te schaffen. Hiermee wil de organisatie de winkel in collectieve handen krijgen en ervoor zorgen dat de HEMA overstapt op een eerlijk geproduceerd assortiment.

Schone Kleren Kampagne-coordinator Floris de Graad: “De aankoop door bewuste HEMA-klanten kan ervoor zorgen dat de nationale lievelingswinkel haar eerlijke en degelijke imago waarmaakt. Want eerlijk en degelijk betekent dat voor de spullen die er worden verkocht niemand heeft geleden.” De kleren, de elektronica, het speelgoed: hoogstwaarschijnlijk gemaakt door mensen die worden uitgebuit. HEMA heeft nooit serieus geprobeerd goede arbeidsomstandigheden in te voeren. Integendeel, de HEMA heeft zich aangesloten bij een zwak, door bedrijven gecontroleerd, systeem van arbeidsinspectie. Dit terwijl een belangrijk deel van het assortiment wordt geproduceerd in lagelonenlanden waar de arbeidsomstandigheden vaak erg slecht zijn. Op het gebied van kleding zijn daar vele schrijnende voorbeelden van,zoals zware onderbetaling en langdurig overwerk. Marieke Eyskoot van de Schone Kleren Kampagne: “Ironisch genoeg ontving Maxeda deze week twee Effectory Awards voor beste werkgever. Deze awards zijn gebaseerd op medewerkersenquetes bij de winkelvestigingen. Zou Maxeda dergelijke tevredenheidsonderzoeken ook bij de toeleverfabrieken in lagelonenlanden durven uitvoeren?”

De aankoopprijs van de HEMA wordt geschat op 1 miljard euro. Dat betekentdat voor zo'n 60 euro per Nederlander de HEMA in gezamenlijke handen komt. Maar natuurlijk kun je ook een half aandeel nemen, er heel veel kopen,of een stuk HEMA cadeau doen!

Via de website www.schonekleren.nl/hema kunnen mensen aangeven voor welkbedrag ze deel willen nemen aan de aankoop. Daar wordt ook achtergrondinformatie verschaft, wordt bijgehouden hoeveel geld er al binnen is en valt meer te vinden over de Schone Kleren Kampagne, een actie-organisatie voor betere arbeidsomstandigheden in de wereldwijde kledingindustrie.
press releases India Committee of the Netherlands.... / persberichten Landelijke India Werkgroep....