print terug

persbericht 9-5-2007


Buschauffeurs tekenen voor eerlijke uniformen


"Wie goede arbeidsomstandigheden belangrijk vindt, vraagt om schone dienstkleding". Onder dit motto werden buschauffeurs gevraagd om te tekenen voor eerlijk gemaakte dienstkleding. De Schone Kleren Kampagne bezocht woensdag 9 mei met een historische stadsbus de drukste busstations in Leiden, Rotterdam, Utrecht en Amersfoort om de openbaar vervoerssector te bewegen over te stappen op eerlijke dienstkleding.

Als geen andere beroepsgroep hebben buschauffeurs zich de afgelopen maanden strijdbaar getoond voor goede arbeidsomstandigheden. Het lijkt daarom een kleine stap om ook om eerlijk gemaakte dienstkleding te vragen. De kledingindustrie is namelijk berucht vanwege de slechte arbeidsomstandigheden. Veel voorkomende problemen in lage lonenlanden zijn gedwongen langdurig overwerk, een verbod op vakbonden, een salaris dat niet voldoende is om in de basisbehoeften te voorzien en soms zelfs kinderarbeid.

Als de openbaar-vervoerssector met haar 50.000 werknemers overstapt op eerlijk gemaakte dienstkleding is er een flinke slag gemaakt Het is voor grote kledingafnemers zoals de Openbaar Vervoersbedrijven relatief eenvoudig en goedkoop om verantwoord geproduceerde dienstkleding in te kopen. De kledingleverancier kan gevraagd worden het productieproces door de Fair Wear Foundation te laten controleren.
Kledingbedrijven die zijn aangesloten bij de Fair Wear Foundation werken aan betere arbeidsomstandigheden bij hun kledingproductie. Nederlandse brancheorganisaties, vakbonden en maatschappelijke organisaties zoals de Novib zien er vervolgens op toe dat de kledingbedrijven op een goede manier worden gecontroleerd.

Als grote opdrachtgevers zijn de openbaar-vervoersbedrijven in de positie om van hun kledingleveranciers het lidmaatschap van de Fair Wear Foundation te verlangen. Nederlandse Gemeenten hebben inmiddels de ervaring dat kledingleveranciers hiertoe wel degelijk bereid zijn als zij hierom gevraagd worden. De kleding wordt hierdoor niet of nauwelijks duurder.

De Schone Kleren Kampagne is een organisatie die zich inzet voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie (www.schonekleren.nl).


press releases India Committee of the Netherlands.... / persberichten Landelijke India Werkgroep....