
PERSBERICHT11 juni 200712 juni 2007 Internationale Dag tegen Kinderarbeid:
|
Voorbeeld uit Albanië-onderzoekAurora, een moeder van 38, werkt thuis voor het bedrijf Doniana, samen met haar drie kinderen. Ze woont in een afgelegen dorp waar bijna geen banen zijn en heeft een uitkering van maar 10.000 leks (80 euro) per maand na het overlijden van haar man. Ze krijgt de halffabricaten van een tussenpersoon. Iedere dag worden tien paar schoenen geleverd die met de hand genaaid moeten worden, en voor ieder paar krijgt ze 25 leks (0,2 euro). Net als in de andere gezinnen in het dorp helpen de kinderen mee. Haar drie dochters van elf, twaalf en veertien gaan dus iedere avond naast haar op hun knieën zitten om te helpen.“Mijn dochters houden niet van dit werk, en ik voel me schuldig als ik hun vraag om te helpen, maar zonder dat zouden we het financieel niet redden. Het is echt hard. In de winter beginnen ze als ze uit school komen, om een uur of drie, en we gaan door tot het eind van de avond, een uur of tien, elf. ’s Ochtends maak ik ze om zes uur wakker zodat ze hun huiswerk kunnen maken voor ze naar school gaan. Die begint om acht uur. Ze zijn moe op school door het werk. Mijn diepste wens is werk te vinden waarmee ik genoeg verdien om hun deze jeugd te besparen. In het weekend werken we de hele dag”. |
Op de website van FNV Mondiaal http://www.fnv.nl/mondiaal is vanaf 11 juni 2007 een journalistieke samenvatting van het onderzoek naar kinderarbeid in de schoen- en kledingproductie in Albanië beschikbaar. Dit onderzoek werd begin 2007 uitgevoerd voor de FNV. We hebben onze gesprekspartners gegarandeerd dat ze anoniem zouden blijven, opdat ze zo vrij mogelijk konden praten. Daarom zijn de meeste namen van de geciteerde werknemers en werkgevers veranderd of vaag gelaten.
De bevindingen uit dit rapport staan niet op zich. Ook in twee andere recent gepubliceerde onderzoeken komt kinderarbeid voor bij de productie van Olympische Logoproducten in China en bij de productie van katoenzaden door Bayer en Monsanto in India.
Het rapport Seeds of Change is te downloaden op http://www.indianet.nl/pdf/seedsofchangefinal.pdf. Het Actieplan 'Van Werk naar School' van de campagne 'Stop Kinderarbeid' is te downloaden op http://www.indianet.nl/pdf/actieplankinderarbeid.pdf. |
FNV Mondiaal, Mario van de Luijtgaarden: 020-5816518/06-13010188 (algemeen en voor specifieke vragen over het Albanië-onderzoek)
Landelijke India Werkgroep, Gerard Oonk: 030-2321340/06-51015260/g.oonk@indianet.nl (algemeen en voor specifieke vragen over Katoenzadenonderzoek)
De campagne ‘Stop Kinderarbeid – School, de beste werkplaats’ wordt uitgevoerd door organisaties in zes Europese landen die lid zijn van de Alliance 2015, waaronder Hivos in Nederland, in samenwerking met de Algemene Onderwijsbond (AOb), FNV Mondiaal en de Landelijke India Werkgroep (LIW).