print terug

persbericht 18-3-2008


Alternatieve Olympische vlam ontbrandt voor eerlijke sportproducten


Amsterdam is donderdagochtend het vertrekpunt van een alternatieve digitale vlam op weg naar China. Enkele dagen voor het ontsteken van de officiële vlam in Olympia vragen vakbonden en actiegroepen in de hele wereld aandacht voor de productie van kleding en gadgets met het Olympisch logo. De digitale vlammetjes kunnen door iedereen worden verstuurd via internet, bluetooth en sms.

De organisatoren werken samen in 'Playfair 2008'. Al vijf jaar proberen ze het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zover te krijgen dat alle producten onder hun licentie op een verantwoorde manier worden gemaakt.

Bekijk de film van de lancering van Catch The Flame
Amsterdam - Olympisch stadion 20 maart 2008 7:00u.
Het IOC legt tot nu toe alle concrete voorstellen naast zich neer. Vorig jaar nog kwamen in vier Chinese fabrieken misstanden aan het licht bij de productie van kleding en gadgets met het Olympische logo.

In Nederland wordt actie gevoerd door FNV en Schone Kleren Kampagne (SKK). Agnes Jongerius (voorzitter FNV): 'Werknemers maken de producten die belangrijke inkomsten binnenbrengen voor het IOC. Ik verwacht van het IOC dat het nu echt in actie komt en iets doet aan hun slechte behandeling. Met dit initiatief roepen we mensen op om die actie te ondersteunen.'

Christa de Bruin (SKK): 'Bij het maken van de Olympische producten worden nu door werknemers ook Olympische records gebroken. Ze werken zich uit de naad, voor een schijntje, onder slechte arbeidsomstandigheden. Doe mee met onze oproep aan het IOC om een einde te maken aan de slechte behandeling van werknemers in hun eigen productieketen.'

De speciale website catchtheflame.org gaat donderdagochtend om 7.00 uur online. Deelnemers kunnen na versturen van de vlam hun eigen positie aangeven op een Google Map. Ook kunnen ze hun steun uitspreken voor eerlijk gemaakte sportkleding.

Filmpje: www.kandaz.com/def_low_res.mov
Website (vanaf donderdag): www.catchtheflame.org

Meer informatie:

Schone Kleren Kampagne, Christa de Bruin 020 4122785
FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 020 - 58 16 552
press releases India Committee of the Netherlands.... / persberichten Landelijke India Werkgroep....