print terug

persbericht 20-3-2008


Dolf Jansen en Vincent Bijlo fakkeldrager voor eerlijke Spelen

Ook publiek kan bezorgdheid uiten


Amsterdam, 20 maart 2008 - "Je hoort het IOC er niet over, maar mij wel", zegt Vincent Bijlo in een clip die de Schone Kleren Kampagne (SKK) en FNV hebben gemaakt voor de actie 'Catch the Flame'. Daarin spreken ook Dolf Jansen, Floortje Dessing en Henk Schiffmacher hun steun uit voor deze actie (zie: http://www.catchtheflame.org/).

Het Olympisch stadion in Amsterdam was vanochtend het vertrekpunt van een digitale vlam voor arbeidsrechten op weg naar China. De vlam bevat een boodschap voor het IOC: zorg ervoor dat de spullen die het Olympisch logo dragen onder goede arbeidsomstandigheden zijn gemaakt. De digitale vlammetjes kunnen door iedereen worden verstuurd via internet, bluetooth en sms. SKK en FNV hopen dat het een massaal protest wordt.

De organisatoren werken samen in de campagne 'Play Fair 2008'. Al vijf jaar proberen ze het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zover te krijgen dat alle producten onder hun licentie op een verantwoorde manier worden gemaakt. Het IOC legt al die tijd al alle concrete voorstellen naast zich neer. Vorig jaar nog kwamen in vier Chinese fabrieken misstanden aan het licht bij de productie van kleding en gadgets met het Olympische logo.

"Meneer Verbruggen, met uw hele grote machtige organisatie en uw onwaarschijnlijk hoeveelheden geld die u ook verdient aan uw kleding, doe daar iets aan", zegt Dolf Jansen in de clip.

Judith Ploegman (FNV Jong): "Wij staan achter onze sporters en achter de mensen die hun kleren maken. Stuur die fakkel de wereld over voor betere arbeidsomstandigheden".

Christa de Bruin (SKK): "Bij het maken van de Olympische producten worden nu door werknemers ook Olympische records gebroken. Ze werken zich uit de naad, voor een schijntje, onder slechte arbeidsomstandigheden. Help ons ook een record te verbreken. Het IOC moet nu echt in actie komen en iets doen aan hun slechte behandeling".

Meer informatie:

Schone Kleren Kampagne, Christa de Bruin 020 4122785
FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 020 - 58 16 552

www.catchtheflame.org
www.playfair2008.org
press releases India Committee of the Netherlands.... / persberichten Landelijke India Werkgroep....