print terug


PERSBERICHT

12 december 2008
India Nu 176

Special Dalits


Met onder meer de artikelen:

- Kinderarbeid en kastendiscriminatie
- Dalit én gehandicapt: een dubbele beperking
- Kansen voor Dalits in Indiase 'Silicon Valley'
- Koningin van Dalits op weg naar presidentschap?

In dit nummer ruim aandacht voor India’s 170 miljoen kastelozen, de Dalits, met veel persoonlijke verhalen.

Dalits worden nog altijd klein gehouden omdat het hun ‘bestemming’ zou zijn. Dat blijkt als kinderen van de minderbedeelde kaste toch besluiten naar school te gaan. Hoe komen ze uit onder het juk van stelselmatige uitsluiting en de vicieuze cirkel van kinderarbeid? Daarover leest u meer in ‘Waarom ga jij niet naar school – Kinderarbeid en kastendiscrimnatie’.

‘Dalit en gehandicapt’: als onaanraakbare is het leven al niet makkelijk. Maar hoe is het als je daarbovenop ook nog eens gehandicapt bent? Gehandicapte Dalits aan het woord over de pijnlijke strijd tegen een dubbele beperking.

‘Kansen voor Dalits in Indiase ‘Silicon Valley’'. Zou het kunnen dat de oude kastenhierarchie zijn beste tijd heeft gehad, tenminste in de IT? Als winst en groei het belangrijkste oogmerk wordt, wordt competentie belangrijker dan afkomst. Bijvoorbeeld in de IT-sector in Bangalore. Gaat het vooral om goedkope arbeidskracht of liggen daar kansen voor Dalits?

Verder een portret van een van de meest spraakmakende en machtigste dalits van deze tijd: politica Shri Kumari Mayawati: ‘Van sloppenwijkbewoner tot premier’.

Behalve Dalits ook aandacht voor de perikelen rondom de bouw van een Tato Nano-fabriek in West-Bengalen, de twee winnaars uit India van de Prins Claus Prijs 2008, een fotoreportage over het Theyyam ritueel, de column van Veerle over Kerst in Sikkim, ‘India Toen’ over de Mandalcommissie, Nieuws in Kort en hindoe-deïties aan het woord.

U kunt India Nu – Special Dalits bestellen via een mail aan h.maas@indianet.nl of g.oonk@indianet.nl,
onder vermelding van: "Special Dalits". Het nummer kost €4,50 incl. porto. U krijgt het nummer opgestuurd met een acceptgirokaart.

U kunt ook de Special Dalits plus de hele jaargang India Nu 2009 (5 nummers) bestellen voor de speciale prijs van €22,50. Vermeld dan: "Special Dalits + Abonnement 2009".


Voor meer informatie over India Nu: klik hier.


méér persberichten Landelijke India Werkgroep....

Landelijke India Werkgroep - 12 december 2008