print terug

FNV Mondiaal


PERSBERICHT

13 mei 2009


FNV: Unilever heeft boter op zijn hoofdMet een actie voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever op 14 mei gaan FNV Bondgenoten en FNV Mondiaal duidelijk maken dat Unilever boter op zijn hoofd heeft.

De aandeelhouders krijgen bij aanvang van de aandeelhoudersvergadering voor het eerst een erratum op het jaarverslag van Unilever aangereikt. Ook wordt op ludieke manier duidelijk gemaakt dat topman Paul Polman en zijn collega-topmannen boter op hun hoofd hebben.

Unilever wint prijs na prijs voor zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het jaarverslag van Unilever staat bol van de mooie woorden en initiatieven. De werkelijkheid ziet er heel anders uit.

In de theefabriek van Lipton in Khanewal in Pakistan heeft bijna geen enkele werknemer een vast contract en daarmee ook geen recht op sociale voorzieningen, pensioen, verlof, ziekengeld of overwerktoeslag. Ook al werken deze contractarbeiders gemiddeld al ‘tijdelijk’ vijftien jaar in de fabriek. Zij kunnen ook geen lid zijn van de fabrieksvakbond en zijn uitgesloten van de cao, die maar voor 22 van de totaal 754 werknemers geldt. De 723 contractarbeiders verdienen met 6000 roepies (59 euro) slechts eenderde van het laagste basisloon van de enkele vaste werknemer (18000 roepies of 176 euro per maand).

Unilever pronkt met een keurmerk als Rainforest Alliance voor de thee maar de theeplukkers blijken van dat keurmerk nog nauwelijks iets te merken. En over al deze mensen lezen we niets in het jaarverslag van Unilever. De mensen die de Liptonthee plukken en de Blue Band maken bestaan officieel niet als werknemer voor Unilever.

Meer winst en hoge bonussen voor topmanagers staan tegenover grootschalige outsourcing en flexibilisering van fabriekswerk. Gepaard aan onzekerheid en onderbetaling voor de werknemers. Zo worden de winsten en bonussen verdiend.

De FNV wil de werknemers ook aan het woord laten en het beeld van de sociale en maatschappelijke verantwoordelijkheid van Unilever corrigeren. Daarom is voor het eerst een erratum op het jaarverslag van Unilever over de gang van zaken bij de multinational geschreven. De slogan van Unilever, ‘adding vitality to life’, is veranderd in ‘adding insecurity to life’. In het erratum is bijvoorbeeld te lezen dat zelfs een vaste arbeidskracht in de theefabriek in Pakistan achthonderd jaar moet werken om het maandinkomen van topman Polman in zijn inwerkperiode te vergaren.

In nauwe samenwerking met de IUF, de Britse vakbond Unite the Union en FNV Bondgenoten gaan aandeelhouders kritische vragen stellen in de aandeelhoudersvergadering.


Bijlage: "Adding Insecurity To Life"