English press release   pdf   print terug



PERSBERICHT

19 maart 2014


Kinderarbeid voor internationale cosmeticamerken

Nieuw rapport van DanWatch


Twaalf van de zestien internationale cosmetische bedrijven kunnen niet uitsluiten dat kinderarbeid voor hun producten is gebruikt

De hamer raakt uiterst nauwkeurig de glinsterende wand in de mijnen. Het mineraal dat er in schilfers vanaf valt heet mica, en wordt gebruikt als glitter in natuurlijke cosmetica. De hand die de hamer vasthoudt is van de 7 jaar oude Karulal Bansi. Hij werkt vijf dagen per week, 7-8 uur per dag voor 30 cent per uur in een van de illegale mijnen in de noordoostelijke Indiase deelstaat Jharkhand.

De 7-jarige jongen is een van de naar schatting 5000 kinderen die mica losbikken in de illegale mijnbouw in de deelstaten Jharkhand en Bihar. Illegale mica – en dat kunnen en zullen cosmetische bedrijven niet ontkennen – wordt verwerkt in hun producten voor de Europese markt. Via allerlei tussenpersonen die mica opkopen van zowel legale als illegale mijnen in India, wordt de mica verkocht aan exporteurs met internationale klanten als L'Oreal en Estée Lauder.

In een nieuw rapport van DanWatch, Who Suffers For Beauty – The child labour behind make-up’s glitter (“Lijden voor schoonheid – Kinderarbeid achter de glitter van make-up”), worden 16 bedrijven achter 20 cosmeticamerken onderzocht. Twaalf ervan willen vanwege de concurrentie niet onthullen waar ze het natuurlijke ingrediënt voor hun make-up, mica, inkopen. Maar onderzoek van DanWatch in Jharkhand en Bihar tonen een sterke relatie tussen twee van de grootste opkopers van mico in de regio en enkele van 's werelds grootste make-up-merken.

"De export van mica uit India is acht keer groter dan de officiële productie van mica in India. Daaruit blijkt maar al te duidelijk dat illegale mica, waar vaak kinderen tot vijf jaar jong voor werken, een groot probleem is in India. Dit rapport bevestigt dat de bedrijven de consument geen duidelijk beeld geven van hun toeleveringsketen", aldus de directeur van DanWatch, Eva Hesse Lundström.
Ongeveer 5000 kinderen werken officieus in de illegale mijnen in Jharkhand en Bihar, volgens de Indiase organisatie voor kinderrechten, Bachpan Bachao Andolan (BBA). Op basis van VN Kinderrechten Verdragen is het illegaal voor kinderen tot 14 jaar om te werken in de winning van mica of in de mijnbouw in het algemeen.


Volledig rapport Who Suffers For Beauty – The child labour behind make-up’s glitter: www.indianet.nl/pdf/WhoSuffersForBeauty.pdf .

Afbeelding voorkant rapport: www.indianet.nl/divers/rapportWhoSuffersForBeauty.jpg.

Zie foto’s hier: --[binnenkort]-- .

Zie videoclips hier: www.youtube.com/watch?v=X5o55A_UMPQ&feature=share&list=UUyRVt12dfdbTW2Ei6gwqQww.



Contact: Director, DanWatch, Eva Hesse Lundström m: 0045 51 77 81 80.
Editor in Chief, DanWatch, Louise Voller, m: 0045 2784 8139.

DanWatch is een onafhankelijk onderzoekscentrum en een journalistieke waakbond die nieuwe kwesties agendeert door onderzoek naar en het publiceren van de gevolgen van investeringen, handel, inkopen en produceren in het buitenland door Deense en multinationale bedrijven en MVO (Maatschappelijk verantwoord Ondernemen) in kaart brengt op het gebied van natuur en milieu.


Landelijke India Werkgroep - 21 maart 2014