print terug/back

PERSBERICHT

16 november 1995Eerste tapijt zonder kinderarbeid voor Rita Kok


Rita Kok zal op 22 november het eerste tapijt in ontvangst nemen met een kindvriendelijk keurmerk. Het gaat om een handgemaakt tapijt met een zogenaamd 'Rugmark', een keurmerk dat fabrikanten in India verplicht om zonder kinderarbeid te werken. De echtgenote van de Nederlandse premier krijgt het eerste exemplaar uit handen van Kailash Satyarthi, voorzitter van SACCS (Zuid Aziatische Coalitie tegen Kinderarbeid) en initiatiefnemer van het keurmerk. De introductie van de tapijten wordt ondersteund door de FNV, Novib, Unicef-Nederland, Landelijke India Werkgroep en Kinderen in de Knel.
Het nieuwe keurmerk wordt gecontroleerd door de 'Rugmark Foundation' in India die begin dit jaar is opgericht. Eén procent van de importwaarde van tapijten gaat naar opvang en scholing voor kinderen uit de tapijtindustrie. Het geld wordt beheerd door Unicef-India. De stichting heeft acht inspecteurs in dienst maar zal dit aantal snel uitbreiden. Na een experimentele fase van een half jaar heeft de Rugmark Foundation een verbeterd inspectiesysteem opgezet volgens de aanbevelingen van een extern adviseur. Ook in Nepal en Pakistan wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een dergelijk keurmerk.
In Duitsland zijn inmiddels honderdduizend tapijten met een Rugmark-label geïmporteerd, waardoor deze tapijten nu dertig procent uitmaken van alle in Duitsland ingevoerde Indiase tapijten. In Nederland zijn gesprekken met importeurs en detailhandel nog gaande. In Zuid-Azië werken circa één miljoen kinderen vanaf zes jaar in de tapijtindustrie. Ze maken lange werkdagen zonder scholing, medische verzorging of ontspanning.

Rita Kok is tijdens de FNV-conferentie aanwezig bij de prijsuitreiking van de FNV-verhalenwedstrijd over kinderarbeid. Ze maakt deel uit van de jury die de ruim achthonderd inzendingen moest beoordelen. De wedstrijd was bedoeld voor kinderen en jongeren van tien tot en met achttien jaar. Enkele tientallen jongeren zijn aanwezig bij de prijsuitreiking, waarbij tevens een boekje met de 25 mooiste verhalen wordt gepresenteerd.
De prijsuitreiking van de verhalenwedstrijd begint om 16.45 uur in Dorint hotel in Eindhoven, Vestdijk 47. De overhandiging van het eerste tapijt vindt plaats om 17.15 uur. Vanaf 17.30 is er een persconferentie.

Meer informatie:
Els Tieman / Harrie Lindelauff (FNV): (020) 58 16 550
Gerard Oonk (Landelijke India Werkgroep): (030) 232 13 40Landelijke India Werkgroep - 5 augustus 2003