terug


PERSBERICHT

16 november 2001


Bespreek kastendiscriminatie op EU-India Top


"Bespreek de systematische discriminatie van de 160 miljoen Dalits ('kastelozen') in India en de manier waarop de ontwikkelingssamenwerking en de economische samenwerking tussen de Europese Unie en India kunnen bijdragen aan het bestrijden daarvan".

Daarvoor pleit het International Dalit Solidarity Network* - een samenwerkingsverband van een groot aantal Indiase en internationale mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties - in een verklaring. De verklaring is gericht aan de Europese en Indiase deelnemers aan de EU-India Top die op 23 november a.s. in New Delhi zal plaatsvinden. De Europese delegatie staat onder leiding van Europees Commissaris Lamy en de Belgische premier Verhofstadt.

Het International Dalit Solidarity Network (IDSN) is diep teleurgesteld dat de regeringen die deelnamen aan de recente Wereld Racisme Conferentie in Zuid-Afrika, de grootschalige kastendiscriminatie in Zuid Azië en andere delen van de wereld niet aan de orde hebben gesteld. Ook de Europese Unie heeft het laten afweten toen het er op aan kwam. Het Europees Parlement betreurt in een recente resolutie dat de Dalits in de slotverklaring van Durban niet zijn genoemd. Tijdens de Wereld Racisme Conferentie hebben de Indiase Dalits grote indruk gemaakt met hun getuigenissen over systematische discriminatie en onderdrukking.

De EU-India Top in New Delhi biedt volgens het IDSN een belangrijke nieuwe kans om kastendiscriminatie, maar wellicht ook rassendiscriminatie in de Europese Unie, te bespreken. Tijdens de vorige EU-India Top vorig jaar in Lissabon hebben India en de EU afgesproken om zich in te zetten voor de bevordering van bescherming van de mensenrechten en hun inspanningen op dat gebied te coördineren. Onderwerpen die in relatie tot kastendiscriminatie aan de orde zouden moeten komen zijn onder meer: het systematische geweld tegen Dalits - vooral tegen vrouwen - dat vaak niet wordt bestraft, kinderarbeid, ongelijke toegang tot basisonderwijs, de extreem lage lonen, slechte arbeidsomstandigheden en gedwongen arbeid. De Indiaas-Europese ontwikkelings- en economische samenwerking zou, zo meent het IDSN, moeten bijdragen aan de oplossing deze problemen.

Vorige week hebben ook Europarlementariër Max van den Berg en twaalf andere leden van het Europees Parlement uit vier verschillende fracties een brief geschreven aan Europees Commissaris Lamy waarin zij bepleiten om kastendiscriminatie tijdens de EU-India Top aan de orde te stellen. Zij verwijzen daarbij onder meer het mensenrechtenbeleid van de Europese Unie van mei 2001, dat er van uit gaat dat de bevordering van de mensenrechten niet alleen deel uitmaakt van de politieke dialoog maar van de handelsrelaties en de ontwikkelingssamenwerking met 'derde landen'. In haar eigen mensenrechtenrapport van juli 2001 heeft het Europees Parlement bepleit om te onderzoeken hoe het beleid van de EU kan bijdragen aan de afschaffing van kastendiscriminatie en het verschijnsel 'onaanraakbaarheid'.

Verklaring van het IDSN: zie www.indianet.nl/statem.html.

Korte 'roundup' over 'kaste in Durban': zie www.indianet.nl/roundup.html.

Brief van Europarlementariërs aan Europees Commissaris Lamy: zie www.indianet.nl/brfmvdb.html.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerard Oonk (030-2321340).

Landelijke India Werkgroep
Mariaplaats 4, 3511 LH Utrecht
tel. 030-2321340
fax 030-2322246
e-mail: info@indianet.nl* Het International Dalit Solidarity Network bestaat onder meer uit:
National Campaign on Dalit Human Rights - India; Amnesty International; Anti-Slavery International; Asian Human Rights Commission; Christian Aid - UK; Cordaid - Nederland; Dalit Collective Frankrijk; Dalit Solidarity Network - UK; Dalit Solidarity Platform Duitsland; Danchurchaid - Denemarken; ICCO -Nederland; Human Rights Watch; Landelijke India Werkgroep - Nederland; Minority Rights Group; Lutheran World Federation; Voice of Dalits International - UKHOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 16 november 2001