print terug
LAATSTE NIEUWS: Nog steeds actie tegen kinderslavernij nodig!


18 juni 2004

Onderneem actie tegen kinderslavernij in circussen


Op 15 juni jl. werd Kailash Satyarthi, de bekende Indiase kinderarbeidactivist en o.m. voorzitter van de Global March Against Child Labour, samen met een aantal collega's in elkaar geslagen en met de dood bedreigd door de eigenaar van een circus en zijn handlangers (zie: "Brutal attack on Kailash Satyarthi during rescue of children in Great Roman Circus").

Satyarthi probeerde op verzoek van elf Nepalese ouders hun kinderen uit een circus in Gonda District (Uttar Pradesh) te bevrijden. De - zoals gebruikelijk - tevoren door Satyarthi ingelichte lokale autoriteiten keken werkeloos toe! Inmiddels zijn (slechts) twee van de daders gepakt en is gebleken dat minstens een meisje maandenlang is verkracht. Andere kinderen durven nog niet te praten.

Vandaag is Satyarthi met 25 andere activisten in hongerstaking gegaan. Ze eisen de vrijlating van de 'circuskinderen' die nog die nog in politiebewaring in het circus zitten, een medisch onderzoek en een veilige repatriëring van de kinderen naar hun ouders in Nepal. Ook willen ze dat de Indiase regering verantwoordelijkheid neemt voor de rehabilitatie van de kinderen, een onderzoek doet naar de situatie van kinderen in circussen in heel India en de lokale autoriteiten die hun plicht verzaakt hebben ontslaat en straft.

De Landelijke India Werkgroep heeft vandaag brieven ter ondersteuning van deze eisen gestuurd aan de president en minister-president van India en aan de premier van de deelstaat Uttar Pradesh.

Wij vragen u een paar minuten van uw tijd om het protest van Satyarthi en zijn collega's te steunen. Hieronder vindt u drie voorbeeldbrieven om te faxen. U kunt ook aan een van de drie een brief sturen, zo mogelijk met een kopie aan de andere twee.

Op de website van Global March Against Child Labour (www.globalmarch.org) vindt u steeds de meest recente informatie.

Hartelijk bedankt voor uw medewerking.

voorbeeld protestbrief aan Dr. Manmohan Singh, minister-president van India
voorbeeld protestbrief aan Dr. A.P.J. Abdul Kalam, president van India
voorbeeld protestbrief aan Mr. Mulayam Singh Yadav, premier van de deelstaat Uttar PradeshLandelijke India Werkgroep - 18 juni 2004