Tulpen in India

Over ontwikkelingsprojecten in de dagelijkse praktijk is weinig bekend. Daar werken mensen samen met mensen, wat een garantie is voor ontroering, vooroordelen, heldhaftigheid, idiotie, inspiratie, slechtheid en vrolijkheid.

In vijfentwintig verhalen legt Peter Goedhart, op basis van meer dan dertig jaar werken in India, zijn indringende observaties vast. Een verrassende en tegelijk herkenbare, humorvolle, kijk op mensen die hun leven proberen te verbeteren of hun bevoorrechte positie pogen vast te houden. En wat wij Westerlingen daarbij te zoeken hebben.

Jan Pronk schrijft in de inleiding: 'De juweeltjes van Peter Goedhart verdienen het om gelezen te worden'.

Tulpen in India kost, inclusief portokosten, slechts 7 euro. U kunt het boek bestellen door een mail te sturen naar: p.d.goedhart@gmail.com.

Bij Good Times Books is ook een geactualiseerde Engelse vertaling verschenen, zowel als e-book als in druk (http://www.goodtimesbooks.com/).


INDEX
Vrouwen
Romans/verhalen
Kinderarbeid
Kinderboeken en lesmateriaal
Kaartmateriaal
Schone kleding
Landbouw/platteland
Arbeid/vakbonden/multinationals
Milieu
Diverse publicaties

India Nu, het enige Nederlandstalige tijdschrift over India

Informatie over uitleen audiovisueel materiaal

Uw adresgegevens
Onderstaande lijst geeft een overzicht van wat de Landelijke India Werkgroep (LIW) verspreidt aan informatieve publicaties, romans, kaart- en postermateriaal, audiovisuele middelen en tentoonstellingen. Met dit materiaal wil de LIW een beter begrip van de Indiase samenleving bevorderen.

Hieronder staat een overzicht van de publicaties die u bij de LIW kunt bestellen.

Hoe bestelt u?

  1. Wilt u een of meerdere publicaties bestellen, vul dan in de eerste kolom van de lijst het gewenste aantal in.
  2. Vergeet niet om uw adresgegevens aan het eind van de lijst in te vullen.... U kunt daar tevens in het vak 'Opmerkingen' aanvullende vragen kwijt.
  3. Na het invullen kunt u de gegevens per e-mail verzenden door een druk op de knop 'VERZENDEN' onderaan deze publicatielijst.
  4. Bestelling meer dan 7,50 Euro: wij sturen u een acceptgiro of nota. Z.s.m. ná betaling van deze rekening zenden wij u de bestelling toe.
  5. Bestelling minder dan 7,50 Euro: wij zenden u z.s.m. bestelling plus acceptgiro toe.
De in de lijst aangegeven prijzen zijn exclusief porto!!! Een schatting voor de bijkomende portokosten vindt u via knop 'Wat kost het u?', rechtsboven op het scherm.

In onderstaande lijst staat tevens informatie over het enige Nederlandstalige tijdschrift over India, India Nu, en over de tentoonstellingen en audiovisuele middelen die bij de Landelijke India Werkgroep te leen zijn.


PUBLICATIES Prijzen (excl. porto) per 1-1-2005
(wijzigingen voorbehouden)

 vrouwen
aantal titel
prijs
 ex. Lakshmi wil een zoon! Indiase vrouwen en gezinsplanning
In dit boek gaan zes wetenschapsters nader in op bevolkingspolitiek. Daarbij staan India en de ondergewaardeerde en ongelijke status van haar vrouwen centraal.
Uitg.: SOVB i.s.m. LIW, 1992, 70p., geïll., ISBN 90-9004891-x
nu: € 3,40
 ex. Gezichten van Sita, Indiase vrouwen belicht
Sita: de gehoorzame dochter, trouwe echtgenote en zorgzame moeder. In India wordt ze in die hoedanigheden al eeuwenlang aanbeden. De alledaagse werkelijkheid laat echter een Sita zien die minder passief is. Miljoenen Indiase vrouwen proberen zich thuis en buitenshuis een eigen positie te verwerven.
De schrijfsters portretteren vrouwen met verschillende achtergronden en in uiteenlopende situaties. Ook de oorzaken van de ondergeschikte positie van vrouwen en perspectieven voor de verandering komen aan de orde.
Uitg.: LIW, 1987, 96p., geïll., ISBN 90-800022-9-1
nu: € 4,95
 ex. Vrouwen in Himachal Pradesh zoeken de ruimte; ervaringen uit SUTRA's werk
Verzameling waargebeurde levensverhalen van vrouwen in de Noordindiase deelstaat Himachal Pradesh. Een aantal problemen van vrouwen en meisjes komen aan de orde, alsmede hun strijdlust en solidariteit in het zoeken naar oplossingen. De particuliere organisatie SUTRA staat achter hen, en biedt hen hierbij steun.
Auteur: Manon van Zuijlen e.a.; uitg.: SUTRA, 1996; 63p., geïll. met tekeningen
nu: € 3,40
 ex. Exposure with perspectives: Evaluative and explorative study of a project of awareness generation and organisation for young women by a NGO in Himachal Pradesh, India
Rapport van een onderzoek door de Indiase NGO SUTRA naar de bewustwording en organisatie van ongehuwde vrouwen in Himachal Pradesh.
Auteur: Manon van Zuijlen & Anjali Mahajan; uitg.: Women and Autonomy Centre (VENA), Leiden University, 1994, 98p., geïll., ISBN 90-72631-38-2
€ 5,00
 ex. Women Worldwide from Nairobi to Beijing: International Action and Perspectives
Verslag van een symposium, gehouden op 24 juni 1994, over de Wereldvrouwenconferentie die in september 1995 in Beijing plaatsvond. Dit verslag bevat publicaties naar aanleiding van deze conferentie, alsmede enkele achtergrondartikelen.
Uitg.: Eduardo Mondlane Stichting e.a., 1994, 106p.
nu: € 2,25

 romans / verhalen
aantal titel
prijs
 ex. De Geldschieter   UITVERKOCHT!!
Roman van R.K. Narayan. Met milde ironie en zonder te willen veroordelen, wordt verteld over de wederwaardigheden in de carriëre van een geldschieter, die onder de waringinboom in de open lucht kantoor houdt. Daarbij wordt een indringend beeld geschetst van het leven in de Indiase stad Malgoedi.
Uitg.: Wereldvenster/NOVIB/NCOS, 1979; 214p., ISBN 90-293-9517-6
€ 4,50
 ex. Persoonsverwisseling   UITVERKOCHT!!
Roman van Nayantara Sahgal. In het roerige India van 1929 wordt playboy Bhushan Singh onschuldig gevangen gezet. De levensgeschiedenis van deze door vrouwen geobsedeerde man roept een scherp beeld op van een door religieuze conflicten verscheurde cultuur. Bijzondere aandacht is er voor de gecompliceerde positie van de vrouw.
Uitg.: De Geus/EPO, 1992, 256p., ISBN 90-5226-063-x
€ 15,80
 ex. Voorbij de Indus. Reisindrukken uit India
"Ik zag een man die zich een lange pijl door de wangen had laten steken en rondliep met een vreemde, afwezige blik in de ogen, de pijl aan weerskanten van zijn hoofd. De om standers weken eerbiedig terug. Het was niet alleen zo dat de mensen in trance contact hadden met de Godin, maar ze werden door de omstanders ook beschouwd als de Godin zelf: de mensen waren goden geworden."
"Ik sta te duizelen, de drukte is een chaotisch geroezemoes, bedwelmend, misselijk makend, een orgie van kabaal, kleuren en geuren. Iedereen kijkt, duwt, dringt voor. Met een scootertaxi laat ik me naar mijn luxe toeristenenclave 'Varanasi Ashok' terugbrengen om in het zwembad bij te komen. India is overweldigend. In het zwembad zwemt een rat."
'Voorbij de Indus' bevat reisbeschrijvingen en dagboekfragmenten, die zijn bewerkt tot vijftien op zichzelf staande verhalen. Samen met een twintigtal zwart-wit impressies van fotografe Ineke Smink geven ze een indringend beeld van het leven in India en van de wijze waarop reizigers uit het Westen dat beleven.
Uitg.: LIW, 1991, 176p., geïll. met z.w. foto's van Ineke Smink, ISBN 90-7214208-x
nu: € 4,50

 kinderarbeid
aantal titel
prijs
 ex. The Dark Side of Football: Child and adult labour in India's football industry and the role of FIFA
Kinderarbeid, lonen ver onder het wettelijk minimumloon, ongezonde arbeidsomstandigheden en belemmering van het recht op organisatie.
Dit rapport beschrijft de arbeidsomstandigheden in de Indiase voetbalindustrie en de rol die de wereldvoetbalbond FIFA, Unicef en andere organisaties kunnen spelen bij de verbetering daarvan.
Auteur: Gerard Oonk; uitg.: Landelijke India Werkgroep, juni 2000, 52p., geïll. met kleurenfoto's, Engelstalig.

Men kan dit rapport ook bekijken en downloaden op onze website!
€ 9,00
 ex. A Case for Corporate Social Responsibility: Labour Standards in the Sports Goods Industry in India with special reference to Child Labour
Rapport van een onderzoek naar het probleem van kinderarbeid en naar andere arbeidsrechten in de Indiase voetballenindustrie.
Studie door: Tata Consultancy Services (New Delhi); uitg.: Landelijke India Werkgroep, juli 2002, 48p.,, Engelstalig.
€ 5,00
 ex. Wantoestanden onder het tapijt geveegd, Kinderarbeid in de Indiase tapijtindustrie
Brochure over kinderarbeid in de Indiase tapijtindustrie en het keurmerk voor kinderarbeidvrije tapijten (Rugmark).
Uitg.: India Werkgroep Vlaanderen, 1998, 34p.
€ 2,25
 ex. Kinderarbeid in India
Informatief boekje over kinderarbeid in India: omvang, aard, oorzaken, wetgeving, oplossingen (waaronder onderwijs) en wat wij in Nederland en de EU kunnen doen.
Auteur: Gerard Oonk; uitg.: Stichting IBIO (AO-reeks nr. 2599), 1996, 31p., geïll.
Geschikt voor voortgezet onderwijs.
U kunt dit boekje ook bestellen door per gewenst exemplaar €1,17 aan postzegels te sturen naar LIW, Mariaplaats 4, 3511 LH Utrecht, o.v.v. '... ex. "AO-boekje"'.
Deze publicatie kunt u ook bekijken op onze website!
nu: € 0,45
 ex. India Kinderkoerier [online-versie]
Informatiekrant over kinderen, kinderarbeid en onderwijs in India.
Uitg.: Hivos, HVO, LIW, 1998; 8p., geïll. met kleurenfoto's.
Bestemd voor bovenbouw basisonderwijs.
gratis
 ex. Child and adult labour in the export-oriented garment and gem polishing industry of India, with case studies from Tirupur, Bangalore, Jaipur and Trichy
Een onderzoek in vier steden naar de arbeidsomstandigheden van vooral kinderen maar ook vrouwen in de kleding- en edelstenenindustrie in India. Met diverse case-studies van werkende kinderen.
Voor inzage in de 'Introduction' en de 'Conclusions and Recommendations' van het rapport: klik hier.
Auteur: Martine Kruijtbosch; uitg.: LIW, 1996; 157p., geïll. met kleurenfoto's; Engelstalig
€ 11,35
 ex. Beleidsnotitie 'Teken Tegen Kinderarbeid'
Beleidsnotitie met een analyse van het probleem kinderarbeid. Bevat voorbeelden van aanpak en aanbevelingen voor de Nederlandse regering en de Europese Unie.
Uitg.: LIW e.a., 1997, 14p.
De volledige tekst van deze beleidsnotitie is ook te bekijken op deze website.
€ 1,35

 kinderboeken en lesmateriaal
aantal titel
prijs
 ex. Gita en haar dorp in India   UITVERKOCHT !
Een lees- en prentenboek voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit goed verzorgde prentenboek vol full-colour schilderwerk beschrijft het dagelijks leven van een zevenjarig meisje, Gita, in het dorp Balipada, in de Indiase deelstaat Orissa. Een spannende ontdekkingsreis in een land waar alles heel anders is dan in Nederland.
Auteurs: B. & E. Fischer; uitg.: Sjaloom, 1983; 32p., geïll. met tekeningen in kleur; ISBN 90-6249-109x. Voor basisonderwijs.
€ 3,40
 ex. English-Hindi primer   UITVERKOCHT !
Een boekje waarmee kinderen kennis kunnen maken met het Hindi-alfabet. Eigenlijk bedoeld voor Indiase kinderen om via Hindi enkele eenvoudige Engelse woorden te leren.
Uitg.: Indian Book Depot, 21p., geïll. (deels in kleur). Voor basisonderwijs.
€ 1,60
 ex. Affiches, illustratiemateriaal uit India   HELAAS UITVERKOCHT !
Tien affiches die ook op Indiase scholen worden gebruikt. Ze brengen diverse onderwerpen in beeld: Indiase planten, groenten en vruchten, landbouwgewassen, feesten, beroemde tempels, klederdrachten, kinderen, Mahatma Gandhi, yoga, etc.
Uitg.: Indian Book Depot; 10 posters (25x38cm) in kleur. Voor basisonderwijs.
€ 3,00

 kaartmateriaal
aantal titel
prijs
 ex. Indian Subcontinent   UITVERKOCHT!!
Gedetailleerde kaart van India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka. Geschikt voor op reis in India.
Uitg.: Bartholomew, 1992; reiskaart, schaal 1:4 milj., 70x100cm, gevouwen, kleur; ISBN 0-7028-0684-6.
€ 10,20
 ex. Staatkundige kaart van India   UITVERKOCHT!!
Politieke kaart van India, met daarop (in verschillende kleuren) de deelstaten en de belangrijkste steden, rivieren en (spoor)wegen.
Uitg.: Indian Book Depot, 1993; staatk. kaart, schaal 1:6 milj., 50x70cm, gevouwen, kleur.
Geschikt voor het onderwijs.
€ 1,35
 ex. Deelstaatkaart India
Wegenkaart, verkrijgbaar voor de meeste Indiase deelstaten. Districten staan in verschillende kleuren aangegeven. De kaarten zitten gevouwen in een boekje met daarin o.a. enkele geografische gegevens en toeristische informatie van de betreffende deelstaat.
Uitg.: TT. Maps & Publications Ltd.; ±50x70cm, gevouwen, kleur.
Specificeer hieronder de deelstaat/deelstaten:
€ 4,50
 ex. Stadsplattegrond
Stadsplattegrond, verkrijgbaar voor Delhi, Mumbai (Bombay) (UITVERKOCHT!!), Chennai (Madras), Calcutta (UITVERKOCHT!!) en Bangalore. De kaarten zitten gevouwen in een boekje met daarin o.a. routes van het openbaar vervoer en toeristische informatie.
Uitg.: TT. Maps & Publications Ltd.; ±50x100cm, gevouwen, kleur.
Specificeer hieronder de stad/steden:
€ 4,50
 ex. Fotokaarten (enkel)   UITVERKOCHT!!
Fotokaarten met kleurenfoto van alledaagse Indiase taferelen. Zes verschillende foto's: zie voorbeelden hiernaast.
Fotografie: Hans de Clercq / Mirjam Letsch; 10x15cm, kleur.

Geef hieronder eventueel uw voorkeur voor bepaalde kaarten op:

€ 0,75
(vanaf 5 stuks: € 0,60)
 ex. Fotokaarten (dubbel)   UITVERKOCHT!!
Dubbele fotokaarten met portretten van Indiase kinderen of vrouwen. Met envelop. Vier verschillende foto's: zie voorbeelden hiernaast.
Fotografie: Mirjam Letsch; 12x16,7cm, kleur.

Geef hieronder eventueel uw voorkeur voor bepaalde kaarten op:

€ 1,50
(vanaf 5 stuks: € 1,35)

 schone kleding
aantal titel
prijs
 ex. Het zit me niet lekker: Werken aan schone kleding uit India
Als actieve deelnemer van de Schone Kleren Kampagne (SKK) zet de LIW zich al jaren in voor betere arbeidsomstandigheden in de internationale kledingindustrie.
India is een van de landen waar veel van onze kleding vandaan komt. Zo laat een bedrijf als C&A kleding maken in het Zuid-Indiase kleding- en textielcentrum Tirupur. Ondanks India's belang als kledingproducent bleef het land tot nu toe onderbelicht in de campagnes en informatieve publicaties van de SKK. Met deze publicatie is daarin verandering gekomen. De publicatie geeft uitvoerig informatie over de kledingindustrie in India en de initiatieven om te komen tot 'schone' kleding. Hierbij komt ook de visie van maatschappelijke organisaties in India aan bod. Hun inbreng is van groot belang. Als 'schone' kleding alleen maar een zaak zou zijn van 'noordelijk idealisme' - zonder meedenken en actieve betrokkenheid vanuit het Zuiden - dan zouden de Indiase arbeid(st)ers in kledingfabrieken, sweatshops en thuis nog lang moeten wachten op verbetering van hun beroerde arbeidsomstandigheden.
Uitgave LIW, december 2000; eindredactie: Henk Boon; ± 24p.; geïll. met zw/w-foto's.
Deze publicatie kwam tot stand met financiële steun van onder meer de Europese Commissie (DGVIII) en de NCDO.
U kunt deze publicatie ook bestellen door:
* per gewenst exemplaar €1,62 portokosten over te maken op giro NL68INGB0002483548 t.n.v. Landelijke India Werkgroep te Utrecht o.v.v. "Het zit me niet lekker";
* per gewenst exemplaar €1,62 aan postzegels te sturen naar LIW, Mariaplaats 4, 3511 LH Utrecht, o.v.v. '... ex. "Het zit me niet lekker"'.
Een deel van deze publicatie kunt u bekijken op onze website!
€ 0,00
u betaalt alleen porto
 ex. Actiehandleiding Schone Kleren Gemeente
De internationale kledingindustrie kenmerkt zich door een mens- en milieuonvriendelijke productiewijze. Daar kunt u als consument wat aan doen, in uw eigen gemeente! Alle kleine stapjes helpen om de situatie ten goede te keren. Deze actiehandleiding geeft u een leidraad hoe u, samen met anderen, in uw eigen gemeente kunt bijdragen aan verbetering van de arbeidsomstandigheden in de internationale kledingindustrie, en vergroting van het aanbod van milieuvriendelijke kleding.
De actiehandleiding Schone Kleren Gemeente is een initiatief van de Schone Kleren Kampagne (SKK): een coalitie van Nederlandse maatschappelijke organisaties, die zich al sinds 1990 succesvol inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de internationale kledingindustrie. Het gaat hierbij om de kledingindustrie in brede zin, inclusief de productie van sportkleding en -schoenen. De coalitie bestaat uit de Alternatieve Konsumenten Bond (AKB), Bangladesh Peoples Support Center (BPSC), Filippijnen Groep Nederland (FGN), Landelijke India Werkgroep (LIW) en Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).
Tekst: Schone Kleren Kampagne (SKK); red.: Henk Boon; herziene uitgave 2000, ± 50p.
De handleiding kunt u ook bekijken op onze website!
€ 4,50
ieder extra exemplaar € 2,25
 ex. Uitgekleed, Geplukt en Ingepakt. Werken in de confectie, de thee en de havens van India
De vakbondsorganisaties en de werkomstandigheden in drie belangrijke sectoren van de Indiase economie komen aan de orde in deze publicatie. Ze hebben alle een concrete relatie met Nederland. De confectiehandel met de praktijken van C&A, de theesector met de activiteiten van Unilever en de aanleg van de nieuwe containerhaven in Bombay met de Nederlandse baggerhulp.
Auteurs: Karin Duivenvoorden e.a.; uitg.: LIW i.s.m. VU Wetenschapswinkel, 1991, 51p., geïll., ISBN 90-72142-06-3
€ 2,70
 ex. Stof tot nadenken. Van wever tot keuken, eerlijke handel?
Veel van ons huishoudtextiel komt uit Zuid-Azië. Fair Trade Organisatie voert onder meer actie voor acceptabeler arbeidsomstandigheden en een eerlijke prijs voor de kleine producenten in o.a. India. 'Stof tot nadenken' gaat over de handelsakkoorden die de westerse textielindustrie beschermen en Derde Wereldtextiel weren; over hoe 'n warenhuis textiel inkoopt in India en hoe Fair Trade dit anders doet. Het boek bevat ook aanbevelingen voor een eerlijker textielhandel, met tips voor de bewuste consument.
Uitg.: Fair Trade Organisatie, 1990, 87p., geïll., ISBN 90-9003584-2
€ 6,50

 landbouw / platteland
aantal titel
prijs
 ex. India als melkkoe van de EG: de vicieuze cirkel van zuivelhulp en veevoerimporten tussen India en de Europese gemeenschap
De EG geeft al twintig jaar grote hoeveelheden zuivelhulp aan India voor 's werelds grootste zuivelprogramma: 'Operatie Vloed'. Tegelijkertijd exporteert India veel hoogwaardig veevoer naar de EG, waarvan een groot deel naar Nederland. Met dit veevoer zou India in eigen land vele malen de hoeveelheid melk kunnen produceren die het nu via de zuivelhulp krijgt.
Oorzaken en gevolgen van deze vicieuze cirkel worden uitgebreid beschreven.
Uitg.: LIW, 1985, 128p., geïll., ISBN 90-800022-4-0
€ 3,40
 ex. India, oogst van de armoede: over leven op het platteland
Hoewel de industrie ook in India steeds belangrijker wordt, zijn verreweg de meeste Indiërs voor hun inkomen afhankelijk van de landbouw. Zo'n 600 miljoen mensen (ongeveer 70% van de bevolking) verdienen in deze sector hun brood.
Terwijl de graansilo's van landheren, geldschieters en overheid uitpuilen, verdienen grote groepen arme boerinnen, boeren en landarbeid(st)ers, die het graan hebben verbouwd en geoogst, te weinig geld om het zelf te kunnen kopen.
In dit ook voor middelbaar onderwijs zeer geschikte boek worden de problemen van de Indiase landbouw duidelijk geformuleerd en wordt getracht de oorzaken ervan te achterhalen. Oorzaken die niet alleen binnen de Indiase samenleving te vinden zijn, maar ook in de relatie tussen India en het Westen.
Uitg.: LIW, 2e herziene druk 1984, 120p., geïll., ISBN 90-800022-3-2
Geschikt voor middelbaar onderwijs.
€ 4,50
 ex. Volle graanschuren en lege magen, leven op het Indiase platteland
In de afgelopen 25 jaar is de Indiase landbouwproductie sneller gestegen dan de bevolkingsgroei. De helft van de Indiërs leeft echter onder de armoedegrens en is niet in staat om het aanwezige voedsel in voldoende hoeveelheden te kopen. De brochure toont deze twee facetten van hetzelfde beleid. De positie van vrouwen, de achteruitgang van het milieu, de Groene Revolutie en het verzet van boeren en landarbeiders komt daarbij uitgebreid aan de orde.
Uitg.: LIW, 1990, 28p., geïll., ISBN 90-72142-05-5
€ 1,60

 arbeid / vakbonden / multinationals
aantal titel
prijs
 ex. Corporate Social Responsibility: Perspectives from the South
Tijdens en rond de EU-MVO Conferentie van Maastricht (eind 2004) waren achttien mensen uit het Zuiden, waaronder drie uit India, een week in Nederland. Zij kwamen op uitnodiging van de LIW en andere organisaties om met bedrijven, minister Van Ardenne en maatschappelijke organisaties van gedachten te wisselen over MVO. Dit boekje gaat over hun ideeën en ervaringen. Gratis, u betaalt alleen verzendkosten....
Auteur: Karolien Bais; uitg.: SOMO, Amsterdam, 2005, 60p., geïll., Engels/Spaans/Frans-talig
€ 0,00
 ex. Verspreide collega's, flexibilisering en arbeid bij Unilever in India
Verslag van een case-study over Unilever-werknemers in India. Centraal staat de vraag of flexibilisering van arbeid en productie tot ongelijkheid en minder goede arbeidssituaties leidt en hoe de rol van de vakbond hierbij onder druk komt te staan.
Auteur: Jan Fransen; uitg.: VU Amsterdam, 1992, 67p., geïll.
€ 4,50
 ex. Mazdoor Zindabad, de vakbeweging in India
'Mazdoor Zindabad' behandelt de positie van vakbonden in India en vertelt over wat het betekent om vakbondslid te zijn door in te gaan op het dagelijkse doen en laten van een aantal vakbonden. Verder wordt in dit boek uitgebreid aandacht besteed aan vakbonden bij de verschillende Nederlandse multinationale ondernemingen in India.
Uitg.: SOBE, 1989, 80p., geïll., ISBN 90-70631-02-4
€ 4,30
 ex. India en de Europese Unie, informatiemap: Handel, hulp en milieu: een contract voor de toekomst?
Informatiemap bij het LIW-project 'India en de Europese Unie'. In dit project had tot doel de meningsvorming over de relatie tussen de Europese Unie en India te stimuleren en vormen van samenwerking tussen beide die bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Aan de orde komen onder meer de economische en politieke relaties en de ontwikkelingssamenwerking tussen India en de Europese Unie, de uitbouw en vernieuwing van het basisonderwijs in India, de handelsbarriëres voor Indiase producten, kinderarbeid in de tapijtindustrie, het bevorderen van schonere en eerlijker handel, en de Indiase politieke discussie over het broeikaseffect en de maatregelen waarmee India en de EU de toename van dit effect kunnen verminderen.
Uitg.: LIW, 1994, 88p.
€ 6,10
 ex. Het Nederlandse bedrijfsleven in de Derde Wereld, voorbeeld India
De Indiase regering heeft vanaf begin jaren tachtig gekozen voor een beleid van exportbevordering en het steeds gemakkelijker toelaten van buitenlandse bedrijven. Het boek gaat in op de achtergronden van deze koersverandering en de gevolgen ervan voor de Indiase economie. Speciale aandacht krijgen de activiteiten van enkele grote multinationale Nederlandse ondernemingen als Philips, Unilever, Shell en Akzo die al tientallen jaren in India opereren.
Uitg.: LIW, 1989, 160p., geïll., ISBN 90-72142-02-0
€ 6,80
 ex. Werk tegen armoede, een ander ontwikkelingsbeleid voor 100 miljoen Indiase landlozen
Valt via het scheppen van werk de armoede op het Indiase platteland te bestrijden? Deze brochure belicht de initiatieven op dit gebied. In de deelstaat Maharashtra bestaat reeds jaren een werkgarantieprogramma. Er wordt nu door vele organisaties in India voor gevochten om een dergelijk programma landelijk in te voeren. Verschillende mogelijkheden om vanuit Nederland die strijd en eventuele programma's te ondersteunen worden besproken.
Uitg.: LIW, 1990, 24p., geïll., ISBN 90-72142-04-7.
(ook in Engelstalige versie: zie hieronder)
€ 0,90
 ex. Work against poverty, development aid and debt conversion for employment guarantee in India
Uitg.: LIW, 1992, 32p., geïll.
(Engelstalige versie van voorgaande publicatie)
€ 0,90
 ex. Werk tegen armoede, actiekrant
Achtergronden en resultaten van de LIW-campagne 'Werk Tegen Armoede'.
Uitg.: LIW, 1993, 12p., geïll.
€ 0,90
 ex. Maak werk van het milieu, Armoedebestrijding en milieuverbetering op het Indiase platteland
Milieubehoud en milieuherstel in India vereisen een enorme arbeidsinspanning. Miljoenen mensen zouden aan het werk kunnen om het ecosysteem rond hun dorpen te verbeteren en (daarmee) hun eigen levensonderhoud veilig te stellen. De recht-op-werk beweging wil de armoede onder landarbeiders bestrijden door ook op het gebied van milieu arbeid gegarandeerd te krijgen. Met de campagne 'Werk Tegen Armoede' ondersteunt de LIW deze werkgarantiebeweging.
Uitg.: LIW, 1991, 32p., geïll., ISBN 90-72142-07-1
€ 1,80

 milieu
aantal titel
prijs
 ex. India Nu, special: Milieu
Special van het tijdschrift India Nu, met o.a.:
* Waterbeheer: Watertekort vooral politiek gebrek
* Pancheswar-stuwdam: Een onverantwoord ontwikkelingsproject
* Katoenteelt: Project in Maharashtra biedt boeren biologisch alternatief (bekijken)
* Industriële vervuiling: De keerzijde van India's economische boom
India Nu nr. 127, sep-okt 2000, 24p.
€ 2,35
 ex. Ganges, levenslijn van Noord-India
De eens zo machtige rivier de Ganges, die al eeuwen een stempel drukt op het Indiase culturele leven, is door vervuiling, wateronttrekking en verzanding veranderd in een modderstroom. Het boekje geeft een helder beeld van deze problematiek en beschrijft daarnaast de projecten die zijn opgezet om de teloorgang van de Ganges te voorkomen. Ook Nederland draagt (op dubieuze wijze) bij aan deze projecten.
Auteurs: Ineke van Winden, Mark van de Veerdonk; uitg.: RU Utrecht, 1986, 74p., geïll., ISBN 90-71717-05-4
€ 1,35
 ex. The river of stories
Stripboek over de desastreuze gevolgen van het Narmada Valley Development Project voor het milieu en de lokale bevolking.
Auteur: Orijit Sen; uitg.: Kalpavriksh, 1994, 60p., stripboek, Engelstalig.
€ 4,50
 ex. Geen roos zonder doornen: exportbloemen uit India
Rapport over de bloemenindustrie in India, met name winstgevend voor Nederlandse bedrijven. Het rapport gaat onder meer in op de milieugevolgen van de bloementeelt, de arbeidsomstandigheden in de sector, en de gezondheidsrisico's waaraan de werknemers blootgesteld zijn door het pesticidengebruik.
Auteur: Geert Ritsema; uitg.: LIW, 1997, 39p., geïll.
(ook Engelstalige versie verkrijgbaar: zie hieronder)
€ 6,80
 ex. No rose without a thorn: export flowers from India
Auteur: Geert Ritsema; uitg.: LIW, 1998, 39p., geïll.
(Engelstalige versie van bovenstaande publicatie)
€ 6,80
 ex. Milieubeleid in India, een reader
Reader voor de studiedag "UNCED-maatregelen tot in de 21ste eeuw" (23-5-1992).
Onderwerpen: 'watervervuiling', 'stedelijk afval', 'vrouwen, huishouden en milieu', 'bevolkingsgroei' en 'schulden'.
Uitg.: LIW, 1992, 89p. Engels- en Nederlandstalige artikelen
€ 4,50
 ex. Nooit meer Bhopal!
Een brochure over de gasramp bij het dochterbedrijf van het Amerikaanse Union Carbide in Bhopal op 3 december 1984.
Wat waren de oorzaken? Hoe groot zijn de kansen op een tweede Bhopal? Is de veiligheid van de chemische industrie in India, Nederland en 'de rest van het Westen' sinds de ramp in Bhopal wezenlijk verbeterd? Wat is de samenhang tussen ontwikkeling en milieuproblemen?
Uitg.: Actiegroep 'Nooit meer Bhopal!', 1985, 48p., geïll.
€ 0,90

 diversen
aantal titel
prijs
 ex. Making Things Worse: How 'caste blindness' in Indian post-tsunami disaster recovery has exacerbated vulnerability and exclusion
Voor meer informatie, zie DNN/IDSN-persbericht van 21-2-2007.
Auteur: Timoth Gill; uitg.: DNN, feb. 2007; 68p.; geïll. met kleurenfoto's; Engels; ISBN 978-90-72142-10-8


U kunt dit rapport ook downloaden: klik hier!
€ 5,00
incl. porto!
 ex. Leven als Dalit: 'Kastelozen' in hedendaags India
Documentairemakers Paul van der Stap en Elisa Veini maakten in 2003 en 2004 twee reizen naar Zuid- en West-India, waar ze contact legden met Dalit-gemeenschappen in steden en op plattelandsgebieden. In februari 2005 verschijnt hun fotoboek Leven als Dalit. ‘Kastelozen’ in hedendaags India – Dalit lives. ‘Outcastes’ in contemporary India. In een essay en 70 zwartwitfoto’s schetsen zij een beeld van de levenssituatie van de Dalits, die met meer dan 170 miljoen mensen ruim een zesde deel van de Indiase bevolking uitmaken. Ondanks wetten die kastendiscriminatie verbieden, wordt het merendeel van de Dalits nog dagelijks geconfronteerd met sociale en economische uitsluiting. Naarmate het bewustzijn van Dalits over hun rechten groeit, antwoorden hogere kasten steeds vaker met geweld. In het boek doen getroffenen verslag van dramatische gebeurtenissen zoals geweldplegingen en huisverbrandingen, onwettelijke arrestaties door politie en martelingen in de gevangenis. Maar de vrouwen en mannen vertellen ook over de discriminatie in het dagelijkse leven, op school, in het werk en tijdens feesten. Geïnteresseerden in het boek kunnen ook de website www.titojoe-docs.nl raadplegen of een e-mail sturen naar DalitLives@tiscali.nl.
Uitg.: Titojoe Documentaries, feb. 2005, 133p., geïll. met 70 zw-w foto's; tweetalig (Nederlands/Engels); ISBN 90-809375-10-7
€ 17,50
 ex. India Nu, special: Religie en Maatschappij
Special van het tijdschrift India Nu, met o.a.:
* Hindoenationalisme: De sluipende 'hindoeïsering' van de Indiase samenleving
* Moderne missie: Het ontwikkelingswerk van de Norbertijnen
* Vrouwen: Op zoek naar het vrouwelijke gezicht van God
* Fotoreportage: Weduwen in Varanasi.
India Nu nr. 124, mrt-apr 2000, 24p.
€ 2,35
 ex. Achter in de rij: inheemse volken in India
Achter in de rij. Wanneer komen de inheemse volken van India aan de beurt als het gaat om erkenning van hun rechten? De Indiase regering ziet hen niet staan. Economische ontwikkeling is het uitgangspunt van het regeringsbeleid. Mijnbouw, de aanleg van stuwdammen en het kappen van bossen vernietigt de leefwijze van de inheemse volken en tast de basis van hun bestaan aan.
Inheemse volken worden in het keurslijf van de Indiase rechtspraak, de politieke instituties en het onderwijssysteem gedwongen en verliezen hierbij een deel van hun identiteit.
Inheemse volken in India noemen zichzelf 'adivasi'. In dit boek maakt u kennis met de adivasi, de veranderingen die hun leefwijze heeft ondergaan en hun strijd voor erkenning. Adivasi zijn zeker niet alleen slachtoffer, zij organiseren zich en binden actief de strijd aan om hun rechten op te eisen. In dit laatste staan zij niet alleen, want wereldwijd voeren inheemse volken strijd voor zelfbeschikking.
Het boek ontzenuwt tevens het beeld dat alle inheemse volken bestaan uit koppensnellers, dronkaards en woeste krijgers. Dit toegankelijk geschreven boek verschaft een beter inzicht in de situatie van de inheemse volken van India.
Uitg.: LIW, 1993, 133p., geïll., ISBN 90-72142-09-8
nu: € 4,50
 ex. Verbinding met de toekomst. Telecommunicatie en economische ontwikkeling; voorbeeld India
In India is het telefoonbezit zeer ongelijk verdeeld. Het telefoonnetwerk is vooral aangelegd in stedelijke gebieden en er bestaan lange wachtlijsten voor aansluiting op het telefoonnet.
Vragen worden beantwoord zoals: Welke rol spelen buitenlandse bedrijven in de telecommunicatie in India? Wat zijn de gevolgen voor de Indiase economie? Wat zijn de verschillen tussen de situatie in India en Nederland?
Uitg.: LIW en SOBE, 1990, 111p., ISBN 90-70631-06-7.
(ook Engelstalige versie verkrijgbaar: zie hieronder)
€ 5,65
 ex. Connected with the future. Telecommunications and economic development; the Indian example
Uitg.: LIW en SOBE, 1990, 85p., ISBN 90-70631-11-3.
(Engelstalige versie van bovenstaande publicatie)
.
€ 5,65
 ex. India Nu, special: 'Het moderne India'
Special van het tijdschrift India Nu, met o.a.:
* India's dans om Internet
* India: software-supermacht in opkomst
* Telecom in India: nog anderhalf miljoen wachtenden voor u.
India Nu nr. 119, mei-jun 1999, 24p.
€ 2,35
 ex. Aan de achterdeur van de armoede
Dagboekverslag van een ontmoetingsreis langs kleinschalige projecten van de particuliere ontwikkelingsorganisatie IDS, door HIVOS gesteund.
Auteur: Rolf Boost, uitg.: HIVOS i.s.m. Wereldvenster, 1983, 96p., geïll., ISBN 90-293-9438-2
€ 2,25
 ex. Armoede in de Indiase steden
Verkenning van het thema stedelijke armoede in India, met als doel een overzicht te geven van de diverse facetten van stedelijke armoede, van de dynamiek inzake stedelijke groei en stedelijk beleid en van de brede context van stedelijke armoede. Aandacht wordt geschonken aan de micro-situatie (situatie in slums en op huishoudniveau), aan de macro-situatie (stedelijke groei, overheidsbeleid) en aan de samenhang tussen de processen op micro- en macro-niveau.
Uitg.: Werkgroep Stedelijke Problematiek, LIW, 1992, 37p.
€ 3,85
 ex. Arme Wereld. Over armoede, sociale uitsluiting en werkloosheid
Een mondiaal sociaal plan. Weg met armoede, uitbuiting, werkloosheid en sociale uitsluiting! Het streven van de VN.... In maart 1995 vond in Kopenhagen een Topconferentie over Sociale Ontwikkeling plaats. Dit boekje biedt inzicht in de standpunten die daar ter sprake kwamen.
Auteur: Karolien Bais; uitg.: Inst. voor Publiek en Politiek, 1994, 86p., ISBN 90-6473-297-3.
€ 2,25
 ex. India in beweging
Het verzet van progressieve maatschappelijke groepen staat in deze publicatie centraal. Het bevat artikelen over Mahatma Gandhi en de onafhankelijkheidsbeweging, de Indiase arbeidersbeweging, de boerenbeweging alsook de vrouwenstrijd. Verder aandacht voor literatuur, straattoneel en film.
Uitg.: A.I. Cahiers i.s.m. LIW, 1984, 168p., geïll., ISBN 90-70230-14-3
€ 2,85
 ex. India & De Bom
India en Pakistan zijn toegetreden tot de club van de groten. De grootmachten die al beschikten over massavernietigingswapens spreken er schande van. Sommige westerse media menen zelfs te weten dat kernwapens in handen van India of Pakistan gevaarlijker zijn dan andere en ook de reacties in Zuid-Azië zelf worden met argusogen gevolgd. In het licht van de kwestie Kashmir die al vijftig jaar aansleept en die al tot twee oorlogen tussen India en Pakistan geleid heeft, is voorzichtigheid inderdaad geboden.
De feiten nuchter op een rij.
Auteurs: Chris Verschooten & Johan Peleman; uitg.: IPIS, 1998, 53p.
€ 4,50
 ex. India Nu, special: Oorlog en Vrede
Special van het tijdschrift India Nu, met in dit nummer:
* Kernwapens en binnenlandse politiek: Een politieke bom
* Kernproeven en het buitenland: India's spierballendiplomatie
* Vredesbeweging stroomopwaarts de berg op: Kernwapens niet voor iedereen vanzelfsprekend (bekijken)
* Kashmir: Koude oorlog om gletsjer

Verder aandacht voor de Nobelprijs voor economie voor de Indiase econoom Amartya Sen.
India Nu nr. 116, nov-dec 1998, 28p.
€ 2,35
 ex. India Nu, special: Zuid-Azië
Special van het tijdschrift India Nu, met in dit nummer o.a.:
* Regionale samenwerking in Zuid-Azië: Meer droom dan daad
* Mededogen en meedogenloosheid in Tibet
* De Pakistaanse havenstad Karachi: Musharraf verbloemt problemen
* De Chittagong Hills Tracts in Bangladesh: Ondanks akkoord nog geen vrede
* De vuile was van de kledingindustrie: Zet Triumph Burma uit!

India Nu nr. 131/132, mei-aug 2001, 44p.
€ 2,35
 ex. India Nu, themanummer: Gezondheidszorg
Special van het tijdschrift India Nu, met o.a.:
* Gezondheidszorg in India: Een zorgelijke toekomst
* Gezondheidszorg en spiritualiteit: De kracht van gedachten (bekijken)
* Alcoholverslavingszorg: Schreeuwen tegen de patiënten
* Fotoreportage: Verwoesting en hulpverlening in Orissa
* Ayurveda: Kennis van het gezonde leven
* Aids: Prostituees in Calcutta organiseren zich
* Orgaanhandel: Nieren leveren nog steeds roepies op
* Malaria: Monstermuskieten brengen gevreesde ziekte terug
India Nu nr. 123, jan-feb 2000, 28p.
€ 2,35
 ex. India, landenreeks   UITVERKOCHT!!
Ons beeld van India moet nodig worden bijgesteld. India is al lang niet meer uitsluitend het overbevolkte, arme land dat bij voortduring wordt geteisterd door hongersnoden en aardbevingen. Het traditioneel gesloten India heeft zich geopend voor de wereld en is op weg naar de status van economische supermacht. Op hun beurt veroveren typisch Indiase fenomenen als de Bollywood-film, de oude gezondheidsleer ayurveda en het broodje kip tikka de wereld. Maar het moderne India maakt hiermee wel een ongemakkelijke spagaat tussen moderne gewoontes en taaie tradities, tussen diepgaande spiritualiteit en plat materialisme, tussen de nieuwe rijken en de honderden miljoenen ondervoede armen.
Auteur: Brigitte Ars, uitg.: KIT/NOVIB/11.11.11, 2005, 130p., geïll., ISBN 90-6832-419-5
€ 14,50
 ex. Indiawijzer, India in Nederland
Een gids met gegevens over organisaties en instellingen, individuen en groepen in Nederland die zich direct of indirect met India bezig houden. Met o.a. informatie over muziek en dans, kunst, spirituele en religieuze zaken, yoga, kookles, restaurants, reisinfo, maatschappelijke organisaties, nuttige adressen in Nederland en India, overheid en India, educatieve instellingen, bibliotheken, musea en adoptie.
Auteur: Wahid Saleh, uitg.: Communicatiebureau SAMPRESHAN, Den Haag, 1999, 416p., ISBN 90-805092-1-3
€ 18,10
 ex. Te gast in India
India is een enorm uitgestrekt land met een groot scala aan culturen, bevolkingsgroepen, talen en tradities. Voor de India-reizigers is er daarom veel te zien en te ontdekken, zij het meestal achter de toeristische coulissen. 'Te gast in India' is geschreven voor reizigers die het India, dat achter de mooie tempels en stranden ligt, willen leren kennen.
Het boekje bevat daarom naast een algemeen hoofdstuk achtergrondverhalen over toerisme in India, over feesten, kunst en cultuur. Tevens bevat het nuttige reis- en voorbereidingstips.
Uitg.: Stichting Toerisme & Derde Wereld i.s.m. LIW, 8e, herziene, druk 2000, 48p., geïll., ISBN 90-76888-02-7
€ 5,70
 ex. India Nu, special: Expats
Special van het tijdschrift India Nu over 'expats': Nederlanders die zich in India en Indiërs die zich in Nederland hebben gevestigd. Verder in dit nummer:
* Een jaar na de kernproeven
* Ontwikkelingssamenwerking: Nederlandse hulp aan India onder voorwaarden (bekijken)
India Nu nr. 120/121, jul-okt 1999, 36p.
€ 2,35
 ex. A Journey Through India
Rijkelijk geïllustreerd fotoboek over India en haar bezienswaardigheden. Met korte (Engelstalige) beschrijving van geschiedenis en cultuur.
Tekst: Supriya Guha; uitg.: Lustre Press/Roli Books, 1996, 79p., geïll. met kleurenfoto's, ISBN 81-7437-58-7. Engelstalig
€ 4,50
 ex. Leerboek Hindi   HELAAS UITVERKOCHT!!
Leerboek, met twee geluidscassettes.
Auteur: D.F. Plukker; uitg.: India Instituut, Amsterdam, 4e (herziene) druk, 2002, 204p., met twee geluidscassettes, ISBN 90-801437-1-5, ix.
€ 29,70


Tijdschrift INDIA NU
India Nu is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat specifieke informatie geeft over India. In het blad worden achtergrond- en actuele artikelen, interviews, boekbesprekingen etc. opgenomen over onder meer cultuur, economie, politiek, kinderarbeid, schone kleding, milieu, ontwikkelingssamenwerking en toerisme. Als abonnee krijgt u 5 maal per jaar India Nu toegezonden (waaronder een dubbelnummer).
Meer informatie alsmede inzage in enkele artikelen vindt u op onze 'India Nu'-pagina....
Uitgave: LIW; ±24p., geïll.; ISSN 0924-9249

U wenst:
een proefnummer van India Nu te ontvangen á € 4,00 (incl. porto).
een proefabonnement op India Nu, en ontvangt 3 nummers voor € 9,50.
een abonnement op India Nu, en betaalt € 27,50 per jaar voor 5 nummers (waaronder een dubbelnummer); het abonnement moet ingaan ; u betaalt in eerste instantie voor de periode tot 1 januari.
geen (proef)abonnement of proefnummer.Uitleen AUDIOVISUEEL MATERIAAL

Hieronder vindt u een overzicht van fototentoonstellingen, diaseries en ander audiovisueel materiaal dat de Landelijke India Werkgroep verhuurt. Prijzen zijn per week, exclusief verzendkosten. Door op de titel te klikken ziet u meer informatie over het betreffende materiaal en een uitgebreider overzicht van de huurprijzen.
Voor reservering of nadere informatie kunt u telefonisch contact opnemen met het secretariaat: 030-2321340.

titel
prijs per week
Fototentoonstelling Van katoenzaad tot zomerkatoentje
€ 22,40
Fototentoonstelling Loop niet over kinderhanden
€ 11,35
Fototentoonstelling Thee met een bijsmaak
€ 22,40
Diaserie Wie plukt de thee?
€ 11,35
Diaserie Op zoek naar evenwicht
€ 11,35

en verder....
€ 2,25
individueel: € 4,50
groepen: € 6,80
prijzen op aanvraagUW ADRESGEGEVENS
naam:
organisatie:
straat en huisnummer:
postcode: plaats:
land:
e-mail:
telefoon: fax:
opmerkingen:

Landelijke India Werkgroep
Mariaplaats 4
3511 LH Utrecht
tel. 030-2321340
fax 030-2322246
Zijn alle gegevens correct ingevuld? Gebruik dan de knop hieronder om uw bestelling en uw adresgegevens te verzenden.
Bedankt voor uw interesse en eventuele bestelling!

Mocht u problemen hebben met uw browser om het formulier in te vullen en te versturen, stuur dan een e-mail aan: h.maas@indianet.nl!Steun de projecten van de MV Foundation!
Bestel deze kaarten voor €2,75!

Met de opbrengst uit de verkoop van nevenstaande kaarten worden projecten van de MV Foundation op het platteland van Zuidoost-India gesteund. Door hun werk kunnen honderdduizend ex-werkende kinderen nu naar school.

Bestel de kaarten (105x148 mm) telefonisch (030-2321340) of per e-mail (info@indianet.nl).
Prijs (excl. verzendkosten): 4 kaarten €2,75, 8 kaarten €4,50. Wij sturen u met de kaarten een acceptgiro toe.

Betalingen vanuit het buitenland kunnen direct op onze postrekening NL68INGB0002483548 gestort worden. Vermeld daarbij:

- "t.n.v. Stichting Landelijke India Werkgroep, Mariaplaats 4, 3511 LH Utrecht, Nederland",
- de IBAN-code (IBAN: NL 68 INGB 0002 4835 48),
- de BIC-code (BIC: INGBNL2A) en
- (niet vergeten!!!) de mededeling "gedeelde kosten".


begin publicatielijst
English version of this page
Landelijke India Werkgroep - 22 november 2011