Landelijke India Werkgroep

9-6-2015

Teken de Petitie: Help nieuwe rampen in Bangladesh te voorkomen
Om rampen zoals Rana Plaza te voorkomen roept de Schone Kleren Campagne kledinginkopers uit Bangladesh op om het Bangladesh Fire and Building Safety Agreement onmiddellijk te ondertekenen. Deze overeenkomst is samen met Bengaalse en internationale vakbonden en NGO's ontwikkeld. Deze omvat onafhankelijke en transparante fabrieksinspecties, verplichte doorvoering van verbeteringen bij gebreken aan de gebouwen en herziening van bestaande wetgeving en veiligheidsregelgeving. Het programma heeft de potentie om duizenden arbeiders, die nu in onveilige fabrieken werken, te redden.
Help nieuwe rampen in Bangladesh te voorkomen en teken de petitie: http://www.cleanclothes.org/action/current-actions/rana-plaza.


Mensen tonen foto's van hun familieleden
terwijl de reddingsoperatie bij Rana Plaza voortgaat....

Ramp textielfabriek Bangladesh:
OVERZICHT / ONTWIKKELINGEN


Het Rana Plaza in Dhaka (Bangladesh), een gebouw van acht verdiepingen, huisvestte drie kledingfabrieken en een winkelcentrum. De instorting van het gebouw, woensdagochtend 24 april 2013, veroorzaakte 1183 doden. Rond de 2000 mensen raakten gewond. Honderden zijn vermist.

Hieronder een chronologisch overzicht van de ontwikkelingen en het nieuws in de media....


8-6-2015:
Overwinning! Volledige schadevergoeding voor slachtoffers Rana Plaza (SchoneKleren.nl)
We zijn verheugd te kunnen melden dat het doelbedrag van 30 miljoen dollar is bereikt. Door deze overwinning kunnen alle slachtoffers en nabestaanden van rampfabriek Rana Plaza nu de schadevergoeding ontvangen waar zij recht op hebben.
24-2-2015:
Bochtenwerk van Benetton (SchoneKleren.nl)
Bijna twee jaar na de instorting van rampfabriek Rana Plaza in Bangladesh zegt de Italiaanse modegigant slachtoffers te compenseren. Na langdurige publieke druk en meer dan een miljoen handtekeningen van over de hele wereld via actiesite Avaaz zegt Benetton een bijdrage te storten in het compensatiefonds dat voor de slachtoffers en nabestaanden is opgezet.
15-2-2015:
Slachtoffers van Rana Plaza-ramp eisen nog steeds compensatie (FNV.nl)
Families van textielwerkers, die bij de instorting van Rana Plaza en de brand in Tazreen Fashions omkwamen of gewond raakten, gingen deze week de straten van de Bengaalse hoofdstad Dhaka in om onder meer compensatie te eisen. Veel kledingmerken die hun kleding in de betreffende vestigingen lieten maken, waaronder Benetton, hebben nog niet betaald. Het Bangladesh Accord, een initiatief van de vakbonden dat streeft naar meer veiligheid in de Bengaalse kledingindustrie, gaat gestaag door.
5-9-2014:
Jeroen Pauw in Bangladesh (NOS, Nederland 1) (48 min)
Jeroen Pauw gaat terug naar Bangladesh, waar vorig jaar 1123 mensen omkwamen toen een gebouw van acht verdiepingen met kledingfabriekjes instortte.
5-9-2014:
Jeroen Pauw bekijkt Wibra-kleding in textielfabriek (NOS.nl)
In een overvolle kledingfabriek in Dhaka, waar duidelijk niet volgens de regels van het Bangladesh-akkoord wordt gewerkt, vindt Jeroen Pauw kleding die voor Wibra wordt gemaakt. Een fragment uit de documentaire 'Jeroen Pauw in Bangladesh'.
5-9-2014:
Jeroen Pauw in textielfabriek voor MS Mode (NOS.nl)
In Dhaka bezoekt Jeroen Pauw een kledingfabriek waar vintagebroeken voor MS Mode in Nederland worden gemaakt. Arbeiders verdienen 4 euro voor een werkdag van twaalf uur. Vier dagen per maand zijn ze vrij.
5-9-2014:
"Textielarbeidsters willen waardig behandeld worden" (NOS.nl)
Antropoloog Hasan Ashraf deed onderzoek naar de omstandigheden waaronder textielarbeiders in Bangladesh werken. Vrouwen krijgen vaak te maken met seksuele intimidatie. Ze willen volgens Ashraf vooral waardig behandeld worden.
5-9-2014:
"Foto vertelt hele verhaal achter ramp kledingfabriek Bangladesh" (NOS.nl)
Fotografe Taslima Akhter vertelt aan Jeroen Pauw over haar foto A Final Embrace, precies op de plek waar ze hem vorig jaar maakte in het puin van de ingestorte kledingfabriek Rana Plaza. Volgens Pauw vertelt de foto het hele verhaal van de ramp.
5-9-2014:
"Leven textielarbeider weinig waard" (NOS.nl)
Het is een indringend beeld: een man en een vrouw in een omhelzing, dood onder het puin van de textielfabriek Rana Plaza die op 24 april 2013 instortte in Bangladesh. Ruim 1100 mensen kwamen bij die ramp om het leven, 2000 raakten gewond.
Jeroen Pauw keerde ruim een jaar na de ramp met een NOS-ploeg terug naar Dhaka. Hij sprak onder anderen met Taslima Akhter, de vrouw die de inmiddels beroemde foto A Final Embrace (een laatste omhelzing) maakte, waarmee ze een World Press Photo Award won.
5-9-2014:
Pauw neemt kledingketens de maat (NOS.nl)
NPO 1 zendt vanavond een NOS-documentaire uit waarin Jeroen Pauw bewijst dat Nederlandse kledingmerken als MS Mode en Wibra kleding laten maken in onveilige fabrieken.
In zijn reportage Jeroen Pauw in Bangladesh gaat Pauw naar Dhaka. Hij kijkt wat er veranderd is in de textielindustrie, 500 dagen nadat 1127 mensen om het leven kwamen toen een kledingfabriek instortte.
5-9-2014:
Rana Plaza, een dag voor de ramp (NOS.nl)
Journalist Nazmul Huda legde met zijn camera vast hoe waarschuwingen over scheuren in de fundering van kledingfabriek Rana Plaza, een dag voordat het gebouw in april vorig jaar instortte, worden afgedaan met 'niets aan de hand' door de fabriekseigenaar. De arbeiders vertrouwen het niet meer. Fragment uit 'Jeroen Pauw in Bangladesh'.
5-9-2014:
Why manufacturing can be an effective tool for gender empowerment (LiveMint.com)
Ever since the Rana Plaza factory collapse in Bangladesh last year, the garment industry in general, and the Bangladesh garment industry in particular, has faced severe criticism from human rights groups and anti-globalization activists over the way it treats workers. This has led large buyers as well as countries such as the US to either restrict or boycott garment imports from Bangladesh.
4-9-2014:
Textielfabrieken Bangladesh nog steeds onveilig (NOS.nl)
In meer dan duizend textielfabrieken in Bangladesh is de veiligheid nog altijd niet op orde. Volgens inspecteurs van het zogeheten Bangladesh-akkoord over verantwoorde kledingproductie was het in 26 fabrieken zelfs zo onveilig, dat die direct moesten worden ontruimd. Ruim driekwart van de Nederlandse kledingbedrijven die het akkoord hebben ondertekend, wil niet vertellen met welke fabrieken zij zaken doen. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS.
4-9-2014:
Consument weet nog steeds niet waar de kleding vandaan komt (NOS.nl)
Nederlandse kledingbedrijven zijn nog lang niet volledig transparant over de fabrieken waar ze produceren in Bangladesh. Na de ramp van april 2013, waarbij meer dan 1100 doden vielen toen een fabrieksgebouw instortte, werd de controle op de fabrieken verbeterd. Twintig Nederlandse kledingfabrikanten ondertekenden het Bangladesh Akkoord, dat de inspecties organiseert. Maar voor de consument valt meestal niet na te gaan welke kleding in welke fabriek is gemaakt, en dus ook niet of de arbeidsomstandigheden daar deugen.
4-9-2014:
Jikke Zijlstra: maar vier bedrijven open over kleding uit Bangladesh (NOS.nl)
Driekwart van de Nederlandse kledingbedrijven wil niet zeggen met welke fabrieken in Bangladesh ze zaken doen. En dan gaat het om bedrijven die het Bangladesh Akkoord hebben getekend, zodat onze truien, broeken en bloesjes op een veilige manier worden gemaakt. Maar te controleren is het dus niet of nauwelijks, tot frustratie van Nikki Jansen van de Schone Kleren Campagne.
4-9-2014:
Textielfabrieken blijven anoniem (NOS.nl)
Ruim driekwart van de Nederlandse kledingbedrijven die het Bangladesh-akkoord hebben ondertekend, wil niet zeggen met welke Bengalese fabrieken zij zaken doen. Consumenten kunnen daardoor nauwelijks controleren of een gekocht kledingstuk is gemaakt in een veilige fabriek met goede arbeidsomstandigheden.
Volgens inspecteurs van het Bangladesh Akkoord, dat staat voor verantwoorde kledingproductie, is het met de veiligheid in meer dan duizend Bengalese textielfabrieken nog altijd slecht gesteld.
4-9-2014:
Fabrieken Bangladesh nog onveilig (NOS.nl)
In meer dan duizend textielfabrieken in Bangladesh waar onder meer bedrijven in Nederland hun kleding laten maken, is de veiligheid nog altijd niet op orde. Volgens inspecteurs van het zogeheten Bangladesh-akkoord was het in 26 fabrieken zelfs zo onveilig, dat die direct moesten worden ontruimd. Dat zegt de woordvoerder van het Bangladesh-akkoord tegen de NOS.
4-9-2014:
No guarantee clothes made in safe factories: report (NLTimes.nl)
More than three quarters of the Dutch clothing companies that signed the Bangladesh accord will not say with which Bangladeshi factories they are doing business with. This makes it very difficult for consumers to know whether the garments they purchase are made in a safe factory with good working conditions.
2-9-2014:
Western Retailers Battling over Clean Up of Bangladesh Garment Factories (IndustryWeek)
A row has erupted between two groups of leading Western retailers attempting to improve appalling safety conditions at Bangladesh's garment factories following deadly disasters, officials said Tuesday.
One of the umbrella groups, representing 150 European brands, has decided to inspect factories for safety flaws already checked by members of the second group.
31-8-2014:
In Bangladesh's garment factories, workers face an uphill battle for better safety (Pittsburgh Post-Gazette)
Labor organizer Tuhin Chowdury got a call from a woman he knew only as “Lovely” in April 2013. She worked in a factory at Rana Plaza — a tall building with a shopping mall and several garment factories crammed into upper floors — and wanted his advice.
She said she had seen cracks in the building the day before. The owners had shut down the building and sent the workers home, but now they were being called back by managers who threatened to take away the day’s salary.
30-8-2014:
After Rana Plaza, what can we do for workers? (TheStar.com)
More than a year has passed since the Rana Plaza disaster in Bangladesh. Not a lot has changed in Canada — despite the huge public outcry in its immediate aftermath. Several international organizations, unions and NGOs did initiate a legally binding agreement with some retailers, The Accord on Fire and Safety in Bangladesh, to ensure that workers’ rights are respected. Their efforts have been opposed by large brands such as Walmart and the Gap, which have promoted a more “industry-friendly” agreement that is not legally binding. In Canada, only one retailer has signed onto the accord. For their part, governments have taken little action on public policy.
27-8-2014:
Matalan donates less than £72,000 to Rana Plaza fund (The Guardian)
Matalan has donated less than $120,000 (£72,000) to a UN-backed compensation fund for victims of the Rana Plaza factory disaster in Bangladesh, far less than the amount called for by workers' rights campaigners.
20-8-2014:
Questions As Bangladesh Fund Still Not Full (Vogue)
Brands including Primark and Matalan defended themselves on social media this morning against accusations that neither had paid sufficient reparations for the Rana Plaza factory collapse in Bangladesh in April 2013. A compensation scheme for families of victims of the tragedy as well as survivors was set up shortly after the event, but since donations were not mandatory, the pot still remains comparatively empty.
19-8-2014:
"Jammer als mooie kleding niet wordt gekocht" (NOS.nl)
Primark verovert Nederland stad voor stad. De kleding is relatief goedkoop en voldoet aan de laatste trends. Maar Primark kwam ook negatief in het nieuws, door de slechte arbeidsomstandigheden van de arbeiders die de kleding maken - zeker na het instorten van een fabriek in Bangladesh. Hoe blijft dit slechte imago aan Primark kleven?
19-8-2014:
Bangladesh garment workers win overdue pay after 11-day hunger strike (WagingNonViolence.org)
On August 11, over 1,600 garment workers in Bangladesh, who were in their 11th day of a hunger strike, won the overdue wages owed by their employer, Tuba Group. Striking workers who were occupying Tuba Group factories were also violently attacked by police using tear gas and rubber bullets, and several activists and supporters were arrested. Activists believed that the Tuba Group did not pay their workers for months as part of a strategy to force the government to offer bail to the company’s former director, Delwar Hossain, who was imprisoned on charges of neglect. Mushrefa Mishu, one of the leaders of the protest, said, “Withholding workers’ wages was dirty politics from the owners to have Delwar bailed out.”
16-7-2014:
Justitie Bangladesh: 18 mensen schuldig aan instorten naai-atelier (Trouw)
Justitie in Bangladesh heeft 18 mensen in staat van beschuldiging gesteld vanwege het instorten van een groot fabrieksgebouw bij Dhaka vorig jaar. Daardoor kwamen meer dan 1130 mensen om het leven.
26-6-2014:
'Modeketens moeten betalen voor textielramp Bangladesh' (Trouw)
Ruim een jaar na de ramp in het textielcomplex Rana Plaza in Dhaka in Bangladesh, waarbij ruim elfhonderd doden vielen, is het compensatiefonds voor de slachtoffers nog niet voor de helft gevuld.
26-6-2014:
Ploumen: er moet nog 23 miljoen dollar in (NOS.nl)
Al weer meer dan een jaar geleden stortte in Bangladesh de textielfabriek Rana Plaza in en nog steeds is een compensatiefonds voor de slachtoffers nog niet eens voor de helft gevuld. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking deed in Parijs een oproep aan textielbedrijven om het compensatiefonds te vullen. NOS-correspondent Ron Linker vroeg haar hoeveel geld er nog nodig is.
3-6-2014:
Bangladesh weigert kledingfabrieken te sluiten (Trouw)
De regering van Bangladesh weigert een aantal gevaarlijke kledingfabrieken te sluiten terwijl zij daar wel een overeenkomst over heeft gesloten met de internationale kledingbranche. De autoriteiten verschillen van mening met inspecteurs van de zogeheten Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh die de bedrijfspanden gevaarlijk vinden.
25-5-2014:
'Mijn moeder is erg van fair trade' (Trouw)
Steeds meer kledingzaken hebben shirts van biologische katoen en er zijn zelfs recyclebare lease-spijkerbroeken. Maar slaat duurzame mode ook aan bij jonge kledingkopers?
6-5-2014:
Blijf kleding uit Bangladesh kopen, maar pleit wel voor verbetering (Trouw)
Vorige week bezocht ik Ashulia, een dorp ten noorden van Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, dat bekendstaat om zijn textielindustrie. Ik wilde ook wel eens zo'n fabriek zien. Het gebouw waar ik op de bonnefooi had aangeklopt bleek een borduurfabriek, en de eigenaar was ontzettend aardig.
29-4-2014:
Natuurlijk weet de verkoper niet waar onze kleding vandaan komt (Trouw)
Rana Plaza. De kranten stonden er afgelopen weken vol van. Mijn facebookaccount stroomt vol updates over schone kleren campagnes en het binnenstebuiten dragen van T-shirts. In Londen vormden actievoerders voor eerlijke kleding een 'human chain'.
28-4-2014:
H&M is juist trots op het label Made in Bangladesh (Trouw)
Helena Helmersson (41) schudt haar hoofd. "Ik krijg vaak vragen of het allemaal voor de bühne is. Maar dat staat zo ver af van wat we doen. Dit is geen filantropie, daar hebben we een aparte stichting voor."
Het hoofd duurzaamheid van H&M zit in een wapperende beige jurk aan een tafeltje in het operahuis van Kopenhagen. Hier is een jaar na de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh een congres over duurzame mode en laten modemerken trots zien wat ze tot nu toe hebben bereikt. "De jurk is van onze conscious- collectie", zegt Helmersson, "onze duurzame lijn."
24-4-2014:
Een jaar na Rana Plaza: er is wel wat veranderd, maar niet genoeg (Trouw)
Het is een open wond in de Bengaalse stad Dhaka, de lege plek met resten beton, staal en onkruid. Hier kwamen vorig jaar in negentig seconden de acht verdiepingen van de Rana Plazafabriek naar beneden. Heeft de ramp, waarbij ruim 1100 doden en 2000 gewonden vielen, geleid tot meer veiligheid, loon en beter arbeidsomstandigheden, of is alles nog zoals het was?
24-4-2014:
Ramp kledingfabriek Savar herdacht (NOS.nl)
Duizenden mensen hebben in Bangladesh het instorten van Rana Plaza herdacht. Textielarbeiders hebben kransen gelegd op de plek waar de kledingfabriek stond. In het gebouw in Savar, een voorstad van de hoofdstad Dhaka, lieten veel grote bedrijven hun kleding maken.
24-4-2014:
#insideout: Ramp kledingfabriek Bangladesh herdacht (NOS.nl)
Het was een van de grootste rampen in de geschiedenis van de kledingindustrie: het instorten van Rana Plaza in Bangladesh. Dat is vandaag precies een jaar geleden. Meer dan 1100 arbeiders kwamen om onder het puin van de fabriek, meer dan 2000 raakten gewond. De ramp leidde tot felle kritieken op de slechte arbeidsomstandigheden van arbeiders.
24-4-2014:
Actie voor verandering: draag je shirt #insideout (Volkskrant.nl)
Kleding die binnenstebuiten zit wijst vandaag niet op een al te haastige aankleedpartij in de ochtend. Wie zijn of haar kleren vandaag zo draagt, heeft daar waarschijnlijk goed over nagedacht en een foto van de eigen outfit op Twitter gezet met de hashtag #insideout. Deze donderdag is door een groepje vooraanstaande modetypes uit Engeland, onder leiding van Carry Somers, uitgeroepen tot internationale Fashion Revolution Day.
24-4-2014:
Na een jaar en 1100 doden is textielindustrie Bangladesh ietsje veiliger (Volkskrant.nl)
De ramp in Dhaka, op 24 april 2013, legde in een klap de slechte werkomstandigheden in de Bengalese textielindustrie bloot. Hoe is de situatie er nu?
24-4-2014:
Rabeya is haar benen kwijt, dus zal haar gezin leven in armoede (Volkskrant.nl)
Rabeya Begum (35) verloor beide benen door verwondingen die ze opliep toen Rana Plaza instortte. Ze kan niet meer werken en ook haar man heeft geen inkomen, doordat hij voor haar moet zorgen. Het echtpaar heeft vier kinderen. Toen Begum in het ziekenhuis lag kreeg ze van donoren een vergoeding van omgerekend 3.300 euro. Dat geld is bijna op, vertelde ze aan Human Rights Watch.
22-4-2014:
"Fonds Bangladesh nog te leeg" (NOS.nl)
Een jaar na de ramp in de Rana Plaza-kledingfabrieken in Bangladesh is er nog altijd veel te weinig geld binnengekomen om de slachtoffers en nabestaanden te compenseren. Dat zeggen FNV Mondiaal en de Schone Kleren Campagne (SKC), een Nederlandse organisatie die zich inzet voor betere werkomstandigheden in de kledingindustrie.
22-4-2014:
Oldenziel: kledingindustrie werkt aan veiligheid (NOS.nl)
Joris Oldenziel van het Bangladesh Accord on Fire and Building Safety over de veiligheid in Bengaalse kledingfabrieken, een jaar na de ramp in het Rana Plaza-gebouw.
15-4-2014:
Ground zero op Rana Plaza: een onwaardiger graf is ondenkbaar (Trouw)
Hoe voelt het om over een massagraf te lopen? Een vraag die ik mijzelf nooit eerder stelde. Hoe voelt het om over een massagraf te lopen waar je zelf medeverantwoordelijk voor bent? Een vraag waarvan ik niet eens had kunnen bedenken dat ik hem ooit aan mezelf zou stellen.
2-4-2014:
Met de pet langs kledingmerken levert slechts fooitje op (Trouw)
Bengaalse kledingarbeiders reizen door Europa om merken als Benetton op hun verantwoordelijkheid te wijzen.
Nu de eerste herdenking van de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza nadert, neemt de druk op kledingmerken om slachtoffers van de ramp te compenseren toe. Deze week begon de Bengaalse vakbond voor kledingarbeiders NGWF aan een reis door Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië. In dat laatste land richt de bond zich vooral op Benetton, dat nog steeds niet wenst te betalen.
1-4-2014:
'Ik zal bidden op de rampplek voor mijn dode vrienden' (Trouw)
Naaister Shila Begum bereidt zich voor op de herdenking, een jaar na de ramp in Bengaalse Rana Plaza.
Met een voorgevoel dat het niet goed zou aflopen, stapte de 25-jarige Shila Begum in de ochtend van 24 april 2013 de Bengaalse kledingfabriek Rana Plaza binnen. Tien uur later droegen mannen haar naar buiten.
apr 2014:
Textielspecial - Een jaar na Rana Plaza (Vice Versa)
Special over de wereldwijde kledingindustrie.
1 jaar na Rana Plaza * Wetenschappers zoeken steeds meer de OS-praktijk op * De zin & onzin van ontwikkelingssamenwerking volgens Dirk Jan Koch * Haastige spoed... Het Nederlandse vertrek uit Latijns-Amerika en nog veel meer...
25-3-2014:
Benetton wil geen bijdrage toezeggen (Trouw)
Bijna een jaar na het instorten van de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, is de benodigde dertig miljoen euro voor de slachtoffers nog bij lange na niet binnen.
Volgens de Britse krant The Guardian, die een inventarisatie maakte, zit er maar ruim drie miljoen euro in de pot. De ILO, de internationale vakbond die de inzameling organiseert, en mensenrechtenorganisaties voeren de druk op bij de westerse merken die hun kleding lieten maken in de fabriek, om snel geld te storten.
11-3-2014:
Inspectie sluit kledingfabrieken Bangladesh (Trouw)
Zwakke bouwconstructies, onveilige aanleg van elektriciteit, nauwelijks aandacht voor brandpreventie en bij brand kan een groot deel van de vier miljoen Bengaalse textielarbeiders geen kant op. Dat waren de indrukken van de Bangladesh Accord Foundation (BAF), die gisteren de resultaten bekendmaakte van de vorig jaar december begonnen inspecties van de eerste tien kledingfabrieken in Bangladesh.
29-1-2014:
Uitspraken Kahn bij Eva Jinek feitelijk onjuist (Schone Kleren Campagne)
Naar aanleiding van uitspraken van Coolcat directeur Roland Kahn in de media, waaronder het interview met Eva Jinek in de uitzending van Eén op Eén op dinsdagavond 28 januari, zet de Schone Kleren Campage graag een aantal feitelijke onjuistheden recht.
29-1-2014:
Pijnlijke draai van Ploumen: CoolCat is eigenlijk best cool (Volkskrant.nl)
Is het nou een fout kledingbedrijf of juist een voorbeeld voor de hele sector? Wat vindt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking eigenlijk van kledingketen CoolCat?
Eind november nagelde de PvdA-bewindsvrouw CoolCat aan de schandpaal omdat die geen akkoord zou willen tekenen over veilige werkomstandigheden voor fabrieksarbeiders in Bangladesh. 'Deze bedrijven staan voor de keus. Of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klant, of ze tekenen. Nu staan ze aan de verkeerde kant van de lijn. Dat moeten ze niet willen', zei Ploumen toen. Behalve CoolCat noemde zij ook Wibra en Prénatal expliciet als foute bedrijven.
Dit weekeinde draaide de minister plots om als een blad aan een boom.
28-1-2014:
Eva Jinek interviewt CoolCat-directeur Roland Kahn (Eén op Eén (KRO-NCRV))
28-1-2014:
'CoolCat tekende convenant al heel snel' (Nieuws.nl)
CoolCat was een van de eerste kledingbedrijven die het akkoord over veilige werkomstandigheden in Bangladesh ondertekende. Dat zei topman Roland Kahn dinsdagavond in het televisieprogramma Eén op Eén.
28-1-2014:
Minister Ploumen schrijft 'reclamefolder' CoolCat (Elsevier.nl)
Minister Lilianne Ploumen (PvdA, Buitenlandse Handel), die zich in november nog de woede van kledingbedrijven Wibra en CoolCat op de hals haalde door erop te hameren dat deze een veiligheidsakkoord voor fabrieken in Bangladesh moesten ondertekenen, heeft dit weekend wel een heel opvallend persbericht naar buiten gebracht. Het leest als een reclamefolder voor de werkwijze van CoolCat.
28-1-2014:
Boude beschuldiging breekt Ploumen op (Telegraaf.nl)
Het offensief van minister Ploumen (Buitenlandse Handel) om de arbeidsomstandigheden van kledingfabrikanten in Bangladesh via ’naming and shaming’ aan de kaak te stellen, is in haar gezicht ontploft.
28-1-2014:
Minister Ploumen krijgt harde uitspraken terug op haar bord (Nieuws.nl)
Minister Ploumen van Buitenlandse Handel had in november vorig jaar nog harde uitspraken over de arbeidsomstandigheden van kledingfabrikanten in Bangladesh. Daarvoor werd ze voor de rechter gesleept.
28-1-2014:
Ploumen bezoekt hoofdkantoor H&M (NOS.nl)
Minister Ploumen bezoekt vandaag het hoofdkantoor van Hennes & Mauritz in Zweden. Ze zal onder meer praten over de arbeidsomstandigheden van textielarbeiders in Bangladesh.
Vorig jaar tekende een aantal kledingbedrijven, waaronder H&M, een akkoord om de textielfabrieken in Bangladesh veiliger te maken. Aanleiding was het instorten van een fabriek, waarbij ruim 1100 mensen omkwamen.
27-1-2014:
Kledinggiganten in 't hempie (Rambam (VARA))
Dat CoolCat en Wibra het niet zo nauw nemen met Bangladeshi-handjes, schiet Rambam in het verkeerde keelgat. De Wibra-directeur krijgt bezoek van zijn Bengaalse werknemer en Roland Kahn tekent tóch het veiligheidsakkoord voor Bangladesh.
27-1-2014:
Coolcat wil Vara-uitzending verbieden (Telegraaf.nl)
CoolCat ligt op ramkoers met de Vara. In de tv-uitzending van Rambam, die vanavond wordt uitgezonden, worden volgens de kledingwinkel zulke onwaarheden vertelt, dat topman Roland Kahn een financiële claim overweegt tegen zowel de omroep als tegen producent CCCP.
27-1-2014:
Roland Kahn sluit vrede met ‘linkse kutminister’, maar voert nu oorlog met Vara (Quote)
Confectietycoon en Quote 500-lid Roland Kahn ligt op ramkoers met omroep Vara. Die gaat maandagavond een programma uitzenden over ‘foute’ kledingbedrijven die het niet goed voor zouden hebben met arbeids- en veiligheidsomstandigheden in Bangladesh.
27-1-2014:
Coolcat: maak je mooie woorden waar! (Schone Kleren Campagne)
De Schone Kleren Campagne is blij met de erkenning van Coolcat dat de samenwerking aan verbeteringen in productielanden belangrijk is en blijft de inspanningen die Coolcat gaat leveren kritisch volgen.
25-1-2014:
Terug naar Dhaka (NOS.nl)
Correspondent Lucas Waagmeester keerde een jaar na de instorting van een kledingfabriek terug naar Dhaka, in Bangladesh. De situatie van werknemers lijkt er niet meteen te zijn verbeterd, ondanks beloftes.
25-1-2014:
Kledingakkoord Bangladesh heeft weinig effect (NOS.nl)
Internationale afspraken om het werk in kledingfabrieken in Bangladesh veiliger te maken, hebben nog weinig effect. Dat zag onze correspondent Lucas Waagmeester toen hij een aantal van die fabrieken bezocht. Na de fabrieksramp in Bangladesh waarbij vorig jaar 1100 mensen omkwamen, tekenden kledingmerken en fabrieken het Bangladesh-akkoord. Het akkoord is er om de veiligheidsomstandigheden in de fabrieken te verbeteren. Hier hoor je de hele reportage.
25-1-2014:
"Controleer onderaannemers beter" (NOS.nl)
Westerse kledingbedrijven moeten meer doen om de omstandigheden te verbeteren bij onderaannemers in de textielindustrie in Bangladesh. Dat zegt de Schone Kleren Campagne naar aanleiding van uitspraken van een grote Bengaalse vakbond over de gebrekkige controle van onderaannemers door de westerse opdrachtgevers.
Ook vindt de organisatie dat merken die kleding lieten maken in de vorig jaar ingestorte Rana Plaza-fabriek moeten bijdragen aan een compensatiefonds. Bij die ramp kwamen 1100 mensen om.
25-1-2014:
Timberland betreurt misstanden (NOS.nl)
Kledingbedrijf Timberland betreurt het dat fabrikanten in Bangladesh de naam van het bedrijf misbruiken en artikelen van Timberland namaken. Timberland reageert daarmee op het bericht dat afspraken om het werk van textielarbeiders in Bangladesh veiliger te maken, weinig effect hebben door de grote hoeveelheid onderaannemers. Die krijgen orders van westerse merken vaak doorgespeeld, maar op hun fabrieken is geen toezicht. "Wij betreuren dat dit soort praktijken nog steeds plaatsvinden en dat onze merknaam op deze manier wordt misbruikt", zegt een woordvoerder.
25-1-2014:
Afspraken Bangladesh missen doel (NOS.nl)
Afspraken om het werk in kledingfabrieken in Bangladesh veiliger te maken, hebben nog weinig effect. Het grote aantal onderaannemers maakt het vrijwel onmogelijk om onveilige situaties in kledingfabrieken aan te pakken.
Een grote Bengalese vakbond zegt dat westerse kledingbedrijven de handel met onderaannemers toestaan. Wel eisen ze van de bedrijven die ze de orders gunnen dat in die fabrieken goede voorzieningen zijn. Maar toezicht daarop is er volgens de vakbond niet.
24-1-2014:
Ploumen: 'Inspanningen CoolCat belangrijk voor kledingsector Bangladesh' (Rijksoverheid.nl)
Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en eigenaar Roland Kahn van modeketen CoolCat hebben met elkaar gesproken over de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie in Aziatische productielanden, in het bijzonder die in Bangladesh. Aanleiding was een interview met minister Ploumen in het AD van 25 november 2013. CoolCat heeft de minister uitgenodigd om hun gevoerde beleid en nieuwe initiatieven toe te lichten.
23-1-2014:
Geen enkele inspecteur extra aangesteld na ramp Bangladesh (Trouw.nl)
De Bengaalse overheid heeft nog geen enkele inspecteur extra aangesteld om de textielfabrieken in het land te controleren op brand- en gebouwenveiligheid. Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking noemt in een interview met Trouw het gebrek aan voortgang teleurstellend.
23-1-2014:
Bangladesh: wat kan Nederland hier nou doen? 'Heel veel dus.' (Trouw.nl)
Vier miljoen mensen werken er in de textielindustrie in Bangladesh, op China na de grootste producent van onze T-shirts, broeken en jurken. Tachtig procent van de arbeiders is vrouw. "Die hebben een baan met enige toekomst. Een kans om een gezin te onderhouden", zegt Nederlands ambassadeur in Bangladesh Gerben de Jong. "Want weet wel: werkgelegenheid is armoedebestrijding."
14-1-2014:
Undercover in de kledingfabriek in Bangladesh, snakkend naar de lunchpauze (NRC.nl)
De antropoloog Hassan Ashraf ging werken in een kledingfabriek in Bangladesh. Hij werkt aan een proefschrift over stress onder de arbeiders van kledingfabrieken en maakte veertien maanden mee hoe het er echt aan toegaat, schrijft nrc.next vandaag.
Ashraf ontdekte tijdens zijn werk dat de arbeiders altijd een onmogelijk te halen aantal kledingstukken moeten maken. Is zeventig net mogelijk dan krijgen ze de opdracht er negentig te maken. “We snakten altijd naar de lunchpauze”, zegt Ashraf in het artikel.
14-1-2014:
Compensatieregeling voor slachtoffers Rana Plaza van de grond (Schone Kleren Campagne)
Negen maanden na de instorting van het Rana Plaza gebouw in Bangladesh, de ergste industriële ramp die de kledingindustrie ooit heeft getroffen, is er eindelijk zicht op compensatie voor de slachtoffers.
Vorige maand is er overeenstemming bereikt over de manier waarop de duizenden gewonden en de familie van de 1129 doden een financiële vergoeding krijgen.
31-12-2013:
Arrestatiebevel directeuren kledingfabriek Bangladesh (Volkskrant.nl)
Een rechtbank in Bangladesh heeft dinsdag arrestatiebevelen uitgevaardigd voor twee directeuren en vier medewerkers van een kledingfabriek. Ze worden verdacht van moord in verband met een brand die de fabriek in november 2012 in de as legde. Bij de brand vonden 112 fabrieksarbeiders de dood.
24-12-2013:
Textielbazen niet langer onaantastbaar - Primeur in Bangladesh: fabriekseigenaren voor de rechter (Trouw)
Gewoonlijk houden Bengaalse autoriteiten fabriekseigenaren de hand boven het hoofd. Maar het tij lijkt te keren. Twee eigenaren van de Tazreen kledingfabriek in Bangladesh zijn aangeklaagd wegens dood door schuld. Bij een brand in hun fabriek, vorig jaar november, kwamen 112 arbeiders om het leven. Het is voor het eerst dat eigenaren van een kledingfabriek worden vervolgd.
De aangeklaagden zijn Delwar Hossain en zijn vrouw, die samen de fabriek in een buitenwijk van Dhaka runden. Hier lieten ondermeer C&A en Walmart kleding maken.
19-12-2013:
Wie draagt bij aan een beter Bangladesh? (NOS.nl)
In november poging twee om de situatie van textielwerkers in Bangladesh te verbeteren. De eerste poging in september mislukte jammerlijk - slechts 11 van de 28 merken kwamen toen opdagen. Wordt deze conferentie wel een succes?
Het zag er in november wat rooskleuriger uit dan toen. Zo bereikten grote Noord-Amerikaanse en Europese bedrijven, waaronder Walmart en H&M, donderdag een akkoord. Daarin beloven de bedrijven hogere veiligheidseisen en meer inspecties. Bij de vorige conferentie kwam Walmart niet eens opdagen.
18-12-2013:
CoolCat tekent kledingakkoord alsnog (NOS.nl)
Modeketen CoolCat heeft vandaag alsnog een handtekening gezet onder het Bangladesh Accord. In dat kledingakkoord belooft de winkel dat ze meewerken aan het verbeteren van de veiligheid in kledingfabrieken daar. Eind november was het bedrijf aanwezig bij een persconferentie in Berlijn, maar tekende toen niet omdat er volgens hen te veel 'open eindes' in het contract stonden.
"Of ze tekenen alsnog of ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de klanten", zei minister Ploumen van Buitenlandse Handel, na de conferentie. Ploumen verweet behalve CoolCat ook Wibra en Prénatal dat ze geen verantwoordelijkheid namen voor de omstandigheden in Bangladesh waar goedkoop kleding gemaakt wordt. Prénatal tekende het akkoord eind november alsnog, nu volgt CoolCat dus.
18-12-2013:
CoolCat tekent akkoord nu ook (NOS.nl)
Modeketen CoolCat heeft nu ook een handtekening gezet onder de overeenkomst tussen kledingbedrijven waarmee deze proberen de veiligheid in kledingfabrieken in Bangladesh te verbeteren.
Roland Kahn, eigenaar en oprichter van CoolCat, laat weten dat het akkoord eerder dit jaar nog niet rijp was voor ondertekening. "Het was heel erg gericht op grote bedrijven, niet voor kleinere spelers als wij. Bovendien vonden we dat de acties die ondernomen worden om de veiligheid werkelijk te verbeteren nog niet voldoende concreet waren."
18-12-2013:
CoolCat tekent Bangladesh-akkoord alsnog (Volkskrant.nl)
Modeketen CoolCat heeft alsnog een handtekening gezet onder een akkoord waarin de veiligheid in kledingfabrieken in Bangladesh wordt geregeld. Dat heeft het bedrijf woensdag laten weten. CoolCat kreeg eind november een veeg uit de pan van minister Lilianne Ploumen, omdat het bedrijf het akkoord nog niet had ondertekend.
Maar volgens CoolCat waren er in de oorspronkelijke tekst nog te veel open eindes. Nu daar binnen de branche besluiten over zijn genomen, heeft het bedrijf het akkoord ondertekend.
12-12-2013:
Het Bangladesh Veiligheidsakkoord: een baanbrekend initiatief voor veilige fabrieken (Schone Kleren Campagne)
In 2013 zette een groot aantal internationale kledingmerken hun handtekening onder het Bangladesh Fire and Safety Accord. Dit baanbrekende akkoord moet zorgen voor structurele verbeteringen op het gebied van veiligheid in de levensgevaarlijke kledingfabrieken in Bangladesh.
29-11-2013:
Prénatal steunt Bengaals akkoord (NOS.nl)
Prénatal gaat het veiligheidsakkoord voor Bangladesh ondertekenen. Het akkoord moet leiden tot veiligere fabrieken in het land. Afgelopen maandag viel minister Ploumen Prénatal, Wibra en Cool Cat aan, omdat ze het akkoord nog niet hadden ondertekend. Prénatal laat in vier fabrieken in Bangladesh kleding maken.
29-11-2013:
Prénatal tekent akkoord Bangladesh alsnog (Volkskrant.nl)
Kinderkledingketen Prénatal gaat het Veiligheidsakkoord voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken in Bangladesh alsnog ondertekenen. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.
Eerder deze week zette minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) Prénatal, samen met Wibra en Coolcat, nog publiekelijk te kijk, omdat de keten zolang wachtte met het zetten van een handtekening onder de gemaakte brancheafspraken.
27-11-2013:
Naming & shaming verbetert juist de kledingsector (Schone Kleren Campagne)
De Volkskrant weet maar geen onderscheid te maken tussen twee significant verschillende campagnestrategiën. Opnieuw schreef de krant woensdag ten onrechte dat de Schone Kleren Campagne naming & shaming van bedrijven afkeurt. Dit naar aanleiding van recente uitspraken van Minister Ploumen in de media over drie Nederlandse kledingbedrijven, waaronder Coolcat, die tot op heden het Bangladesh Veiligheidsakkoord niet hebben getekend.
27-11-2013:
'Ploumen draagt met activistische taal niet bij aan de goede zaak' (Volkskrant.nl)
Minister Ploumen draagt met naming & shaming niet bij aan verbeteren textielsector, schrijft economieredacteur Carlijne Vos in het commentaar van de Volkskrant.
Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingszaken heeft zich de woede van een aantal kledingwinkels op de hals gehaald door hen ervan te beschuldigen niet te willen bijdragen aan de veiligheid in de textielfabrieken in Bangladesh. Hoewel zij dit ongetwijfeld met de beste bedoelingen heeft gedaan, is het onverstandig dat een bewindsvrouw hierbij de methode van naming & shaming hanteert.
27-11-2013:
'Help Bangladesh, laat daar uw kleding maken' (Volkskrant.nl)
Dankzij de kledingindustrie is de levensstandaard in Bangladesh in korte tijd sterk verbeterd, betoogt ondernemer Rob van den Hove.
De levensstandaard van een textielarbeider in een van de duizenden fabrieken in Bangladesh is onvergelijkbaar veel slechter dan die van de gemiddelde Nederlander. In het eerste geval een loon van een paar tientjes per maand en onveilige werkomstandigheden, in het tweede een paar duizend euro per maand en nagenoeg ideale arbeidsvoorwaarden.
27-11-2013:
ChristenUnie wil zwarte lijst kledingbranche (Volkskrant.nl)
De ChristenUnie wil dat het kabinet met de kledingbranche een convenant sluit om niet alleen in Bangladesh maar in alle lagelonenlanden tot betere en veiligere arbeidsomstandigheden in textielfabrieken te komen. Bedrijven die niet meedoen, moeten op een zwarte lijst komen.
Tweede Kamerlid Joël Voordewind zal dit voorstel vandaag doen tijdens de behandeling van de begroting van minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
27-11-2013:
ChristenUnie wil zwarte lijst kledingbranche (NU.nl)
De ChristenUnie wil dat het kabinet met de kledingbranche een convenant sluit om in lagelonenlanden tot betere en veiligere arbeidsomstandigheden in textielfabrieken te komen. Bedrijven die niet meedoen moeten op een zwarte lijst komen. Tweede Kamerlid Joël Voordewind zal dit voorstel woensdag doen tijdens de behandeling van de begroting van minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
25-11-2013:
Roland Kahn & Ineke Zeldenrust over de werkomstandigheden in Bangladesh (VARA - Pauw & Witteman)
Volgens minister Lilianne Ploumen (PvdA) van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel laten de kledingwinkels Cool Cat, Prénatal en Wibra producten maken in fabrieken in Bangladesh, waar het personeel wordt uitgebuit en de werkomstandigheden slecht zijn. De bedrijven weigerden volgens de minister akkoorden te tekenen waarin ze beloven om redelijke salarissen te betalen en werkomstandigheden te verbeteren. Volgens Roland Kahn, eigenaar van Coolcat, is er nooit contact geweest. Hij gaat vanavond in debat over de kwestie met Ineke Zeldenrust van de organisatie 'Schone Kleren'. Sinds 1989 brengt de Schone Kleren Campagne (SKC) verschillende organisaties die zich met kleding bezighouden samen, om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren.
25-11-2013:
Prénatal en Coolcat bereid tot tekenen convenant Bangladesh (NRC.nl)
Prénatal is van plan het akkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh te tekenen, zo meldt het bedrijf vandaag in een verklaring. Coolcat-baas Roland Kahn laat daarnaast aan Quote weten eveneens van plan te zijn het akkoord te tekenen.
Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) noemde het vanochtend in het AD schandalig dat Prénatal, Coolcat en Wibra het akkoord niet ondertekenen. De bedrijven laten nog altijd kleding produceren in fabrieken in Bangladesh waar het personeel wordt uitgebuit en de omstandigheden niet veilig zijn.
25-11-2013:
'Coolcat gaat convenant Bangladesh tekenen' (Volkskrant.nl)
Kledingketen Coolcat gaat het veiligheidsakkoord voor kledingbedrijven die hun waar in Bangladesh laten produceren alsnog tekenen. Dat meldt de baas van Coolcat Roland Kahn aan tijdschrift Quote. Eerder vandaag reageerde Kahn nog boos op een oproep van minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Handel om het convenant te bekrachtigen.
25-11-2013:
Ploumen zet Coolcat, Wibra en Prénatal op zwarte lijst (AD)
Minister Ploumen zet de Nederlandse kledingbedrijven Coolcat, Wibra en Prénatal publiekelijk te kijk. Zij laten nog altijd kleding produceren in fabrieken in Bangladesh, waar het personeel wordt uitgebuit en de omstandigheden verre van veilig zijn. Volgens Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking) willen de drie bedrijven geen verantwoordelijkheid nemen voor de arbeiders die hun kleding maken.
25-11-2013:
Ploumen zet modewinkels Coolcat, Wibra en Prénatal op zwarte lijst (Volkskrant.nl)
Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) opent de aanval op drie Nederlandse kledingbedrijven. In het AD van vandaag zegt Ploumen dat Coolcat, Wibra en Prénatal weigeren verantwoordelijkheid te nemen voor de arbeiders die de kleding maken.
25-11-2013:
Topman Coolcat vindt actie minister Ploumen 'schandalig' (Volkskrant.nl)
Coolcat-topman Roland Kahn vindt het 'schandalig' dat minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) 'klein bedrijfjes' als Coolcat aanspreekt op het niet ondertekenen van brancheafspraken over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden bij kledingfabrieken in Bangladesh.
25-11-2013:
Ploumen valt modebedrijven aan (NOS.nl)
Minister Ploumen opent de aanval op drie Nederlandse kledingbedrijven. Volgens de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking laten Cool Cat, Wibra en Prénatal producten maken in fabrieken in Bangladesh waar het personeel wordt uitgebuit en de werkomstandigheden slecht zijn.
25-11-2013:
Wie draagt bij aan een beter Bangladesh? (NOS.nl)
Vandaag in Berlijn: poging twee om de situatie van textielwerkers in Bangladesh te verbeteren. De eerste poging in september mislukte jammerlijk - slechts 11 van de 28 merken kwamen toen opdagen. Wordt deze conferentie wel een succes?
Het ziet er momenteel wat rooskleuriger uit dan toen. Zo bereikten grote Noord-Amerikaanse en Europese bedrijven, waaronder Walmart en H&M, donderdag een akkoord. Daarin beloven de bedrijven hogere veiligheidseisen en meer inspecties. Bij de vorige conferentie kwam Walmart niet eens opdagen.
25-11-2013:
Modewinkels onderzoeken akkoord (NOS.nl)
De winkelketens Prénatal en Cool Cat gaan bekijken of ze zich kunnen vinden in afspraken over het betalen van redelijke salarissen en het verbeteren van de werkomstandigheden van arbeiders die hun kleding maken. Wibra wil nog niet reageren.
Minister Ploumen noemde de drie vandaag als bedrijven die niet meewerken aan een campagne om de beroerde werkomstandigheden in Bangladesh te verbeteren.
21-11-2013:
Afspraken retailers over veiligheid Bangladesh (Volkskrant.nl)
Verscheidene grote Amerikaanse en Europese winkelketens hebben afspraken gemaakt over minimale veiligheidsnormen die zouden moeten gelden voor fabrieken en productiehallen in Bangladesh. Het akkoord tussen de detailhandelaren, de Internationale Arbeidsorganisatie ILO en een Bengaalse technische universiteit volgt op de ramp in een fabrieksgebouw in de hoofdstad Dhaka, afgelopen april, waarbij meer dan 1000 doden vielen.
13-11-2013:
Gewelddadig protest in Bangladesh (NOS.nl)
Voor de derde dag op rij protesteren textielarbeiders in Bangladesh voor een hoger loon. Daarbij zijn opnieuw rellen ontstaan. De politie vuurde rubberkogels en traangasgranaten af. Zeker honderd mensen zijn gewond geraakt. Door de protesten zijn ongeveer 250 kledingfabrieken in de omgeving van de hoofdstad Dhaka gesloten, vooral in de voorsteden Ashulia en Savar. In de fabrieken wordt vooral kleding voor westerse merken geproduceerd.
13-11-2013:
Protest legt 250 kledingfabrieken Bangladesh plat (Volkskrant.nl)
Een hevig protest van textielarbeiders in Bangladesh heeft de afgelopen dagen al zeker 250 kledingfabrieken en naaiateliers platgelegd. In en rond de hoofdstad Dhaka zijn woensdag voor de derde dag op rij duizenden demonstranten de straat op gegaan om hogere lonen te eisen.
25-10-2013:
Compensatie na brand Bangladesh (NOS.nl)
Het Canadese bedrijf Loblaw heeft financiële compensatie voor "een uitgebreide periode" aangeboden aan de overlevenden van de ramp in de textielfabriek in Bangladesh in april. Bij een brand in de fabriek kwamen meer dan 1100 mensen om het leven. Het was de grootste industriële ramp in de geschiedenis. Gisteren beklaagde de hulporganisatie Action Aid zich erover dat de meeste slachtoffers een half jaar na de ramp nog geen enkele vorm van compensatie hebben gekregen. Alleen het Britse kledingbedrijf Primark heeft aan 3300 mensen een bedrag van omgerekend 140 euro per persoon uitgekeerd.
24-10-2013:
Rana Plaza slachtoffers wachten op compensatie (persbericht Schone Kleren Campagne)
Vandaag is het zes maanden geleden dat Rana Plaza instortte, de grootste historische ramp in de kledingsector. Samen met International Labor Rights Forum publiceert Schone Kleren Campagne het rapport Still Waiting over de stand van zaken rond de compensatiegelden voor slachtoffers en nabestaanden van deze ramp.
24-10-2013:
"Slachtoffers Bangladesh in nood" (NOS.nl)
Zes maanden na het instorten van een bedrijfsgebouw in Bangladesh heeft 94 procent van de slachtoffers nog geen enkele vorm van compensatie gekregen. Dat zegt de hulporganisatie Action Aid, die met tweederde van alle overlevenden en nabestaanden heeft gesproken.
10-10-2013:
PETITION: Walmart and Gap: End Deathtraps Now! (International Labor Rights Forum)
The latest in a series of preventable factory disasters in the Bangladesh garment industry occurred on October 8, 2013. Yet again, Walmart and Gap are responsible and must be held accountable. Sign the petition!!!
10-10-2013:
Schone Kleren Campagne betreurt 10 doden fabrieksbrand Bangladesh (Schone Kleren Campagne)
Bij de brand die dinsdagavond 8 oktober in Aswad Composite Mills in Bangladesh uitbrak kwamen 10 arbeiders om het leven en raakten meer dan 50 arbeiders gewond. Onderzoek naar de oorzaken van de brand is inmiddels gestart.
9-10-2013:
Weer dodelijke brand in kledingfabriek Bangladesh (NOS.nl)
Het ging weer mis in een kledingfabriek in Bangladesh. Negen mensen kwamen om het leven bij een fabrieksbrand in Gazipur, vlak bij de hoofdstad Dhaka. Vijftig mensen raakten gewond, melden lokale media. De brand brak in de avond uit en een groot deel van het personeel wist te ontkomen. De fabriek is volledig verwoest.
Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft geschokt gereageerd op de brand in Bangladesh. "Deze brand onderstreept de keiharde noodzaak om de werkomstandigheden in die fabrieken zo snel mogelijk te verbeteren", liet de minister aan de Volkskrant weten.
24-9-2013:
Opstanden in Bangladesh gaan verder (NOS.nl)
In mei stierven in Bangladesh meer dan duizend mensen nadat een fabriek instortte. Maanden later zijn de arbeidsomstandigheden in de fabrieken nog altijd niet verbeterd. De fabrieksarbeiders zijn het zat. Duizenden van hen gaan vandaag voor de vierde dag op rij de straat op om te protesteren.
24-9-2013:
Textielwerkers Bangladesh eisen hoger loon (NOS.nl)
In Bangladesh zijn voor de vierde dag op rij textielwerkers de straat op gegaan. De kledingmakers eisen een hoger minimum loon en betere werkomstandigheden. Meer dan 100 kledingfabrieken zijn gesloten. Grote kledingmerken, zoals H&M en Wal-Mart, hebben ook fabrieken staan in de wijk waar nu geprotesteerd wordt. Gisteravond heeft minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking een overeenkomst getekend die de slechte werkomstandigheden in de fabrieken moet verbeteren.
23-9-2013:
Ploumen tekent deal Bangladesh (NOS.nl)
Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft een overeenkomst getekend die de arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh moet verbeteren. De minister sloot de overeenkomst samen met Canada en Groot-Brittannië met de Internationale Arbeidsorganisatie ILO. Dat was in New York tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Met het programma van in totaal 23 miljoen dollar gaat de ILO misstanden op het gebied van de brand- en bouwveiligheid in Bangladesh aanpakken.
13-9-2013:
Kledingconventie over Bangladesh flopt (NOS.nl)
Veel woorden, weinig daden. Kledingmerken en warenhuizen hebben geen overeenkomst bereikt over compensatie voor slachtoffers van de fabrieksrampen in Bangladesh. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om het leven.
Slechts 11 van de 28 merken die hun kleding produceerden in de fabrieken waren aanwezig op de kledingtop in Genève. Onder andere Walmart, Benetton en Mango kwamen niet opdagen. Walmart zegt dat ze het doel van de besprekingen te vaag vonden, terwijl Benetton zich liever focust op het directe contact met de slachtoffers.
11-9-2013:
Kledingtop over Bangladesh (NOS.nl)
Grote kledingfabrikanten praten vandaag en morgen in Genève over compensatie voor arbeiders en nabestaanden die zijn getroffen door de recente ongelukken in kledingfabrieken in Bangladesh. Onder de deelnemers zijn C&A en Primark, meldt de BBC.
Volgens vakbonden lijden veel families nog steeds onder de ongelukken, waaronder het instorten van het RanaPlaza-gebouw in april. Daarbij kwamen 1200 mensen om het leven en raakten er 2500 gewond.
9-7-2013:
Akkoord over veiligheid kledingproductie Bangladesh (NOS.nl)
Jaren heeft het geduurd, maar nu is er een juridisch bindend akkoord tussen textielbonden, ontwikkelingsorganisaties en zeventig modebedrijven, zoals C&A, H&M, Zeeman en WE. Samen gaan ze aan de slag om de veiligheid en omstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh te verbeteren. Woordvoerster Christa de Bruin van de Schone Kleren Campagne; een organisatie die zich inzet voor een wereld waarin alleen kleding te koop is die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt.
8-7-2013:
Akkoord over kledingfabrieken (NOS.nl)
Er is maanden over de inhoud onderhandeld, maar nu ligt er een juridisch bindend akkoord tussen textielbonden, ngo's en zeventig modebedrijven. Samen willen ze de veiligheid en omstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh verbeteren.
Het plan, het Accord on Fire and Building Safety, is getekend door onder andere Zeeman, C&A en WE. Ook H&M en Inditex, de twee grootste modebedrijven ter wereld, doen mee. Ze beloven zich in te zetten om de werkomstandigheden van Bengaalse arbeiders te verbeteren.
27-6-2013:
VS voert druk op Bangladesh op (NOS.nl)
De Amerikaanse regering voert de druk op Bangladesh op om de arbeidsvoorwaarden van mensen in de textielsector te verbeteren. Dat werk moet veiliger worden en beter worden betaald, vinden de Amerikanen.
Om dat af te dwingen heeft president Obama een eind gemaakt aan gunstige handelsvoorwaarden voor sommige producten uit Bangladesh, maar niet voor producten uit de textielsector. De import van kleding uit Bangladesh wordt ook niet beperkt, zei een hoge ambtenaar.
21-6-2013:
Nederlandse kledingbranche wil misstanden aanpakken (Volkskrant.nl)
Vertegenwoordigers van leveranciers en afnemers van textiel en kleding hebben donderdag een actieplan gepresenteerd om misstanden in de productieketen van kleding aan te pakken. Vakbonden en actieorganisaties CNV, FNV, Greenpeace, Landelijke India Werkgroep, Schone Kleren Campagne en SOMO reageren minder enthousiast. Zij vinden dat het actieplan tekortschiet.
20-6-2013:
Actieplan kledingbranche schiet tekort (persbericht CNV, FNV, Greenpeace, LIW, Schone Kleren Campagne en SOMO)
17-6-2013:
Politie Bangladesh schiet op demonstranten (NOS.nl)
16-6-2013:
Ploumen: kledingindustrie permanent monitoren (NOS.nl)
16-6-2013:
Minister Ploumen in Bangladesh (NOS.nl)
16-6-2013:
Ploumen naar Bangladesh voor misstanden textielsector (Volkskrant.nl)
16-6-2013:
Arbeiders Dhaka ziek door water (NOS.nl)
13-6-2013:
'Kritiek op moraal van bedrijven? Wij gaan van euroknaller naar kiloknaller' (Volkskrant.nl)
10-6-2013:
'Inspecteurs controleerden ingestorte fabriek Bangladesh niet' (NRC.nl)
9-6-2013:
India’s textile hub Tirupur less likely to witness a garment factory collapse like Bangladesh (The Economic Times)
Tirupur, India's foremost textile hub located close to Coimbatore, has been nervously following Bangladesh in recent years. That started when India's eastern neighbour, what with its duty-free access to Western markets and cheap labour, started snatching prime business away from Tirupur.
6-6-2013:
Overlevende Dhaka uit ziekenhuis (NOS.nl)
27-5-2013:
Opstand textielarbeiders Cambodja (NOS.nl)
27-5-2013:
Kledingwerkers en politie slaags in Nike-fabriek Cambodja (Volkskrant.nl)
27-5-2013:
Achter het naadje van de kous (Volkskrant.nl)
De kans is groot dat het label in je voordelige, of dure, T-shirt is gestikt door een naaister van Rana Plaza, de textielfabriek in Bangladesh die onlangs instortte. Een paar tips om je kledingkast (iets) op te schonen.
25-5-2013:
Wie gaat dat betalen? (Volkskrant.nl)
Wie goedkoop kleding wil produceren, komt snel uit in Bangladesh. Maar met wie ga je in zee, hoe voorkom je dat kinderen jouw spullen maken en is de fabriek wel veilig?
23-5-2013:
VVD: te veel aandacht Ploumen voor Bangladesh (Volkskrant.nl)
23-5-2013:
Onderzoek: slechte materialen oorzaak ingestorte fabriek Bangladesh (NRC.nl)
20-5-2013:
Weer oproep voor actie Bangladesh (NOS.nl)
20-5-2013:
After Rana Plaza (The New Yorker)
18-5-2013:
Grote staking onder textielarbeiders H&M in Bangladesh (Volkskrant.nl)
17-5-2013:
Beantwoording vragen van het lid Leegte (VVD) over de drama’s in de textielindustrie in Bangladesh (ingez. 26 april 2013) (Min. BuZa)
17-5-2013:
Kledingfabrieken Bangladesh weer open (NOS.nl)
17-5-2013:
VVD: geld Bangladesh is overbodig (NOS.nl)
17-5-2013:
VVD: er hoeft geen geld naar Bangladesh (NOS.nl)
17-5-2013:
"Miljoenen voor Bangladesh zijn bedoeld om schuldgevoel af te kopen" (NOS.nl)
17-5-2013:
"Mensenrechten en commerciële belangen kunnen hand in hand gaan" (NOS.nl)
16-5-2013:
VVD: steun Ploumen voor Bangladesh is volstrekt overbodig (Volkskrant.nl)
16-5-2013:
Ploumen bindt de strijd aan met 'foute kleding' (NOS.nl)
16-5-2013:
'Keerpunt': 4 miljoen textielarbeiders beschermd door overeenkomst (Volkskrant.nl)
16-5-2013:
'Keurmerk voor kleding roept vals gevoel van ethische bevrediging op' (Volkskrant.nl)
16-5-2013:
Teruglezen: Kledingmerken wordt weinig in de weg gelegd (Volkskrant.nl)
16-5-2013:
31 merken on board van het veiligheidsprogramma (persbericht Schone Kleren Campagne)
16-5-2013:
We made it! - Global Breakthrough as Retail Brands sign up to Bangladesh Factory Safety Deal (persbericht Clean Clothes Campaign)
16-5-2013:
Kabinet strijdt tegen foute kleding (NOS.nl)
16-5-2013:
Le Bangladesh est-il la pire usine textile du monde? (FranceTVInfo.fr)
15-5-2013:
Ook V&D in Bangladesh-akkoord (NOS.nl)
14-5-2013:
Loon kleermakers Bangladesh gaat omhoog (cartoon Argus....)
14-5-2013:
Hoop op meer veiligheid Bengalese fabrieken, 'nu nog loonsverhoging' (Volkskrant.nl)
14-5-2013:
Ook Primark gaat voor 'schone kleren' Bangladesh (NOS.nl)
14-5-2013:
Primark tekent Bangladesh-akkoord (NOS.nl)
14-5-2013:
"Arbeid is in Bangladesh een totale restpost" (NOS.nl)
14-5-2013:
Kledingfabrieken Bangladesh dicht om onrust (Volkskrant.nl)
14-5-2013:
Wetenschappelijk bewijs: 'vrije markt vervuilt het moreel besef' (Volkskrant.nl)
14-5-2013:
C&A tekent ook voor veiligheid Bengaalse arbeiders! (persbericht Schone Kleren Campagne)
14-5-2013:
Gap, Walmart Fail To Endorse Bangladesh Safety Accord Backed By Europe's Biggest Retailers (Huffington Post)
13-5-2013:
H&M en Zara voor veiliger fabrieken (NOS.nl)
13-5-2013:
H&M, Zara, Klein, Hilfiger tekenen akkoord voor veiliger fabrieken (NOS.nl)
13-5-2013:
H&M en Inditex tekenen voor veiligheid Bengaalse arbeiders! (persbericht Schone Kleren Campagne)
13-5-2013:
H&M bindt zich aan veilige kledingindustrie (Volkskrant.nl)
13-5-2013:
Bergingsactie Dhaka bijna voltooid (NOS.nl)
13-5-2013:
"Ik had alleen biscuitjes en een beetje water" (NOS.nl)
13-5-2013:
Regering wil meer salaris textielwerkers Bangladesh (Volkskrant.nl)
13-5-2013:
Bond voor Bengalese kleermakers (NOS.nl)
13-5-2013:
More than 54 million euros compensation demand for victims Rana Plaza (persbericht Clean Clothes Campaign)
13-5-2013:
CCC welcomes H&M and Inditex decision to sign legally binding Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh (persbericht Clean Clothes Campaign)
13-5-2013:
Bangladesh: akkoord bouwveiligheid H&M, C&A e.a. slechts éérste stap (De Wereld Morgen)
13-5-2013:
To stay or go: Garment industry's challenge since Bangladesh disaster (CTV News)
12-5-2013:
After the Savar tragedy, time for an international minimum wage (The Guardian)
11-5-2013:
Overlevende Bangladesh knapt op (NOS.nl)
11-5-2013:
Dodental Bangladesh boven 1100 - na 17 dagen nog een overlevende (NRC.nl)
10-5-2013:
Global support for Bangladesh factory safety surpasses one million (persbericht Clean Clothes Campaign)
10-5-2013:
Naaister onder puin Bangladesh: 'Ik leef nog, red mij alstublieft' (Volkskrant.nl)
10-5-2013:
Overlevende gevonden in Bangladesh (NOS.nl)
10-5-2013:
Overlevende Bangladesh gevonden (NOS.nl)
10-5-2013:
Na zestien dagen overlevende uit puin fabriek Bangladesh (NRC.nl)
10-5-2013:
Overlevende Bangladesh: ik dacht dat ik nooit meer daglicht zou zien (NRC.nl)
10-5-2013:
Dodental ramp Bangladesh gestegen tot 1033 (Volkskrant.nl)
10-5-2013:
Dodental Bangladesh boven 1000 (NOS.nl)
10-5-2013:
Dodental ingestorte fabriek Bangladesh over de duizend (NRC.nl)
10-5-2013:
Bangladesh Rana Plaza survivor receives $107 in compensation: Bangladesh Rana Plaza compensation for survivors not enough, workers say (GlobalPost.com)
9-5-2013:
Meer dan 900 doden kledingfabriek Bangladesh (NOS.nl)
9-5-2013:
"Veel slachtoffers textielfabriek Bangladesh onherkenbaar" (NOS.nl)
9-5-2013:
Brand in kledingfabriek Bangladesh (NOS.nl)
8-5-2013:
Dodental Bangladesh boven 800 (NOS.nl)
8-5-2013:
Dodental Bangladesh opnieuw gestegen (NOS.nl)
8-5-2013:
Dodental fabrieksramp Bangladesh naar 761 (Volkskrant.nl)
8-5-2013:
Ministerie Bangladesh sluit achttien textielfabrieken na ramp (NRC.nl)
7-5-2013:
Dodental kledingfabriek Bangladesh over de 700 (NOS.nl)
7-5-2013:
Dodental Bangladesh boven 700 (NOS.nl)
7-5-2013:
Ploumen: verantwoordelijkheid nemen na textieldrama in Bangladesh (Rijksoverheid.nl)
7-5-2013:
Ploumen in actie voor arbeidsomstandigheden kledingfabrieken (NRC.nl)
6-5-2013:
Ramp in Bangladesh: een geluk bij een ongeluk (Nederlands Dagblad)
6-5-2013:
Made in Bangladesh (Reformatorisch Dagblad)
6-5-2013:
Bangladesh: rechten textielwerkers verbeteren (Volkskrant.nl)
6-5-2013:
Afspraken over betere veiligheid kledingfabrieken Bangladesh (NRC.nl)
5-5-2013:
Dodental Dhaka boven de 600 (NOS.nl)
5-5-2013:
Dodental Bangladesh boven 600 (Volkskrant.nl)
4-5-2013:
Dodental Bangladesh naar ruim 530 (Volkskrant.nl)
4-5-2013:
Disaster at Rana Plaza: A gruesome accident should make all bosses think harder about what behaving responsibly means (The Economist)
3-5-2013:
"Ramp Dhaka door generators" (NOS.nl)
3-5-2013:
Meer dan 500 doden in Bangladesh (NOS.nl)
3-5-2013:
Dodental Bangladesh blijft oplopen (Volkskrant.nl)
3-5-2013:
Disney stopt met kledingproductie in Bangladesh (Volkskrant.nl)
2-5-2013:
Dodental Bangladesh naar 430 (NOS.nl)
2-5-2013:
Westerse winkels compenseren slachtoffers Bangladesh (Volkskrant.nl)
2-5-2013:
Burgemeester rampgebied Bangladesh geschorst (Volkskrant.nl)
2-5-2013:
'Als Primark roofdieren afschoot, zou Nederland op zijn achterste benen staan' (Volkskrant.nl)
2-5-2013:
'Elk goedkoop jurkje is goedkeuring van slechte werkomstandigheden' (Volkskrant.nl)
1-5-2013:
SKC hoopvol over aankondigingen compensatie van merken Rana Plaza (persbericht Schone Kleren Campagne)
1-5-2013:
Bezorgde EU eist actie Bangladesh (NOS.nl)
1-5-2013:
Paus: textielwerk in Bangladesh is slavenarbeid (Volkskrant.nl)
1-5-2013:
EU uit zorg over arbeidsomstandigheden Bangladesh (Volkskrant.nl)
30-4-2013:
Joint Statement by HR/VP Catherine Ashton and EU Trade Commissioner Karel De Gucht following the recent building collapse in Bangladesh (European Commission - Trade)
30-4-2013:
EU considers trade action after Bangladesh factory collapse (NBC News)
30-4-2013:
Textielarbeiders Bangladesh op de vuist met politie (Volkskrant.nl)
30-4-2013:
Eigenaar pand Dhaka in het nauw (NOS.nl)
30-4-2013:
Bangladesh wees hulp Dhaka af (NOS.nl)
29-4-2013:
Hoop in Bangladesh vervliegt (NOS.nl)
29-4-2013:
"In Bangladesh brak onrust uit toen de omvang van de ramp duidelijk werd" (NOS.nl)
29-4-2013:
'Willen wij voor een T-shirt een tientje betalen, in ruil voor veiligheid?' (NOS.nl)
29-4-2013:
Lucas Waagmeester: gisteravond nog bloedstollende reddingspoging in Dhaka (NOS.nl)
29-4-2013:
Reddingswerk Bangladesh gaat zesde dag in (Volkskrant.nl)
29-4-2013:
Dhaka collapse: Primark to pay victims compensation (BBC)
28-4-2013:
Bijdrage Ploumen voor slachtoffers Bangladesh (Volkskrant.nl)
28-4-2013:
Brand doodt 'laatste overlevende' in puin Dhaka (Volkskrant.nl)
28-4-2013:
Brand verstoort reddingswerk Dhaka (NOS.nl)
28-4-2013:
Eigenaar ingestorte fabriek Bangladesh opgepakt (NOS.nl)
28-4-2013:
"Luid gejuich na aanhouding eigenaar fabriek Bangladesh" (NOS.nl)
28-4-2013:
Weer overlevenden in puin Dhaka (NOS.nl)
28-4-2013:
29 mensen levend uit puin gehaald in Dhaka (Volkskrant.nl)
28-4-2013:
Vrouw levend vanonder puin in Bangladesh (NOS.nl)
28-4-2013:
Eigenaar ingestort pand opgepakt bij Indiase grens (Volkskrant.nl)
27-4-2013:
‘Klant moet kledingzaak aanspreken’ (Nederlands Dagblad)
27-4-2013:
Meer dan 350 doden in Bangladesh (NOS.nl)
27-4-2013:
Nog geen einde aan drama Bangladesh (NOS.nl)
27-4-2013:
"Vrouw van verdachte is opgepakt om hem te lokken" (NOS.nl)
27-4-2013:
Arrestaties in Bangladesh na instorten kledingfabrieken (NOS.nl)
27-4-2013:
Eigenaren fabrieken Dhaka vast (NOS.nl)
26-4-2013:
Woede na instorting textielfabriek in Bangladesh' (NOS.nl)
26-4-2013:
'Moeilijk te zeggen of nu iets gaat veranderen in Bangladesh' (NOS.nl)
26-4-2013:
"Goedkope kleding wordt betaald met levens" (NOS.nl)
26-4-2013:
Onrust in Bangladesh na instorting fabriek (Volkskrant.nl)
26-4-2013:
Bangladesh textile workers' deaths 'avoidable' (BBC)
26-4-2013:
Dying for Some New Clothes: Bangladesh’s Rana Plaza Tragedy (World.Time)
25-4-2013:
Bangladesh: 200 doden die 20 cent per uur verdienden voor onze goedkope T-shirts (Volkskrant.nl)
25-4-2013:
"Textiel is hoofdslagader economie Bangladesh" (NOS.nl)
25-4-2013:
Dodental Bangladesh op 290, weer overlevenden gevonden (Volkskrant.nl)
25-4-2013:
Dodental instorting Bangladesh blijft stijgen (NOS.nl)
25-4-2013:
Primark liet kleding maken in ingestort pand (NOS.nl)
25-4-2013:
Veertig overlevenden in puin Dhaka (NOS.nl)
25-4-2013:
Protesten Bangladesh na instorten fabriek (NOS.nl)
25-4-2013:
Protesten Bangladesh na instorting (NOS.nl)
25-4-2013:
Zoektocht naar overlevenden Bangladesh (NOS.nl)
25-4-2013:
Dodental ingestorte fabriek loopt op naar 149 (Volkskrant.nl)
25-4-2013:
Aangifte tegen eigenaar ingestort gebouw (Volkskrant.nl)
25-4-2013:
Dodental Bangladesh zeker 145 (NOS.nl)
25-4-2013:
Weer tientallen doden onder kledingarbeiders Bangladesh (NOS.nl)
24-4-2013:
87 doden Bangladesh na instorting (NOS.nl)

8-4-2013:
'Massaconsumptie is niet ons doel'- interview met het hoofd duurzaamheid van H&M (NRC.nl)
8-2-2013:
Snelle mode, onveilige arbeidsomstandigheden (NRC.nl)
27-11-2012:
Minister Ploumen wil met kledingbedrijven praten na dodelijke brand Bangladesh (NRC.nl)
25-11-2012:
Meer dan honderd doden bij brand in kledingfabriek Bangladesh (NRC.nl)
14-12-2010:
Brand textielfabriek Bangladesh: zeker 20 doden (NRC.nl)
12-12-2010:
Doden tijdens protesten Bengaalse textielarbeiders (NRC.nl)
24-2-2006:
Brand in Bengalese textielfabriek eist levens (NRC.nl)

Zie verder ook:

2013 Savar building collapse (Wikipedia)

Bangladesh textile industry (Wikipedia)
website Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association (BGMEA)Landelijke India Werkgroep - 9 juni 2015